Omgaan met frustraties: 7 tips om frustraties vaarwel te zeggen

04 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Frustraties: iedereen heeft ze. Iets duurt langer dan je had gepland, iemand komt een afspraak niet na, je computer loopt vast en precies het product in de supermarkt dat je nodig had, is uitverkocht. Herkenbare momenten van frustratie? We hebben op een gemiddelde dag allemaal te maken met frustraties. De één gaat hier beter mee om dan de ander en dit heeft alles te maken met de frustratietolerantie. In dit artikel vertellen we je wat frustratietolerantie is en geven we je 7 tips om vaarwel te zeggen tegen je frustraties!

Hoe ontstaan frustraties?

Niet iedereen maakt zich even druk om dingen die misgaan. Waar de één direct roept ‘Dat heb ik weer!’, loopt de ander zonder na te denken naar een andere supermarkt om daar het uitverkochte product alsnog te bemachtigen. Je reactie op een bepaalde situatie leidt tot frustratie, het is niet de situatie zelf die dat teweegbrengt. Het zijn in feite dus jouw eigen gedachten en overtuigingen die voor je frustratie zorgen. Je hebt in je hoofd een bepaald beeld van hoe iets hoort te zijn, en wanneer de werkelijkheid afwijkt, uit zich dit in een frustratie. Je had een verwachting en die is niet uitgekomen. De mate waarin je frustraties ervaart, wordt bepaald door je frustratietolerantie.

Wat is frustratietolerantie?

Frustratietolerantie is de mate waarin iemand teleurstellingen of belemmeringen voor het bereiken van zijn doel aankan en kan verwerken. Om het voorbeeld van het uitverkochte product in de supermarkt er nogmaals bij te pakken: wanneer je een lage frustratietolerantie hebt, dan ben je eerder geneigd om gefrustreerd te raken en uitspraken te doen als ‘Ja hoor, dit overkomt mij weer’. Mensen met een lage frustratietolerantie gaan er meestal vanuit dat alles makkelijk moet gaan en dat tegenslagen hen bespaard moeten blijven. Deze lage frustratietolerantie is deels aangeboren en deels aangeleerd.

Je gedachten en gemoedstoestand beïnvloeden je frustratietolerantie. Maar wist je dat je je frustratietolerantie ook kunt trainen? Je kunt leren om een hogere frustratietolerantie te krijgen en met je frustraties om te leren gaan. We geven je hieronder 7 tips om tot een hogere frustratietolerantie te komen en beter met frustraties om te gaan.

7 tips: hogere frustratietolerantie en beter omgaan met frustraties

1.     Spoor irrationele overtuigingen op

Wat is de reden dat je snel gefrustreerd ruikt? Juist, dat de uitkomst anders is dan jouw verwachting. In de basis begint het omgaan met frustraties dus door eerst te begrijpen welke overtuigingen jij hebt die ervoor zorgen dat de uitkomst vaak anders is. Ben je in de veronderstelling dat alles makkelijk moet zijn? Dat mensen tegen jou altijd ja zeggen? Dat alles snel en het liefst per direct gebeurt? Durf kritisch te kijken naar jezelf en stel jezelf deze vragen. Door een eerlijk antwoord te geven, kom je er waarschijnlijk achter dat je leeft met irrationele overtuigingen. Het leven is niet altijd makkelijk. Wanneer je iets wil, is het niet altijd mogelijk om het per direct te krijgen. Niet iedereen zal altijd ja tegen je zeggen. En wat betreft de supermarkt: producten raken nu eenmaal uitverkocht en dit betekent inderdaad dat je een alternatief product moet kiezen, of naar een andere winkel zal moeten. De oplossing is vaak heel simpel, maar je frustratie ontstaat door de overtuiging die je had voordat je ergens aan begon. Je hield er geen rekening mee dat iemand nee zou zeggen of dat het product mogelijk uitverkocht zou zijn.

Wanneer je de strijd met je frustraties aan wil gaan, is het dus raadzaam om bij de kern te beginnen. Spoor je irrationele overtuigen op en probeer deze los te laten. Gun jezelf hier ook de tijd voor – de kans is groot dat je deze overtuigingen al heel je leven bij je draagt. Deze loslaten kost simpelweg tijd. Op de langere termijn ga je steeds meer baat voelen bij het loslaten van deze overtuigingen, want je leidt op den duur een flexibeler leven zonder harde verwachtingen. En dát zorgt voor een stuk lagere frustratietolerantie en dus minder frustraties!

2.     Zet je frustratie in op een positieve manier

Er is iets gebeurd waardoor jij je gefrustreerd voelt. Deze frustratie geeft energie. Je kunt de frustratie nu omzetten in woede of verdriet, maar je kunt er ook voor kiezen om de frustratie om te zetten in iets positiefs. Vraag jezelf af: wat leer ik hiervan? Hoe kan ik deze energie inzetten om tot een beter resultaat te komen?

De frustratie geeft energie, en het is aan om jou om te bepalen of dit positieve of negatieve energie gaat zijn. Zie de tegenslag als een reden om het anders aan te pakken en toch je doel te bereiken. Je zult merken dat je frustratie op die manier in je voordeel kan werken, omdat je deze energie niet had gehad als alles in één keer goed was gegaan.

3.     Relativeren is key

Vraag jezelf op momenten van frustraties eens af: is het echt zo erg? Is het terecht dat ik zo geërgerd ben? Meestal concludeer je dan voor jezelf dat het best meevalt. Dit helpt om de frustratie direct te laten varen. Noteer een aantal van dit soort vragen voor jezelf en maak hier een riedeltje van, iedere keer wanneer je frustratie voelt.

Omgaan met je frustraties met deze tips

4.     Bekijk de situatie van bovenaf, als een buitenstaander

Bij frustraties helpt het om even uit te zoomen. Bekijk de situatie alsof je in een helikopter zit. Je ziet nu jezelf vanuit het oog van een buitenstaander.

Je ziet bij anderen ook vaak de positieve zaken en de oplossingen, en niet alleen de negatieve zaken, toch? Door nu als een buitenstaander naar je eigen situatie te kijken, ga je het op dezelfde manier zien als wanneer je dat zou doen wanneer een ander in deze situatie zou zitten.

Je zou het misschien een beetje lachwekkend vinden wanneer een ander heel erg gefrustreerd raakt om iets kleins. Het is toch maar iets kleins? Door vanuit de helikopterview naar jezelf te kijken, realiseer je je waarschijnlijk dat veel van je frustraties niet terecht zijn en dat je een ander zou vertellen dat ze zich niet zo druk moeten maken. Geef nu jezelf dit advies en laat je frustraties gaan.

5.     Adem in, adem uit

Soms ontkom je gewoon niet aan frustraties. Je voelt je boos of verdrietig, en weet even niet wat je nu met deze frustratie aan moet. Het is in zo’n geval raadzaam om je aandacht naar je ademhaling te brengen. Adem een aantal keer diep in via je neus, en adem uit via je mond. Door je focus volledig naar je ademhaling te brengen, zorg je ervoor dat je je helemaal in het ‘hier en nu’ bevindt. Blijf dit proces, met je ogen dicht, herhalen totdat je merkt dat de frustratie je lichaam verlaat. Wanneer je je ogen dan uiteindelijk weer opent, heb je weer een frisse blik.

6.     Leer patronen te herkennen

Heb je vaak te maken met dezelfde frustraties? Dan is het raadzaam de patronen te gaan herkennen om hier een verandering in aan te brengen. Reis je bijvoorbeeld met de trein naar je werk en heb je bijna dagelijks te maken met vertraging? Je blijft hier gefrustreerd door raken en dit maakt het begin van je dag keer op keer moeizaam. Wanneer je dit patroon leert herkennen, kun je een aantal dingen doen om de frustraties te verhelpen:

  • Verander je verwachting en wees flexibel. Wanneer je weet dat de trein vaak vertraging heeft, ga hier dan bij voorbaat al vanuit. Als de trein dan inderdaad vertraging heeft, is dat voor jou geen enkel probleem!
  • Ga eerder van huis en pak een trein eerder. Als die eerdere trein dan ook vertraging heeft, is dat niet erg. Je bent immers eerder van huis vertrokken en hebt nu alle tijd om zonder frustraties te genieten van je treinreis.
  • Overweeg een andere vorm van vervoer. Gaat de trein bijvoorbeeld maar enkele keren per dag en is het geen optie om een trein eerder te pakken? Overweeg dan een andere vorm van vervoer om deze frustraties te vermijden.

Zie je dat je door de patronen je frustraties in het vervolg kan voorkomen?

7.     Luister naar je frustratie

Wat is de boodschap achter je frustratie? Wat heeft tot deze frustratie geleid? Door naar je frustraties te luisteren, ben je beter in staat om het in ’t vervolg te voorkomen. Probeer je frustraties dus niet direct te onderdrukken, maar neem ook de tijd om deze er te laten zijn en ernaar te luisteren. Dit is een leerzaam proces wat jou in de toekomst kan helpen om vaarwel te zeggen tegen je frustraties.

Omgaan met frustraties: ook jij kan het!

Iedereen kan leren omgaan met frustraties en een groot deel van zijn of haar frustraties zelfs de deur wijzen. Of je nu een lage of een hoge frustratietolerantie hebt, er is altijd een manier. Ook voor jou! Wil je, naast deze tips, meer stappen zetten naar een fijner leven? Dan is onze gratis online training iets voor jou. Je leert hier hoe je werkt aan de kern van het probleem, zodat je het effectief kunt oplossen. Zo ook voor frustraties! Door deze gratis training leer je hoe je kunt bereiken wat je nu écht wil bereiken. Zien we je snel?

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...