Om hulp vragen, ook jij mag het! Leer ‘t met deze 4 tips

18 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Om hulp vragen kan best lastig zijn. Zeker wanneer je normaal gesproken heel zelfstandig bent, is de drempel om iemand om hulp te vragen erg hoog. Jij bent toch immers degene die altijd anderen helpt, en niet andersom? Dat kan heel goed kloppen. Wanneer je zelf geneigd bent om iedereen altijd maar te helpen, dan vind je het extra lastig om zelf om hulp te vragen. Je worstelt met het om hulp vragen en het vervolgens accepteren van de hulp. Je wil niet aanvaarden dat je, al is het maar heel even, afhankelijk bent van de hulp van een ander. Herken jij jezelf hierin? Er zijn verschillende manieren om wél om hulp te leren vragen, en in dit artikel geven we je hiervoor 4 tips.

Om hulp vragen is lastig. Herken je dit?

Waar de één niet schroomt om hulp te vragen, is het voor de ander een enorme drempel. Hoe ontstaat dit? In principe is het niet gek dat veel mensen niet graag hulp vragen. Dit stamt al uit de oertijd en dragen we dus in principe gewoon bij ons. Vroeger werd je geacht alles zelf te kunnen, want dan had je gewoonweg meer kans op overleven. Daarnaast gaf het je macht en werd het gezien als een afgang wanneer je dan toch een enkele keer om hulp vroeg.

Ten opzichte van vroeger is er eigenlijk niet veel veranderd. Zonder dat we ons hier per se bewust van zijn, speelt ons ego een grote rol in het niet willen vragen om hulp. Je moet het toch gewoon zelf kunnen? Jij kan dit toch wel aan in je eentje?

Helaas besluit men dan meestal om inderdaad niet om hulp te vragen. Je lost het wel alleen op, met misschien een minder resultaat – maar alles beter dan om hulp vragen. Klinkt dit als jou? Dan herken je onderstaande waarschijnlijk ook:

  • Je hebt het gevoel zelf alles te moeten kunnen;
  • Je wil niet afhankelijk zijn van andere mensen;
  • Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent wanneer je om hulp zou vragen;
  • Je wil een ander niet lastigvallen met jouw problemen;
  • Je wil het doen lijken alsof je alles op orde hebt, en ervaart het als een afgang als iemand ziet dat dit eigenlijk niet zo is.

Bij veel mensen is deze sterke drang naar onafhankelijkheid al aanwezig van jongs af aan. Opvoeding is hierbij een belangrijke factor. Om hulp vragen voelt dan misschien als een teken van zwakte, maar realiseer je dat dit absoluut niet het geval is. Door hulp te vragen, kom je juist verder in het leven. Je kunt nu eenmaal niet alles alleen en het laatste wat je wil, is je groei stagneren. Leren hulp vragen gaat jou dus dichter bij de beste versie van jezelf brengen. De tips hieronder gaan je hierbij helpen.

1.     Word je bewust van de oorzaak

Het is heel simpel om te zeggen ‘Vraag nu maar gewoon om hulp’. Helaas werkt het bij de meeste mensen niet zo simpel. Wanneer iemand écht worstelt met het vragen om hulp, dan is hier een oorzaak van. Wat zijn de oorzaken die ertoe leiden dat je het zo moeilijk vindt? De kans is groot dat je je hier nog niet bewust van bent. Je bent je waarschijnlijk wel bewust van het feit dát je graag alles alleen doet, maar weet je ook hoe dit precies komt? Wat ligt er nu echt ten grondslag aan het feit dat jij liever geen hulp vraagt?

Wanneer je je hiervan bewust wordt, wordt het ook makkelijker om hier een verandering teweeg te brengen. Verandering begint altijd bij bewustwording. Probeer dus dieper te graven en ontdek waarom je het zo lastig vindt om mensen om hulp te vragen.

2.     Bepaal eerst wat je echt nodig hebt

Hulp vragen is een breed begrip. Wat heb je nu echt nodig? Stel dat je bijvoorbeeld bent vastgelopen in je werk. Je weet even niet meer zo goed of je dit werk voor altijd wil blijven doen, je bent je motivatie kwijt en je begint overal aan te twijfelen. Je wil dit nu aan iemand voorleggen, maar wat verlang je precies van die persoon? Afhankelijk van wat je echt wil bereiken, kun je gericht om hulp vragen. Je wil voorkomen dat iemand bijvoorbeeld direct met advies komt, terwijl jij alleen maar je ei kwijt had gewild en nu denkt: ‘’Zie je wel, ik had het beter voor me kunnen houden en het zelf moeten oplossen.’’

Het is jouw vraag die leidt tot de respons. Zorg dus dat je eerst concreet voor jezelf vaststelt wat je van iemand wil. Wil je een luisterend oor? Wil je advies? Wil je fysieke hulp? Wil je dat iemand kennis met je deelt? Wil je dat iemand financieel bijspringt? Wil je feedback?

Kortom: bepaal allereerst wat je nodig hebt en vraag hier vervolgens concreet om. Zo voorkom je dat de uitkomst anders is dan wat je had verwacht. Je ervaart nu hoe fijn het kan zijn om hulp te ontvangen, en dit maakt in de toekomst hulp vragen net een stukje makkelijker.

3.     Denk positief

Wanneer je ervan overtuigd bent dat je een ander lastigvalt wanneer je om hulp vraagt, dan werkt deze overtuiging belemmerend. Buig daarom deze belemmerende gedachten om naar iets positiefs. Hoe je dat doet? In de basis is het heel simpel, en het volgende zal zeker helpen:

Besef je dat de kans groot is dat diegene het juist heel erg waardeert dat je om hulp vraagt, omdat jij hem of haar ook altijd helpt. Je geeft hem of haar nu eindelijk de kans om iets terug te doen! Ondanks dat hulp verlenen niet gezien zou moeten worden als ruilhandel (ik help jou, dus ik verwacht later hulp terug), werkt het over het algemeen wel zo dat mensen je graag willen bedanken voor je hulp. En hoe kan men dat beter doen dan hun eigen hulp aan te bieden?

Bij jouw vrienden of familie kan er zelfs schuldgevoel ontstaan wanneer jij hen altijd helpt, en ze het idee hebben nooit iets terug te kunnen doen. Grote kans dus dat zij het heel erg fijn vinden als je een keer aan de bel trekt en om hulp vraagt. Met deze positieve gedachten in je achterhoofd, verlaag je de drempel om ze om hulp te vragen. Probeer het maar eens!

Leren hulp vragen

4.     Behandel jezelf met compassie

Hulp vragen begint bij het luisteren naar je eigen behoeften. Doe je dat op dit moment wel voldoende of sta je alleen stil bij anderen en te weinig bij jezelf? Denk hier eens over na: je probeert je altijd in te leven in een ander en daarom trek je nu de conclusie dat je niemand wil lastigvallen met jouw ‘’problemen’’. Je besluit dat de ander daar waarschijnlijk niet op zit te wachten, en dus los je het in je eentje op.

Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat je het nu alleen vanuit de ander bekijkt? Het is raadzaam om hier mee te stoppen, omdat je 1) niet voor een ander kunt denken en 2) je je eigen behoeften hiermee negeert. En dat terwijl jij alleen verantwoordelijk bent voor het vervullen van jouw behoeften. Zie je waar de oplossing zit?

Je hebt hulp nodig en wil nu echt de stap zetten om hierom te vragen. Dit punt bereik je eerder wanneer je jezelf met compassie behandelt en liefde- en begripvol tegen jezelf praat. Zo neemt de kans namelijk toe dat je je eigen behoeften serieuzer gaat nemen en dus eerder om hulp durft te vragen. Oefen om jezelf met compassie te behandelen en ervaar wat dit in je leven doet.

Ben jij klaar om hulp te vragen?

Met deze 4 tips wordt hulp vragen nét een beetje makkelijker. Ook jij kan het! Naast deze tips, zijn er natuurlijk talloze manieren om het hulp vragen laagdrempeliger te maken. Zoals je hebt kunnen lezen, spelen je eigen gedachten hierbij een grote rol. Je gedachten bepalen grotendeels je gevoel en je gedrag, en dus hebben je gedachten een enorme impact op je leven. Wil je weten hoe je nu écht een verandering bewerkstelligt? Volg dan onze online cursus Mind Meesterschap, waarbij je toegang krijgt tot 20 video’s waar je stap voor stap alles ontdekt om een leven zonder angst, spanning, twijfel en onzekerheid te leiden. Met deze online cursus breek je los van beperkende denkpatronen. We hopen je snel te verwelkomen!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...