Persoonlijk leiderschap training volgen bij Sluis NLP Instituut

30 Mar 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Weet je dat er meer in je zit dan je er nu uit laat komen? Wil jij het beste uit jezelf halen? Wil je meer vanuit jouw potentieel gaan leven? Dan is het tijd om persoonlijk leiderschap te ontdekken!

Houden overtuigingen je tegen om te shinen? Weet je niet waar je moet beginnen of geloof je niet dat je het kan? Dan kan persoonlijk leiderschap je helpen enorme stappen te maken in jouw persoonlijke ontwikkeling. De training had ook kunnen heten; ‘Word de beste versie van jezelf die je op dit moment kunt zijn’, maar dat bekt niet zo lekker en past niet op de kaft van het boek.

Persoonlijke leiderschap trainingen worden vaak geassocieerd met managers uit het bedrijfsleven, die op cursus mogen om hun team beter te kunnen begeleiden. Dat klopt voor het leiderschap gedeelte, maar het persoonlijke gedeelte maakt dat deze training voor iedereen toegankelijk is.
Leiderschap nemen over jouw persoonlijke prestaties betekent dat je eerlijk durft te kijken naar wie je nu bent en wie je wilt zijn. Je krijgt de tools om naar jouw nieuwe versie te komen.

Leiderschap

Het kan natuurlijk best voelen alsof je leiding geeft aan een heel team als je eens nagaat wat er de hele dag in jezelf afspeelt. De gesprekken die je onbewust en bewust in je hoofd voert over elke beslissing of gebeurtenis. Als je dat als jouw team zou zien, waar jij leiding aan geeft zitten er wel wat karakters tussen.

Zoals dat enthousiaste typetje, dat meteen naar voren springt bij een leuk idee en alles al heeft gepland voordat de opdracht helemaal duidelijk is. Die naar buiten loopt met 80% van alle taken in haar nek en dit met liefde op zich neemt, totdat ze er na een tijdje achter komt dat het wel heel veel werk is en ze geen tijd meer heeft om te ontspannen.

Of dat sceptische personage die bij alles wat er voorgesteld wordt even naar achteren leunt, over zijn kin wrijft en moeilijk kijkend ‘hmmmmm’ mompelt en er nog even een nachtje over moet slapen.

Of het alerte karakter dat bij veranderingen meteen aan staat en ijverig haar lijst opsomt van alles wat hier niet slim aan is, of waar je echt even bij stil moet staan of waarom het gedoemd is te mislukken.

Het typetje dat heel veel zelfkennis heeft en je precies kan vertellen wat ze wel kan en niet goed kan. Als je haar aanbiedt iets nieuws te leren vindt ze dat spannend en blijft ze liever bij wat ze al kent, zodat ze niet kan falen.

En zo zijn er nog veel meer personages te bedenken die in jouw hoofd de hele dag gesprekken en discussies voeren. Je kunt je misschien wel indenken dat dit invloed heeft op jouw keuzes gedurende de dag. Ook op jouw toekomstdromen en hoe jij je voelt. Hoeveel energie jij hebt om de dingen te doen die je leuk vindt en plannen uit te voeren voor de toekomst. Hoe fijn zou het zijn om al die personages te leren kennen, jouw team echt te zien samenwerken zodat je elkaar allemaal versterkt. Jij geeft dan leiding aan een sterk team dat zorgt dat jouw kwaliteiten het meest tot z’n recht komen.

Bewust worden wie er in je team zit

We doen wat we doen, zonder dat we echt weten waarom we doen wat we doen. Dit maakt het best uitdagend om hier iets in te veranderen. Het eerste wat daarom belangrijk is, is dat je je bewust wordt van jouw drijfveren. Wat maakt dat je doet wat je doet en wil je dat zo houden of wil je hier iets in veranderen.

Wanneer je jouw sterrenteam gaat aansturen met al die verschillende collega’s bij elkaar, ga je als het ware individuele gesprekken houden met ze. Je vraagt ze wat ze eigenlijk willen zeggen en waarom ze dat doen. Uiteindelijk besluit jij welke het hardste mogen praten in de vergaderingen en wie jou verder helpt naar jouw dromen.

Je wordt je bewust van al jouw interne dialogen. Wat zeg je de hele dag tegen jezelf? Helpt dit je verder? Houdt dit je tegen? Hoe wil je dat je praat tegen jezelf en hoe krijg je dat voor elkaar?

Persoonlijk Leiderschap

Leiderschap nemen over jou persoonlijk maakt dat je meer grip krijgt op jezelf. Je gaat je sterker voelen in wat je doet en wilt. Je durft te kiezen voor dat wat het beste bij je past en jij je goed bij voelt. Je geeft richting aan je eigen leven, waardoor je minder geleefd wordt, meer energie hebt en kunt zijn wie jij wilt zijn. Leiderschap heeft ook te maken met goede communicatie. Wat zeg je de hele dag tegen jezelf en tegen anderen en hoe kun je dit beïnvloeden?

Verbeterde Communicatie

Hoe werkt die interne communicatie eigenlijk in ons brein?

Aan de hand van het NLP Communicatiemodel leggen we dit als volgt uit in onze training.
Elk moment van de dag ontvangen we informatie uit de buitenwereld. We pikken dit op via onze zintuigen; horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Omdat we zo’n twee miljoen indrukken per seconde binnen krijgen gaat ons brein filteren zodat we ongeveer nog maar 150 signalen per seconde verwerken van die twee miljoen indrukken.

Je kunt je voorstellen dat we knettergek worden wanneer we alles tegelijk binnen zouden krijgen, hiervoor heeft ons brein een heel slim filtersysteem bedacht, zodat de informatie in begrijpelijke, kleinere stukken verwerkt kan worden. Dit is onze perceptie van de werkelijkheid.

Om tot die 150 indrukken te komen laat ons brein dingen weg, vervormt het of generaliseert het. Hierna gaat het door de volgende filters die te maken hebben met onder andere jouw persoonlijke waarden, voorkeuren en herinneringen.

Stel je voor dat twee mensen dezelfde hond aan zien komen lopen. De ene rent erop af om hem te aaien en knuffelen en de ander zoekt de dichtstbijzijnde boom op om daar gillend in te klimmen.
Zie hier onze filters aan het werk. De twee mensen in dit voorbeeld passen beiden hun eigen filters toe op eenzelfde gebeurtenis.

Neem bijvoorbeeld de herinneringen. De herinneringen aan een hond maken het beeld in onze hersenen waar we op reageren, dit is onze interne representatie. Dit plaatje bepaalt wat we zeggen tegen onszelf, wat we erbij voelen, hoe ons lichaam reageert en wat we in de buitenwereld laten zien.
De eerste persoon heeft misschien jarenlang zo’n zelfde hond gehad en mist die enorm. Hij is dan eerder geneigd erop af te rennen en te knuffelen. De ander is misschien vroeger gebeten door een hond en hierdoor bang geworden voor honden en klimt liever in een boom bij het zien van een hond.

Een vraagje; wat vind je van pindakaas? Heerlijk of vreselijk? Hoe weet je dit? Rook je het, proefde je het, zag je het voor je? Hoe dan ook, je hebt er een interne representatie van gemaakt voor jezelf. Zelfs als je nog nooit pindakaas geproefd hebt of weet wat het is, durf ik te wedden dat jouw brein een poging deed er een voorstelling van te maken.

Na die interne representatie heb je jezelf in een bepaalde gemoedstoestand gebracht, waarmee jouw fysiologie veranderd kan zijn. Misschien haalde je je neus op, knorde je maag of draaide die zich juist om of liep het water je in de mond. Deze reactie heeft meteen invloed op je gedrag, wat je zegt en hoe je hier in de toekomst op reageert. Het is een feit dat wat jouw mind beïnvloedt, ook jouw lijf beïnvloedt en vice versa.

Nu je begrijpt hoe ons brein werkt, zie je hoe belangrijk die filters zijn in ons dagelijks leven. Stel je nou eens voor dat je die filters kunt aanpassen. In onze training leer je dit, waardoor je ongezonde patronen kunt doorbreken en niks je meer tegenhoudt jouw dromen te bereiken.
Hoe mooi dat dit gewoon kan! Je hebt namelijk alles dat je nodig hebt al in je.

Alles hangt samen

Het ervaren van jouw interne dialoog en het uitpluizen van jouw niet helpende en helpende overtuigingen is een heel proces. Dit kan best intens zijn, sommige dialogen voer je al een hele tijd namelijk. Je maakt een onbewust proces ineens bewust en kijkt al die stukken aan. Je bepaalt welke je wilt houden en van welke je afscheid gaat nemen. Je leert dat taal essentieel is en je kan helpen en kan tegenhouden in wat jij wilt bereiken.

Maar taal is niet alles. Daarom is het belangrijk dat we ook kijken naar hoe je je voelt. Je zult merken dat wanneer je je focust op de taal die je gebruikt, je ook emoties zult gaan ervaren die hierbij horen. Je gaat ontdekken dat jouw gevoel, jouw lichaam en de dingen die je tegen jezelf zegt met elkaar in verbinding staan. Je leert om deze positief in te zetten zodat ze jou helpen verder te komen.

Dit kan het verschil maken tussen onzekerheid en zelfvertrouwen. Dus stel je voor dat je iets spannends gaat doen. Een sollicitatiegesprek, een presentatie voor een groep, een telefoongesprek waar je tegenop kijkt, voor het eerst je schoonouders ontmoeten zeg het maar.

Doordat je hebt ervaren dat jouw gedachten en de woorden die je zegt tegen jezelf zo’n effect hebben op hoe je je voelt en staat, heb je nu een keuze hoe je deze spannende momenten aanpakt. Of je staat te bibberen voor de groep of energiek staat te shinen! Of je er als een zoutzak bij zit bij je schoonouders of jouw leuke, spontane, zelfverzekerde kanjer versie laat zien. Met de tools die we je bieden kun je binnen één minuut jouw situatie veranderen.

Herkenningspunt

Een grote onbewuste drijfveer van ons handelen zijn onze emoties. We ervaren ze de hele dag door, fijn en minder fijn. Ons lijf slaat die emotie op als herinnering bij heftige of herhalende gebeurtenissen.

Als je bijvoorbeeld je teen heel hard stoot, waardoor hij helemaal dik, rood, kloppend en pijnlijk is, dan zorg je dat iedereen uit de buurt van die teen blijft. Je wordt voorzichtig, doet je knellende schoen uit en gaat er mee op de bank zitten. Je voet ligt waarschijnlijk in een bedje van kussens waardoor er niks tegenaan kan stoten. Als iemand maar wijst naar je teen schrik je en reageer je verdedigend. Als na enkele dagen de zwelling en pijn minder is, kan je nog steeds schrikken als iemand op je teen dreigt te gaan staan, al is het minder heftig. Na een paar weken schrik je niet meer zo snel, maar als iemand met een boodschappenkar bijna over je voet rijdt merk je dat je toch weer schrikt en als eerste reactie zorgt dat je teen veilig is.

De herinnering aan die pijn blijft nog wel even. Je lichaam heeft die pijn aan jouw teen gekoppeld en elke keer als die geraakt wordt, wordt ook de pijn geraakt, ook al doet de teen geen pijn meer. Het kan er zomaar voor zorgen dat je vanaf die dag heel voorzichtig met je voet omgaat en botsingen vermijdt. Dit is een negatieve associatie die aangepast gedrag tot gevolg heeft.

Zo kun je ook positieve associaties hebben in je lichaam. Als je bijvoorbeeld een oma had die je altijd een aai over je bol gaf bij binnenkomst waardoor je je zo geliefd en welkom voelde, kan die aai datzelfde gevoel jaren later nog oproepen. Ook als je zelf over je hoofd aait in plaats van je oma, het gevoel van welkom en geliefd is gekoppeld aan die beweging.

Deze indrukken kunnen zowel bedoeld als onbedoeld worden opgeroepen. Wanneer je je bewust wordt van de indrukken die bij jou zijn opgeslagen kun je hier je voordeel mee doen. Je kunt die positieve indrukken inzetten als je je even niet zo positief voelt. Je leert ook hoe je ze groter kunt maken en zelfs hiermee de negatieve indrukken milder kan laten worden. Met deze techniek leer je dus je gewenste emotie op te roepen, hoe gaaf is dat!

Dromen & doelen

De Persoonlijk leiderschap training gaat een stap voorbij effectief functioneren. We gaan ook aan de slag met jouw visie, wie wil je zijn in dit leven en wat wil je hier doen. Waar wil je heen en waarom ben je daar nog niet? We gaan kijken naar de strategie die je hanteert, naar je bewuste en onbewuste drijfveren en hoe je communiceert.

Dit vraagt lef en zelfreflectie. Je gaat jouw dromen omzetten in doelen en ervaart hoe het voor jou goed werkt deze te gaan verwezenlijken. Door alle inzichten en eyeopeners ligt de verantwoordelijkheid ook bij jou. Je weet nu hoe je werkt dus is het aan jou dit toe te passen. Je wordt hierin uitgedaagd jezelf aan te gaan sturen op weg naar jouw ambities.

Je herkent ook de energielekken die je weerhouden naar je doelen te komen. We kunnen heel druk zijn met iets dan ons niet verder helpt. Het herkennen van de energieslurpers helpt je prioriteiten aan te brengen en je focus laserscherp te houden op jouw dromen en doelen.
Persoonlijk leiderschap is dus inzicht hebben in wie je bent en hoe je functioneert, hoe je wilt zijn en wat je dan wilt doen en de tools om dat te bewerkstelligen.

Met alle tools die je in deze training krijgt en de inzichten die je opdoet, ben je op weg naar jouw volgende versie, die precies wordt zoals jij het wilt.
Onze NLP opleidingen bieden veel tools om patronen te doorbreken en nieuw gedrag te bevorderen, wil je hier meer over weten is het leuk eens een afspraak te maken met een van onze coaches voor een persoonlijk gesprek en horen wat deze opleiding voor jou kan betekenen.

 

 

 

 

 

 

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...