De kracht van positief denken: 10 tips om positief te gaan denken

10 Aug 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Wist je dat gemiddeld 77% van alles wat je denkt, negatief en onproductief is? Zonde, want positief denken is een krachtig middel om meer gedaan te krijgen. Het is daarom tijd om korte metten te maken met jouw negatieve gedachten en deze te vervangen voor positieve gedachten. Met de tips in dit artikel ontdek je de kracht van positief denken en leer je direct hoe je dit zelf kunt toepassen.

Hoe maak je je gedachten positief?

Het omzetten van negatieve naar positieve gedachten is helaas geen knop die je zomaar omzet. Positief leren denken vergt oefening en tijd. Het goede nieuws is dat ook jij dit kan, en dat je vandaag al een begin kan maken in het positiever leren denken! Een goede start is jezelf aanleren om positieve woorden te gebruiken. Probeer woorden als ‘niet’ en ‘nooit’ te vermijden en te vervangen door iets positiefs.

Voorbeelden van negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten

Om je te helpen inzien wat het gebruik van woorden als ‘niet’ en ‘nooit’ met je brein doen, geven we je een aantal voorbeelden. Stel dat je weleens denkt ‘Ik wil niet te laat komen’. Vervang deze gedachte dan door te denken ‘Ik wil op tijd komen’. Je laat het woord ‘niet’ weg, waardoor je direct de gedachte van negatief naar positief verandert. Schrijf voor jezelf een aantal voorbeelden op waarvan je denkt deze te kunnen vervangen door de positieve tegenhanger. Vervang ‘Ik ga vandaag niet ongezond eten’ door ‘Ik ga vandaag gezond eten’. Vervang ‘Ik ga niet meer negatief denken’ door ‘Ik ga positief denken’.

Merk je het verschil? Door de keuze voor optimistische woorden, activeer je jezelf op een hele andere manier dan bij de negatieve vorm. De uitkomst van jouw denken is hierdoor ook veelal anders. In onze gratis online training over groeien vertellen we je hier meer over!

De voordelen van positief denken

Je ervaart logischerwijs meer positieve emoties wanneer je gedachten positief zijn. En dat niet alleen, want het zorgt er ook voor dat…

  • Je sneller herstelt van aandoeningen, een versterkt immuunsysteem hebt en minder kans hebt op een hoge bloeddruk of hartfalen;
  • Je meer energie hebt en hierdoor meer gedaan krijgt;
  • Je beter tegen stress kunt;
  • Je anderen beter kunt helpen;
  • Je minder vatbaar bent voor depressies;
  • Je de dingen aan gaat trekken die je wenst.

Positief denken heeft dus op heel veel vlakken een positieve invloed. En niet alleen op je gemoedstoestand, maar ook op je lichaam. Positief denken kent geen nadelen.

10 tips om positief te leren denken

Om jou te helpen positief te leren denken, hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van deze tips begrijp je de kracht van positief denken en wordt het een stuk makkelijker om zelf positiever te denken en dus positiever in het leven te staan.

1.     Focus je op wat goed gaat

Wanneer iets tegenzit, kan het lastig zijn om positief te denken. Dat is niet vreemd, en belangrijk om te onthouden is dat positief denken niet hoeft te betekenen dat je altijd blij moet zijn. Niemand is altijd blij en dat is ook niet het doel van positiever leren denken. Wél is positief denken altijd mogelijk. Dit maakt de situatie niet per definitie beter, maar negatief denken zorgt daar al helemaal niet voor.

Zorg in situaties waarbij er iets tegenzit dat je focust op wat wel goed gaat. Krijg je feedback op je werk dat je iets niet goed hebt gedaan? Denk dan aan alle keren dat het wel goed ging. Door te focussen op zaken die wel goed gaan, verleg je de focus van het negatieve naar het positieve. Zo ga je automatisch positiever denken over deze gebeurtenis.

2.     Zie negatieve zaken als een leermoment

Er gebeurt om ons heen genoeg wat direct van ons de stempel ‘negatief’ krijgt. Dit kunnen zaken zijn waar we allemaal mee te maken hebben, zoals een pandemie. Dit is wellicht een extreem voorbeeld, en daardoor juist heel concreet. Iets wat negatief van aard is, leren ombuigen naar leerlessen is een kunst die leidt tot positiever denken.

Een voorbeeld: tijdens een pandemie binnen moeten blijven is voor veel mensen lastig. Het heeft ons echter geleerd dat we thuis productiever zijn en minder snel overprikkeld raken.

Door uit alles een wijze les te halen, train je je brein om positief naar negatieve zaken te kijken. Uit alles valt iets te leren! Reflecteer en bepaal voor jezelf wat je hebt geleerd.

3.     Wees lief voor jezelf

Wees lief en vooral niet te streng voor jezelf. Zorg ervoor dat je kritisch blijft op je eigen gedrag, maar laat oordeel achterwege. Straf jezelf niet met destructieve gedachten, maar buig gedachten juist om naar iets positiefs.

Een voorbeeld: in plaats van tegen jezelf te zeggen ‘Nu heb ik alweer een zak chips leeggegeten, wat ben ik toch stom! Zo word ik nooit slanker’, zeg dan ‘Ik heb ervan genoten, en ik weet dat ik van gezond eten net zoveel geniet. Ik weet dat ik zal afvallen door gezonder te gaan eten, dus daar kies ik de volgende keer voor.’

Op deze manier erken je dat je een betere keuze had kunnen maken, maar straf je jezelf niet af. Je komt met een oplossing en spreekt met jezelf af om het de volgende keer anders te doen. Hiermee vervang je een negatieve, destructieve gedachte naar een positieve, constructieve gedachte.

4.     Wees dankbaar

Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Door dit dagelijks of wekelijks te doen, ga je beter in je vel zitten en ben je eerder geneigd positief te denken. De zaken waar je dankbaar voor bent, hoeven niet baanbrekend te zijn. Dit kunnen dingen zijn als:

  • Eten of drinken dat goed smaakte;
  • De douche die precies op de juiste temperatuur was waardoor je er extra van kon genieten;
  • De zon die scheen, of juist de regen die ervoor zorgde dat je zelf geen water hoefde te geven aan je planten.

Dankbaar kun je zijn voor hele kleine dingen. Door stil te staan bij hetgeen waar je dankbaar voor bent, zorg je voor een positieve mindset en hiermee stimuleer je positief denken.

5.     Omring je met de juiste mensen

Je neemt al snel dingen over van de mensen met wie je omgaat. Wanneer je je omringt met mensen die veel negatiefs te zeggen hebben, is er dus de kans dat je dit overneemt. Omring je in plaats daarvan met mensen die zelf ook positief zijn ingesteld. Je zult, bewust of onbewust, hun voorbeeld volgen en vice versa. Daarnaast is het ook simpelweg veel leuker om met mensen te zijn die positief denken, want niemand wordt gelukkig van een lading negativiteit!

6.     Lees positief nieuws

Bij positief denken helpt het om positief nieuws te consumeren. Door het lezen van negatief nieuws, bestaat er de kans dat je in een negatieve spiraal beland. Zorg daarom dat je ook positief nieuws tot je neemt. Soms moet je actief op zoek naar positief nieuws, omdat het er simpelweg in mindere mate is. Maar, wanneer je een krant of een nieuwssite leest, is de keuze aan jou om de positieve artikelen op te sporen en juist deze te lezen.

7.     Herken je negatieve gedachten

Een verandering doorvoeren begint bij de bewustwording van de huidige situatie. Het kan daarom helpen om je negatieve gedachten te gaan herkennen. Door jezelf te betrappen op negatieve gedachten, wordt het makkelijker om ze om te buigen naar positieve. Zoals we in tip 3 ook omschrijven is het hierbij niet aan de orde om streng te zijn voor jezelf. De kracht zit ‘m echter in het bewust worden van de negatieve gedachte, zodat je er iets aan kunt doen.

Positief leren denken

8.     Zeg hardop waar je tevreden over bent

Door positieve zaken te benadrukken, elimineer je automatisch negatieve gedachten. Door hardop te benoemen waar je op dit moment blij of tevreden over bent, sta je direct positiever in het leven.

9.     Relativeer

Soms is positief denken heel makkelijk wanneer je eventjes de tijd neemt om te relativeren. Ben je ergens te laat gekomen en kan je jezelf wel vervloeken? Vraag jezelf dan eens af of het echt zo erg is dat je te laat bent. Ja, iemand heeft even op je moeten wachten. Misschien heeft die persoon die extra minuten wel heel handig kunnen gebruiken. Misschien is die persoon zelf ook wel te laat. Doen die 5 minuten er nu echt toe? Het antwoord is dan meestal ‘nee’.

Door te relativeren maak je je gedachten direct positiever. Zo erg is het allemaal niet!

10.  Vertrouw erop dat positief denken bijdraagt aan een fijner leven

Want dat doet het echt. Door hierin te geloven en hierop te vertrouwen, wordt het nog leuker om aan de slag te gaan met positief denken.

Ontdek zelf de kracht van positief denken

Met deze 10 tips ga jij leren positiever te denken. Naast deze tips, zijn er natuurlijk een talloos aantal opties om positiever te gaan denken. Zie dit als slechts een begin! Ben je op zoek naar andere tips om meer voldoening uit het leven te halen en je krachtiger en zelfverzekerder te voelen? Dan is onze NLP Basiscursus iets voor jou.

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...