Omgaan met verandering: 12 tips

17 Aug 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Veranderingen zijn in het leven onvermijdelijk. Binnen je werk, relatie, vriendschappen en woonsituatie: eigenlijk ontkom je niet aan verandering. En dat is goed, want verandering brengt doorgaans groei met zich mee. Vind je het moeilijk om met verandering om te gaan? Dan ben je niet alleen. Verandering is voor veel mensen lastig, of de verandering nu gewenst of ongewenst is. Ook een wenselijke verandering kan ervoor zorgen dat je overspoeld raakt. Het vergt tenslotte aanpassingen en soms moeten we verder meebuigen dan we comfortabel vinden. Om je te helpen, geven we je tips om te leren omgaan met verandering.

12 tips om te leren met veranderingen om te gaan

1.     Sta stil bij de positieve kanten

Sommige veranderingen lijken op het eerste gezicht alleen maar vervelend en nadelig. Wanneer negatieve gedachten de overmacht krijgen, pak er dan pen en papier bij en schrijf alle positieve kanten van de verandering op. Heb je een nieuwe baan? Je gaat zoveel nieuwe dingen leren en nieuwe mensen ontmoeten dat je waarschijnlijk energie krijgt voor twee! Schrijf alle positieve kanten op die je je maar kunt bedenken. Door vanuit een positieve bril naar de verandering te kijken, wordt de verandering minder beangstigend.

2.     Onthoud dat niets in het leven vaststaat

Wanneer je altijd in je achterhoofd houdt dat er niets in het leven vaststaat, dan stel je jezelf automatisch in op (onverwachtse) veranderingen. Dit maakt het makkelijker om met veranderingen om te gaan wanneer deze zich voordoen, omdat je er al rekening mee had gehouden dat ze mogelijk op je pad zouden komen.

3.     Weet dat ieder eind ook een nieuw begin is

Het klinkt cliché, maar het is echt zo: een einde betekent vrijwel altijd ook een nieuw begin. Heb je bijvoorbeeld ontslag gekregen? Dan betekent dit dat er een nieuwe baan op je pad zal komen die beter bij je past, bij een bedrijf waar je wel gewaardeerd wordt. Is je relatie stukgelopen? Vroeg of laat ga je iemand ontmoeten die jou doet inzien waarom je dankbaar mag zijn dat je vorige relatie ten einde kwam. Zo geldt voor ieder einde dat het ook het begin is van iets nieuws. Of een verandering nu wenselijk is of niet, het opent deuren.

4.     Verheerlijk de oude situatie niet

Wij mensen zijn geneigd om situaties uit het verleden in onze gedachten te verheerlijken. Wanneer een relatie of een vriendschap verbroken wordt, dan kan het gebeuren dat je je de eerste weken na de breuk alleen maar goede dingen herinnert. Dit brengt twijfel en verdriet mee, terwijl je mogelijk zelf (ook) achter de breuk stond. Het is menselijk om de oude situatie te verheerlijken, maar het is noodzakelijk om dit vroegtijdig te signaleren. Zet jezelf even met beide benen terug op de grond. De situatie was niet perfect. Erin blijven hangen brengt je ook niet verder en maakt de verandering lastiger dan het zou hoeven zijn.

5.     Durf los te laten

Door continu stil te blijven staan bij de oude situatie, belemmer je jezelf in het accepteren van de nieuwe situatie. Het blijven hangen in het verleden is niet bevorderlijk voor het kunnen loslaten van de situatie zoals deze was voor de verandering.

Loslaten kan lastig zijn, maar draagt echt bij aan het leren omgaan met de verandering. Herinner jezelf eraan dat je niets positiefs haalt uit het blijven hangen in het verleden. Je kunt hier geen controle meer over uitoefenen, het verleden is immers het verleden.

Anderzijds heb je wel controle over de situatie van nu, en heb je ook controle over de manier hoe jij met de verandering omgaat. Durf dus los te laten waar je geen controle meer over hebt, zo geef je het een plek. Dit betekent niet dat je herinneringen hoeft te verdringen. Laat deze er juist zijn en kijk tegelijkertijd naar het heden, want dat is waar jouw kansen liggen.

Tips voor omgaan met verandering

6.     Bedenk wat je nodig hebt om verder te kunnen

Er zijn situaties waarbij het loslaten wel lukt, maar waarbij je toch niet verder lijkt te kunnen. Dit kan zich bijvoorbeeld gebeuren wanneer een dierbare overlijdt. Je accepteert dat deze persoon niet meer in je leven is en je hebt ook het gevoel deze persoon losgelaten te hebben, en toch blijf je in verdriet hangen. Dat is niet vreemd – stop deze emoties ook vooral niet weg. Vraag jezelf daarentegen af wat je nodig hebt om verder te kunnen. Het kan helpen om hier met iemand te praten. Zonder dat je van diegene advies verlangt, kan het uitspreken van jouw gevoelens en ideeën je al verder helpen.

7.     Relativeer

Wat is nu echt het ergste dat er kan gebeuren? Het kan helpen om jezelf deze vraag te stellen. Meestal kom je al vrij snel tot de conclusie dat het allemaal zo erg niet is. Zelfs de ergst denkbare situatie blijkt vaak zo erg nog niet. Relativeren is een goed middel om beter om te gaan met een verandering, omdat het je direct laat realiseren dat je zorgen niet terecht zijn.

8.     Accepteer je emoties

Probeer emoties niet te verdringen, maar deze te accepteren. Door het verdringen van de emoties die je door de veranderende situatie voelt, is de kans juist groot dat je deze later nog harder terugkrijgt. Achter de emoties zit een boodschap of een behoefte die gehoord wil worden. Door deze te negeren, verdwijnt deze boodschap of behoefte niet. Je stopt het weg, en dit betekent dat je het op een later moment terug mag verwachten – soms in ergere mate. Accepteer je emoties daarom tijdig en geef ze de ruimte. Wanneer een verandering angst of verdriet bij je veroorzaakt, laat dit er dan zijn zonder erover te piekeren. Lukt het om de emoties te accepteren maar vind je het vooralsnog lastig om met deze emoties om te gaan? De oefeningen in dit artikel kunnen jou helpen.

9.     Vergelijk jezelf niet met anderen

Iedereen ervaart verandering op een andere manier. Waar de één verveeld raakt als er langer dan een week niets verandert, krijgt de ander storing bij kleine veranderingen. Jouw brein werkt simpelweg niet zoals die van de ander en dus ga je ook niet op dezelfde manier met veranderingen om. Door je eigen emoties tijdens een verandering te vergelijken met die van de ander, maak je jezelf onnodig onzeker. Iedereen verwerkt de verandering op zijn of haar manier. Onthoud ook dat je de daadwerkelijke emoties en gedachten van iemand anders niet altijd kunt aflezen, dus iemand kan zich heel sterk voordoen terwijl hij of zijn van binnen ook verslagen is van de situatie. Focus je op jezelf en begrijp dat bij een verandering waar meerdere betrokkenen zijn, iedereen op zijn eigen manier omgaat met de situatie.

10.  Denk terug aan de laatste keer dat je je zorgen maakte om een verandering

Kun je jezelf de laatste keer nog herinneren dat er iets ging veranderen of al veranderd was, en hoeveel zorgen je je daar toen over hebt gemaakt? De kans is groot dat je je later hebt gerealiseerd dat je zorgen onterecht waren omdat het allemaal is meegevallen. Denk terug aan deze keer en vraag jezelf af wat er nu anders is.

11.  Stel jezelf de vraag: heb ik er invloed op?

Het overgrote deel van datgeen waar we ons zorgen over maken, ligt buiten onze macht. Dingen waar we geen invloed op hebben en waar we geen controle over hebben. Is dat ook het geval bij de zorgen die deze verandering bij jou teweeg hebben gebracht? Laat je zorgen dan varen. Het heeft geen zin om je druk te maken om datgeen waar je geen invloed op hebt.

12.  Weet dat niemand beter wordt van piekeren

Piekeren brengt niet veel goeds met zich mee. Negatieve gedachten maken je onrustig en kunnen zelfs leiden tot depressie. Leer bij jezelf te herkennen wanneer je gedachten overgaan op piekeren, en overweeg op zo’n moment om even te mediteren. Zo zet je de gedachten van je af en maak je in je hoofd ruimte voor rust. Wanneer je vaker in de knoop zit, kunnen meditatie of mindfulness oefeningen goed van pas komen.

Hoe kijk jij tegen de verandering aan?

Hoe jij naar een verandering kijkt, bepaalt ook hoe je je erbij voelt. Benader een verandering dus altijd vanuit het idee dat het goede dingen gaat brengen, ook als de verandering zelf niet wenselijk was. Het opent nieuwe deuren, biedt kansen en zorgt ervoor dat je niet stil staat in het leven. Heb je op dit moment te maken met een verandering? Gebruik onze 12 tips en onthoud dat je voor hetere vuren hebt gestaan. Ook dit kun je aan! Bij het Sluis NLP Instituut hebben we de cursus Mind Meesterschap ontwikkeld om denkpatronen te doorbreken. Lukt het je vaker niet om goed om te gaan met veranderingen? Dan is deze cursus heel geschikt voor jou.

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...