Geloven in jezelf, je mag er zijn: 8 tips om in jezelf te geloven

06 Oct 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Mis je soms ook het zelfvertrouwen om écht te bereiken waar je van droomt? Weet je heel goed wat je wil, maar mis je het vertrouwen in jezelf om daadwerkelijk de eerste stappen te zetten? Van tijd tot tijd worstelen we allemaal weleens met een gebrek aan zelfvertrouwen. Hier is gelukkig veel aan te doen, want we hebben de regie over het geloof in onszelf helemaal zelf in handen. Jij dus ook! Durf te geloven in jezelf. Met deze 8 tips ga je leren dat geloven in jezelf ook voor jou weggelegd is.

Geloven in jezelf is cruciaal

Wanneer je kampt met een gebrek aan zelfvertrouwen, dan ervaar je waarschijnlijk met regelmaat gevoelens als angst, twijfel en spanning. Je onzekerheid houd je tegen om ergens aan te beginnen, je piekert veel en aan de mening van anderen hecht je veel waarde. Klinkt dit herkenbaar? Dan is het leren geloven in jezelf cruciaal.

Door meer zelfvertrouwen op te bouwen, gaat je leven er heel anders uitzien. Je durft uitdagingen aan te gaan, neemt sneller initiatief, bereikt meer en bent beter in staat om te genieten. Kortom: geloven in jezelf komt met heel veel voordelen. Hoe je dit bereikt? Daarvoor zijn de onderstaande tips een goed begin.

1.     Zeg vaarwel tegen negatieve gedachten

Negatieve gedachten kunnen je enorm belemmeren. Maar wist je dat meer dan 70% van je gedachten negatief is? Zonde, want deze gedachten brengen je helemaal niets. Geloven in jezelf begint daarom met ’t observeren en analyseren van je gedachten. Welke gedachten herken je als negatief? En wat doen deze gedachte met het geloof in jezelf? Door je bewust te worden van deze gedachten, kun je ze ook gaan loslaten.

Het loslaten van negatieve gedachten kost tijd. Leg hier dan ook geen druk op. Probeer simpelweg bewust te worden van de momenten waarop je negatieve gedachten hebt en begrijp wat deze gedachten met je doen. Sta jezelf vervolgens toe om deze gedachten los te laten. Er wordt nu plaatsgemaakt voor positieve gedachten.

2.     Maak je gedachten positief

Positieve gedachten dragen bij aan een positief zelfbeeld! In de eerste tip beschrijven we dat je negatieve gedachten beter kunt laten gaan. Wil je geloven in jezelf, dan is een volgende stap het positief maken van je gedachten. Je kunt je negatieve gedachten op een simpele manier ombuigen naar iets positiefs. We geven je enkele voorbeelden:

  • ‘’Ik kan dit toch niet’’ ombuigen naar ‘’Ik kan dit wel en ik word steeds beter, als ik maar voldoende oefen’’
  • ‘’Iemand anders kan dit toch veel beter’’ ombuigen naar ‘’Als een ander het kan, is dat het bewijs dat het haalbaar is’’

Zie je in de voorbeelden dat het relatief simpel is om negatieve gedachten om te buigen? Dit betekent niet dat je vanaf nu nooit meer negatieve gedachten zult hebben, maar het maakt je er wel bewust van dat het geen hogere wiskunde is om ze om te buigen. Ook jij kan het! Probeer eens een week lang je gedachten te observeren en om te buigen waar mogelijk. De kans is aanzienlijk groot dat je direct merkt dat je zelfvertrouwen toeneemt.

Geloven in jezelf met deze tips

3.     Bereid jezelf goed voor

Er zijn veel situaties waarbij je zelfvertrouwen toeneemt wanneer je je goed hebt voorbereid. Denk aan een presentatie op je werk, een sollicitatiegesprek of een verkoopgesprek bij een potentiële klant. Dit zijn stuk voor stuk situaties waarbij je zelf invloed hebt op je vertrouwen. Ga je hier onvoorbereid heen? Dan zakt de moed je waarschijnlijk al snel in de schoenen. Een goede voorbereiding is in dit geval dus echt het halve werk! Heb je de inhoud van tevoren goed tot je genomen en heb je de presentatie of het gesprek een aantal keer geoefend? Dan wordt geloven in jezelf een stuk makkelijker. Je geeft jezelf door deze voorbereiding alle handvatten mee die je nodig hebt.

Is jezelf goed voorbereiden dan hetzelfde als geloven in jezelf? Nee, dat niet. Maar het zorgt er wel voor dat je een stuk zekerder wordt van je zaak. Het neemt onzekerheid en angst weg en nadat je de prestatie succesvol hebt afgerond, ga je nog meer geloven in jezelf! Een goede voorbereiding is dus vrijwel altijd een win-win situatie. Zie het als een cirkel: je bent goed voorbereid, hierdoor presteer je beter en door het beter presteren, ga je in de toekomst meer in jezelf geloven.

4.     Raak geïnspireerd

Jezelf vergelijken met anderen is een valkuil waar je alleen maar onzekerder van kan worden. Wat echter wél gezond is, is het halen van inspiratie uit de prestatie van anderen. Heeft iemand iets bereikt wat jij ook wel zou willen? Dan is dat het bewijs wat je nog zocht! Waarom zou iemand anders iets kunnen en jij niet? Je bent toch een mens, net zoals hij of zij dat is? Precies! Ook jij kan dit dus. In plaats van jezelf non stop te vergelijken met anderen en jezelf hierdoor naar beneden te halen, kijk je nu door een hele andere bril naar anderen. Deze mensen geloofden in zichzelf. Nu jij nog! Zie het als een bron van inspiratie en weet dat er niets tussen jou en je doel hoeft te staan, zolang je maar in jezelf gelooft.

5.     Accepteer complimenten

Men is geneigd om negatieve feedback op te slaan en complimenten daarentegen heel snel weer te laten varen. Wil je kunnen geloven in jezelf? Draai dit dan om. Complimenten mag je koesteren! Bij negatieve feedback is het natuurlijk goed om te evalueren wat je hieruit kan halen en wat je in de toekomst wellicht anders kunt doen, maar daarna is het raadzaam om dit los te laten. Weeg er niet te zwaar aan en besteed er niet meer aandacht aan dan nodig. Besteed die aandacht liever aan complimenten!

6.     Focus op het goede

Er gebeurt op een dag onwijs veel. Je ziet, hoort, ruikt en doet voortdurend verschillende dingen. Volgens psycholoog George Miller komen er per seconde zelfs 4.2 miljoen prikkels op ons af! Dit zijn zowel inwendige als uitwendige prikkels. Oftewel: deze prikkels komen van binnen- en buitenaf. Kun je je voorstellen hoeveel je hersenen dan te verwerken hebben? Gelukkig gebeurt een groot deel hiervan in je onbewuste. Toch blijft er een deel over waar je wel bewust mee te maken krijgt. Een deel van deze zaken bestempel je als positief en een nog groter deel zie je waarschijnlijk als negatief. ‘’Weer een project niet op tijd afgerond’’ of ‘’Weer vijf minuten later opgestaan dan ik had gewild’’ zijn gedachten die al snel in ons hoofd rondspoken. We staan te lang stil bij de negatieve zaken, die doorgaans eigenlijk helemaal niet uitmaken. Het gevolg? Een slechter zelfbeeld. Focus je daarom eens op alles dat wel goed gaat. Misschien heb je dat project net iets te laat afgerond maar is het wel veel beter dan je voor mogelijk hield! En misschien ben je inderdaad vijf minuten later opgestaan dan je had gepland, maar kwam je vooralsnog op tijd bij je afspraak. Zo is er altijd wel iets goeds in de situatie te herkennen. Door hierbij stil te staan, benadruk je constant de goede dingen die je doet. Door jezelf met compassie te behandelen en de focus zoveel mogelijk te leggen op hetgeen wat goed gaat, ga je vanzelf meer geloven in jezelf. Je doet zoveel goed!

7.     Kom afspraken met jezelf na

Gebeurt het weleens dat je een afspraak maakt met jezelf en je deze vervolgens niet nakomt? Dan leidt dit al snel tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Je laat jezelf keer op keer zien dat je niet in staat bent een simpele afspraak na te komen. Pak dit daarom bij de kern aan en kom vanaf nu afspraken met jezelf wel na. Jij bent de belangrijkste persoon in je eigen leven, en daarom is het nakomen van afspraken met jezelf altijd een prioriteit. Het maakt geloven in jezelf eenvoudiger omdat je jezelf bewijst dat je het kan. Beloon jezelf ook met een compliment wanneer je een afspraak nakomt.

8.     Vertel jezelf dat je goed genoeg bent

Tot slot is het natuurlijk super effectief om jezelf constant te vertellen dat je goed genoeg bent. Je kunt jezelf dit niet vaak genoeg vertellen. Vind je het moeilijk om jezelf te overspoelen met complimenten omdat het nog niet realistisch voelt? Probeer dan eens om positieve affirmaties in te zetten. In dit artikel lees je meer over affirmeren en wat het kan betekenen wanneer je wil gaan geloven in jezelf.

Geloven in jezelf met deze tips

Ga jij deze tips direct toepassen? Dan ga je al snel de positieve effecten ervaren. Je leert geloven in jezelf en hebt minder last van piekeren, angst en onzekerheid. De tips in dit artikel zijn echter slechts een begin want er zijn talloze dingen die je kunt doen om het geloof in jezelf te vergroten. Onze online cursus Mind Meesterschap kan je hierbij ook helpen. Je leert in deze cursus korte metten te maken met negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen. Precies wat je nodig hebt om te kunnen geloven in jezelf!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...