Wat is NLP?

Misschien heb je er wel eens van gehoord of ken je iemand die de opleiding heeft gevolgd. En misschien vraag je het al een tijdje af: wat is Neuro Linguistisch Programmeren, kortweg NLP, nou eigenlijk?

De methode is ontstaan in de jaren ‘70. De grondleggers van NLP, Richard Bandler en John Grinder, bouwden voort op het werk van Fritz Perls (gestalttherapie) en maakten modellen van de als effectief beschouwde gedragingen van Perls. Later volgden modelleringen van o.a. Milton Erickson (hypnotherapeut en psychiater), Gregory Bateson (antropoloog) en Virginia Satir (gezinstherapeut).

Bandler en Grinder onderzochten op praktische en efficiënte wijze hoe mensen aan hun gedrag, gedachten en gevoelens kwamen. Ze onderzochten hoe mensen zichzelf (onbewust) motiveren, welke gedachten de sleutel tot succes omvatten en welke gedachten juist niet. Vanuit de gevonden resultaten werden een aantal vaardigheden, modellen en praktisch toepasbare technieken geformuleerd. Hiermee wilden zij de gedragspatronen en vaardigheden overdraagbaar maken voor een groot publiek.


NLP is een verzameling van mentale technieken die je kunt inzetten voor allerlei doeleinden. Het is een manier om bewuster te worden van onbewuste processen, zodat je deze eventueel zou kunnen veranderen. NLP is een inspirerende manier om jezelf verder te ontwikkelen en als NLP Coach kun je ook anderen helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Tijdens een opleiding krijg je o.a. handvatten om grip te krijgen op emoties, denkbeelden en gedachtegangen. Hoe kom je aan bepaald gedrag? Hoe reageer je in gesprekken? Hoe zou je dit effectiever kunnen doen?


Veel is terug te vinden in onze communicatie, wat een belangrijk aspect van NLP is. We nemen allemaal dezelfde buitenwereld waar. Dit doen we via onze zintuigen. Door beeld, geluid, gevoel, het interne dialoog, geur en smaak bouwen we onze gedachtepatronen op. Niet vreemd dat iedereen anders op de wereld reageert. We filteren alle informatie die we ontvangen door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Onze gedachten en stemming sturen ons gedrag, of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust of voortkomt uit onze terugkerende patronen. Als je NLP toepast dan word je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag. Wanneer je meer bewust bent dan kun je ervoor kiezen om blijvende veranderingen in je communicatie en de gedrag toe te passen, zodat je tot betere resultaten kunt komen.


Wat je onder meer leert in een NLP opleiding is hoe je beperkende overtuigingen, hoe je ergens naar kijkt en wat je over jezelf gelooft kunt veranderen. Overtuigingen krijgen we soms mee uit onze kindertijd. We krijgen ze overgedragen van onze ouders, vrienden, pikken het op via reclame of vanuit ervaringen. Het kan zijn dat ze functioneel zijn. Soms nemen we ze echter mee in ons leven zonder er kritisch naar te kijken en af te vragen of ze nog steeds noodzakelijk zijn. Totdat we realiseren dat een overtuiging een belemmering is en het ons tegenhoud om een bepaald doel te bereiken.


Een effectieve manier om je beperkende overtuigingen aan te pakken en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling is om op zoek te gaan naar wat je wél wilt. Naast zoveel meer biedt een NLP training je daar de vaardigheden en handvatten voor. Ben je benieuwd hoe jij dit in de praktijk kunt toepassen? Je bent altijd welkom bij onze NLP informatieavond.

201 keer bekeken0 reacties