Gelukkig zijn in je relatie, werk en leven: 18 tips

07 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Gelukkig zijn: we streven er allemaal naar, en toch lukt het niet iedereen om daadwerkelijk gelukkig te zijn. Maar wist je dat geluk en blijdschap het gevolg zijn van onze eigen gedachten en activiteiten? Dat betekent goed nieuws, want je hebt dus zelf de regie over je eigen geluk. Of je nu streeft naar gelukkig zijn in je relatie, op je werk of op andere vlakken in je leven: je kunt het leren! Met de 18 tips in dit artikel kun jij de eerste stappen richting een gelukkiger leven zetten.

1.     Positief denken

Je gedachten bepalen hoe jij je voelt. Dat betekent dat negatieve gedachten ten grondslag liggen aan ongelukkig zijn. Het is niet de situatie, maar jouw gedachten over (en dus je reactie op) de situatie die ervoor zorgen dat je ongelukkig raakt. Wees dus kritisch op je gedachten en denk zoveel mogelijk positief! Heb je hulp nodig om positieve gedachten te creëren? Ons artikel ‘Positief denken’ kan je op weg helpen.

2.     Dankbaarheid

Door dankbaarheid te oefenen, ga je positiever in het leven staan. Door dankbaar te zijn, ga je geluk vinden in de kleinste dingen. Dankbaar ben je voor uiteenlopende zaken, het is nu aan jou om deze zaken te gaan noteren. Door jezelf aan te leren dit iedere dag te doen, maak je er snel een gewoonte van. Je bent je nu veel bewuster van alles waar je dankbaar voor bent en vergeet eerder de dingen waar je juist niet blij van wordt. Dankbaarheid oefenen heeft dus op de korte én de lange termijn een positief effect op het geluk.

3.     Maak tijd voor activiteiten waar endorfine door vrijkomt

Heb je ooit gehoord van het hormoon endorfine? Dit is een belangrijk hormoon voor ons lichaam omdat het pijnstillende eigenschappen heeft. Endorfine geeft je een geluksgevoel, en kan dus bijdragen aan een gelukkiger leven. Ons brein scheidt endorfine uit tijdens activiteiten als sporten, seks, eten, mediteren en lachen. Maak dus tijd voor de activiteiten waar jij endorfine door ervaart, want het is een belangrijk hormoon wanneer je streeft naar gelukkig zijn.

4.     Onderhoud je sociale contacten

Bij sociale interactie wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon geeft ons het gevoel van vriendschap, liefde en vertrouwen. We maken dit aan wanneer we ons omringen met vrienden of andere sociale contacten. Ken je dat, dat je je echt blij voelt wanneer je in gesprek bent met je beste vriend(in)? Dat is wat oxytocine met je doet! Wanneer je streeft naar gelukkig zijn, dan is je sociale netwerk dus een krachtig middel om geluk te bereiken.

5.     Knuffelen

Wil je gelukkig zijn in je relatie? Onderschat een goede knuffel niet! Door je partner te knuffelen, maak je beiden gelukshormonen aan. Dit zorgt ervoor dat je je direct gelukkiger voelt en het fysieke contact zorgt voor binding tussen jullie twee.

6.     Neem alles met een korreltje zout

Wanneer je er bewust voor kiest om het leven niet te serieus te nemen, is de kans groot dat je gelukkiger bent. Door altijd maar serieus naar de wereld te kijken, verlies je de lol. Herkenbaar? Verplaats je eens in een kind: een kind is bijna altijd gelukkig, en dat komt omdat ze de wereld door een andere bril zien. Een wereld zonder verplichtingen waar niets moet en alles mag. Wij volwassenen lijken soms in een andere wereld te leven, maar we kunnen best af en toe dezelfde bril opzetten. Neem het leven niet te serieus en zie overal lol in. Je zult merken dat het je gelukkiger maakt dan wanneer je overal serieus mee omgaat.

7.     Affirmeren

Door dagelijks positieve affirmaties op te schrijven en in gedachten regelmatig te herhalen, ga je deze affirmaties vanzelf aannemen. Door te affirmeren dat je gelukkig bent, ga je dat dus ook worden. Probeer het maar eens! Schrijf een aantal keer op ‘Ik ben gelukkig’ en ervaar wat het met je doet. Grote kans dat je met een glimlach op je gezicht zit.

8.     Meditatie

Mediteren komt met eindeloos veel voordelen. Gelukkig zijn in je relatie, je werk en je leven? Meditatie is je antwoord! Door regelmatig te mediteren, word je je bewuster van alles dat je ziet, hoort, proeft en ruikt. Je kunt je beter focussen, je leeft met meer compassie, je kunt beter in slaap komen en je kunt beter omgaan met je emoties en je gedachten. Dit is slechts een greep uit de vele voordelen die meditatie kent, dus je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat mediteren een vaste prik is voor mensen die écht streven naar een gelukkig leven.

9.     Focus je op wat goed gaat

In tip nummer 1 noemden we het al: je gedachten bepalen hoe jij je voelt. Focus je daarom op wat goed gaat. Door constant te denken aan zaken die niet goed gaan, vergeet je wat er juist wel goed gaat en beland je al snel in een negatieve spiraal. Focus in plaats daarvan op de zaken die wel goed gaan. Je geeft hier nu aandacht aan en wat je aandacht geeft, groeit! De kans is groot dat je nu meer aantrekt van datgeen wat goed gaat. Onze gratis online training over groeien vertelt je hier meer over.

Tips voor gelukkig zijn

10.  Stap uit je comfortzone

Door uit je comfortzone te stappen, is de kans groot dat je groeit als mens. Je haalt voldoening uit deze groei en dit zorgt ervoor dat je gelukkiger gaat zijn. Heb je het gevoel gestagneerd te zijn in bijvoorbeeld je relatie of op je werk? Durf dan die stap buiten je comfortzone te zetten en ervaar wat het met je doet.

11.  Schrijf je zorgen op

Nemen jouw zorgen het van je over? Wanneer je je zorgen maakt en veel piekert, ontneem je jezelf het om echt gelukkig te kunnen zijn. Door je zorgen op te schrijven, verplaats je de zorgen uit je hoofd naar het papier. Door dit iedere dag te doen, zet je je zorgen letterlijk en figuurlijk uit je hoofd. De basis voor gelukkig zijn!

12.  Geen restricties

Leef je volgens strenge regels? Probeer dan eens een aantal regels te schrappen. Wanneer ineens alles mag, is de kans groot dat je nog steeds leeft volgens dezelfde principes maar zonder de ballast. Het enige wat er verandert, is dat je het nu wil in plaats van dat iets moet. Dit lijkt een klein verschil, maar iets moeten (of iets niet mogen) ziet ons brein al snel als iets negatiefs. Een bewuste keuze maken omdat je het wil, maakt ons daarentegen juist gelukkig.

13.  Leef zonder oordeel

Niet altijd alles hoeft een stempel ‘goed’ of ‘slecht’ te krijgen. Integendeel zelfs: wanneer je leeft zonder oordeel en alles gewoon laat zijn, dan zal je merken dat je een stuk gelukkiger wordt.

14.  Stop met vergelijken

Je bent goed genoeg. Er is maar één jij en daarom heeft het geen nut om je te vergelijken met anderen. Stop daar dus mee. Vermijd social media als je geneigd bent je eigen leven te vergelijken met de levens van anderen. Onthoud dat wat je op social media ziet, doorgaans niet overeenkomt met de werkelijkheid. Social media geven een vertekend beeld en dragen niet bij aan een gelukkig leven, dus verruil social media voor iets waar je energie van krijgt!

15.  Leef zonder verwachtingen

Een teleurstelling wordt veroorzaakt wanneer een situatie anders uitpakt dan we hadden verwacht. Ligt dit aan de uitkomst of aan onze verwachting? Meestal het tweede. Een ingrediënt voor gelukkig zijn is daarom leven zonder verwachtingen. Laat je verrassen, wees flexibel en sta open voor datgeen wat het universum voor jou in petto heeft.

16.  Zet aan de kant wat jou ongelukkig maakt

Hoe bereik je een gelukkig leven? Door alles aan de kant te zetten wat jou ongelukkig maakt. Misschien streef je nu naar gelukkig zijn in je werk, terwijl er eigenlijk niets is wat je leuk vindt aan je werk. Durf hierin knopen door te haken en kies ervoor om op zoek te gaan naar alternatieven waar je wel gelukkig van wordt.

17.  Doe iets voor een ander

Wanneer we een ander gelukkig maken, dan worden we hiervan zelf vaak ook gelukkiger. Doe dus iets voor een ander om zelf instant blijdschap te ervaren.

18.  Leer nee te zeggen

Bij een gelukkig leven hoort het bewust ‘ja’ of ‘nee’ zeggen wanneer er iets van je gevraagd wordt. Heb je snel de neiging om altijd maar ja te zeggen? Leer dan om ook nee te durven zeggen als er iets van je verlangd wordt waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten, of waar je zelfs ongelukkig van wordt.

Gelukkig zijn begint hier

Heb je alle tips gelezen? Dan heb je de eerste stappen naar een gelukkiger leven al weten te zetten. Onthoud dat er talloze manieren zijn om gelukkig te kunnen zijn! Hoe wij je daar verder bij kunnen helpen? Met onze online training Mind Meesterschap. Je leert hier denkpatronen te doorbreken om écht gelukkig te worden!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...