Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

13 Oct 2022 | Spiritualiteit & Zingeving

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn – het kan je hart sneller doen kloppen en geeft energie. Passie kan een intens verlangen zijn, maar soms ontdek je je passie pas wanneer je er actief naar op zoek gaat. Het goede nieuws is: de passie zit al in jou! Wil je de ontdekkingstocht beginnen? In dit artikel vind je antwoord op de vraag wat passie is en hoe jij jouw passie gaat ontdekken.

Wat is passie?

Letterlijk staat passie voor ‘hartstocht’. Het begrip is afkomstig van het Latijnse woord ‘passio’. Je kunt passie ook omschrijven als een sterk gevoel van liefde, een gloed, een roeping of ijver. Een passie is iets wat je doet en betrekking heeft op het hart. Tijdens deze handeling ben je in staat om het gevoel van tijd en omgeving volledig te verliezen. Passie herken je door verlangen of enthousiasme. Betekent dit dat een handeling vanuit passie je altijd makkelijk afgaat? Helaas is dat niet het geval. Dat je passie hebt voor iets hoeft niet te betekenen dat je een natuurtalent bent. En dat je ergens wel een talent in bent, betekent ook niet direct dat dit je passie hoeft te zijn. Passie maakt datgeen wat je doet dus niet per se makkelijker. Sterker nog: juist door je passie te volgen, ga je ook minder comfortabelere zaken tegenkomen. Passie is echter wel een drijfveer, die ervoor zorgt dat jij stappen kunt en zal maken.

Passie: een drijfveer

Passie werkt als een drijfveer. Je wordt zo enthousiast en gemotiveerd van datgeen waar je passie voor voelt, dat de kans op slagen groot is. Passie leidt ertoe dat je op een natuurlijke manier bereid bent meer tijd en energie te investeren, en zo behaal je eerder succes. Door passie sluit je ongemakkelijkheden niet uit, maar je bent wel in staat deze te trotseren. Pijn, ongemak en het brengen van offers ga je bij het volgen van je passie zeker tegenkomen, maar jouw passie zorgt ervoor dat je deze aankunt. De voldoening die het uiteindelijk brengt, is zoveel groter dan de eventuele lijdensweg. Passie is een drijfveer waar geen enkele andere vorm van motivatie aan kan tippen!

Passie vs. hobby

Men verwart hobby’s nog weleens met passies en dat is zonde, want ondanks de overeenkomsten is er zeker sprake van een verschil.

We groeien op met interesses en hobby’s die we, onder andere, van huis uit meekrijgen. Enerzijds ontstaan interesses en hobby’s door je omgeving, anderzijds door je geslacht. Door generalisatie gebeurt het bijvoorbeeld al snel dat een jongen van kleins af aan voetbalt en met auto’s speelt. Wanneer deze jongeman opgroeit, is de kans groot dat hij vasthoudt aan deze interesses. Maakt dit het direct een passie? Nee, dat hoeft het niet te zijn. Doorgaans beleef je plezier aan een dergelijke hobby, maar voel je er geen intens verlangen of enthousiasme door. Een hobby ligt niet altijd dichtbij je hart, en daarom heb je een hobby meestal niet voor altijd. Een hobby of interesse geeft jou geen motivatie boost om dag in en dag uit deze handeling te verrichten. Een passie doet dat wel! Een passie is tijdloos, waar een hobby dat doorgaans niet is. Kunnen jouw hobby’s of interesses je passies aanvullen, of andersom? Dat absoluut. Als je interesse bijvoorbeeld bij auto’s ligt en je passie bij verkopen, dan is een baan als autoverkoper of je lijf geschreven.

Waarom zou je je passie willen vinden?

Ken je dat, dat je iemand ziet stralen wanneer hij of zij ergens over vertelt? Dit is een teken van passie. Passie doet stralen. Passie geeft energie, inspiratie en motivatie. Het ontdekken van je passie zorgt ervoor dat je beter in staat bent om in mogelijkheden te gaan denken. Voer je op dit moment bijvoorbeeld een beroep uit waar je geen passie voor voelt? Dan is de kans groot dat je in limieten denkt en veel obstakels ziet. Passie doet dit op wonderbaarlijke wijze verdwijnen. Wanneer je ergens gepassioneerd over bent, dan ben je eerder geneigd in kansen en mogelijkheden te denken. Het doet obstakels verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Klinkt goed, maar wat als je jouw passie(s) nog niet ontdekt hebt? Dan komen we terug op het feit dat iedereen gelukkig wel een passie heeft, je bent je er gewoonweg nog niet bewust van. Passie ontdekt niet iedereen al op een jonge leeftijd, je bent dus zeker niet alleen. Het ontdekken van je passie kan je leven veranderen op een bijzonder positieve manier: het geeft je een goed gevoel, zorgt voor energie en overstijgt angst. Wanneer je je passie ontdekt hebt, is het stappen uit je comfortzone plots een stuk makkelijker. Iets in jou vertelt je namelijk dat het ’t waard is. Dat is passie.

Wat is passie en hoe passie vinden

Hoe vind ik mijn passie?

Jouw passie is er al, die draag je bij je. Je passie hoef je dus in feite niet meer te vinden, je moet het alleen nog gaan zien. Hoe je dit doet? Wij van het Sluis NLP Instituut vertellen het je.

Stap 1: Schrijf op wat je leuk vindt

De meeste mensen hebben verschillende interesses. Zoals we al eerder schreven, is niet iedere interesse ook een passie. Maar als je kritisch naar al je interesses kijkt, dan zie je wellicht wel het verband en dáár ligt mogelijk jouw passie. Begin daarom allereerst met het opschrijven van je interesses.

Stap 2: Beantwoord twee vragen voor iedere interesse

Om het verband tussen jouw interesses te kunnen vinden, stel je jezelf bij iedere interesse de volgende vragen:

  1. Wat vind ik hier zo leuk aan?
  2. Waarom vind ik dat leuk?

Stap 3: Vind het verband en ontdek jouw passie

Je hebt nu de bovenstaande vragen per interesse beantwoord. Je kunt nu patronen en dus verbanden gaan zien. Interesses die in eerste instantie in de verste verte niet op elkaar lijken, blijken toch een overeenkomst te hebben. In die overeenkomst ligt jouw passie. Stel jezelf dus de volgende vraag: wat is het verband tussen al mijn interesses?

Een voorbeeld: je bent docent en doet dit werk met plezier. Je leert je leerlingen graag een vak en je vindt het leuk om hen te inspireren. Thuis motiveer je je kinderen en je partner om hun hobby’s uit te oefenen want je wordt er blij van als zij resultaat boeken. Bij je vrienden hetzelfde verhaal – die kloppen bij je aan als ze hulp of advies nodig hebben, en je vindt het prettig om ook terugkoppeling te ontvangen nadat ze jouw advies hebben opgevolgd. Tot slot doe je iedere week vrijwilligerswerk en je overweegt een boek te schrijven over persoonlijke ontwikkeling.

Zie je het verband in dit voorbeeld?

Los van elkaar kun je dit allemaal zien als interesses die weinig met elkaar gemeen hebben: docent zijn, je kinderen en partner motiveren, je vrienden adviseren en vervolgens wachten op een terugkoppeling, vrijwilligerswerk, een boek schrijven. In het geval van dit voorbeeld ligt jouw passie waarschijnlijk in het verder willen brengen van mensen. Je helpt graag mensen om verder in het leven te komen. Daar word jij blij van, dat is waar je het allemaal voor doet. Je geniet van de hobby’s en interesses op zichzelf, maar jouw grote drijfveer is onbewust je passie geweest. Zonder deze passie, was je nooit in staat geweest om iedere dag te doen wat je doet.

De passie was er altijd al, nu ben je echter zelf ook op de hoogte van jouw grote drijfveer. Nu je weet wat je passie is, kun je je leven hierop gerichter gaan leven en tot de volle potentie gaan benutten!

Jouw passie ontdekt?

We hopen dat jij jouw passie hebt weten te ontdekken met dit stappenplan. Helaas kan het voorkomen dat je interesses zo uiteenlopen dat het hierdoor lastig is om het verband te ontdekken. Ook zijn er veel mensen die het lastig vinden om hun interesses concreet op te schrijven. In dat geval is het goed om te beginnen met jezelf beter leren kennen. Waar word jij nu echt gelukkig van? Ons artikel Persoonlijke ontwikkeling kan je hierbij helpen. We vertellen je in dit artikel wat persoonlijke ontwikkeling is en hoe je hiermee begint. Door een start te maken, leer je jezelf beter kennen en ontdek je eerder jouw passie(s). Ook onze gratis online training over groeien kan jou helpen om de volgende stappen naar de beste versie van jezelf te zetten.

Meer artikelen over Spiritualiteit & Zingeving

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Onze mindset speelt een bijzonder grote rol in ons leven. Zonder dat je het altijd door hoeft te hebben, is je mindset altijd bij je. We worden ons steeds bewuster van de impact van onze mindset en het is dan ook niet verrassend dat je het begrip mindset overal...

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een marathon lopen, een soloreis boeken, een onderneming starten of een nieuwe baan aannemen: stuk voor stuk uitdagingen waar je in het leven bewust voor kunt kiezen. Wanneer je het gevoel hebt stil te staan in het leven, dan is het aangaan van een nieuwe uitdaging de...

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Mediteren: we noemen het ook wel mindfulness of ademhalingsoefeningen. Bij meditatie breng je je hoofd en je lichaam tot rust. Er zijn verschillende vormen van meditatie, maar in de basis komt meditatie er altijd op neer dat je je focust op iets en hierdoor je...

Mindset veranderen? 6 Tips om je negatieve mindset te veranderen

Mindset veranderen? 6 Tips om je negatieve mindset te veranderen

Ervaar jij de nadelige gevolgen van een negatieve mindset en wil je daarom je mindset veranderen? Je bent niet alleen, veel mensen worstelen met een negatieve mindset. Het feit dat je je bewust bent van je mindset, is al een grote stap in de goede richting. Onze...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Onze mindset speelt een bijzonder grote rol in ons leven. Zonder dat je het altijd door hoeft te hebben, is je mindset altijd bij je. We worden ons steeds bewuster van de impact van onze mindset en het is dan ook niet verrassend dat je het begrip mindset overal...