Wat zijn denkpatronen en hoe kun jij jouw eigen gedachten beheersen?

11 Mar 2022 | Uncategorized

Wat zijn denkpatronen en hoe kun jij jouw eigen gedachten beheersen?

Een denkpatroon of ook gedachtenpatroon genoemd is een bepaalde opeenvolging van gedachten en overtuigingen die in de menselijke geest voorkomen bij het omgaan met, of reageren op, een bepaalde situatie. Het woord patroon wordt over het algemeen gebruikt om een gevestigde, regelmatige en herhaalde manier van iets doen aan te duiden. Een gedachtenpatroon bestaat uit een reeks gedachten of overtuigingen over iemands leven, zichzelf, of andere mensen. Ze begrijpen en herkennen kan nuttig zijn bij het omgaan met moeilijke situaties.

Maar wat zijn denkpatronen?

Denkpatronen, ook wel gedachtepatronen genoemd zijn onze gedachten die een gewoonte zijn geworden. Ze ontstaan wanneer we een bepaalde gedachte zo lang hebben dat het een gewoonte wordt; we beseffen niet meer dat we die gedachte steeds weer hebben. Denk aan een gedachtepatroon als een cyclus, of een lus.

Denkpatronen kunnen zowel negatief als positief zijn. Als je bijvoorbeeld denkt dat je ergens niet goed in bent, dan wordt dat je denkpatroon.En als je er van uit gaat dat je ergens goed in bent, dan is dat je denkpatroon.

Denkpatronen kun je veranderen door je er bewust van te worden. Hoe vaker je een bepaald denkpatroon opmerkt, hoe minder macht het over je heeft. Als je bijvoorbeeld altijd tegen jezelf zegt dat je iets niet kunt (je denkpatroon), dan zul je op een dag beseffen dat dit is wat je altijd tegen jezelf zegt.

Zodra je er bewust van wordt, probeer dan tegen jezelf te zeggen: “Ik kan alles wat ik wil doen. Zo verander je de overtuiging. Je zult dingen gaan doen die voorheen onmogelijk voor je waren, omdat ze nu mogelijk lijken!

Denkpatronen zijn moeilijk bij onszelf te herkennen, maar gemakkelijk bij anderen. Een denkpatroon is een steeds terugkerende gedachtegang waaraan meestal een emotie vastzit. Enkele voorbeelden van denkpatronen en hun gevolgen zijn:

“Alles-of-niets denken”
“Ik ben een loser omdat ik faalde in deze ene taak.
“Etiketteren”
“Ik ben dom omdat ik een fout heb gemaakt.
“Het lot voorspellen”
“Als ik deze baan krijg, komt alles wel goed.
“Catastroferen”
“Als ik deze baan niet krijg, is mijn leven geruïneerd.

Denkpatronen kunnen moeilijk te doorbreken zijn als ze deel uitmaken van onze zelfpraat of als we ze zo vaak hebben herhaald dat ze als waar aanvoelen. Maar je kunt je gedachten veranderen door de negatieve gedachten uit te dagen met positieve.

Om je negatieve gedachten uit te dagen, kan je deze opschrijven en vervolgens een positiever alternatief voor dezelfde situatie op te schrijven. In het begin zal dit moeilijk zijn, omdat het tijd kost om oude gewoonten van denken te doorbreken, maar na verloop van tijd en door oefening zal het gemakkelijker worden.

Hoe kun je een denkpatroon herkennen?

Voel je je down en out, of heb je gewoon een slechte dag? Bent u de hele tijd gestrest, angstig of prikkelbaar? Als dat zo is, dan zijn deze negatieve gevoelens misschien meer dan alleen een slecht humeur. Het kunnen de tekenen zijn van een denkpatroon. Onze gedachten zijn krachtige krachten in ons leven die ons kunnen helpen of schaden, afhankelijk van waar we ons op richten.

Als we ergens steeds weer aan denken, raakt het in onze geest verankerd en raken we ervan overtuigd dat dit de realiteit is. We realiseren ons misschien niet dat we in patronen denken. We raken gewend aan een bepaalde manier van denken totdat het een tweede natuur wordt – totdat het aanvoelt als de waarheid.

Een negatief denkpatroon kan ongeveer zo gaan: “Ik ben niet goed genoeg. De persoon die dit denkt kan ook geloven dat hij niet slim, rijk of dun genoeg is om te krijgen wat hij wil in het leven. Bewust je gedachten kiezen kan je helpen er meer zelfcontrole over te vinden, maar hoe krijg je controle over je eigen gedachten?

Je gedachten onder controle proberen te krijgen is makkelijker gezegd dan gedaan, want het is moeilijk om je denkpatroon te veranderen als je eenmaal veel denkpatronen hebt.  Als het gaat om controle krijgen over je gedachten, is het belangrijk om realistisch te zijn over wat je in staat bent om te doen. Als je niet de tijd of de middelen hebt om te mediteren, maar toch controle over je gedachten wilt krijgen, zijn er andere manieren waarop je dat kunt doen.

Je moet begrijpen dat er drie niveaus van meditatie zijn: het onderdrukken van gedachten, het vervangen van gedachten en het stoppen van gedachten.

Gedachtensuppressie (onderdrukken) houdt in dat je probeert om niet aan iets te denken. Het kan soms werken, maar vaak resulteert het in mislukking.
Gedachtesubstitutie (vervangen) richt zich op het vervangen van negatieve gedachten door positieve, om zo controle te krijgen over die negatieve gedachten.
Tot slot gaat het er bij gedachten stoppen om dat je jezelf afleidt van die negatieve gedachten door aan iets anders te denken. Het uitproberen van deze drie verschillende technieken zal je helpen controle te krijgen over je eigen gedachten en je de mogelijkheid geven om je eigen gedachten en gevoelens te kiezen in plaats van ze te laten

Hoe kun je een nieuw denkpatroon stimuleren?

Een denkpatroon is een manier van denken die zo natuurlijk voor ons is geworden dat we die volgen zonder bewuste beslissingen te nemen.Dus we hebben een “standaard” manier van denken die we op de automatische piloot gebruiken.

Jezelf vertellen hoe goed of slecht je in iets bent, hoe slim of dom je bent kunnen hier voorbeelden van zijn. In plaats van bewust te beslissen hoe we ons voelen over onszelf, gaan we gewoon met de stroom mee en denken we wat ons geleerd is te denken door anderen.

Dit kan zeer beperkend zijn, omdat het ons onze eigen onzekerheden laat geloven en ons ervan weerhoudt ons volledige potentieel te bereiken. Het is ook mogelijk om deze denkpatronen te overschrijven en te vervangen door nieuwe.

Denkpatronen zijn moeilijk tegen te houden.Je doet misschien je hele leven al iets zonder het te beseffen, of zelfs maar over de manier waarop je over iets denkt.Het is altijd zo geweest, en het zal altijd zo blijven. Het punt is, er is een manier om deze denkpatronen te veranderen.

Om die mal te doorbreken. Om de dingen in een ander licht te zien, zoals ze zeggen. Het is gewoon keihard werken en maximale toewijding. En niet alleen van jouw kant, maar ook van je vrienden, familie en alle anderen die om je heen zijn. Zij zijn immers net zo schuldig als jij aan het versterken van deze denkpatronen in jezelf.

Het begint echter allemaal met één persoon die een verandering in zijn eigen leven aanbrengt. Eén persoon die besluit om zijn negatieve denkpatronen te veranderen in positieve, kan dat idee verspreiden naar de mensen om hem heen, die het weer kunnen verspreiden naar de mensen om hen heen, enzovoort. En voor je het weet, ziet de hele wereld de dingen in een ander licht!

Samenvattend

De volgende keer dat je het gevoel hebt dat je een schadelijk denkpatroon ervaart, neem dan twee minuten de tijd om afstand te nemen van wat je ook aan het doen bent.  Word je bewust van je eigen gedachten. Begin te beoordelen welke gedachten door je hoofd gaan en hoe ze je stemming beïnvloeden.

Accepteer vervolgens jezelf zoals je bent. Bijvoorbeeld: “Ik ben een mens met gebreken” in plaats van “Ik ben gebrekkig en ik zou me moeten schamen.

Wij hebben allemaal denkpatronen die in de loop van de tijd zijn gecultiveerd en dagelijks worden versterkt en die de manier waarop wij denken en handelen beheersen. Deze patronen zullen ons leven blijven beheersen als ze niet waakzaam in de gaten gehouden en gecontroleerd worden.

Op deze manier is het altijd het beste om je bewust te zijn van je eigen daden, want als je jezelf toestaat je er bewust van te zijn, heb je de macht om anders te handelen dan je anders zou doen.

Uitgelicht

Eerste hulp bij een burn-out: 4 tips!

Eerste hulp bij een burn-out: 4 tips!

Mogelijk heb je net te horen gekregen dat je een burn-out hebt, of voel je zelf aan alles dat je zo niet langer door kan gaan. Je voelt je letterlijk opgebrand. Je reageert sneller vanuit emotie en gedachten zijn vaker negatief. Alles voelt zwaar, je bent constant moe...

Uitgelicht nieuwsbericht 1 Lorem ipsum dolor

Uitgelicht nieuwsbericht 1 Lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla...

Uitgelicht nieuwsbericht 2 Lorem ipsum dolor

Uitgelicht nieuwsbericht 2 Lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla...

Uitgelicht nieuwsbericht 3 Lorem ipsum dolor

Uitgelicht nieuwsbericht 3 Lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla...

Ander nieuws

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...