10 Tips voor meer rust in je hoofd

29 Aug 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Onrust in het hoofd creëert een gevoel van drukte en haast. Je voelt je gestrest, chaotisch en verliest soms helemaal het overzicht. In je hoofd spookt van alles rond en hierdoor leid je een opgejaagd leven. Herken je dit? Tijd om hier iets aan te doen, want ook jij verdient rust in je hoofd. Er zijn eindeloos veel manieren om meer rust in je hoofd te creëren en in dit artikel helpen we je op weg met 10 tips.

Hoe ontstaat onrust in je hoofd?

Een onrustig hoofd kan meerdere oorzaken hebben, maar we lichten de meest voorkomende oorzaak toe. Wanneer je veel te doen hebt en de taken zich blijven opstapelen, dan kan dit leiden tot een overvol hoofd. Heb je bijvoorbeeld een baan met veel verantwoordelijkheden, een gezin of een heel druk sociaal bestaan? Dan is er op een gemiddelde dag waarschijnlijk veel te doen. Taken die je nog wil volbrengen zitten in je hoofd en de ruimte in je hoofd wordt steeds voller en voller. Je piekert hierover op momenten dat je er eigenlijk helemaal niet aan wil denken. We spreken dan van overactieve hersenen. Ontspannen wordt steeds lastiger omdat er altijd wel gedachten rondzweven. Deze gedachten kosten je continu energie en hierdoor ontstaat er stress. Het creëren van rust in je hoofd wordt een uitdaging.

Een overvol hoofd betekent niet per definitie dat het slecht met je hoeft te gaan. Integendeel zelfs, want het kan ook betekenen dat je heel veel leuke dingen te doen hebt maar dat je het in je hoofd gewoon allemaal niet goed geordend krijgt. Een overvol hoofd staat dus niet gelijk aan bijvoorbeeld depressie. Wel kan een overvol hoofd leiden tot mentale klachten, en daarom is het noodzakelijk om hier vroegtijdig iets aan te doen. Wanneer je langdurig te maken hebt met een overvol hoofd, dan kan dit uiteindelijk leiden tot overspanning. Raadpleeg altijd een arts wanneer je vermoedt dat jouw klachten richting overspanning of depressie gaan.

Meer rust in je hoofd: onze tips

We helpen je bij het zetten van de eerste stappen naar meer rust in je hoofd met de volgende 10 tips.

1.     Plan vooruit

Door te werken met een planner, weet je precies wat je wanneer wil uitvoeren. Op het internet vind je verschillende planners, waarbij je soms zelfs per uur kunt opschrijven wat je wil ondernemen. Door bijvoorbeeld een week vooruit te plannen en hierbij ook kleine taken te noteren, verplaats je alle taken uit je hoofd naar het papier. Het staat dan geschreven én gepland. Waar deze taken zich voorheen opstapelden in je hoofd, heb je ze nu letterlijk en figuurlijk uit je hoofd gezet. Probeer het maar eens!

Je kunt dit proces eenvoudig beginnen met een stuk papier of zelfs een notitie in je telefoon. Noteer voor iedere taak de datum, hoeveel tijd iets ongeveer kost en plan zo vooruit! Noteer ook de kleinste dingen: de kapper bellen om een afspraak te maken, op een e-mail antwoorden, een pakketje naar het postkantoor brengen. Door simpelweg alles in je planning te zetten, is het uit je hoofd en dat zorgt direct voor rust.

2.     Kies voor monotasking

Focus je altijd op één ding tegelijk. Wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je bezig bent en je afgeleid wordt, het minstens 7 tot 15 minuten duurt voor je weer je volledige focus terug hebt? Even snel tussendoor een e-mail beantwoorden of op je telefoon kijken is dus niet zo onschuldig als het lijkt. Focus is nodig om meer rust in je hoofd te creëren, je brein kan het immers niet allemaal tegelijk aan. Verkies daarom altijd monotasking boven multitasking.

3.     Mediteer!

Door te mediteren, creëer je zowel tijdens de meditatie als daarna rust in je hoofd. Consistent mediteren resulteert in een rustigere geest. Meditatie kent eindeloos veel positieve effecten, maar rust in je hoofd is voor velen de drijfveer om te beginnen met mediteren. Het is een fabeltje dat je voor mediteren zeeën van tijd nodig hebt. Zelfs met een paar minuten per dag, of bijvoorbeeld op het moment dat je de drukte in je hoofd het meest ervaart, kun je al uit de voeten.

4.     Rond zaken af voor je aan iets nieuws begint

Het afronden van het één, betekent dat je weer ruimte in je hoofd krijgt voor het ander. Is dit niet hetzelfde als monotasking? Nee, we bedoelen hier het kunnen afstrepen van taken voordat je aan iets nieuws begint. Wanneer je een overvol hoofd hebt en het allemaal overweldigend wordt, dan werken onafgeronde zaken in je nadeel. Je begint al aan iets nieuws terwijl het vorige nog in je hoofd spookt.

Alles wat ‘’bijna af’’ is, is simpelweg nog niet af en neemt onnodig ruimte in in je hoofd. Rond dit eerst af, zo zorg je voor voldoende rust om aan de volgende taak te kunnen beginnen.

Meer rust in je hoofd door te plannen

5.     Adem in, adem uit

Door een aantal keer diep te inhaleren en weer uit te ademen, voel je je tot rust komen. Blijf dit herhalen totdat je het gevoel hebt rust bereikt te hebben. Deze focus op je ademhaling brengt je, net als meditatie, even helemaal terug naar het hier en nu. Het fijne van deze oefening is dat je het overal kunt doen en het toch super effectief is.

6.     Word je bewust van waar de spanning vandaan komt

Een druk hoofd kan het resultaat zijn van spanning. Heb je er weleens bij stilgestaan waar jij spanning door voelt? Door je hiervan bewust te worden, kun je zaken waar je spanning door ervaart gaan elimineren. Dat is misschien niet altijd mogelijk, maar dan kun je wellicht wel iets doen aan de spanning zelf. Het begint hoe dan ook bij de bewustwording. Pas wanneer je je bewust bent van de factoren, kun je hierin een verandering aanbrengen.

7.     Beweeg voldoende

Door te bewegen, verplaats je je focus van je gedachten naar het fysieke. De fysieke inspanning zorgt ervoor dat hier focus nodig is en hierdoor ben je niet langer in staat om je met je gedachten bezig te houden. Je merkt dat je hoofd steeds leger en dus rustiger wordt.

8.     Zorg voor ontspanning

Bewegen kan een manier van ontspanning zijn, maar alleen jij weet welke manier van ontspanning voor jou het beste werkt. Ook andere vormen van ontspanning kunnen voor rust zorgen. Denk aan het lezen van een boek, het opschrijven van je gedachten, het kijken van een comedy of een goede vriend(in) bezoeken. De ontspanning die je hierdoor vindt, lost tijdelijk de onrust in je hoofd op. Maar let op: heb je het idee zo druk te zijn dat er geen tijd lijkt te zijn voor ontspanning? Dan is het raadzaam om eerst aan de slag te gaan met een goede planning en alle taken op te schrijven. Plan momenten voor ontspanning ook in. Wanneer je een gehaast leven hebt en je jezelf ontspanning opdringt op momenten dat je hier eigenlijk de ruimte niet voor voelt, dan heeft dit een averechts effect. Je voegt zo nóg een taak toe die jouw overvolle hoofd er niet bij kan hebben. Neem ontspanning dus serieus en zorg voor een goede planning zodat je de ontspanningsmomenten niet gaat zien als belemmering.

9.     Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Streef naar een opgeruimde woning en een opgeruimde werkplek. Door veel spullen en rommel om je heen, heb je te maken met onnodige afleiding. Deze afleiding zorgt ervoor dat je snel focus verliest en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Ben je bereid je inboedel eens flink onder handen te nemen? Gebruik dan ons artikel over ontspullen. Ontspullen zorgt direct voor rust!

10.  Vermijd zaken die jou energie kosten en niets opleveren

Alles wat energie zuigt, neemt op een onwenselijke manier ruimte in je hoofd in. Hoe meer jij op een dag doet wat je wel energie kost maar waar je eigenlijk niets uithaalt, hoe minder ruimte je in je hoofd over hebt voor datgeen waar je wel wat aan hebt. Zorg dus dat je deze zaken zoveel mogelijk uit je leven schrapt om ruimte en rust in je hoofd te creëren.

Meer rust in je hoofd met deze tips

Ga altijd serieus om met een onrustig hoofd. Op de lange termijn richt een overvol hoofd mentaal veel schade aan. Heb je het gevoel dat de onrust in je hoofd al te hoog is opgelopen? Raadpleeg dan een arts. Hij of zij kan vaststellen of er wellicht al sprake is van overspanning of zelfs een burn-out. Heb je het idee dat je zelf aan de slag kunt met de onrust in je hoofd? Dan hopen we dat onze tips jou een stap verder hebben kunnen helpen. Wist je dat jouw denkpatronen ook van grote invloed zijn hierop? We vertellen je hier alles over in onze cursus Mind Meesterschap.

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...