Wil jij leren nee zeggen? Dat wordt makkelijk met deze 10 tips!

23 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Zeg jij ook vaak ‘ja’ wanneer je eigenlijk ‘nee’ wil zeggen? Je werkgever die vraagt of je bij een vergadering kan zijn, vrienden die vragen of je hen wil helpen verhuizen, je ouders die willen dat je vanavond komt eten: oneindig veel situaties waar je het liefst nee wil schreeuwen, en toch uiteindelijk ja knikt. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige, veel mensen worstelen met het aangeven van grenzen. Tijd voor verandering! In dit artikel geven we je 10 tips om de regie over je leven terug te pakken en te leren nee zeggen.

Waarom leren nee zeggen?

Je hebt een overvolle agenda, je bent altijd in de weer en je komt nooit toe aan momenten voor jezelf. Kijk eens kritisch naar alle afspraken in je agenda. Welke afspraken vind je dan écht belangrijk? Waar kijk je naar uit? Wat heb je zelf geïnitieerd? En misschien nog belangrijker: wat staat er niet in je agenda, wat je eigenlijk al zo lang wil doen?

Door nee te leren zeggen, pak je de regie over je eigen leven terug. Je kunt je gaan focussen op hetgeen dat jij belangrijk vindt.

Voordelen van nee zeggen

Nee zeggen komt met een aantal voordelen. Om duidelijk te maken waarom leren nee zeggen je zoveel kan opbrengen, sommen we enkele van deze voordelen op.

  • Je hebt meer tijd. Tijd die je zelf kan invullen. Hoe vaker je nee zegt, hoe meer tijd je hebt voor jezelf. Wat ligt er al weken op de plank? Door nee te zeggen tegen een ander, maak je tijd vrij om datgeen te doen wat je al zo lang uitstelt en wíl doen.
  • Je bent productiever. Je hebt niet alleen meer tijd, maar je houdt ook meer energie over. Het doen van dingen waar je eigenlijk zelf niet op zat te wachten, kost je doorgaans heel veel energie. Omdat je hier nu mee bent gestopt, heb je energie over. Dit betekent dat je productiever te werk kan gaan.
  • Je leert naar je eigen behoeften te luisteren. De kans is groot dat je nu zoveel bezig bent met zaken die je niet zelf hebt geïnitieerd, dat je uit het oog bent verloren wat jij echt wil. Wat vind je leuk om te doen, waar geniet je van? Door te leren nee zeggen, leer je ook om naar je eigen behoeften te luisteren. Hét begin van het terugpakken van de regie over je eigen leven!

Nee zeggen: dat leer je zo

We mag duidelijk zijn dat leren nee zeggen je veel kan brengen. Het stelt je in staat om je te focussen op wat jij belangrijk vindt. Je bepaalt zelf hoe je agenda eruitziet en wat je wel of niet prioriteert. Wil jij ook leren hoe je dit aanpakt? Lees dan de volgende 10 tips om nee te leren zeggen.

1.     Neem je tijd om na te denken

We voelen ons meestal verplicht om direct met een antwoord te komen wanneer ons iets gevraagd wordt, en daarom zeggen we sneller ja dan ons lief is. Een goed begin wanneer je wil leren nee zeggen, is het inlassen van een denkmoment(je). Geef bij de ander aan dat je er even over na wil denken. Dit geeft jou de kans om voor jezelf te beslissen of je iets belangrijk genoeg vindt of niet. Besluit je dat dat niet het geval is? Dan kun je vervolgens makkelijker nee zeggen. Je voorkomt hiermee dus een te snelle ja!

2.     Het is voor de ander prettig als je eerlijk bent

Je vindt het zelf ook niet leuk als iemand eerst ja zegt, om vervolgens toch af te haken. Of wanneer iemand ‘misschien’ zegt en vervolgens niet komt. Herkenbaar? Je vindt dit zelf vervelend, dus wil je het een ander ook niet aandoen. Simpelweg nee zeggen is dan je beste optie, zo weet iedereen waar ‘ie aan toe is.

3.     Een excuus is overbodig

Men bedenkt soms de raarste excuses om nee te kunnen zeggen. Maar is dat wel nodig? Daarop is het antwoord heel simpel: nee, want over het algemeen ben je aan niemand verantwoording schuldig. Je kunt iemands verzoek vriendelijk afslaan, zonder dat je hiervoor een excuus hoeft te hebben. Het is jouw leven en jij bepaalt hoe je je tijd invult. Wil je toch meer zeggen dan alleen ‘nee’? Geef dan aan dat je er geen prioriteit aan kunt geven omdat je andere prioriteiten hebt.

Leren nee zeggen

4.     Bied een alternatief aan

Er kunnen zich situaties voordoen waarbij je wel ja wil zeggen, maar niet op dit moment. Wanneer je bijvoorbeeld met een groot project bezig bent op werk en dit al je aandacht en energie vergt, dan wil je op een doordeweekse avond niet ook nog afspreken met vrienden. Maar volgende week, wanneer dit project is afgerond, wil je dat wel! In zo’n situatie kun je antwoorden dat je voor nu nee wil zeggen, en dat je voorstelt het te verplaatsen naar volgende week. Een ‘nee’ hoeft niet altijd ‘nooit’ te betekenen, onthoud dat.

5.     Schrijf voor jezelf op wat je belangrijk vindt

Wanneer jij echt precies weet wat voor jou belangrijk is, dan wordt het automatisch een stuk makkelijker om nee te zeggen. Begin dus eens met ‘t opschrijven van welke zaken voor jou belangrijk zijn. Is dat bijvoorbeeld je onderneming of je gezondheid? Dan weet je dat, no matter what, je deze zaken altijd wil prioriteren. Door dit heel concreet te hebben voor jezelf, kies je ook bewuster voor het nee zeggen tegen alles wat daar niet onder valt. En niet alleen tegen een ander, ook tegen jezelf! Sporten of je kledingkast opruimen? Het leek in eerste instantie allebei belangrijk, maar je kunt nu nee zeggen tegen het opruimen van je kast, omdat je gezondheid je prioriteit heeft.

6.     Weet dat nee zeggen oké is

Het is jouw leven en jouw tijd. Ben je geneigd je schuldig te voelen naar anderen wanneer je nee zegt? Vertel jezelf dan dat het helemaal oké is om nee te zeggen. De enige die kan bepalen dat het belangrijk genoeg is om ja te zeggen, ben jijzelf.

7.     Bedank diegene voordat je nee zegt

Het kan gebeuren dat je een voorstel ontvangt waar je liever ja op had gezegd, maar dat er omstandigheden zijn die het simpelweg niet toelaten. Je bent dus genoodzaakt om nee te zeggen. Je kunt dit op een vriendelijke manier brengen door diegene eerst te bedanken.

Een voorbeeld: je wordt gevraagd om mee te werken aan een project wat helemaal bij je past en waar je graag iets aan had willen bijdragen, maar je werkagenda zit de komende maand helemaal vol. Je kunt het project dus niet aannemen. Je kunt nu antwoorden: ‘’Wat leuk om te horen dat jullie mij hiervoor geschikt vinden, ik had het ook graag willen doen maar helaas laat mijn agenda dit te komende maand niet toe. Ik kan het niet prioriteren, al had ik het nog zo graag gedaan. Ik hoop dat je iemand anders vindt want dat verdient dit project zeker.’’

Zie je dat nee zeggen ook verpakt kan worden op een hele vriendelijke, respectvolle manier? De kans is groot dat hij of zij bij het eerstvolgende project weer aan je denkt, en opnieuw een poging waagt om je erbij te betrekken.

8.     Bied een oplossing aan

Vind je het makkelijker om nee te zeggen wanneer je ook direct met een oplossing komt? Doe dit dan. Vraagt je collega je om ergens naar te kijken maar heb je het al druk genoeg? Zeg dan dat jij het niet kunt doen, maar verwijs hem of haar ook direct door naar een andere collega die het wellicht wel kan. Zo zeg je nee en bied je toch een oplossing, hiermee is iedereen geholpen.

9.     Wees eerlijk

Vraagt je beste vriend je om dit weekend te helpen schilderen? Geef eerlijk aan dat je nee zegt omdat je jezelf momenteel aan ’t aanleren bent om nee te zeggen. Je kunt eerlijk zijn over het willen terugpakken van de regie, en aangeven dat je daarom de stap zet om nee te zeggen. Grote kans dat hij trots op je is en geïnspireerd raakt! Je stelt jezelf hiermee kwetsbaar op en dit opent juist een deur om dichter bij elkaar te komen. Kwetsbaarheid kun je zien als een vorm van assertiviteit en dit wordt doorgaans alleen maar gewaardeerd, óók in zakelijk verkeer. Probeer het maar eens!

10.  Jezelf trots maken

Het voelt goed om de touwtjes zelf in handen te hebben. Je zult daarom ook merken dat je een gevoel van trotsheid ervaart wanneer je nee zegt. Hou dit in gedachten op de momenten dat je worstelt met nee zeggen. Het gevoel van trots is een mooi streven en dit kan de doorslag geven om nee te zeggen.

Nee zeggen wordt nu een stuk makkelijker

We hopen dat je met deze 10 tips uit de voeten kunt. De eerstvolgende keer dat je nee wil zeggen, denk dan terug aan deze tips en zorg dat je ook daadwerkelijk nee zegt! Er zijn, naast deze tips, natuurlijk nog veel meer tips en tricks om beter te worden in nee zeggen. Wist je dat nee zeggen nog makkelijker wordt wanneer je steviger in je schoenen staat? Onze gratis online training kan je hierbij helpen. Je leert hier hoe je écht kunt bereiken wat je het liefste wil bereiken. Zien we je snel?

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...