Ontspullen: 10 tips om van overbodige spullen af te komen

16 Aug 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Veel overbodige spullen om je heen zorgt voor ballast. Dit belemmert je in het dagelijks leven, ook wanneer je dit niet bewust doorhebt. Ontspullen zorgt voor ruimte. Letterlijk en figuurlijk, want het biedt niet alleen ruimte in je woning maar ook in je hoofd. Je kalmeert je geest en ervaart meer rust wanneer je afscheid neemt van overbodige spullen. Een duwtje in de rug nodig? Met de volgende 10 tips wordt ontspullen simpeler, sneller en leuker.

Wat is ontspullen?

Ontspullen is het weggooien, weggeven of verkopen van overbodige spullen. Je ontdoet jezelf van spullen die je niet langer nodig hebt. Marie Kondo is een trend gestart in het ontspullen – veel mensen raakten door haar geïnspireerd en zijn zelf aan de slag gegaan. Het resultaat? Meer rust, focus, duidelijkheid en overzicht.

Te veel spullen: herkenbare situatie?

Je opent je kledingkast en deze puilt uit van de kleding. Geeft dit je een fijn gevoel? Waarschijnlijk niet. Het is onoverzichtelijk, overweldigend en kan zelfs stress geven. Stel je nu eens voor dat je diezelfde kledingkast ’s ochtends opent, en alles hangt er geordend bij. Je hebt alleen nog de stukken die je echt waardeert en die je graag draagt. In één oogopslag zie je wat je hebt en wat je vandaag aan kunt doen. Dit maakt jouw ochtendritueel al een stuk aangenamer. Stel je nu voor dat ook je badkamer en keuken alleen nog spullen bevatten die jij echt gebruikt. Kun je dit visualiseren? Het gevoel van rust dat je ervaart bij dit idee, kun je realiseren door te ontspullen.

Waarom ontspullen?

  • Heb je last van koopdrang? Dit verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je eenmaal bent gestart met ontspullen. Door het wegdoen van spullen, realiseer je je dat je het allemaal niet nodig hebt. Je voelt hierna minder tot geen drang om nieuwe spullen aan te schaffen. Je ruimt dus op en bespaart geld. Klinkt tegenstrijdig, maar het is echt zo. Door minder te hebben, wil je ook minder kopen.
  • Door te ontspullen, bepaal je voor jezelf wat je echt belangrijk vindt. Dit geeft duidelijkheid en richting.
  • Je ervaart rust omdat je in een opgeruimde omgeving leeft, waar je niet onnodig wordt afgeleid door spullen of continu denkt aan het ‘’nog moeten opruimen’’.

Verder zorgt ontspullen voor focus en overzicht omdat je afstand hebt gedaan van alle overbodige spullen. Je kunt je nu focussen op datgeen wat ertoe doet. Zullen we beginnen?

10 tips: ontspullen en meer rust ervaren

De volgende tips gaan jou helpen om vandaag nog een start te kunnen maken met ontspullen.

1.     Begin klein

Ben je van plan je volledige woning uit te pluizen en te ontspullen waar mogelijk? Klinkt goed! Zorg ervoor dat je klein begint om te voorkomen dat het grote plan overweldigend wordt. Begin bijvoorbeeld met de badkamer. Doorgaans is deze ruimte klein genoeg om in een korte tijd aan te kunnen pakken en je ervaart direct het positieve effect wanneer je ’s avonds naar je tandpasta grijpt.

2.     Werk met categorieën

Tijdens het ontspullen ga je tegen spullen aanlopen waarover je twijfelt. Wegdoen of niet? Anderzijds heb je ook spullen waarvan je zeker weet dat het weg mag, en spullen die je heel graag wil bewaren. Dit brengt ons tot drie categorieën: bewaren, twijfel en wegdoen. Ben je bijvoorbeeld je keukenkasten aan het opruimen? Dan kun je dit zo aanpakken:

  • Categorie 1 – Bewaren: alles wat je wil bewaren, zet je direct terug in je keukenkasten.
  • Categorie 2 – Twijfel: alles waarover je twijfelt, leg je op de keukentafel. Ruim eerst alle kasten op, en eindig vervolgens aan de keukentafel met alle spullen waar je over twijfelt.
  • Categorie 3 – Wegdoen: alle spullen waarvan je hebt besloten dat het weg mag, zet je op de grond. Je kunt het natuurlijk ook direct in tassen, zakken of dozen plaatsen. Zorg in ieder geval dat een centrale plek in de ruimte aanduidt dat alles wat daar staat, weg mag.

Door de verschillende categorieën, maak je het eenvoudiger om het overzicht te bewaren.

Naarmate het ontspullen vordert, ga je ook ervaren dat je steeds makkelijker toegeeft aan het plaatsen van spullen in categorie drie: wegdoen! Het geeft je rust en overzicht om daar heel veel spullen te zien staan, want je weet dat jij je straks niet meer druk hoeft te maken om deze spullen. In het begin ben je huiverig om hier wat neer te zetten, maar tijdens het proces gaat dit steeds soepeler.

3.     Vraag jezelf af: word ik hier blij van?

Ben je bekend met Marie Kondo’s uitspraak ‘’Does it spark joy?’’? Door jezelf bij ieder item af te vragen of je er blij van wordt, maak je de drempel om iets weg te doen of juist te bewaren een stuk kleiner. Marie Kondo vertelt jou hier alles over in haar YouTube video’s.

4.     Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt en ga ik dit het komende jaar gebruiken?

Twee vragen die je je bij ieder item kunt stellen. Heb je iets onlangs nog gebruikt en zo niet, hoe groot acht je de kans dat je dit het komende jaar wel gaat doen? Wanneer je dan moet toegeven dat je iets al een aanzienlijke tijd niet meer hebt gebruikt en dat ook niet van plan bent, is de keuze snel gemaakt: het mag weg.

5.     Verkoop spullen die nog goed zijn

Afscheid nemen van spullen die nog in goede staat zijn, kan lastig zijn. Het kan je zelfs een schuldgevoel geven omdat je iets nog nooit gebruikt hebt, maar er wel geld aan uitgegeven hebt. Onthoud dat dit geen reden is om iets te bewaren. Je hebt het nooit gebruikt en dus is het in jouw leven een overbodig item. Dat betekent niet dat het voor iedereen een overbodig item is. Blaas er een tweede leven in en verkoop je spullen aan mensen die er iets aan hebben! Jij blij, zij blij.

6.     Geen tijd om spullen te verkopen? Breng het naar de kringloop

Heb je zelf geen tijd om alle spullen los te verkopen, schakel dan de kringloop in. Zo weet je zeker dat je spullen een tweede leven krijgen, zonder dat het je tijd kost. Veel kringloopwinkels komen de spullen ook thuis bij je ophalen, jij hoeft het dus alleen maar klaar te zetten.

Ontspullen: 10 tips

7.     Doe alleen datgeen weg wat je weg wil doen

We bazuinen het rond: minimalisme geeft rust. Een simpeler leven zorgt voor een rustige geest. En ondanks dat dit zo is, betekent dit niet dat jij nu direct je volledige hebben en houden overboord moet gooien. Heb je een verzameling parfum of sneakers waar je echt blij van wordt? Heb je 150 boeken staan waarvan je weet dat je ze niet meer gaat lezen, maar vind je een volle boekenkast gewoon heel mooi in je woning staan? Voel dan niet de noodzaak om deze spullen weg te doen omdat dat zogenaamd bij ontspullen hoort. Doe alleen de spullen weg die jij weg wíl doen. Het ontspullen moet jou je beter doen voelen, niet slechter.

8.     Spullen met een sentimentele waarde? Geef dit een eigen plek

Spullen met een sentimentele waarde die je liever niet wegdoet, kun je het beste een eigen plek geven. Zoek in de kast bijvoorbeeld een plank op waar je alles neerlegt dat sentimentele waarde heeft, of pak één doos waar je dit soort spullen in opbergt. Nogmaals: ontspullen betekent niet dat je gedwongen bent alles weg te gooien. Voel jij je er goed bij om iets te bewaren? Doe dit dan ook. Je kunt volgend jaar nogmaals besluiten te ontspullen, en wellicht hak je dan wel de knoop door om het alsnog weg te doen. Gun jezelf die bedenktijd.

9.     Denk verder dan je woning

Denk verder dan alleen fysieke spullen. Ook je computer en telefoon kun je flink onder handen nemen. Het verwijderen van foto’s, documenten, chatgesprekken en apps is te vergelijken met het weggooien van spullen: het geeft je direct rust en ruimte.

10.  Durf weg te doen

Wat is het ergste dat er kan gebeuren wanneer je iets wegdoet? Precies, eigenlijk vallen de gevolgen best wel mee. Bedenk je je na een jaar dat je die ijsschep mist, die je naar de kringloop hebt gebracht? Besef je dan dat dit moment een jaar op zich heeft laten wachten. Je hebt een jaar lang geen beroep hoeven doen op de ijsschep, en dus heb je het niet écht nodig in je leven. Durf dus afstand te nemen van spullen, want zo erg is het gevolg meestal niet.

Ervaar wat ontspullen met je doet

Ons advies? Begin vandaag nog, hoe klein ook, met het ontspullen. Je merkt direct het positieve effect en dit zorgt ervoor dat je motivatie vindt om door te gaan. Ben je geneigd het ontspullen uit te stellen? Dan is onze cursus ‘Zeg dag tegen uitstelgedrag’ iets voor jou.

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...