Een beetje stress is helemaal prima. Het helpt je om beter op te letten en sneller te kunnen reageren. Doorgaans verlaat de stress je lichaam vanzelf weer, maar wat als dat niet het geval is? Dit kan voorkomen. De stress neemt toe en hierdoor word je sneller moe, ben je prikkelbaar en lukt het je niet meer om te ontspannen. Overspanning ligt op de loer en dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Het is daarom noodzakelijk om vroegtijdig te streven naar minder stress. Wil jij ook minder stress ervaren? Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Met de 12 tips in dit artikel kun jij de eerste stappen naar minder stress zetten!
Wanneer is er sprake van te veel stress?
Over het algemeen kun je zelf herkennen wanneer er sprake is van te veel stress. Dit is voor iedereen anders, maar het komt er altijd op neer dat de spanning je lichaam niet meer uit kan. De spanning stapelt hierdoor op en het wordt steeds moeilijker om je te ontspannen. Waar een beetje stress juist hielp om beter te presteren, zorgt de stress er nu voor dat je minder goed presteert. Je grijpt eerder naar ongezond eten, je beweegt minder en je ontspant weinig tot zelfs helemaal niet. Dit alles duidt erop dat je te veel stress ervaart. Je kunt (onder meer) deze klachten krijgen:
- Je bent vermoeid en hebt weinig energie;
- Je voelt je gespannen en opgejaagd, ook wanneer je eigenlijk niet veel te doen hebt;
- Je hebt je emoties minder onder controle en wordt sneller boos of verdrietig;
- Je bent vergeetachtig en onthoudt minder dan voorheen;
- Je slaapt slecht en piekert veel;
- Je hebt fysieke klachten zoals hoofdpijn en nek- en rugklachten.
Herken jij deze klachten? Dan ervaar jij momenteel waarschijnlijk te veel stress. Raadpleeg altijd een arts wanneer je dit vermoedt. Wil je ook alvast een aantal stappen zetten richting minder stress? Dan kunnen de volgende 12 tips je helpen naar minder stress.
12 tips voor minder stress
1. Zorg voor regelmaat
Meer regelmaat resulteert in minder stress. Door dagelijks op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en ook op een vast tijdstip uit bed te komen, creëer je regelmaat. Je lichaam en geest hebben deze regelmaat nodig om het overzicht te bewaren. Je kunt hier nog een stap verder in gaan door bijvoorbeeld ook iedere dag op dezelfde momenten te eten en alle overige zaken die je dagelijks doet, een vast moment te geven.
2. Las voldoende pauzes in
Ben je geneigd aan één stuk door te werken? Herinner jezelf er dan aan om voldoende pauzes te nemen. Zet een wekker op je telefoon of plak een post-it note op je beeldscherm. Door voldoende pauzes in te lassen, geef je jezelf een moment om tot rust te komen. Hierdoor wordt de stress minder of voorkom je zelfs stress.
3. Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen zijn enorm effectief om stress te verminderen of te voorkomen. Een simpel en laagdrempelig voorbeeld van een ademhalingsoefening is als volgt:
Sluit je ogen, breng je aandacht naar je ademhaling en focus gedurende 1 minuut enkel en alleen op je ademhaling. Vind je het lastig om niet afgeleid te worden? Kies er dan voor om je ademhaling te tellen. Dit zorgt ervoor dat je gedachten minder snel afdwalen en je je focus bij de ademhalingsoefening houdt.
Wil je ademhalingsoefeningen naar een hoger niveau tillen? Overweeg dan om je te verdiepen in mindfulness en meditatie. Op zowel de korte als de lange termijn kun je hier gebaat bij zijn, want consistent bezig zijn met ademhalingsoefeningen betekent doorgaans: minder stress!
4. Denk iedere dag aan wat jou dankbaar maakt
Door dagelijks te noteren waar je dankbaar voor bent, word je gelukkiger en verminder je stress. Dankbaarheid zorgt ervoor dat het limbisch systeem in je hersenen (het deel dat jouw stemming regelt) gekalmeerd wordt, en activeert het deel in je hersenen dat je slaap, stofwisseling en lichaamstemperatuur reguleert. Dankbaarheid trainen heeft eindeloos veel voordelen, waarvan minder stress ervaren er slechts één is!
5. Ontspan
Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar ontspanning vermindert de stress. Ervaar je zoveel stress dat je geen ruimte ziet voor ontspanning? Benader ontspanning dan vanuit een andere hoek. Kies voor een bezoek aan de sportschool om de spanning eruit te bewegen, in plaats van thuis een boek te lezen. Ontspannen betekent niet altijd dat je stil hoeft te zitten, want men vindt ook ontspanning door beweging. Kies dus voor een vorm van ontspanning die bij jou en je situatie past. Dwing jezelf niet om iets te doen ‘’omdat het moet’’ want hiermee vererger je mogelijk juist de stress.
6. Beweeg minimaal een half uur per dag
We noemden het al in de vorige tip: beweging is een vorm van ontspanning en hierdoor zorgt het voor minder stress. Daarnaast zorgt beweging er ook voor dat je makkelijker in slaap komt, en meer slaap zorgt ook weer voor een lager stressniveau. Conclusie? Wanneer je kampt met veel stress, dan is beweging noodzakelijk. Op verschillende vlakken draagt beweging bij aan minder stress en een gezonder leven.
7. Zoek de buitenlucht op
In de natuur voelt men zich eerder ontspannen. Door de zon maakt je lichaam vitamine D aan en dit heeft een positief effect op je stemming, en dus op je stressniveau. Door alleen nog maar buiten te zijn, voel je je direct beter. Door buiten te bewegen, doe je hier nog een schepje bovenop. Het kan dus lonen om beweging en buitenlucht te combineren: kies voor wandelen, hardlopen of fietsen. Woon je in de stad? Dan zijn er wellicht zelfs sportapparaten in de stadsparken. Ervaar zelf wat de buitenlucht met je doet.
8. Knuffel iemand!
Wanneer we iemand knuffelen, wordt er in ons lichaam oxytocine vrijgelaten: ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine staat erom bekend zelfvertrouwen te geven, je vrolijker te maken, stress te verminderen en angstgevoelens te laten verdwijnen. Knuffelen is dus niet alleen fijn maar brengt ook de nodige voordelen met zich mee zoals minder stress.
9. Minder stress? Eet gezond en vermijd alcohol
Gezonde voeding geeft energie. Dit zorgt ervoor dat je meer kunt verdragen en je lekkerder in je vel zit. Maak dus zoveel mogelijk bewuste keuzes wanneer het om voeding gaat – hieronder verstaan we ook alcohol en drugs. Vermijd deze middelen zoveel mogelijk, want de stress wordt hierdoor juist aangewakkerd en dat wil je voorkomen.
Gezonde voeding leidt tot minder stress en een fijner leven, omdat je je er beter door gaat voelen en je in staat bent om verstandigere keuzes te maken.
10. Denk positief
Door negatieve gedachten vergroot je de kans dat stress uiteindelijk leidt tot depressie of overspanning. Je wil natuurlijk het tegenoverstelde bereiken: je wil van je stress af zien te komen. Leer jezelf daarom aan om altijd positief te denken. Hoe negatief een situatie ook is, het zijn jouw gedachten die er uiteindelijk toe leiden hoe je je voelt. Ons artikel ‘positief denken’ legt dit principe uit en geeft je de handvatten om positief te gaan denken.
11. Koop iets wat naar lavendel ruikt
Op momenten dat je stress ervaart, kan het helpen om aan lavendel te ruiken. Lavendel doet je hartslag verlagen en angst verminderen. Lavendel is dus een natuurlijk middel dat kan zorgen voor minder stress. Hoe dit werkt? Lavendel verhoogt je GABA-niveau: neurotransmitters die jou een ontspannen gevoel geven.
Bij de drogist of gezondheidswinkel vind je talloze producten met lavendel. Denk aan crèmes, oliën en geurkaarsen.
12. Luister naar muziek
Door het luisteren naar je favoriete muziek, maken je hersenen neurotransmitters aan (dopamine) waar je blij van wordt. Dit zorgt er weer voor dat je minder stress ervaart.
Let wel op: bevind je je in een stressvolle situatie en voel je je genoodzaakt dit af te maken? Kies er dan voor om ná deze inspanning naar muziek te luisteren voor een dopamine boost. Wanneer je tijdens de taak muziek op zet, resulteert dit soms helaas in meer stress. Kies je muziekmoment dus bewust en geniet van de ontspanning die het je biedt.
Voel jij al direct minder stress?
Kies je ervoor om alle tips uit dit artikel op te volgen? Dan heb je de eerste stappen naar minder stress al weten te zetten. Dit is een mooi begin! Heb je het vermoeden dat je de stress niet zelfstandig kunt verhelpen? Bezoek dan je huisarts. Hij of zij kan je adviseren en eventueel doorverwijzen. Hebben de tips in dit artikel je wel verder kunnen helpen? Dan is het wellicht zelfs tijd voor een tweede stap! Met onze Basiscursus NLP ervaar je binnen 12 dagen hoe je meer voldoening uit het leven haalt, hoe je je krachtiger en zelfverzekerd voelt en hoe je persoonlijke uitdagingen (zoals stress) overwint! Zien we je snel?