Voorkom vermoeidheid met deze 10 stappen

28 Aug 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Ga jij ook weleens over je grenzen heen? Het gevolg hiervan is vermoeidheid, die we in eerste instantie prima lijken te kunnen negeren. Tot het moment waarop je je realiseert dat het niet meer lukt om je energie terug te pakken. Herkenbaar? Veel mensen hebben hier met regelmaat mee te maken. We staan op zulke momenten niet voldoende stil bij wat ons lichaam ons probeert te vertellen. Vermoeidheid resulteert vervolgens in onverstandige beslissingen en depressie ligt eerder op de loer. Het is daarom belangrijk om vermoeidheid zoveel mogelijk te voorkomen. Wil je leren hoe? Er zijn verschillende manieren om vermoeidheid te voorkomen, wij vertellen je over 10 stappen die je kunt zetten.

Stap 1: Zorg voor ritme

Een belangrijke eerste stap bij het voorkomen van vermoeidheid is het aanbrengen van ritme in jouw dagen. Ritme geeft rust in je hoofd. Ritme betekent niet altijd een planning van uur tot uur, maar het betekent wel: iedere dag opstaan op hetzelfde tijdstip, iedere dag naar bed gaan op hetzelfde tijdstip en tussen deze twee momenten dezelfde routine aanhouden.

Stap 2: Bepaal wat jou stres en dus vermoeidheid oplevert

Je kunt iets pas bestrijden en voorkomen als je je bewust bent van de oorzaak (of oorzaken) ervan. Vermoeidheid voorkom je door eerst te bepalen wat op dit moment bij jou vermoeidheid veroorzaakt. Wat levert jou op dit moment stress op? Wanneer kies je ervoor om over je grenzen heen te gaan? Beantwoord deze vragen en wees kritisch en eerlijk naar jezelf.

Na deze bewustwording, kun je het probleem aanpakken. Elimineer zaken die bij jou stress en dus vermoeidheid veroorzaken.

Stap 3: Vermijd cafeïne

Cafeïne lijkt te helpen om energie te krijgen. Wist je echter dat dit vaak helemaal niet zo is? Probeer daarom eens voor een tijdje te stoppen met het consumeren van cafeïne en ervaar wat dit met je doet. De kans is groot dat je er beter door gaat slapen en slaap is immers het beste middel tegen vermoeidheid! Na een tijdje ga je ook merken dat de behoefte aan cafeïne waarschijnlijk zelfs helemaal verdwijnt.

Stap 4: Eet gezond

Gezonde voeding is heel erg belangrijk bij het voorkomen van vermoeidheid. Je lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren en deze haal je uit gezonde voeding. Deze voeding dient om energie te krijgen. Wist je dat ongezonde voeding juist alleen maar energie kost? Gezonde voeding levert dus energie op, waar ongezonde voeding juist energie kost.

Op de lange termijn ervaar je nog veel meer voordelen van gezonde voeding, maar op de korte termijn merk je direct een verschil in je energielevel.

Stap 5: Plan bewegingsmomenten in

Vermoeidheid wordt doorgaans veroorzaakt doordat je te veel hooi op je vork hebt genomen. Je bent te lang doorgegaan en je hoofd is hierdoor onrustig geraakt. Beweging is een middel om even uit je gedachten te komen en je te focussen op fysieke inspanning. Je beweegt letterlijk je emoties je lichaam uit. Daarnaast zorgt beweging voor nieuwe energie. Bewegen is dus altijd een win-win situatie: het zorgt ervoor dat je emoties kunt loslaten én het levert direct nieuwe energie op.

Kies voor een manier van bewegen die jou aanspreekt. Zie je het niet zitten om dagelijks naar de sportschool te gaan? Kies dan voor wandelen, fietsen of dansen. In principe is iedere manier van bewegen goed, zolang je maar fysieke inspanning levert.

Vermoeidheid voorkomen met deze stappen

Stap 6: Slaap voldoende

Het vermijden van cafeïne en het bewegen zal ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap komt. We hoeven het je waarschijnlijk niet uit te leggen dat slapen zorgt voor minder vermoeidheid. De nadruk bij deze stap ligt echter op voldoende slapen. Streef altijd naar acht uur slaap per nacht.

Het aanbrengen van ritme, zoals we in stap 1 omschreven, zal helpen om tot voldoende slaap te komen. Heb je moeite met in slaap komen waardoor je deze acht uur niet haalt? Raadpleeg dan een arts. Slaap je juist meer dan acht uur per nacht? Dan kan het ook zijn dat je op dit moment te veel slaapt en juist hierdoor met vermoeidheid te maken hebt. Probeer in dit geval je wekker eerder te zetten of juist iets later te gaan slapen en werk met stapjes toe naar acht uur slaap per nacht.

Stap 7: Prioriteer en plan je activiteiten

We hebben allemaal te veel te doen op een dag. Dit zorgt ervoor dat we geneigd zijn onze eigen grenzen te overschrijden, waardoor vermoeidheid ontstaat. Om dit te voorkomen, helpt het om te werken met een duidelijke prioritering en planning. Door precies te weten waar je vandaag aan gaat werken en waarom je daaraan gaat werken, raakt je hoofd niet voller dan nodig. Prioriteer en plan dus per dag en plan bij voorkeur nu al voor bijvoorbeeld aankomende week. Door alles gepland te hebben, vind je meer rust.

Stap 8: Plan ontspanningsmomenten in

Net als bij beweging, is het raadzaam om dagelijks momenten van ontspanning te hebben. Wanneer je niet voldoende ontspant en de vermoeidheid negeert, dan kan dit leiden tot overspanning en uiteindelijk zelfs tot een burn-out. Dat wil je natuurlijk voorkomen, en daarom is ontspanning een cruciaal aspect. Door iedere dag voldoende te ontspannen, laad je je batterij weer op en zo voorkom je vermoeidheid.

Ontspanning komt in uiteenlopende vormen. Kies voor een manier die bij jou past. Is dat mediteren of juist een lang stuk fietsen? Dat bepaal je helemaal zelf.

Stap 9: Leer in het hier en nu te leven

We raken vermoeid door constant met het verleden en de toekomst bezig te zijn. We piekeren over wat er gebeurd is of mogelijk nog moet gebeuren. Herkenbaar? Dan is de volgende stap om vermoeidheid te voorkomen om meer in het ‘hier en nu’ te gaan leven. Dit is een proces waarbij je je bewuster wordt van alles wat je meemaakt, ziet, voelt, proeft en ruikt. Door in het hier en nu te leven heb je meer focus. Je piekert niet meer en slaapt beter.

Om dit te bereiken, zijn ademhalingsoefeningen vaak de uitkomst. Onze artikelen over meditatie en mindfulness geven je inzicht in verschillende soorten oefeningen die jou hierbij kunnen helpen.

Stap 10: Houdt de vermoeidheid al langere tijd aan? Raadpleeg een arts

Wanneer je al langere tijd kampt met vermoeidheid en het je niet lukt om hier zelfstandig vanaf te komen, bezoek dan je huisarts. Hij of zij kan bepalen wat er in jouw levensstijl nodig is om toch van die vermoeidheid af te komen. Wist je dat ook een vitaminetekort kan leiden tot vermoeidheid? Wanneer de arts dit vermoedt, kan hij of zij een bloedonderzoek doen om dit vast te stellen. Het oplossen van je vermoeidheid kan dus ook simpelweg een kwestie zijn van vitaminesupplementen of een wijziging in je dieet. Het bezoeken van een arts is daarom een goed idee wanneer je de andere stappen al hebt uitgevoerd en je nog geen oplossing hebt gevonden.

Tips om vermoeidheid te voorkomen

Heb je alle stappen doorlopen? De volgende tips kunnen je ook nog helpen om in het vervolg korte metten te maken met vermoeidheid.

1.     Vermijd alcohol

Naast cafeïne en ongezonde voeding zorgt ook alcohol ervoor dat je je direct vermoeid voelt. Vermijd alcohol dus zoveel mogelijk.

2.     Vermijd afleiding

Focus zorgt ervoor dat je zaken eerder afgerond krijgt en dit geeft je een voldaan gevoel. Je ervaart minder stress en hebt meer rust in je hoofd. Ben je ergens mee bezig? Vermijd afleiding dan en focus je op datgeen waar je mee bezig bent. Dit resulteert in meer energie en dus geen vermoeidheid meer!

3.     Voor het slapengaan geen telefoon, tablet of televisie meer

Voor een goede nachtrust is het raadzaam om een uur voor het slapen je elektronische apparaten weg te leggen. Kies in plaats daarvan voor ademhalingsoefeningen om tot jezelf te komen, neem een bad of pak er een goed boek bij. Alle vormen van ontspanning werken, zolang het maar niet elektronisch is en jou rust geeft.

De volgende stap zetten?

Wil je vermoeidheid voorkomen om nu écht te kunnen gaan groeien? Dan hopen we dat de stappen en tips uit dit artikel je hebben kunnen helpen. Groeien is een prachtig doel en daar kunnen wij van het Sluis NLP Instituut je bij helpen. Onze gratis online training over groeien leert jou hoe je succesvoller, met meer plezier en met meer geluk door het leven gaat. Benieuwd? Meld je gratis aan!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...