Omgaan met verdriet: 10 tips

02 Oct 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Er zijn talloze situaties waarbij we verdriet ervaren. Een relatie die verbroken wordt, een ruzie of conflict, een ontslag, het verliezen van een naaste, een situatie die anders loopt dan je had verwacht: allemaal momenten waarop je je verdrietig kunt voelen. Dit is heel normaal en deze emoties mogen er zeker zijn. Dit soort situaties zijn immers pijnlijk en overweldigend. Maar wat is verdriet precies en hoe kun je hier het beste mee omgaan? Dat vertellen we je in dit artikel. Waar men als individu baat bij heeft, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. De tips hieronder kun je zien als een begin en kun je uittesten om te bepalen of het voor jou werkt, dus lees snel verder.

Wat is verdriet?

Verdriet is een (basis)emotie. Het is ’t gevolg van een pijnlijke, vervelende of teleurstellende gebeurtenis. Men voelt zich ongelukkig en kan intens lijden wanneer hij of zij zich verdrietig voelt. Verdriet is één van de eerste emoties waar een kind op jonge leeftijd mee te maken krijgt en gedurende je hele leven komt verdriet weleens voor.

Hoe kun je omgaan met verdriet? 10 tips

Doorgaans is verdriet kortdurend en is de oorzaak duidelijk. We ervaren verdriet als een directe reactie op een bepaalde gebeurtenis. Wanneer je deze emoties niet toelaat en dus opkropt, dan kan dit leiden tot somberheid en zelfs depressie. Het is daarom raadzaam om te leren omgaan met verdriet om verdere klachten te voorkomen. We geven je een aantal tips om hierin een start te kunnen maken.

1.     Laat je emoties toe

We benoemden het al kort: door je emoties op te kroppen, is de kans op depressie aanwezig. We lokken onszelf al snel in de val om de gebeurtenis te bagatelliseren om zo ons verdriet weg te kunnen stoppen. Dit lijkt op de korte termijn wellicht een oplossing om je niet meer verdrietig te voelen, maar op de langere termijn zal het verdriet harder terugkomen. Het is daarom goed om tijdig stil te staan bij je verdriet en deze emoties volledig toe te laten.

Vind je dit moeilijk? Vertel jezelf dan dat het oké is om je te voelen hoe je je nu voelt. Dat het oké is om te huilen. Dat het niet erg is, en dat deze emoties er mogen zijn. Ook jij mag verdrietig zijn! Erken dat je je verdrietig voelt en dat dit oké is.

2.     Accepteer je verdriet: het is de keerzijde van iets moois

Je bent verdrietig omdat je iets hebt meegemaakt of iets hebt verloren waar je om gaf. Voorbeelden hiervan zijn een verbroken relatie, het verliezen van een dierbare of het opgeven van een langgekoesterde droom. Het accepteren van dit verdriet is een bittere pil omdat je soms nog leeft in ongeloof. Dit is heel normaal en deze fase is gelukkig meestal van korte duur. Hierop volgt de acceptatie. Om de gebeurtenis en het bijbehorende verdriet te kunnen accepteren, kan het helpen om te weten dat je emoties een keerzijde zijn van iets moois. Je hebt iets moois mogen meemaken, mogen bezitten of hiervan mogen dromen. Het verlies ervan uit zich nu in verdriet.

Maar wat als we nu stilstaan bij de mooie kant en dankbaar zijn voor het feit dat dit heeft mogen plaatsvinden? Een verbroken relatie is heel naar, maar je kunt de momenten met deze persoon koesteren. Het feit dat je je verdrietig voelt, laat zien dat er ook iets moois is geweest. Probeer dit te onthouden – dit helpt bij het omgaan met je verdriet.

3.     Word je bewust van de oorzaak

In de meeste gevallen is verdriet een directe reactie op een gebeurtenis en dus is de oorzaak duidelijk. Maar voel je je verdrietig en weet je niet precies waar dit gevoel vandaan komt? Streef er dan naar om de oorsprong van je verdriet te ontdekken. Wanneer je je hier bewust van wordt, kun je ook inschatten hoe lang het verdriet aanwezig zal zijn. Ben je bijvoorbeeld teleurgesteld omdat je negatieve feedback ontving op je werk? Dan kun je nu op basis van vergelijkbare momenten een inschatting maken. Je doet dit niet om jezelf maar een bepaalde tijdspanne te geven waarin je verdrietig mag zijn, maar het kan bijdragen aan het toelaten en accepteren van het verdriet omdat je je realiseert dat het maar van korte duur is.

4.     Praat erover

Met iemand praten die je lief is, zoals een vriend(in) of familielid, kan helpen om de situatie een plek te geven en je verdriet los te laten. Je voelt je na zo’n gesprek meestal direct wat opgeluchter en vrijer van emoties. Hoe dit komt? Het uitspreken van je emoties en gedachten helpt je om deze beter te kunnen begrijpen en dus een plekje te kunnen geven.

Je verdriet zal er hoogstwaarschijnlijk nog steeds zijn en dat mag ook, maar het neemt altijd iets af. Daarnaast is het op verdrietige momenten ook gewoon fijn om je te omringen met mensen die je liefhebt. Voelt dit voor jou prettig? Doe dit dan vooral. Vind je het juist fijn om alleen te zijn? Kies daar dan voor. Onthoud dat er bij verdriet geen sprake is van ‘goed’ of ‘fout’ – ieder mens ervaart dit op zijn of haar eigen manier en daarom werkt voor iedereen iets anders. Kies voor de weg waar jij je goed bij voelt!

Omgaan met verdriet tips

5.     Schrijf het op

Vind je het lastig om erover te praten? Dan is schrijven een alternatief. Door je emoties en gevoelens op papier te zetten, schrijf je het van je af. Je kunt er nu vanaf een afstand naar kijken. Dit heeft in principe hetzelfde effect als erover praten want het helpt je om je eigen emoties en gedachten te leren begrijpen. Je kunt het nu makkelijker een plekje geven en het verdriet loslaten.

6.     Zoek ontspanning op, bijvoorbeeld door meditatie

Ontspannen helpt om je lichaam en geest tot rust te brengen en je verdriet toe te kunnen laten. Draaf je maar door? Dan is de kans groot dat je je verdriet hiermee, bewust of onbewust, wegstopt. Voldoende ontspannen is daarom essentieel wanneer je wil leren omgaan met ’t verdriet.

Meditatie, yoga of mindfulness zijn hierbij simpele en effectieve manieren om even volledig te kalmeren. Je stelt jezelf in staat om even los te komen van je emoties en gedachten. Je leert er nu zonder oordeel naar kijken en dit zorgt ervoor dat je het kunt loslaten in plaats van erin te blijven hangen. Je hebt er slechts enkele minuten voor nodig en je zult direct ervaren wat het met je emoties doet.

7.     Beweeg

Beweging zorgt ervoor dat je je gedachten op een rijtje kunt zetten, het vermindert piekeren en het brengt je in een positieve stemming. In tijden van verdriet draagt beweging dus in meerdere vormen bij aan het verwerken ervan.

8.     Lach regelmatig

Ondanks dat je hier wellicht helemaal niet de noodzaak toe voelt omdat je niet blij bent, is het toch raadzaam om regelmatig even een glimlach op je gezicht te toveren. Je houdt hiermee eigenlijk je brein voor de gek – je brein gaat aannemen dat je blij bent en dus ga je je ook zo voelen. Regelmatig even lachen zorgt er dus voor dat je je direct iets beter voelt. Het neemt je verdriet niet weg, maar het maakt omgaan met verdriet wel net iets makkelijker.

9.     Zorg voor een routine

Houdt je verdriet langer dan een dag aan? Zorg dan dat je vasthoudt aan je gebruikelijke routine: sta dagelijks op hetzelfde tijdstip op en ga ook iedere dag op hetzelfde moment naar bed. Eet op de gebruikelijke momenten en hou zoveel mogelijk je routine aan. Hiermee zorg je ervoor dat je niet verzandt in verdriet en de situatie verslechtert. Daarnaast draagt voldoende slapen ook bij aan het kunnen verwerken van je verdriet.

10.  Zoek steun

Weet dat je je nooit hoeft te schamen voor je verdriet en dat het zoeken naar steun helemaal oké is. In tip 4 schreven we al over het praten met een dierbare, maar wanneer je steun niet (voldoende) vindt bij mensen in je directe kring, zoek dan naar steun bij een professional. Raadpleeg je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen.

Verdriet: neem het serieus

Ervaar jij op dit moment verdriet? Dan hopen we dat onze tips je hebben kunnen helpen. Heb je het idee dat het je niet lukt om zelfstandig het verdriet te verminderen? Schaam je dan niet zoek op tijd hulp. Praten kan helpen om je emoties een plek te geven en de ander kan jou helpen om tot een concrete oplossing te komen. Hebben de tips je wel geholpen en ben je klaar voor een volgende stap om tot de beste versie van jezelf te komen? Dan is onze gratis online training iets voor jou! Je leert hier onder meer hoe je precies werkt aan de kern van een probleem, waardoor je het effectief leert oplossen.

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...