De kracht van kwetsbaarheid: 5 tips om je kwetsbaar op te stellen

19 Sep 2022 | Liefde & Relaties

Doorgaans probeert men zich groot te houden en te doen alsof emoties er niet zijn. In zakenrelaties, bij je vrienden of naar je kinderen en partner toe. Je wil immers niet gezien worden als zwak, toch? Gelukkig laat onze huidige maatschappij het steeds meer toe om je wél kwetsbaar op te stellen. Waar we voorheen altijd stoer moesten zijn, mogen we nu eerlijk zijn over onze gevoelens en emoties. Steeds meer mensen en bedrijven staan achter het idee dat kwetsbaarheid tonen juist krachtig is. Deel jij deze mening en wil je je ook kwetsbaar kunnen opstellen? Wij geven je in dit artikel 5 tips!

Wat is kwetsbaarheid?

Men voelt zich kwetsbaar wanneer er kans is op beschadiging, of wanneer ‘t brein het signaal geeft dat er kans is hierop. Dit kan zowel fysiek als emotioneel zijn. In dit artikel lichten we emotionele kwetsbaarheid toe en vertellen we je over de kracht ervan. Kwetsbaarheid klinkt als iets negatiefs, maar dat hoeft het niet per definitie te zijn. Sterker nog: je kwetsbaarheid tonen brengt je meer op dan wanneer je altijd maar een masker ophoudt. Mensen krijgen te zien wie jij echt bent en hoe je je voelt. Op die manier heb je eerder een klik met de mensen om je heen, word je als authentieker gezien en is de kans groot dat anderen ook hun masker laten vallen. Onder aan de streep levert kwetsbaarheid je dus wel degelijk iets op, in zowel je zakelijke relaties als je vriendschappen.

Hoe ontstaat kwetsbaarheid?

Wanneer je je kwetsbaar voelt, dan heeft jouw brein de conclusie getrokken dat je je in een onveilige situatie bevindt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je over je gevoelens praat. In feite ben je helemaal niet in een onveilige situatie, maar jouw hersenen koppelen dit toch aan onveiligheid. Hoe dit tot stand komt? Jouw brein bepaalt of iets veilig is of niet. Dit betekent dus dat veiligheid wordt gecreëerd in je hoofd, maar dat veiligheid op zichzelf niets is. Het is een reactie op hoe jij de situatie ervaart. Praat jij normaliter niet snel over je gevoelens? Dan heb je waarschijnlijk het beeld gecreëerd dat mensen over je zullen oordelen wanneer je dat wel doet. Dat men je zwak zal vinden of zelfs dat men je zal uitlachen. Je brein koppelt deze gedachten dus aan onveiligheid, want je loopt het risico beschadigd te raken. Resultaat? Het lukt je niet om over je gevoelens te praten, je voelt je te kwetsbaar.

Je kwetsbaar voelen is over het algemeen een teken dat je iets juist moet doet. Dit is namelijk je kans om het nu door te zetten, zodat je het je ‘eigen’ maakt en je brein de eerstvolgende keer deze reactie niet meer zal geven. Het is dus een kwestie van oefenen om de kracht van kwetsbaarheid daadwerkelijk te ontdekken. Gelukkig kun jij hier zelf mee aan de slag! Er zijn hiervoor talloze oefeningen en manieren. Met de volgende 5 tips maak je een begin in het durven tonen van kwetsbaarheid.

1.     Weet dat iedereen worstelt

Je vergelijkt jezelf wellicht constant met anderen. Op social media lijkt iedereen een perfect leven te hebben, van collega’s hoor je alleen leuke verhalen over wilde weekenden en perfecte vakanties en ook in je vriendengroep wordt er gedaan alsof alles precies is zoals het ‘’hoort’’ te zijn. Maar is dat ook wel echt zo? Hierop is het antwoord heel simpel: nee. Niemand heeft een perfect leven en niemand heeft het alleen maar leuk. Iedereen worstelt met ongemakkelijke situaties, tegenslagen en emoties die ze liever niet zouden hebben. Dat is nu eenmaal onderdeel van het leven.

Het kan gebeuren dat je een situatie nadert waar je eigenlijk kwetsbaarheid wil tonen, maar waarbij je wordt tegengehouden door het idee dat de ander het niet zal begrijpen omdat zijn of haar leven perfect is. Herinner jezelf er dan aan dat iedereen (écht iedereen) af en toe worstelt. Er is dus niets om je voor te schamen! Je biedt door het tonen van kwetsbaarheid iedereen de mogelijkheid om eerlijk en open te zijn, dus zie het als iets positiefs.

2.     De ander ziet het als een verademing

Om verder te gaan op de eerste tip: wanneer jij je kwetsbaar durft op te stellen en je masker laat vallen, dan zullen de mensen om je heen dit zien als een verademing. Je biedt hier namelijk mensen de mogelijkheid om óók kwetsbaarheid te durven tonen. Je laat zien dat jij worstelt, net als zijzelf.

Stel je voor dat jij het had ingehouden. Dan had de ander nooit geweten wat er echt in je omging en had hij of zij nog steeds gedacht dat jouw leven volmaakt was. De ander trekt dan al snel de conclusie dat jij zijn of haar emoties toch niet zou begrijpen. Zie het dus als een wisselwerking. Jij toont je kwetsbaarheid en hiermee ziet de ander dat dit voor hem of haar ook weggelegd is. Dat hij of zij niet de enige is die worstelt. Je komt zo dichter bij elkaar te staan en dit biedt een ijzersterke basis voor een vriendschap of (werk)relatie.

Kwetsbaarheid en de kracht ervan

3.     Word je bewust van belemmerende overtuigingen

Je voelt je kwetsbaar wanneer je je onveilig voelt. We lichtten dit al kort toe, maar je brein geeft simpelweg deze reactie wanneer het ’t idee heeft dat er kans is op beschadiging. Maar hoe ontstaat deze reactie dan precies? Welke gedachten en overtuigingen heb jij, die ervoor zorgen dat iets onveilig voelt? We blijven bij het voorbeeld over gevoelens uitspreken. Voel jij je onveilig (en dus kwetsbaar) wanneer je over je gevoelens praat? Dan komt dit waarschijnlijk omdat je dit koppelt aan zwakte. Je bent misschien van huis uit niet gewend om over je gevoelens te praten omdat je ouders dit ook niet deden. Je hebt (onbewust) voor jezelf de overtuiging gecreëerd dat over je gevoelens praten een teken van zwakte is.

Om je kwetsbaar op te durven stellen, is het dus raadzaam om je allereerst bewust te worden van de belemmerende overtuigingen die je hebt. Je kunt deze overtuigingen boven water krijgen door kritisch naar je gedachten te kijken op momenten dat je je kwetsbaar voelt. Vervolgens kun je deze overtuigingen loslaten. Gun jezelf hiervoor de tijd. Je draagt de overtuiging waarschijnlijk al jarenlang bij je, dus je mag jezelf zeker de tijd geven om het los te laten. Wanneer dit je lukt, zul je merken dat kwetsbaarheid tonen een stuk makkelijker wordt en zo ontdek je ook pas écht de kracht ervan!

4.     Durf jezelf te zijn

Als jij jezelf niet anders voordoet dan hoe je bent, dan ben je automatisch beter in staat om kwetsbaarheid te tonen. Jij hebt jezelf volledig geaccepteerd en dat betekent dat je kwetsbare kant daar ook bij hoort. Jezelf durven zijn is een proces en dit gaat niet over één dag ijs, maar het gaat je wel vooruithelpen in het leven. Zorg dus dat je ontdekt wie jij echt bent en durf dit uit te stralen. Wanneer je jezelf omarmt, wordt kwetsbaarheid tonen een eitje.

5.     Sta stil bij de andere kant: wat als je je niet kwetsbaar opstelt?

Kwetsbaarheid zorgt voor een diepere connectie. Het brengt jou en de mensen om je heen dichter bij elkaar. Wanneer je het moeilijk vindt om kwetsbaarheid te tonen, sta dan ook eens stil bij de andere kant van het verhaal. Wat gebeurt er als je je niet kwetsbaar opstelt? Dan loop je die diepere connectie mis. Je geeft de ander niet de mogelijkheid om zich ook kwetsbaar te durven opstellen. Je laat zowel jezelf als de ander vasthouden aan een ideaalbeeld, een irrealistisch beeld waar kwetsbaarheid niet mag bestaan. Hoe voel je je hierbij? Waarschijnlijk realiseer je je nu dat de kracht van kwetsbaarheid groter is dan je voor mogelijk hield. Het is nu aan jou om dit zelf te gaan ervaren!

Ook jij kunt de kracht van kwetsbaarheid ervaren

Je kwetsbaar durven opstellen is voor iedereen weggelegd. Het vergt misschien bij de één wat meer inspanning dan bij de ander, maar ook jij kunt het gaan toepassen. Wist je dat kwetsbaarheid toelaten makkelijker wordt wanneer je steviger in je schoenen staat en wanneer je belemmerende denkpatronen hebt kunnen loslaten? Onze online cursus Mind Meesterschap is hiervoor een geschikte methode. Door middel van 20 video’s leer je stap voor stap wat je nodig hebt om een leven zonder gevoelens van angst, spanning, onzekerheid en twijfel te leiden. Kortom: kwetsbaarheid durven tonen wordt na het volgen van deze cursus een tweede natuur! Je doet immers afstand van alles wat jou belemmert in je kwetsbaar durven opstellen.

Meer artikelen over Liefde & Relaties

Help! Mijn partner kan geen emotie tonen: 5 tips

Help! Mijn partner kan geen emotie tonen: 5 tips

We tonen niet allemaal evenveel emotie. Wist je bijvoorbeeld dat mannen doorgaans minder emotie tonen dan vrouwen? Dit heb je waarschijnlijk al eens mogen ervaren. Wie van de twee ook minder emotie toont, het zorgt er al snel voor dat de gemoederen in je relatie hoog...

Je partner beter begrijpen? Leer je partner te begrijpen met NLP

Je partner beter begrijpen? Leer je partner te begrijpen met NLP

In iedere relatie doen zich situaties voor waarbij het lastig is om elkaar te begrijpen. Conflicten en frustraties kun je nooit helemaal vermijden, hoe goed en gezond je relatie ook is. Gelukkig leer je door NLP je partner te begrijpen en hiermee los je conflicten...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...