De kracht van dankbaarheid: Dagelijks dankbaarheid tonen, 4 tips

10 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Dankbaarheid: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Dankbare mensen hebben positieve verwachtingen van de toekomst, hebben meer positieve emoties en zijn simpelweg gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek. Genoeg reden om vanaf nu dankbaarheid te gaan trainen én tonen zodat ook jij straks bij deze groep mensen behoort! Wil je weten hoe? In dit artikel geven we je 4 tips om dagelijks dankbaarheid te tonen.

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid is het bewust voelen van dat wat positief is in je leven. Je beseft je dat je ergens gelukkig mee mag zijn. Je onderkent het goede dat je in je leven hebt. In zekere zin is dankbaarheid een persoonlijke eigenschap – de één draagt het van kinds af aan bij zich, de ander moet iets meer moeite doen om deze eigenschap te ontwikkelen. Gelukkig kan iedereen dankbaarheid trainen door zich te focussen op de goede en fijne dingen in het leven.

Dankbaarheid trainen wil niet zeggen dat je de negatieve dingen in je leven ontkent, maar het betekent wel dat je blij bent met de positieve dingen. Je hebt oog voor hetgeen wat voor anderen vanzelfsprekend lijkt, maar het eigenlijk niet is.

Waarom dankbaarheid tonen?

Wanneer het je lukt om dankbaarder door het leven te gaan, dan brengt dit talloze voordelen met zich mee. Een greep uit de lijst van voordelen:

 • Je ervaart minder negatieve gevoelens zoals angst, depressie en eenzaamheid;
 • Je piekert minder en slaapt beter;
 • Je voelt je opgewekter en gelukkiger en ziet de toekomst positief tegemoet;
 • Je geniet meer van het leven;
 • Je wordt aardiger en empathischer en maakt zo makkelijker vrienden;
 • Je bent minder materialistisch en hecht meer waarde aan gebeurtenissen dan aan materie;
 • Je bent niet snel jaloers en gunt mensen om je heen het beste.

We kunnen nog honderd redenen noemen waarom dankbaarheid tonen jouw leven een stukje leuker kan maken, maar we raden je aan ’t zelf te gaan ontdekken. Met de volgende 4 tips wordt dagelijks dankbaarheid tonen voor iedereen toegankelijk.

4 tips om dagelijks dankbaarheid te tonen

Door iedere dag dankbaarheid te tonen, word je een dankbaarder en dus gelukkiger mens. Je gaat meer genieten van het leven en ervaart minder negatieve gevoelens. Hoe je dat bereikt? Daar zijn verschillende manieren voor. Wij geven je 4 tips om dagelijks dankbaarheid te tonen, deze tips kun je zien als een start naar een dankbaar leven.

1.     Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Een simpele en effectieve oefening om dankbaarheid te ontwikkelen, is iedere dag een vast moment te kiezen voor het noteren van de dingen waar je dankbaar voor bent die dag. Dit kunnen uiteenlopende zaken (en mensen) zijn, en wees je ervan bewust dat dankbaarheid niet alleen aanwezig hoeft te zijn wanneer er iets baanbrekends is gebeurd. Nee, integendeel juist: door dankbaar te zijn voor datgeen wat vanzelfsprekend lijkt, word je pas écht gelukkig. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De zon die scheen toen je van je werk naar huis fietste;
 • De regen die ervoor zorgde dat je planten weer water kregen;
 • Een maaltijd die lekker smaakte en jouw lichaam energie gaf;
 • Schoon drinkwater waar je dag in, dag uit toegang toe hebt;
 • Je partner die je een kus gaf;
 • Je kinderen die zonder mopperen hun bord leegaten.

Je hoeft meestal niet heel diep te graven om tot een lijstje te komen van zaken, mensen en momenten waar je dankbaar voor bent die dag. Je maakt van deze dankbaarheidsoefening een gewoonte door dit iedere dag op een vast moment te doen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Je hebt dan de dag achter de rug en kunt goed reflecteren op alles wat er gebeurd is.

Na een tijdje ga je merken dat je deze dankbaarheid gedurende de dag ook echt gaat voelen en dus meer gaat tonen!

Tips voor dankbaarheid tonen

2.     Bedank de mensen om je heen

Doet een ander iets voor je waar je blij van wordt? Bedank diegene dan direct. Wacht hier niet mee, maar maak er een gewoonte van om direct je dankbaarheid te laten blijken. De persoon die je bedankt, zal zich sociaal waardevol voelen. Hij of zij ervaart dat de inspanningen ertoe doen en zal zich gewaardeerd voelen.

Omdat jij ervaart dat de ander er blij van wordt, kaatst dit ook terug op jou. Dit maakt jou dus ook weer blijer. Door je dankbaarheid aan een ander te tonen, sla je dus twee vliegen in één klap!

3.     Positieve vergelijkingen

Ontevreden zijn over je leven is heel makkelijk – het gaat meestal zelfs vanzelf. Wanneer je jezelf vergelijkt met mensen die het beter doen of meer hebben dan jij, resulteert dit al snel in ontevredenheid. Focus je daarom op het positieve: je had het ook veel slechter kunnen hebben dan je nu hebt, er is genoeg positiefs te benoemen in je leven! Een positieve vergelijking zorgt voor dankbaarheid. Er is zoveel waar je dankbaar voor mag zijn en waar je dankbaarheid voor kunt tonen. De kunst zit ‘m dus in het stoppen met focussen op wat je niet hebt of waar je niet goed in bent, daarentegen ga je juist signaleren wat positief is.

Wil je meer positieve gedachten creëren? Dan kan ons artikel ‘Positief denken’ je verder helpen.

4.     Toon je dankbaarheid door een handgeschreven brief of kaart

We beschrijven in tip #2 dat je iemand direct kunt bedanken nadat iemand iets heeft gedaan waar jij blij van wordt, want zo toon je op een authentieke manier je dankbaarheid. Een andere manier om iemand eens écht te laten zien hoe dankbaar je bent, is een handgeschreven brief of kaart. Doorgaans waarderen mensen dit heel erg, want het toont aan dat je echt de moeite hebt genomen en dat de woorden op papier uit je hart komen. Een handgeschreven brief hoeft niet te betekenen dat je 2 A4’tjes volschrijft. We geven je enkele voorbeelden van situaties waarin je brief of kaart zou kunnen schrijven naar iemand voor wie je dankbaar bent:

 • Wanneer een collega iets voor je heeft gedaan, leg je een briefje op zijn of haar bureau met een paar handgeschreven regels. Bedank diegene voor wat hij of zij voor je gedaan heeft, en vermeld dat je er écht mee geholpen bent en er dus dankbaar voor bent.
 • Schrijf een kort briefje of kaartje voor je partner en leg deze bijvoorbeeld bij het koffiezetapparaat, zodat hij of zij het briefje ’s ochtends vroeg vindt. Je kunt hierop schrijven voor welke eigenschappen van je partner je dankbaar bent, of de inspanningen die hij of zij levert die jou blij maken.
 • Is er iemand jarig? Stuur dan een handgeschreven kaart waarop je diegene feliciteert en zet op de kaart hoe dankbaar je bent voor jullie vriendschap.

Je dankbaarheid op een brief of kaart zetten hoeft slechts enkele minuten van je tijd te kosten, maar komt met eindeloos veel positieve effecten – voor zowel de ontvanger als voor jouzelf.

Dankbaarheid tonen: een vergrootglas

Wanneer je je dankbaarheid toont, vergroot je de goede dingen uit. Het werkt dus als een vergrootglas. Dankbaarheid oefenen maakt je er bewust van welke dingen belangrijk voor je zijn, en laat je dus ook inzien welke dingen minder belangrijk zijn. Dit brengt je in staat om je te focussen op datgeen wat jou blij maakt, met een fijner leven als gevolg! Alles wat je aandacht geeft, groeit. Daarom is dankbaarheid oefenen een krachtige methode om een gelukkiger leven te leiden. Niet alleen jij wordt gelukkiger door deze dankbaarheid te tonen, ook de mensen om je heen worden dat! Wil je nog een stap verder gaan dan alleen dankbaarheid tonen? Dan is onze gratis online cursus over groeien misschien wel iets voor jou. Je leert hier (onder meer) hoe je succesvoller en met meer plezier en geluk door het leven gaat, en hiermee sluit het perfect aan op dit artikel over dankbaarheid.

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...