Wat is affirmeren en wat zijn affirmaties?

02 Aug 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Je hebt er waarschijnlijk weleens van gehoord: affirmeren. Affirmeren staat erom bekend dat het je helpt om positiever in het leven te staan en je doelen helpt te manifesteren. Maar wat is affirmeren precies, wat kan affirmeren voor jou betekenen en hoe pas je het toe? Het Sluis NLP Instituut vertelt het je.

Wat betekent affirmeren?

De term affirmeren is afkomstig van het Latijnse woord affirmare, en hiermee staat affirmeren letterlijk voor ‘versterken, bevestigen of bekrachtigen’. Affirmeren is het herhalen van (positieve) gedachten. De positieve gedachten die bij affirmeren horen, noem je affirmaties. Doorgaans zijn affirmaties korte zinnen die altijd beginnen met ‘Ik’. De affirmaties die je inzet, moeten positief van aard zijn en dienen om jou kracht te geven. De affirmaties moeten jou helpen om een bepaald gevoel te krijgen of een geloof aan te brengen wat je op dit moment mist, om zo je dromen en doelen te bereiken.

Door de herhaling van gedachten, ga je deze gedachten steeds meer geloven en van nature aannemen. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve gedachten, maar bij affirmeren draait het enkel om positieve gedachten.

Affirmeren in het kort

In het kort is een affirmatie een gedachte die je vaak herhaalt, waardoor je in deze gedachte gaat geloven. Je herhaalt vaak dezelfde, positieve en korte gedachten. Bijvoorbeeld: ‘Ik geloof in mezelf’ of ‘Ik ben zelfverzekerd’. Wanneer je deze gedachten dagelijks opschrijft en meerdere keren per dag in je hoofd herhaalt, dan gaan je hersenen vanzelf aannemen dat je inderdaad in jezelf gelooft en/of zelfverzekerd bent.

Je hersenen gaan geloven en raken overtuigd van hetgeen dat ze vaak horen of zien. Je overtuigt je eigen hersenen dus van het hetgeen dat je affirmeert, om het op die manier ook werkelijkheid te laten worden.

Het herhalen van gedachten

Je herkent het vast wel: wanneer je steeds tegen jezelf zegt dat je ergens niet goed in bent, dan is de kans groot dat je hier inderdaad niet goed in gaat zijn. Je hersenen gaan namelijk geloven wat jij ze vertelt. Met gedachten voed je je hersenen, of deze gedachten nu positief of negatief van aard zijn. Bij negatieve gedachten werk je jezelf dus tegen, ondanks dat je dit vaak onbewust doet. Daarentegen werkt het herhalen van positieve gedachten, affirmaties, in je voordeel. Je creëert nieuwe gedachten en laat hiermee oude, negatieve gedachten los. Het zijn nieuwe overtuigingen die jou gaan helpen om je doelen te bereiken.

Affirmeren: het herprogrammeren van je hersenen

De kracht van de mens zit ‘m in de hersenen en hoe wij deze trainen. Vergelijk je hersenen met een computer: een computer wordt opgebouwd en geprogrammeerd. Om iets aan de computer te veranderen, zal deze geherprogrammeerd moeten worden. Er zullen onderdelen verwijderd moeten worden om deze vervolgens te kunnen vervangen met nieuwe onderdelen. Hetzelfde geldt voor je hersenen. In de loop van je leven heb je, bewust of onbewust, miljoenen gedachten gehad. Sommige gedachten kreeg je van huis uit mee, andere leerde je op school, en weer andere gedachten creëerde je zelf. Al deze gedachten hebben jouw hersenen geprogrammeerd tot wat ze nu zijn.

Het veranderen van jouw gedachten kun je dus zien als het herprogrammeren van je hersenen. Door het aanbrengen van positieve gedachten zullen oude, negatieve gedachten verdwijnen. In de loop van de tijd herprogrammeer je je hersenen door de affirmaties, en vervang je de negatieve overtuigingen die diep in jouw brein genesteld zaten.

Hoe begin je met positief affirmeren?

Affirmeren werkt in de basis heel simpel. De kracht van affirmeren zit in het opschrijven, uitspreken en dagelijks herhalen ervan. Het goede nieuws is dat iedereen kan leren affirmeren. Hier is discipline voor nodig, maar geen talent. Jij kan dit dus ook, en het zal je leven op een positieve manier veranderen!

Affirmeren is een kwestie van het herprogrammeren van je hersenen, en dit gebeurt niet 1, 2, 3. Veel overtuigingen draag je al heel je leven bij je, dus het kan even duren voor je met affirmeren echt afscheid neemt van oude gedachten. Kleine verschillen merk je echter al snel, en soms zelfs direct na je eerste affirmatie! Heb je nog nooit geaffirmeerd, begin dan bij het begin. Wij vertellen je hieronder precies hoe je dit aanpakt.

Zo werkt affirmeren: stappenplan

Stap 1. Vraag jezelf af wat je wil bereiken en welke overtuigingen je hier nog voor mist, of welke huidige overtuigingen jou momenteel tegenwerken. Een voorbeeld: wil je op carrièregebied stappen maken, maar mis je hiervoor het zelfvertrouwen? En is dit ontstaan omdat je jezelf altijd hebt verteld dat je het niet kan of niet goed genoeg bent? Dan zijn dit de overtuigingen die je wil gaan verbannen, en die je wil gaan vervangen door positieve affirmaties.

Stap 2. Begin met het opschrijven van je affirmaties. Zorg ervoor dat iedere affirmatie met ‘Ik’ begint en hou het kort. Verderop deze pagina geven we je een aantal voorbeelden, maar we raden je aan om simpelweg te beginnen met schrijven en alles te noteren wat in je opkomt. Hou er rekening mee dat alles positief moet zijn en jou de juiste overtuigingen moet geven om je doelen te behalen.

Stap 3. Spreek de affirmaties die je hebt opgeschreven hardop uit. Terwijl je dit doet, kun je je hand op je hart leggen. Dit zorgt ervoor dat het resoneren van je stem nog beter je cellen binnendringt. Spreek je affirmaties met compassie, enthousiasme en overtuiging uit. Ook dit helpt je hersenen om de affirmaties te gaan geloven.

Stap 4. Herhaal dit iedere dag. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je dit vanaf vandaag, voor drie maanden lang, iedere dag herhaalt om 8.00 ’s ochtends. Zo heb je een concrete afspraak met jezelf en is de kans groter dat je je hieraan houdt.

Wat zijn affirmaties en wat betekent affirmeren

Voorbeelden van affirmaties

Affirmaties zijn er in duizenden vormen en maten. Het is belangrijk dat de affirmaties die jij wil gaan inzetten écht passen bij de doelen die je wil bereiken. Ze moeten dus ontstaan vanuit jouw behoeften en deze kan alleen jijzelf bepalen. De onderstaande voorbeelden kun je gebruiken als inspiratie om tot je eigen affirmaties te komen.

Affirmaties voor persoonlijke ontwikkeling

  • Ik heb de leiding over mijn eigen leven.
  • Ik durf buiten mijn comfortzone te stappen.
  • Ik geloof in mezelf.
  • Ik geloof dat ik het kan.
  • Ik ben zelfverzekerd.

Affirmaties bij (zelf)liefde

  • Ik hou van mezelf.
  • Ik sta open om liefde te ontvangen.
  • Ik sta open voor een nieuwe liefde in mijn leven.
  • Ik geniet van de liefde om me heen.
  • Ik heb een leven vol liefde.

Affirmaties op carrièregebied

  • Ik ben succesvol.
  • Ik denk groot.
  • Ik bereik mijn doelen.
  • Ik ben trots op wat ik bereik.
  • Ik geniet van mijn werk.

5 Tips bij affirmeren

Om het affirmeren makkelijker te maken, geven we je een aantal tips.

1. Groepeer je affirmaties

Je hebt er misschien voor gekozen om op meerdere gebieden affirmaties in te gaan zetten. Denk aan je werk, je relaties en je persoonlijke ontwikkeling. Het kan handig zijn om de affirmaties die binnen hetzelfde levensgebied vallen, te groeperen. Door het verband tussen de affirmaties, zullen je hersenen deze eerder oppikken wanneer je deze achter elkaar uitspreekt.

2. Less is more, beperk het aantal affirmaties

Op het eerste oog is het misschien verleidelijk om 100 affirmaties op te schrijven. Ons advies is echter om dit niet te doen. Beperk je dagelijkse affirmaties tot ongeveer 10, zo maak je het behapbaar en is de kans groter dat je de dagelijkse oefening blijft uitvoeren.

3. Overtuig jezelf van het grotere doel

Wanneer je helemaal gelooft in hetgeen dat je gaat behalen door de dagelijkse affirmaties, wordt het makkelijker om de afspraak met jezelf na te komen. Zorg dus dat je echt overtuigd bent van de uitkomst van het affirmeren en werk met affirmaties waarvan je gelooft dat ze jou gaan helpen.

4. Begin vandaag

Je hebt de eerste stap gezet door dit artikel te lezen, de volgende stap is het toepassen van het stappenplan. Stel dit niet uit en begin vandaag nog, je zult jezelf dankbaar zijn!

5. Gebruik een agenda om van de affirmaties een gewoonte te maken

Affirmeren werkt alleen bij voldoende herhaling. Zorg dus dat je er, voornamelijk aan het begin, aan herinnerd wordt om te affirmeren. Wil je iedere ochtend om 8.00 je kladblok erbij pakken om de affirmaties op te schrijven? Zet dan een wekker om 7.55 ter herinnering. Naarmate je dit steeds vaker hebt gedaan, merk je dat de wekker niet meer nodig is. Echter kan dit aan het begin een hulpmiddel zijn om van het affirmeren een gewoonte maken.

Wanneer ga jij starten met affirmeren?

We vertrouwen erop dat je met dit artikel de juiste handvaten hebt gekregen om vandaag nog te kunnen starten met affirmeren. Affirmeren is een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling, maar wist je dat wij je daar ook gratis bij kunnen helpen? Bijvoorbeeld met deze gratis online training over persoonlijke ontwikkeling!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...