Je partner beter begrijpen? Leer je partner te begrijpen met NLP

31 Aug 2022 | Liefde & Relaties

In iedere relatie doen zich situaties voor waarbij het lastig is om elkaar te begrijpen. Conflicten en frustraties kun je nooit helemaal vermijden, hoe goed en gezond je relatie ook is. Gelukkig leer je door NLP je partner te begrijpen en hiermee los je conflicten sneller op. Dat is voor jou én voor je partner prettig! Wil jij stappen zetten om je partner beter te begrijpen? Wij van het Sluis NLP Instituut vertellen je met deze 5 tips hoe je je partner beter begrijpt door middel van NLP.

Wat is NLP en hoe leert het je mensen beter begrijpen?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Binnen NLP houdt men zich bezig met het beïnvloeden van ‘t brein door middel van taal en communicatie, om zo een positieve verandering teweeg te brengen. NLP is naast een methodiek voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling ook een perfecte manier om een ander (en dus je partner) beter te begrijpen. Wanneer je actief met NLP aan de slag gaat, bijvoorbeeld door onze Basiscursus NLP, dan ervaar je onder andere het volgende:

  • Je leert je eigen gedrag en het gedrag van een ander te begrijpen en te beïnvloeden;
  • Je ontdekt wat de mens drijft. In het algemeen, in jezelf en bij anderen;
  • Je leert dat iedereen de wereld anders ziet, en hoe dit tot stand komt;
  • Je begrijpt waarom twee mensen zich in dezelfde situatie totaal anders kunnen gedragen;
  • Je leert waarom het met iemand wel of niet direct klikt na een eerste ontmoeting;
  • Je wordt je bewust van je overtuigingen en waarden.

Wanneer je de wetenschap van NLP begrijpt en NLP-technieken zelf leert inzetten, dan kan het je relaties op een positieve manier beïnvloeden. Je leert niet alleen meer over jezelf en je eigen gedrag, maar je kunt ook een ander beter gaan begrijpen. Je zult zonder oordeel naar iemands gedrag kunnen kijken en je ziet in dat de ander simpelweg andere waarden en overtuigingen heeft dan jij. Je leert mensen dus beter begrijpen door middel van NLP.

We geven je 5 tips om met NLP-kennis en technieken te leren je partner te begrijpen.

1.     Je partner beter begrijpen: weet dat jij de situatie niet ziet zoals hij of zij

Binnen NLP leren we dat iedereen de wereld op een andere manier ziet. Je ziet en ervaart hierdoor alles op een andere manier dan je partner dat doet. We hebben onze eigen interpretatie van de werkelijkheid: onze subjectieve ervaring. Hoe die tot stand komt?

Er komt ontzettend veel informatie op ons af. Ons brein verwerkt al deze informatie en slechts een klein deel komt in ons bewuste terecht. Tijdens dit proces wordt informatie gefilterd, weggelaten, gegeneraliseerd en vervormd. Van de overgebleven informatie maken we een interne voorstelling. Hoe we deze voorstelling vervolgens waarnemen is hierop volgend afhankelijk van (onder meer) onze herinneringen, overtuigingen, waarden, taal en houding. Jij en je partner vormen dus allebei een heel ander beeld van de situatie, waarschijnlijk zonder je te beseffen dat jouw interpretatie niet overeenkomt met die van je partner.

Welke conclusie je hieruit kunt trekken om je partner beter te kunnen begrijpen? Dat zijn of haar perspectief waarschijnlijk afwijkt van die van jou, en dat hier geen ‘goed’ of ‘fout’ in is. Probeer de situatie ook vanuit je partner te zien, dit brengt je in staat je partner te begrijpen.

2.     De waarden van jou en je partner

De basisprincipes van NLP leren ons dat iedereen andere waarden heeft. Deze staan voor wat we belangrijk vinden. Vanaf het moment dat je geboren wordt, hebben deze waarden zich gevormd. Je hecht ze aan mensen, plaatsen, dingen, informatie en activiteiten. Wanneer je bijvoorbeeld ergens van geniet of ergens tevreden over bent, dan komt dit door het naleven van je waarden. Het kan ook voorkomen dat je ergens ontevreden over bent en ergens niet van geniet, omdat het juist in strijd is met je waarden.

Ben jij je bewust van je waarden? Dan kun je je waarschijnlijk voorstellen dat deze waarden niet (of niet volledig) overeenkomen met de waarden van je partner. Dit betekent dus ook dat je nooit honderd procent hetzelfde zult denken als je partner. Door je eigen waarden en die van je partner te ontdekken, wordt het aannemelijker dat je elkaar beter gaat begrijpen.

3.     Begrijp de lichaamstaal van de ander

Het is niet alleen de verbale communicatie die ons laat zien wat de ander communiceert. Wist je dat slechts 7% van onze communicatie uit woorden bestaat? Wanneer je het moeilijk vindt om je partner te begrijpen, let dan eens op zijn of haar lichaamstaal. Lichaamstaal is namelijk 55% van onze communicatie. Ons artikel ‘Lichaamstaal’ kan jou helpen om de non-verbale uitingen van je partner te begrijpen.

Leer je partner te begrijpen d.m.v. NLP

4.     Gebruik de ‘Waarnemingspositie’ om je partner te begrijpen

Een veelgebruikte NLP-techniek onder coaches is de ‘Waarnemingspositie’. We maken hierbij onderscheid in drie posities van waaruit je naar jezelf, je partner en de situatie kijkt. Door met deze techniek te werken, behoud je openheid en flexibiliteit. Zelfs wanneer een conflict of een ruzie zich voordoet, ben je met deze techniek in staat om je partner te begrijpen en de situatie niet alleen meer te beoordelen vanuit jouw perspectief.

Positie 1: Je neemt waar vanuit jezelf. Je neemt de buitenwereld waar door je eigen zintuigen. Je ziet de omgeving door je eigen ogen, ervaart je eigen gevoelens en hoort geluiden door je eigen oren. Je bent je in deze positie bewust van je eigen waarneming.

Positie 2: Je neemt waar vanuit de ander, in dit geval dus je partner. Hoe ziet je partner deze situatie? Visualeer dit voor jezelf. Je neemt de situatie waar door de zintuigen van je partner. Je verplaatst je in de ander. Je ziet, hoort en voelt wat de ander in deze situatie waarneemt. Je bent gedissocieerd van jezelf en daarentegen geassocieerd in je partner. Probeer echt te voelen welke emoties en gedachten je partner heeft.

Positie 3: Je neemt waar buiten jezelf en je partner. We noemen dit de metapositie. Je overziet zowel jezelf als de ander. Je kijkt nu van bovenaf naar de situatie en staat volledig los van de situatie. Je neemt de situatie niet waar door de zintuigen van de betrokkenen (jij en je partner) maar bent totaal gedissocieerd. Hoe kijk je nu naar de situatie? Wat ervaar je, wat voel je, wat zie je? Door naar jezelf en je partner te kijken vanuit dit objectieve punt, kun je tot nieuwe inzichten komen.

Je komt sneller tot een oplossing indien er sprake is van een conflict, maar ook in het geval van onbegrip kan de Waarnemingspositie van grote waarde zijn. Je leert je partner (en jezelf) beter te begrijpen omdat je de situatie vanuit alle posities waarneemt.

5.     Word je bewust van belemmerende overtuigingen

Zowel jij als je partner hebben je eigen overtuigingen. Deze kunnen je belemmeren in het begrijpen van je partner. Jullie dragen allebei ervaringen uit het verleden bij je, die leiden tot jullie overtuigingen. Ben je bijvoorbeeld ooit bedrogen? Dan ben je er nu wellicht van overtuigd dat niemand te vertrouwen is. Deze overtuiging werkt belemmerend in je relatie, terwijl jouw overtuiging niets te maken heeft met de huidige situatie. Toch bepaalt je overtuiging jouw gedachten, verwachtingen en gedrag. Hetzelfde geldt voor je partner. Ook hij of zij draagt overtuigingen bij zich door gebeurtenissen uit het verleden, wat nu zorgt voor gedrag dat jij wellicht niet begrijpt.

Om te leren je partner te begrijpen, is het dus een goede stap om je allebei bewust te worden van elkaars (belemmerende) overtuigingen. Een overtuiging wordt niet altijd uitgesproken, het is dus raadzaam om het hier eerlijk en open met elkaar over te hebben. Door elkaars overtuigingen boven water te krijgen, leer je elkaar in het vervolg beter te begrijpen en je kunt elkaar zelfs helpen de overtuigingen te veranderen.

Met NLP leer jij je partner te begrijpen

De kennis en technieken uit dit artikel zijn slechts een kleine greep uit de vele oplossingen die er zijn om door middel van NLP je partner beter te begrijpen. Wil je meer leren over NLP? Dan is onze Basiscursus NLP iets voor jou. Je leert tijdens deze online cursus binnen 12 dagen de basis van NLP, en nu tegen een super scherp tarief! Ervaar hoe je meer voldoening uit het leven haalt, hoe je je krachtiger en zelfverzekerder voelt en hoe je persoonlijke uitdagingen kunt overwinnen. NLP kan je helpen om jezelf én je partner te begrijpen. Zien we je snel?

Meer artikelen over Liefde & Relaties

De kracht van kwetsbaarheid: 5 tips om je kwetsbaar op te stellen

De kracht van kwetsbaarheid: 5 tips om je kwetsbaar op te stellen

Doorgaans probeert men zich groot te houden en te doen alsof emoties er niet zijn. In zakenrelaties, bij je vrienden of naar je kinderen en partner toe. Je wil immers niet gezien worden als zwak, toch? Gelukkig laat onze huidige maatschappij het steeds meer toe om je...

Help! Mijn partner kan geen emotie tonen: 5 tips

Help! Mijn partner kan geen emotie tonen: 5 tips

We tonen niet allemaal evenveel emotie. Wist je bijvoorbeeld dat mannen doorgaans minder emotie tonen dan vrouwen? Dit heb je waarschijnlijk al eens mogen ervaren. Wie van de twee ook minder emotie toont, het zorgt er al snel voor dat de gemoederen in je relatie hoog...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...