Omgaan met discussies: 7 tips om rust te bewaren in een discussie

04 Aug 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Wanneer je je in een discussie bevindt, kunnen de gemoederen hoog oplopen. Je kan zo opgaan in je eigen standpunt of het oneens zijn met de tegenpartij, dat het soms lastig is om rustig te blijven. Zeker wanneer een discussie langer duurt dan je zou willen, en je het gevoel hebt dat er niet voldoende naar je wordt geluisterd. Dat geeft een vervelend gevoel, maar belangrijk in zo’n situatie is om rustig te blijven. We horen je denken: makkelijker gezegd dan gedaan. Dat weten wij als geen ander, en daarom geven we je in dit artikel 7 tips om rustig te blijven in een discussie.

Wanneer is er sprake van een discussie?

Een discussie ontstaat wanneer twee (of meer) partijen het met elkaar oneens zijn. In de discussie probeert men de tegenpartij te overtuigen door argumenten te geven. Meestal is het doel van een discussie om tot een conclusie te komen waar alle partijen het mee eens zijn. Is dat altijd mogelijk? Helaas niet. Soms is men zo overtuigd van zijn eigen gelijk, dat hij of zij niet meer open staat om naar jouw argumenten te luisteren. Dit kan als gevolg hebben dat jij je boos, neergeslagen of verdrietig gaat voelen.

Hoe ga je om met discussies en hoe bewaar je de rust?

We kunnen dit bij het Sluis NLP Instituut niet vaak genoeg herhalen: je hebt meer invloed op de situatie dan je voor mogelijk hield. In de volgende 7 tips over het omgaan met discussies lees je terug dat jouw gedachten hierbij een grotere rol spelen dan je wellicht zou denken.

1. Wees eerlijk en geef je grenzen aan

Het is belangrijk om voor jezelf op te komen en je grenzen op tijd aan te geven. Geef eerlijk aan dat de discussie in zijn huidige vorm je niet bevalt. Zorg ervoor dat je dit op een respectvolle manier brengt, ook wanneer je het gevoel hebt dat de tegenpartij jou niet zo behandelt. Blijf dichtbij jezelf en kom voor jezelf op zonder de gevoelens en belangen van de ander uit het oog te verliezen. De tegenpartij is zich wellicht niet bewust van zijn of haar gedrag, en is (net als jij) zo overtuigd van zijn eigen punt, dat hij of zij hierin kan doorslaan. Wees eerlijk over wat dit met jou doet, en leg uit dat voor jou lastig is om zo de rust te bewaren.

2. Blijf rustig ademen

Let op je ademhaling wanneer je het gevoel hebt boos te worden in een discussie. Dit is een goede manier om weer in het ‘’nu’’ te keren en te realiseren dat het allemaal zo slecht nog niet is. Tel, indien je dit fijn vindt, van 1 tot 10. In een discussie waar het slechts jij en je gesprekspartner betreft, is dit lastiger. Probeer in dat geval je focus naar je ademhaling te brengen en diep te inhaleren. Je gesprekspartner hoeft hier niets van te merken, maar jij voelt je gegarandeerd iets rustiger.

3. Let op je lichaamstaal, luister naar de ander en reageer kalm

Door rechtop te blijven zitten, goed te luisteren, samen te vatten wat de ander heeft gezegd en vooral kalm te reageren, laat jij zien dat je de argumenten van de ander in overweging neemt. Op momenten dat je het liefst wil gaan schreeuwen, onthoud dan dat dit niets goeds zal opleveren. Je bescheiden opstellen en duidelijk laten merken dat je luistert, is daarentegen de beste oplossing. De kans is groot dat jouw tegenpartij dit gedrag spiegelt, en ook naar jouw argumenten zal luisteren. Zo kom je uit de negativiteit, en kan de discussie plots omslaan naar een prettigere ervaring.

Het bescheiden en kalm blijven (zelfs wanneer je dit van binnen niet bent), heeft twee grote voordelen:

  • Je tegenpartij zal beter luisteren, want iemand die kalm spreekt wordt eerder serieus genomen;
  • Je houdt je eigen hersenen voor de gek, en hierdoor is het goed mogelijk dat je gemoedstoestand hierin meegaat. Woede wordt dan op natuurlijkerwijze vervangen door kalmte, waarna je de discussie kan voortzetten zonder het gevoel van onrust, boosheid of verdriet.

4. Wacht op je beurt

Wanneer je tip 3 opvolgt en goed naar de tegenpartij luistert, dan spreekt het wachten op je beurt wellicht ook voor zich. Echter, in het geval dat gevoelens van woede of onrust je overvallen, is het al snel verleidelijk om je gesprekspartner niet uit te laten praten en dus niet op je beurt te wachten. Ons advies: probeer altijd op je beurt te wachten. Dit is voor jou en je tegenpartij de meest prettige manier van discussiëren. Je wil zelf ook gehoord worden en niet onderbroken worden door je gesprekspartner. Ook zijn die seconden of minuten waarin jij op je beurt wacht, precies voldoende om even tot rust te komen.

Neem het jezelf niet kwalijk als je niet met je volledige focus naar de tegenpartij luistert als jij even dit moment voor jezelf nodig hebt. Het doel van een discussie is nooit dat één van de partijen de discussie neergeslagen verlaat. Denk dus aan jezelf, geef de ander de ruimte door op je beurt te wachten en gebruik deze tijd om even tot jezelf te komen.

5. Realiseer je dat de ander ook erkend wil worden, net als jij

We zijn allemaal mensen, en het is niet vreemd dat iedereen erkend wil worden in zijn intelligentie en bijdrage aan de discussie. Het is goed om jezelf dit tijdens de discussie af en toe in gedachten te vertellen. Jij wil erkend worden, je tegenpartij wil dit ook. Een discussie vindt plaats omdat er twee of meer partijen het oneens zijn, en een discussie duurt voort wanneer men het écht niet eens is met de ander of wanneer hij zich niet erkend voelt.

Heb je de neiging om boos te worden? Realiseer je dan: de tegenpartij wil erkend worden, en boos worden gaat dit zeker niet teweegbrengen. Voel jij je erkend als er stemmen verheft worden of er zelfs geschreeuwd wordt? Nee, jouw tegenpartij dus ook niet.

Spreek je erkenning uit, benadruk gedurende de discussie dat je zijn of haar argumenten erkent en tot een conclusie wil komen waarin je zijn of haar suggesties ook wil meenemen.

Rust bewaren in een discussie

6. Wees concreet

Wist je dat veel ruzies en discussies voorkomen zouden kunnen worden als men concreter aangeeft wat hij of zij bedoelt? Het is daarom tijdens een discussie van groot belang dat je duidelijk en concreet communiceert. Zorg dat je geen belangrijke details achterwege laat, gebruik geen lege woorden als ‘’altijd’’ en ‘’nooit’’ en maak jouw standpunt zo concreet mogelijk. Het kan namelijk goed zijn dat jij en de tegenpartij eigenlijk hetzelfde proberen te zeggen, maar met andere woorden. Of dat de tegenpartij zich sneller kan vinden in jouw argumenten als je deze concreet genoeg maakt. Door concreet te communiceren verklein je de kans op een heftige discussie en geef je de ander een betere kans om zich in jou te verplaatsen.

7. Gebruik ‘wij’ in plaats van ‘ik’

De kans om samen tot een conclusie te komen waar je allebei achter staat, neemt aanzienlijk toe wanneer je in ‘wij’ vorm praat. Door ‘wij’ te gebruiken in plaats van ‘ik’, laat je zien dat je in het belang van de groep denkt. Dit geeft automatisch een betere response vanuit jouw tegenpartij, waardoor jij je weer beter zult voelen. Door deze vorm van spreken aan te nemen, neemt de kans op acceptatie vanuit de ander(en) dus toe, waardoor de gemoederen in de discussie zullen afnemen en de rust bij jou zal wederkeren.

Gaat het jou lukken om rustig te blijven in een discussie?

Met deze tips zal het je makkelijker afgaan om de rust te bewaren in een discussie. Zoals je hebt gelezen in de tekst, heb je vaak meer invloed op een situatie dan je van tevoren denkt. Je mindset en kennis spelen hierbij de grootste rol. Heb je weleens overwogen om een online cursus te volgen om je mindset te trainen? Bij het Sluis NLP Instituut bieden we deze cursus Mind Meesterschap die jou verder kan gaan helpen, en tijdelijk tegen een sterk gereduceerd tarief!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

Hoe kom je uit een depressie? 8 tips

Hoe kom je uit een depressie? 8 tips

Heb je al langere tijd te maken met sombere gevoelens en een gebrek aan motivatie? Dan kan dit mogelijk duiden op een depressie. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en tijdig je huisarts te raadplegen. Afhankelijk van de ernst, de duur en de oorzaak...

Niet kunnen ontspannen? Leer ontspannen met deze 5 tips!

Niet kunnen ontspannen? Leer ontspannen met deze 5 tips!

Herken je de volgende situaties? Je komt thuis van een lange dag werken en je gaat direct aan de slag in de keuken. Je hebt een vergadering afgerond en nog voordat je de deur van de vergaderruimte dichttrekt, zit je met je hoofd alweer ergens anders. Klinkt dit...

Perfectionisme loslaten: 8 tips om perfectionisme los te laten

Perfectionisme loslaten: 8 tips om perfectionisme los te laten

Perfectionisme: het nastreven van het volmaakte. Je stelt hoge eisen aan jezelf, je legt de lat hoog en je hebt soms irrealistische verwachtingen van anderen. Klinkt dit herkenbaar? Dan heb jij mogelijk last van perfectionisme. Op de lange termijn kan perfectionisme...

Negatieve gedachten loslaten? Dat leer je met deze 8 tips

Negatieve gedachten loslaten? Dat leer je met deze 8 tips

We hebben allemaal weleens last van negatieve gedachten en dat is helemaal oké. Soms zit het nu eenmaal niet mee en dan mag je deze gedachten er ook best even laten zijn. Maar wist je dat meer dan 70% van onze gedachten negatief is? Deze negatieve gedachten belemmeren...

Meer blogs

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een marathon lopen, een soloreis boeken, een onderneming starten of een nieuwe baan aannemen: stuk voor stuk uitdagingen waar je in het leven bewust voor kunt kiezen. Wanneer je het gevoel hebt stil te staan in het leven, dan is het aangaan van een nieuwe uitdaging de...

Hoe kom je uit een depressie? 8 tips

Heb je al langere tijd te maken met sombere gevoelens en een gebrek aan motivatie? Dan kan dit mogelijk duiden op een depressie. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en tijdig je huisarts te raadplegen. Afhankelijk van de ernst, de duur en de oorzaak...

Niet kunnen ontspannen? Leer ontspannen met deze 5 tips!

Herken je de volgende situaties? Je komt thuis van een lange dag werken en je gaat direct aan de slag in de keuken. Je hebt een vergadering afgerond en nog voordat je de deur van de vergaderruimte dichttrekt, zit je met je hoofd alweer ergens anders. Klinkt dit...

Perfectionisme loslaten: 8 tips om perfectionisme los te laten

Perfectionisme: het nastreven van het volmaakte. Je stelt hoge eisen aan jezelf, je legt de lat hoog en je hebt soms irrealistische verwachtingen van anderen. Klinkt dit herkenbaar? Dan heb jij mogelijk last van perfectionisme. Op de lange termijn kan perfectionisme...