Negatieve gedachten loslaten? Dat leer je met deze 8 tips

25 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

We hebben allemaal weleens last van negatieve gedachten en dat is helemaal oké. Soms zit het nu eenmaal niet mee en dan mag je deze gedachten er ook best even laten zijn. Maar wist je dat meer dan 70% van onze gedachten negatief is? Deze negatieve gedachten belemmeren ons, vaak zonder dat we het doorhebben, in onze dagelijkse bezigheden. Daarnaast weerhouden deze gedachten ons ervan om onze doelen te bereiken. Wil jij daarom ook leren om negatieve gedachten los te maken? Hiervoor zijn talloze manieren, en deze 8 tips vormen een goede basis. Onderaan het artikel vind je tevens hét middel om negatieve denkpatronen te doorbreken. Lees snel verder!

1.     Word je bewust van de negatieve gedachten

Men is zich vaak niet bewust van negatieve gedachten. In de loop van ons leven zijn we zo gewend geraakt aan gedachten als ‘Dat lukt me toch niet’ of ‘Het zal wel fout gaan’ dat we zelf niet eens meer doorhebben dat deze gedachten negatief van aard zijn. Een eerste stap in het kunnen loslaten van negatieve gedachten, is dus de bewustwording ervan.

Observeer je gedachten alsof je in een helikopter zit. We noemen dit ook wel de helikopterview. Wat dacht je zojuist? Was dit negatief of positief? Welk gevoel kreeg je hiervan?

Schrijf je negatieve gedachten vervolgens op. Door het op te schrijven, kom je de gedachte onder ogen en word je je er daadwerkelijk bewust van. De eerstvolgende keer dat je dezelfde gedachte hebt, denk je waarschijnlijk direct aan het feit dat ‘ie negatief is en ben je eerder geneigd de gedachte los te laten.

2.     Schrijf ze op en gooi ze weg

In tip 1 hebben we het over ’t opschrijven van je negatieve gedachten om je er bewust van te worden. Maar wist je dat je dit papier vervolgens weg kunt gooien om je negatieve gedachten direct los te laten? Uit onderzoek is gebleken dat dit echt verschil kan maken. Je brein ziet het nu als ‘’rommel’’, je hebt het immers weggegooid. Hiermee geef je je brein het signaal dat jij geen waarde hecht aan deze gedachte, en dus is de kans groot dat de negatieve gedachte niet meer terugkeert.

Ervaar zelf maar eens wat dit met je doet. Je voelt je waarschijnlijk opgewekter en positiever. Je kunt dit dagelijks herhalen, met (nieuwe) negatieve gedachten die je constateert. Het loslaten van negatieve gedachten gaat tijd kosten, dus gun jezelf deze tijd ook en gooi iedere dag je negatieve gedachten de prullenbak in. Letterlijk!

3.     Buig negatieve gedachten om naar positieve gedachten

Het is eigenlijk heel simpel. Je kunt veel negatieve gedachten snel ombuigen naar positieve gedachten. We geven je een aantal voorbeelden van gedachten die negatief zijn:

  • Ik wil niet meer met een geldtekort leven.
  • Ik wil niet meer voor een baas werken en daarom wil ik mijn eigen onderneming starten.
  • Ik ga niet ongezond eten.
  • Ik ga niet meer onaardig zijn tegen mijn partner.

Deze gedachten zijn stuk voor stuk negatief omdat ze het woord ‘niet’ bevatten. Bestudeer deze voorbeelden eens goed. Zie je dat ieder voorbeeld voor iets positiefs hoort te staan? Meer geld verdienen, een eigen onderneming starten, gezond eten en aardig zijn naar je partner toe. In de basis klinkt dit allemaal hartstikke positief, maar onbewust geef je door woorden als ‘niet’ en ‘nooit’ het verkeerde signaal af naar je hersenen. Je lichaam en geest verzetten zich tegen iets dat negatief is, maar trekken juist zaken aan die positief zijn. Het is daarom cruciaal om je negatieve gedachten om te buigen. We pakken dezelfde voorbeelden erbij en zetten ze in positieve vorm:

  • Ik wil een leven met geld in overvloed.
  • Ik wil een onderneming beginnen want ik wil eigen baas zijn.
  • Ik ga gezond eten.
  • Ik ga aardig zijn tegen mijn partner.

Zie je hoeveel beter je dit doet voelen? Door kritisch te zijn op negatieve gedachten die je eigenlijk positief had bedoeld, wordt het loslaten van alle soorten negatieve gedachten een stuk makkelijker. Je gaat er anders door denken en wordt een positiever mens.

4.     Realiseer je dat het tijd kost

Je negatieve gedachten zijn onderdeel geworden van jou. Gelukkig is het voor de volle honderd procent veranderbaar, maar het is goed om je te realiseren dat dit tijd zal gaan kosten. Wees daarom lief voor jezelf en behandel jezelf met compassie tijdens dit proces.

Je zult niet morgen al verlost zijn van al je negatieve gedachten, maar de eerste stap heb je al gezet en die is doorgaans het moeilijkst. Je komt er dus wel! Geef jezelf de tijd en hou, indien je dit fijn vindt, je progressie bij in een schriftje of een notitie op je telefoon. Zo kun je later terugblikken en besef je je waar je vandaan bent gekomen. Vaak wordt dan pas duidelijk hoeveel stappen je al gezet hebt.

5.     Begin met affirmeren

Negatieve gedachten kunnen ontstaan door een lage eigenwaarde en dit is tevens een vicieuze cirkel, want een lage eigenwaarde veroorzaakt ook weer negatieve gedachten. Gelukkig kun je deze cirkel doorbreken door te beginnen met affirmeren. Schrijf dagelijks een aantal positieve affirmaties op en herhaal deze in gedachten. Je brein gaat deze affirmaties vanzelf aannemen en hiermee bouw je het zelfvertrouwen op dat je mistte. Je eigenwaarde gaat hiermee omhoog en dit doet negatieve gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Een aantal voorbeelden van affirmaties die kunnen helpen bij het loslaten van negatieve gedachten zijn:

  • Ik geloof in mezelf.
  • Ik ben zelfverzekerd.
  • Ik kan het aan.
  • Ik ben goed genoeg.
  • Ik heb de regie over mijn eigen gedachten.

Probeer dit uit voor een aantal weken en ervaar wat affirmeren met je negatieve gedachten doet!

Negatieve gedachten loslaten

6.     Focus je op iets anders

Merk je dat je negatieve gedachten hebt en lukt het even niet om deze aan de kant te zetten? Het kan dan helpen om je op iets anders te focussen. Zet je favoriete muziek op, kijk naar foto’s van je volgende (of vorige) vakantiebestemming of ga naar buiten en zoek zonlicht op. Door je even op iets te focussen wat zich buiten jou en je gedachten afspeelt, ben je eerder in staat om je negatieve gedachten te laten varen.

7.     Oefen om in het ‘hier en nu’ te leven

We zijn in gedachten veel bezig met het verleden en de toekomst en dit weerhoudt ons ervan om echt in het nu te leven. Daarnaast levert het ook veel negatieve gedachten op. Het is dus goed om te oefenen om in het hier en nu te gaan leven. Mindfulness oefeningen zijn hiervoor zeer geschikt. Wil je hiermee een start maken? Lees dan ons artikel over mindfulness.

8.     Trek je gedachten in twijfel

Je gedachten zijn maar gedachten. Dit klinkt gek, maar het is echt zo: je hebt deze gedachten zelf bedacht en dus berusten ze niet per se op de waarheid. Hoe vaker je jezelf bijvoorbeeld vertelt dat je iets niet kunt, hoe groter de kans is dat je het gaat geloven. Maar heb je datgeen weleens geprobeerd waarvan je overtuigd bent dat je het niet kunt? Waarschijnlijk niet. Het is dus goed om je gedachten in twijfel te trekken. Stel jezelf vragen als:

  • Is dit echt zo? En waarom is dit wel of niet waar?
  • Hoe kom ik bij deze gedachte? Heb ik het al eerder meegemaakt?
  • Wat is er nu echt het ergste dat er kan gebeuren?

Door je negatieve gedachten in twijfel te trekken, kom je meestal tot de conclusie dat je gedachte niet de realiteit is. Dit is dus een effectieve methode om snel van je negatieve gedachten af te komen.

Wil je voor eens en voor altijd van negatieve gedachten af?

De tips in dit artikel zijn natuurlijk maar een begin, want er zijn eindeloos veel manieren om negatieve gedachten los te laten. Hou in je achterhoofd dat je al heel je leven met negatieve gedachten te maken hebt. Het is daarom raadzaam om jezelf ruimschoots de tijd te gunnen om hier een verandering te bewerkstelligen. Je zult hier de rest van je leven profijt van hebben! Wil je nu écht korte metten maken met je negatieve gedachten? Dan is onze online cursus Mind Meesterschap iets voor jou. Je leert hier hoe je om kunt gaan met gedachten die je in de weg zitten, hoe je je gedachten constructiever maakt en hoe je een positief toekomstbeeld ontwikkelt. Nu tegen een gereduceerd tarief!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...