9 tips voor meer plezier in het leven

15 Oct 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens geen energie uithalen. Het goede nieuws is: dit hebben we zelf in de hand, dus er is iets aan te doen! Kinderen maken overal een feestje van en kunnen lachen om de meest onnozele dingen. Ze zien overal de humor van in. Waarom verliezen we dit naarmate we volwassen worden? We gaan denken in verplichtingen en verliezen de aandacht op datgeen wat ons echt plezier geeft. Voor alles is een oplossing, en daarom vertellen we je in dit artikel wat jij kunt doen om weer plezier uit het leven te halen.

Hoe krijg ik meer plezier in het leven?

Meer plezier in het leven bereik je door enerzijds meer te doen van datgeen waar je energie van krijgt en anderzijds door de zaken waar je geen energie van krijgt, te elimineren. Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar geloof ons wanneer we zeggen dat dit ook voor jou haalbaar is! Het is een kwestie van jezelf goed leren kennen, om vervolgens bewuste keuzes te maken voor een plezierig leven. Schrap wat energie zuigt en verruil dit voor iets waar je energie van krijgt.

Betekent dit dat je vandaag nog ingrijpende beslissingen moet nemen, omdat je je baan misschien bijvoorbeeld helemaal niet zo leuk vindt? Dat hoeft niet, want plezier zit ook in de kleinere dingen. Het draait er voornamelijk om hoe je omgaat met minder plezierige dingen en hoe je streeft naar de plezierige dingen in het leven. Wij van het Sluis NLP Instituut geven je 9 tips om het leven net een stukje leuker te maken!

1.     Leer jezelf echt kennen

Wanneer je op dit moment plezier in het leven mist, dan komt dit wellicht omdat je niet goed weet waar je dat plezier uit kunt halen. Waar word je blij van? Waar krijg je energie van? En andersom: waar word je niet blij van en wat kost jou veel energie? Veel mensen kunnen zichzelf geen antwoord geven op deze vragen en hiermee kunnen we dus concluderen dat men zichzelf nog niet goed genoeg kent. Begin daarom met uitpluizen waar jij blij en gelukkig van wordt. Door deze stap in je persoonlijke ontwikkeling te zetten, zet je de eerste stap naar meer plezier.

2.     Denk positief

Je gedachten zijn een ongelofelijk krachtig middel die jou belemmeren in je plezier of juist voor meer plezier zorgen. Wist je dat 77% van alles wat we denken negatief is? Aan deze negatieve gedachten heb je dus niets, en daarom is het tijd om deze om te buigen naar positieve gedachten waar je wel mee verder komt. Een simpele manier om positiever te denken, is het vervangen van alle keren dat je woorden als ‘niet’ en ‘nooit’ gebruikt. Dit zijn negatieve gedachten, die je makkelijk kunt verruilen voor positieve. Een voorbeeld:

Denk je weleens: ‘Ik wil niet te laat komen’? Dit kun je vervangen door ‘Ik wil op tijd komen.’ Het ombuigen van de negatieve naar een positieve gedachte, zorgt voor positiviteit en dat leidt tot meer plezier. Let er maar eens op bij welke gedachten je dit kunt toepassen, en leer jezelf aan om in de positieve variant te gaan denken. Je gedachten hebben meer invloed op jouw leven dan je je wellicht realiseert, dus streef altijd naar positieve gedachten en ervaar zelf wat dit met je doet.

Heb je hierin een duwtje in de rug nodig? Bekijk dan eens onze Mind Meesterschap cursus waarin je op een laagdrempelige manier leert hoe je denkpatronen doorbreekt en positief te gaan denken.

3.     Lach naar een ander

Op straat, op werk, in de supermarkt of vanuit de auto: lach eens naar een ander wanneer je oogcontact maakt. Glimlachen geeft het signaal naar je hersenen dat je blij bent, hierdoor voel je je ook automatisch blijer. Door naar een ander te glimlachen, sla je twee vliegen in een klap: je wordt zelf vrolijker door je eigen glimlach, en door een ander terug te zien lachen wordt dit aangesterkt.

4.     Neem het leven niet te serieus

Als kind speelde je dag in en dag uit en zag je overal de humor van in. Een kind heeft weinig nodig om plezier te maken want een kind kent geen verplichtingen. Naarmate we ouder worden, verliezen we dit. We nemen het leven serieus en de verplichtingen die we onszelf opleggen, lijken met de dag toe te nemen. Maar zijn deze verplichtingen allemaal wel zo verplicht?

Als je kritisch kijkt naar je dagelijkse bezigheden, kom je al snel tot de conclusie dat niet alles belangrijk is. Doorgaans nemen we te veel hooi op onze vork en dat hebben we zelf in de hand. Als kind beleefden we veel plezier door het niet hebben van verplichtingen – streef er dus naar om dit terug te halen. Neem het leven niet altijd zo serieus en kijk welke zaken je kunt schrappen die veel energie kosten en eigenlijk niets opleveren. Je zult merken dat deze verplichtingen niet zo verplicht blijken te zijn als je dacht, en zo hou je ruimte over voor datgeen waar je wel plezier uithaalt. Misschien heb je zelfs wel tijd om je oude Lego er weer bij te pakken en het plezier dat je hiermee als kind had, te herbeleven!

5.     Vermijd social media

We grijpen al snel naar onze telefoon als we even niets te doen hebben. Dit lijkt onschuldig, maar helaas zorgen social media ervoor dat we ons minder energiek voelen. Hoe leuk het ook lijkt om door foto’s en berichten van anderen te scrollen, het kan je ook behoorlijk verstikken. Leg daarom je telefoon zoveel mogelijk weg en vermijd social media. Vind je het lastig om helemaal niet naar je telefoon te kijken, omdat je deze bijvoorbeeld regelmatig nodig hebt voor je werk? Verwijder dan tijdelijk social media apps of plaats ze in een mapje waar je ze niet zo makkelijk meer terugvindt. De tijd die je nu niet meer aan social media besteedt, kun je besteden aan iets waar je wél energie van krijgt.

Meer plezier in het leven met deze tips

6.     Wees dankbaar

Dankbaarheid zorgt voor geluk. Door iedere dag even stil te staan bij de zaken waar je dankbaar voor bent, ervaar je meer geluk en dus meer plezier. Je gaat bewuster nadenken over de dingen waar je wél blij van wordt, waardoor de minder plezierigere dingen minder belangrijk of zelfs irrelevant worden.

7.     Ga na wat je leuk vindt en ontdek je passie

Wanneer je iets vanuit passie doet, doe je dit doorgaans met veel plezier. Ben je in een sleur terecht gekomen en heb je het idee dat je op een gemiddelde dag eigenlijk niets vanuit passie onderneemt? Dan is de kans groot dat je je nog niet bewust bent van je passie(s). Ons artikel over het ontdekken van je passie kan jou hierbij helpen. Door datgeen te doen waar jij gepassioneerd over bent, bereik je direct plezier.

8.     Ontspan voldoende

Voldoende ontspanning zorgt ervoor dat je met volle aandacht kunt leven. Helaas leven veel mensen, zonder zich dit te beseffen, met een chronisch tekort aan rust. Je lichaam krijgt hierbij niet voldoende de kans om na een inspanning tot rust te komen en dus stapelt de spanning zich op. Dit belemmert jouw gemoedstoestand en hierdoor loop je plezier mis. Zonde! Door voldoende te ontspannen, bied je jezelf de mogelijkheid om met meer aandacht te gaan leven. Meer aandacht betekent meer plezier. Hoe je dit bereikt? Probeer eens te mediteren.

9.     Beweeg!

Bewegen helpt om te ontspannen en draagt hiermee bij aan een plezieriger leven. Je kunt bij bewegen denken aan sporten of yoga, maar ook wandelen of thuis dansen is beweging. Het is belangrijk dat je bij beweging en ontspanning kiest voor een manier die bij jou past, omdat het anders een averechts effect kan hebben. Levert het geen plezier op of kost het zelfs alleen maar energie? Ga dan op zoek naar een manier die wel bij jou past.

Ook jij kunt meer plezier uit het leven halen!

Het mag duidelijk zijn dat je meer plezier in het leven behaalt door bewuster te gaan leven. Meer plezier hoeft zeker niet te betekenen dat je alleen nog maar leuke dingen doet. Door jezelf beter te leren kennen, dankbaarheid te oefenen en je passie te ontdekken, zijn de grootste stappen al gezet. Dit betekent niet dat er iets in je leven drastisch verandert, het is simpelweg jouw mentale staat die verandert. Realiseer je dat je meer invloed hebt dan je misschien dacht en weet dat jij de volledige regie over je leven hebt. Benieuwd hoe wij je verder kunnen helpen? Dan raden wij je aan om onze gratis online training bij te wonen. Hier leer je hoe je écht kunt bereiken wat jij het liefste wilt! Zien we je snel?

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Minder piekeren: 10 tips voor minder piekeren

Minder piekeren: 10 tips voor minder piekeren

Piekeren: het kan je dag en nacht bezighouden. Je denkt na over het verleden of de toekomst en maakt je zorgen over dingen waar je geen controle over hebt. Deze negatieve gedachten sluipen erin zonder dat je het doorhebt. Herken je dat? Dat je jezelf betrapt op...

Meer blogs

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Onze mindset speelt een bijzonder grote rol in ons leven. Zonder dat je het altijd door hoeft te hebben, is je mindset altijd bij je. We worden ons steeds bewuster van de impact van onze mindset en het is dan ook niet verrassend dat je het begrip mindset overal...