Help! Mijn partner kan geen emotie tonen: 5 tips

06 Sep 2022 | Liefde & Relaties

We tonen niet allemaal evenveel emotie. Wist je bijvoorbeeld dat mannen doorgaans minder emotie tonen dan vrouwen? Dit heb je waarschijnlijk al eens mogen ervaren. Wie van de twee ook minder emotie toont, het zorgt er al snel voor dat de gemoederen in je relatie hoog oplopen. De één verlangt van de ander dat hij of zij emotie toont, en de ander kán simpelweg geen emotie tonen. Herkenbaar? Dan kunnen de tips in dit artikel je verder helpen. We geven je 5 tips wanneer je een partner hebt en er sprake is van geen emotie tonen. Lees snel verder!

Geen emotie tonen komt vaker voor bij mannen

We richten ons in dit artikel voornamelijk op mannen en vrouwen met een man als partner. Waarom? Uit onderzoek is gebleken dat mannen minder emotie tonen dan vrouwen. Mannen onderdrukken eerder kwetsbare emoties als angst, verdriet en schaamte en tonen daarentegen voornamelijk positieve en krachtige emoties. Dit betekent natuurlijk niet dat die emoties en gevoelens er niet zijn, want die zijn er wel degelijk. Als partner weet je dat ook en juist omdat je dit weet, is het lastig om te accepteren dat er geen emotie getoond wordt.

Geen emotie tonen of de emotie in een andere vorm tonen?

Wanneer we het hebben over geen emotie tonen, dan bedoelen we doorgaans emoties als verdriet, angst, liefde en schaamte. De kans is groot dat je deze emoties mist bij je partner. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat je partner deze emoties wellicht wel toont, maar in een andere vorm? Mannen zijn geneigd deze emoties om te zetten in woede. Woede is een sterke emotie die geen afbreuk doet aan de mannelijke identiteit, want woede staat immers niet voor zwakte maar wel voor onafhankelijk- en onkwetsbaarheid. Emoties als woede passen beter bij het toonbeeld dat de maatschappij van de man heeft, en mannen krijgen dit al vanaf heel jongs af aan mee. Het kan dus heel goed zijn dat je partner de emoties wel aan je toont, maar in een andere vorm dan je dit zelf zou doen. Hoe je hier achter komt? Knoop een eerlijk gesprek aan wanneer je partner emoties als woede toont. Leg uit dat je vermoedt dat hij andere emoties hiermee onderdrukt, en dat je hem beter wil kunnen begrijpen.

Waarom tonen mannen minder emotie?

Er zijn verschillende redenen waarom mannen minder emotie tonen dan vrouwen. Dit ontwikkelt zich al op jonge leeftijd en wordt, veelal onbewust, door ouders bijgebracht. Een jongen moet stoer zijn en mag niet te lang huilen, daarentegen krijgt hij een schouderklopje wanneer hij na een valpartij opstaat zonder te huilen. Hiermee wordt het beheersen en binnenhouden van emoties al op jonge leeftijd aangemoedigd. En verder: een jongen wordt verteld dat hij politieman of brandweerman kan worden wanneer hij later groot is, het waarborgen van veiligheid en het beschermen van anderen is immers waar een man voor staat. We staan er niet voldoende bij stil, maar deze generalisatie op jonge leeftijd brengt veel teweeg. Omdat veel kinderen worstelen met de angst voor afwijzing en juist zoeken naar de goedkeuring van hun klasgenootjes, ouders en docent(en), passen zij zich eerder aan aan het toonbeeld. Onder meer dit ligt ten grondslag voor geen emotie tonen bij mannen op latere leeftijd.

Naast opvoeding is genetica ook een reden van geen emotie tonen. Mannen ervaren genetisch simpelweg minder emoties dan vrouwen. Ze zijn volgens psycholoog Pieternel Dijkstra emotioneel stabieler en voelen minder de behoefte om hun emoties te tonen of het over hun gevoelens te hebben. Het is dus een combinatie van opvoeding en genetica dat ervoor zorgt dat een man minder emotie toont. Je kunt het je partner daarom in zekere zin niet kwalijk nemen dat hij minder emoties toont dan jij, maar er is wel het een en ander dat je kunt doen om voor verbetering te zorgen. Hiervoor zijn talloze manieren, en de volgende 5 tips zijn een begin.

1.     Accepteer dat je partner minder emoties toont dan jij

Hiermee verandert er niets in het gedrag van je partner, maar je vindt hier zelf wel meer rust door. Je weet nu dat geen emotie tonen niet iets is dat je partner opzettelijk doet. Het is waarschijnlijk van huis uit aangeleerd en genetisch bepaald. Het is daarom raadzaam om het een plek te geven door het te accepteren.

2.     Weet dat de emoties en gevoelens er wel zijn

Het is goed om jezelf eraan te herinneren dat je partner wel emoties en gevoelens heeft. Het feit dat deze niet (of in een andere vorm) getoond worden, betekent niet dat ze er niet zijn. Weet dus dat je partner wel emoties als angst, schaamte en liefde kent, maar dat ze simpelweg niet zichtbaar zijn. Je zou het wenselijk vinden om deze emoties ook te zien, maar het biedt al troost om te weten dat je partner deze emoties in ieder geval wel ervaart.

3.     Ga het gesprek aan

In situaties waarbij je echt verlangt naar het zien van de emotie van je partner, kan het helpen om het gesprek erover aan te gaan. Benader de situatie niet vanuit negativiteit of woede, maar laat zien dat je open staat om je partner te begrijpen. Het heeft meestal geen zin om iets te zeggen als ‘Ik wil dat je eerlijk bent over je emoties’ maar het kan daarentegen heel effectief zijn om vragen te stellen als:

  • Wat voel je nu?
  • Hoe zou je deze emoties en gevoelens omschrijven in je eigen woorden?
  • Vind je het zwak om hierover te praten? Heb je het idee dat je hier niet over zou moeten praten?

Het is niet voor iedereen even makkelijk om zijn emoties te tonen, omdat het vaak nieuw en dus onwennig is. Door de juiste vragen te stellen en dieper te graven, kom je eerder tot het gewenste resultaat dan wanneer je je partner alleen verzoekt om meer emotie te tonen. Geef dit wel de tijd, want je kunt niet verwachten dat dit gelijk de eerste keer perfect gaat. Je zult zien dat het in de loop van de tijd steeds natuurlijk wordt voor jullie allebei.

4.     Creëer een veilige omgeving

Je partner is niet gewend om zijn emoties te uiten, en daarom is een vertrouwensband nodig om hem tot dit punt te brengen. Creëer een omgeving die voor hem veilig genoeg voelt om zijn emoties te tonen. Maak kenbaar dat je nooit zult oordelen over zijn emoties en dat ook hijzelf zijn emoties niet zou moeten bestempelen als ‘goed’ of ‘slecht’. Het zijn emoties en die mogen er zijn, altijd. Het gevoel van veiligheid en vertrouwen kan ervoor zorgen dat je partner stopt met geen emoties tonen en de eerste stappen zet richting het wel tonen van zijn emotie!

Geen emotie tonen: tips

5.     Geen emotie tonen in de vorm van liefdesuitingen? Wees concreet

Toont je partner in jouw optiek te weinig emotie wanneer het aankomt op liefdesuitingen? Wil je juist dat hij jou beter gaat begrijpen? Wees dan concreet in wat je van hem verlangt en wat je nodig hebt. Het is voor je partner wellicht helemaal niet duidelijk wat je wil, omdat hij de situatie zelf op een andere manier ervaart. Het is daarom raadzaam om heel concreet te zijn in wat je van de ander verlangt.

Ga jij aan de slag met de tips?

We hopen dat je met deze tips uit de voeten kunt. Naast deze tips, zijn er eindeloos veel manieren om je partner beter te kunnen begrijpen en het geen emotie tonen een plekje te kunnen geven. Wist je bijvoorbeeld dat NLP hier ook aan bij kan dragen? Onze Basiscursus NLP vertelt je hier alles over. Je leert tijdens deze online cursus binnen 12 dagen over de basisprincipes van NLP, en nu zelfs tegen een super scherp tarief! Je leert hoe je persoonlijke uitdagingen kunt overwinnen en dit stelt je in staat om ook je partner te helpen bij het overwinnen van geen emotie tonen. We hopen je snel bij de online cursus te zien!

Meer artikelen over Liefde & Relaties

De kracht van kwetsbaarheid: 5 tips om je kwetsbaar op te stellen

De kracht van kwetsbaarheid: 5 tips om je kwetsbaar op te stellen

Doorgaans probeert men zich groot te houden en te doen alsof emoties er niet zijn. In zakenrelaties, bij je vrienden of naar je kinderen en partner toe. Je wil immers niet gezien worden als zwak, toch? Gelukkig laat onze huidige maatschappij het steeds meer toe om je...

Je partner beter begrijpen? Leer je partner te begrijpen met NLP

Je partner beter begrijpen? Leer je partner te begrijpen met NLP

In iedere relatie doen zich situaties voor waarbij het lastig is om elkaar te begrijpen. Conflicten en frustraties kun je nooit helemaal vermijden, hoe goed en gezond je relatie ook is. Gelukkig leer je door NLP je partner te begrijpen en hiermee los je conflicten...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...