Perfectionisme loslaten: 8 tips om perfectionisme los te laten

26 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Perfectionisme: het nastreven van het volmaakte. Je stelt hoge eisen aan jezelf, je legt de lat hoog en je hebt soms irrealistische verwachtingen van anderen. Klinkt dit herkenbaar? Dan heb jij mogelijk last van perfectionisme. Op de lange termijn kan perfectionisme erg nadelig zijn. Perfectionisten krijgen eerder te maken met stress, angst en depressie. Daarnaast neemt de kans toe dat je thuis komt te zitten met een burn-out wanneer perfectionisme de overhand krijgt. Dit willen we natuurlijk voorkomen, daarom is het loslaten van perfectionisme een serieuze kwestie. Wil jij je perfectionisme loslaten? De 8 tips in dit artikel zijn een goed begin.

1.     Laat belemmerende overtuigingen los

Perfectionisme loslaten begint bij ’t loslaten van belemmerende overtuigingen die je op dit moment hebt. Onbewust is een groot deel van je gedachten negatief en deze gedachten zorgen dat je bang wordt om fouten te maken. Deze gedachten lijken op ’t eerste oog wellicht onschuldig, maar ze doen meer met je dan je zou denken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Ik ben hier niet goed in
 • Ik mag echt geen fouten maken
 • Iedereen zal ’t zien wanneer ik een fout maak

Herken je dit soort gedachten? Dan is het tijd voor verandering. Het goede nieuws is: het zijn jouw gedachten en dat betekent dat jij ook de macht hebt om ze te veranderen. Perfectionisme loslaten begint bij het durven maken van fouten. Buig de bovenstaande gedachten daarom om naar:

 • Ik ben hier goed in en ik kan nog beter worden door te oefenen
 • Ik mag fouten maken, want daar leer ik juist van
 • Ik sta open voor feedback, want door feedback kom ik verder

Je bereikt hiermee meer zelfvertrouwen, waardoor je automatisch minder bang wordt om een fout te maken. Daarnaast raak je er ook van overtuigd dat het oké is om een fout(je) te maken en daardoor durf je eerder een sprong in het diepe te nemen. Je laat hiermee dus langzaamaan je perfectionisme los.

Gun jezelf hiervoor de tijd, want je bent niet à la minute van negatieve gedachten af. Je gaat echter het verschil al vrij snel merken wanneer je hier heel bewust mee aan de slag gaat! Ons artikel ‘Positief denken’ kan je hierbij helpen.

2.     Affirmeer voor meer zelfvertrouwen

Onzekerheid leidt doorgaans tot perfectionisme omdat je niet voldoende vertrouwt op je eigen kunnen en je hierdoor bang bent om te falen. Wil je dit perfectionisme loslaten, dan is het noodzakelijk om bij de kern van het probleem te beginnen: je zelfvertrouwen. Affirmeren is een simpele maar enorm effectieve manier om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Het werkt als volgt:

Schrijf een aantal positieve affirmaties op. Dit zijn korte zinnen die beginnen met ‘ik’ en in de tegenwoordige tijd geschreven zijn. Het is de bedoeling dat de affirmaties je een goed gevoel geven. Door dagelijks deze affirmaties op te schrijven en deze in gedachten regelmatig te herhalen, gaat je brein de affirmaties aannemen als de waarheid. Je gaat dus daadwerkelijk geloven in datgeen dat je hebt geaffirmeerd.

Kort samengevat praat je jezelf zelfvertrouwen aan! Hoe klinkt dat? We geven je een aantal voorbeelden van affirmaties voor meer zelfvertrouwen:

 • Ik geloof in mezelf
 • Ik ben zelfverzekerd
 • Ik ben goed genoeg

Probeer het maar eens en ervaar wat affirmeren voor jou kan doen. Je zult merken dat je meer zelfvertrouwen opbouwt en dat perfectionisme loslaten steeds makkelijker gaat worden.

Perfectionisme loslaten met deze tips

3.     Stel jezelf de vraag: doet dit er echt toe?

Een perfectionist besteedt vaak te veel tijd aan details. We hebben het gevoel dat alles belangrijk is en dat ieder detail perfect moet zijn. Maar is dat ook wel zo? Het antwoord op deze vraag is simpelweg nee. Niet ieder detail is even belangrijk en daarom kan ’t helpen om de volgende vraag te stellen:

‘Doet dit er echt toe?’

Wanneer we onszelf aanleren om te kijken naar het grotere geheel en kritisch te worden op hoeveel tijd we besteden aan onbelangrijke details, hoe groter de kans is dat we perfectionisme loslaten.

4.     Je leert van fouten maken

Om de angst voor fouten opzij te kunnen zetten, kan het helpen om jezelf eraan te herinneren dat een fout maken juist een kans is om te leren. Iedere fout, hoe groot of klein deze ook is, kun je zien als een leermoment. Door jezelf dit regelmatig te vertellen en bij fouten ook te reflecteren op wat je ervan geleerd hebt, word je minder bang voor fouten.

5.     Goed is goed genoeg

Perfectionisme loslaten is een bittere pil wanneer je jezelf blijft vertellen dat iets perfect moet zijn. Heb je er weleens bij stilgestaan dat goed ook goed genoeg is? Niet alles hoeft perfect te zijn, want jouw norm is waarschijnlijk al boven verwachting goed voor anderen. Observeer daarom waar jouw lat ligt en bedenk nu ook waar de lat voor anderen ligt. Perfectionisme loslaten wordt makkelijker wanneer je je realiseert dat je veel tijd besteedt aan zaken die er voor anderen niet toedoen. Goed is goed genoeg, onthoud dat!

6.     Bepaal je doel voordat je ergens aan begint

Dit kan een persoonlijk of een werkdoel zijn. Het vaststellen van een doel kan helpen bij ’t loslaten van je perfectionisme. Hoe dit werkt? Wanneer je ergens mee bezig bent en je merkt dat je verdwaalt in details (en dus te veel tijd besteedt en streeft naar perfectie), dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Draagt dit bij aan mijn doel?
 • Op welke manier helpt mij dit om mijn doel te bereiken?
 • Is het echt belangrijk?
 • Is het mijn tijd waard?

Je hebt je doel voor ogen en kunt nu heel eerlijk antwoord geven op deze vragen. Wanneer het antwoord op de eerste vraag ‘Nee’ is, dan ben je nu in staat om te bepalen dat het je tijd niet waard is. Het vroegtijdig bepalen van je doel(en) kan dus helpen bij perfectionisme loslaten. Je zult taken eerder kunnen afronden en veel minder frustratie ervaren.

7.     Perfectionisme loslaten: omarm imperfecties

In plaats van gefrustreerd te raken wanneer je een imperfectie constateert, leer het juist te omarmen! Zie je een spelfout in een e-mail nadat je deze al verstuurd hebt? Weet dan dat niemand zich bekommert om die ene spelfout en dat het niets had uitgemaakt als je deze had gecorrigeerd. Om imperfecties te leren omarmen, is de volgende vraag een handig hulpmiddel:

‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’

Door eerlijk antwoord te geven op deze vraag word je ervan bewust dat imperfecties er vaak helemaal niet toedoen. Zelfs het ergst denkbare scenario roept geen gevaar op. Conclusie: zo erg is het niet. Omarm daarom die imperfecties en laat ze los! Perfectionisme loslaten leek voorheen een behoorlijke uitdaging, maar je maakt het hiermee een stuk laagdrempeliger en dat ga je merken in je dagelijkse leven. Minder frustratie, minder stress en meer tijd voor jezelf.

8.     Zet een tijdslimiet

Nadat je een doel hebt bepaald, kan het ook helpen om een tijdslimiet ergens op te zetten. Bijvoorbeeld: Binnen anderhalf uur wil ik mijn mailbox leeg hebben en op alle mails hebben geantwoord waar een antwoord wenselijk is. Vervolgens zet je je wekker ook daadwerkelijk op anderhalf uur.

Wat dit met je brein doet, is dat er urgentie wordt gecreëerd om de taak binnen de gegeven tijd af te ronden. Je dwingt jezelf hiermee om te focussen op het grotere geheel en niet te lang stil te staan bij de (onbelangrijke) details.

Je had waarschijnlijk veel meer tijd besteed aan je e-mails als je geen wekker had gezet. Streef je naar perfectionisme loslaten? Zet dan een wekker en creëer urgentie.

Perfectionisme loslaten: ook jij kan het

Je herkent het waarschijnlijk als geen ander: de strijd met perfectionisme die dag in, dag uit voortduurt. Gelukkig kan ook jij het leren loslaten! We hopen dat de tips in dit artikel je verder gaan helpen, maar naast deze tips zijn er natuurlijk nog talloze manieren om dit te bereiken. Wil jij perfectionisme loslaten en nu echt het leven gaan creëren waar je van droomt? Dan kan onze gratis online training je helpen! Je leert hier hoe je nu écht kunt bereiken wat jij het liefste wilt bereiken. Zien we je snel?

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...