Wat is mindfulness? 6 tips voor een mindful leven

09 Aug 2022 | Spiritualiteit & Zingeving

Mindfulness: een begrip dat we niet meer kunnen wegdenken wanneer we het hebben over persoonlijke ontwikkeling. Mindfulness is een meditatievorm die kan zorgen voor meer plezier, meer focus, bewuster leven in het ‘hier en nu’ en je eigen gedachten en gevoel beter leren begrijpen. Ben je nieuwsgierig wat mindfulness is of ben je benieuwd hoe je zelf een mindful leven creëert? We vertellen het je in dit artikel.

Wat betekent mindfulness?

Letterlijk vertaald naar het Nederlands staat ‘mindfulness’ voor ‘opmerkzaamheid’. Oorspronkelijk stamt de term echter niet uit het Engels, maar komt het uit de oude Aziatische taal Pali. In deze taal werd mindfulness aangeduid door het begrip ‘Sati’. Sati betekent het observeren van, of oog in oog staan met, wat zich in het nu in (of aan) ons voordoet. Centraal staat de tegenwoordigheid van je geest. Je bent je bewust van wat er om je heen gebeurt en hoe je je daarbij voelt.

Mindfulness in het kort

Mindfulness is een training in aandacht. Je bent open en bewust aanwezig in het huidige moment. Je neemt waar wat er in het ‘hier en nu’ gebeurt.

Mindfulness oefeningen zorgen ervoor dat je bewust in het moment gaat leven. Door mindfulness te trainen leer je om je eigen gevoel en gedachten te begrijpen en om meer innerlijke rust te vinden.

Wanneer je mindfulness beheerst, zorgt dit ervoor dat….

  • Het eenvoudiger wordt om afstand te nemen van gedachten;
  • Je meer innerlijke rust ervaart;
  • Je beter in staat bent om op te merken wat je intern voelt;
  • Je meer geniet van het huidige moment, en minder neigt naar piekeren over de toekomst.

Zoals de term mindfulness dus ook doet vermoeden, wordt je opmerkzaamheid dus vergroot. Je wordt je bewust van wat je voelt, ziet, hoort, proeft en ruikt.

Wat leer je door mindfulness trainen?

Kort samengevat leer je door het (be)oefenen van mindfulness in het nu te leven, waardoor je je bewust wordt van het huidige moment. Het brengt je in staat om emoties en gedachten te begrijpen en te sturen. Mindfulness zorgt voor zowel op de lange als de korte termijn voor een mindful leven. Na één mindfulness training voel je je meestal al optimistischer, vrolijker, gelukkiger en meer tevreden. Wanneer je mindfulness vaker en consequent gaat trainen, dan brengt dat onder andere de volgende voordelen met zich mee.

De voordelen van mindfulness trainen

  • Je leert in het hier en nu te leven, hierdoor maak je alles bewuster mee en ben je beter in staat om te genieten;
  • Je zult minder piekeren over het verleden of de toekomst, omdat je je gedachten stuurt naar het nu;
  • Je voelt meer ruimte om je eigen keuzes te maken. Je staat steviger in je schoenen wanneer het aankomt op keuzes en ervaart minder keuzestress;
  • Je slaapt beter, voelt je rustiger en daardoor meer ontspannen;
  • Je ziet meer mogelijkheden en gaat groter denken;
  • Je leert je eigen gevoel en emoties beter begrijpen en kunt beter reageren op emotionele situaties. Dit wordt veroorzaakt door het effect van mindfulness op de amygdala: je emotionele brein raakt minder in paniek en hierdoor ontstaat een positief effect op je mentale welzijn.

Wanneer je start met mindfulness oefeningen, realiseer je dan dat je dit moet leren – dit kost tijd en inspanning. Ook mensen die een mindful leven leiden, zijn ergens begonnen. Zie het als een proces: je hersenen worden getraind en maken hierbij daadwerkelijk een verandering door. Hou er daarom rekening mee dat het oefenen van mindfulness en het creëren van een mindful leven even kan duren. Begin bij het vertrouwen in jezelf en het geloof in het proces. Wil je gaan beginnen met mindfulness trainen maar heb je snel last van uitstelgedrag? Dan kan onze training Zeg Dag tegen Uitstelgedrag een goede start zijn!

Waarom zou je mindfulness trainen?

Het mag duidelijk zijn dat het trainen van mindfulness zorgt voor veel positieve veranderingen. Naast de voordelen we die al benoemd hebben, kun je hierbij ook denken aan: het vermindert stress, angst en spanningen. Het voorkomt of verhelpt slaapproblemen, het neemt onzekerheid weg en het vermindert depressieve klachten. Dit alles verruil je daarentegen voor positieve zaken die bijdragen aan een mindful leven: meer focus, meer plezier, meer slaap en meer mogelijkheden.

6 tips voor een mindful leven

Je bent waarschijnlijk benieuwd hoe mindfulness jou kan helpen. Met de onderstaande zes tips helpen we je op weg naar een mindful leven!

1.     Leg je telefoon weg

Iedere vorm van afleiding zorgt ervoor dat je niet meer bewust in het nu leeft. Onze telefoon speelt daarin een belangrijke rol. Ben jij je er bewust van hoe vaak je je telefoon er ‘’even’’ bij pakt? Het grijpen naar je telefoon of andere vormen van afleiden is voor veel mensen een ‘gewoontelus’. Het is een routinematige handeling die ons afleidt van het hier en nu. Een eerste en direct belangrijke tip voor een mindful leven is om deze vormen van afleiding zoveel mogelijk te schrappen.

2.     Herken de automatische piloot

Volgens deskundigen doen we ongeveer 40% op de automatische piloot. Je maakt nagenoeg onbewust keuzes en voert handelingen uit zonder dat je hier echt bij stilstaat – de hogere delen van onze hersenen zijn hier niet bij betrokken. Dit kan prettig zijn, want het zou veel van je brein vergen als je geen automatische piloot zou hebben. Echter zorgt de automatische piloot er wel voor dat je aandacht er niet altijd bij hoeft te zijn. Herken je dit: je bent naar je werk gereden en zodra je je auto parkeert, vraag je je plots af hoe je hier bent gekomen. Heb je wel gereden? Deze vraagtekens kunnen voortkomen bij activiteiten die je dag in, dag uit op de automatische piloot uitvoert. Leer deze te herkennen om gewoonten te doorbreken en meer in het hier en nu te gaan leven.

3.     Start met noting

Een bekende mindfulness oefening is ‘noting’ (in het Nederlands: opmerken). Je richt hierbij je aandacht op je ademhaling en begint bijvoorbeeld te tellen van één tot tien. Wanneer je opmerkt dat je aandacht is afgedwaald door een emotie of een gedachte die tussendoor kwam, breng je je aandacht rustig terug naar je ademhaling. Doe dit zonder oordeel – het is immers een oefening en je bent aan het leren. Herhaal dit zo lang als je wil, en oefen dit minimaal één keer per dag als basis van een mindful leven. Je zult merken dat dit je steeds natuurlijker afgaat, wat een teken is dat je je gedachten beter onder controle hebt.

Mindfulness tips: mindful leven

4.     Begin met mindfulness meditatie

Meditatie is een vorm van mindfulness die jou kan gaan helpen om een mindful leven te leiden. Je beeldt je hierbij misschien in dat je urenlang op de grond zit met je benen gekruist en je ogen dicht, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Mediteren kun je al voor enkele minuten doen, en om het laagdrempeliger te maken kun je een begeleidende app of YouTube video gebruiken. Kies een moment op de dag dat je wil mediteren, bijvoorbeeld ’s ochtends om je dag te beginnen. Net als bij onze andere tips, is het bij meditatie noodzakelijk dat je er een gewoonte van maakt. Alleen door consistent te mediteren, ga je hier voor de lange termijn baat bij hebben.

5.     Download een mindfulness app

Apps kunnen jou helpen om te mediteren of andere mindfulness oefeningen uit te voeren. Door de begeleiding vanuit de app maak je het starten met mindfulness training nét iets makkelijker en wellicht zelfs leuker! Een bekende app is Headspace. Deze app kan jou helpen om een start te maken naar het gaan leven in het ‘hier en nu’, om het vervolgens later misschien zelfstandig te gaan beoefenen.

6.     Kijk om je heen en benoem wat je ziet

Wanneer je merkt dat irrelevante gedachten over het verleden of de toekomst je brein binnenkomen, begin dan met om je heen te kijken. Benoem in gedachten wat je ziet. Leg er je focus op en bekijk het met aandacht. Ben je thuis? Kies dan een object of het behang op de muur. Loop je op straat? Kies een gebouw, een boom of een auto. Door je gedachten bewust naar iets in het nu te brengen, verleg je je focus en train je mindfulness. Door dit vaak genoeg te herhalen, ga je vanzelf meer opmerken en meer in het nu leven. Waar je voorheen kon verdwalen in gedachten, maakt dit nu ruimte voor opmerkzaamheid.

Jezelf nog beter leren kennen?

Door het trainen van mindfulness ga je jezelf beter leren kennen en meer in het nu leven. Een mindful leven is op veel vlakken positief. Wil je nog een stap extra zetten in je persoonlijke ontwikkeling? Meld je dan aan voor onze gratis NLP informatieavond. Het Sluis NLP Instituut biedt deze informatieavond maandelijks aan en is tevens online te volgen. Zien we je daar?

Meer artikelen over Spiritualiteit & Zingeving

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Onze mindset speelt een bijzonder grote rol in ons leven. Zonder dat je het altijd door hoeft te hebben, is je mindset altijd bij je. We worden ons steeds bewuster van de impact van onze mindset en het is dan ook niet verrassend dat je het begrip mindset overal...

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een marathon lopen, een soloreis boeken, een onderneming starten of een nieuwe baan aannemen: stuk voor stuk uitdagingen waar je in het leven bewust voor kunt kiezen. Wanneer je het gevoel hebt stil te staan in het leven, dan is het aangaan van een nieuwe uitdaging de...

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Mediteren: we noemen het ook wel mindfulness of ademhalingsoefeningen. Bij meditatie breng je je hoofd en je lichaam tot rust. Er zijn verschillende vormen van meditatie, maar in de basis komt meditatie er altijd op neer dat je je focust op iets en hierdoor je...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...