10 tips voor een betere mentale gezondheid

13 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Je mentale gezondheid: minstens net zo belangrijk als je fysieke gezondheid en het is dan ook een goede ontwikkeling dat hier steeds meer aandacht voor komt. Waar tien jaar geleden niemand zich bekommerde om meditatie en voldoende slaap, is dat nu wel anders! Veel mensen zijn zich bewust geworden van hun mentale gezondheid en de noodzaak ervan. Streef jij ook naar een betere mentale gezondheid? Er zijn talloze manieren om dit te bereiken, en wij zetten 10 tips voor je op een rijtje.

Wat is mentale gezondheid?

De betekenis van fysieke gezondheid is redelijk voor de hand liggend, maar we krijgen nog regelmatig de vraag wat mentale gezondheid dan precies is. Mentale gezondheid is de gezondheid van je geest. We noemen mentale gezondheid dan ook wel ‘geestelijke gezondheid’. Het omvat emotioneel, psychologisch en sociaal welzijn.

Jouw mentale gezondheid beïnvloedt hoe je over zaken denkt, hoe je naar iets kijkt en hoe je je gedraagt. Het bepaalt ook de mate waarin je om kunt gaan met stress en hoe je reageert op tegenslagen.

Een goede mentale gezondheid is de basis van een fijner leven. Het stelt je in staat om positief te denken, minder stress te ervaren, meer te kunnen genieten en minder vatbaar te worden voor ziekten of depressie. Alleen maar voordelen dus! Maar hoe word je mentaal dan gezonder? De volgende 10 tips zijn een goed begin!

1.     Eet gezond

Je fysieke gezondheid beïnvloedt je mentale gezondheid en vice versa. Het is daarom van belang om bewuste keuzes te maken wanneer het om je voeding gaat. We geven je hierin een aantal concrete tips:

Tip 1: Beperk toegevoegde suikers zoveel mogelijk. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stabiel blijft en dat je geen pieken en dalen ervaart in je energielevel.

Tip 2: Eet voldoende producten die magnesium bevatten, zoals avocado of bladgroente. Magnesium draagt bij aan geestelijke balans, vermindert vermoeidheid en verhelpt hoofdpijn.

Tip 3: Vermijd alcohol. Alcohol kent meerdere nadelige gevolgen, waaronder de negatieve invloed op verschillende delen van je hersenen: de hippocampus en de frontale cortex. Dit kan ertoe leiden dat je minder snel leert en minder onthoudt. Verder werkt alcohol verdovend en ben je eerder geneigd om ongezond te eten. Het brengt dus op korte én lange termijn je gezondheid naar beneden, zowel fysiek als mentaal. Kortom: vermijden.

Tip 4: Eet voldoende voedingswaren met zink. Zink is goed voor het geheugen, het probleemoplossend vermogen en het concentratievermogen. Bij geestelijke inspanning houdt zink je geest helder. Wanneer we het hebben over mentale gezondheid, is voldoende zink dus een must! In welk voedsel vinden we zink? Onder andere in vlees, kaas, schelpdieren zoals garnalen en mosselen, noten, aardappelen, andijvie, spinazie en broccoli.

De voedingsstoffen die je tot je neemt, zijn van grote invloed op je mentale gezondheid. Neem je voeding dus serieus en maak bewuste keuzes.

2.     Doe regelmatig nieuwe dingen

Door met enige regelmaat nieuwe dingen te doen, blijven je hersenen geprikkeld. Je hersenen worden door deze nieuwe prikkels uitgedaagd. Dit zorgt ervoor dat je hersenen beter gaan functioneren en in het vervolg nieuwe informatie sneller kunnen verwerken.

Daarnaast is het doen van nieuwe dingen ook gewoon leuk! De kans is groot dat je ervan geniet, simpelweg omdat het nieuw is. Je kunt je verwonderen en je laten inspireren. Door nieuwe dingen te doen, heb je ’t leuk, ontwikkel je jezelf en hou je je hersenen scherp.

3.     Wees dankbaar

Sta iedere dag even stil bij datgeen waar je dankbaar voor mag zijn. Je denkt hierbij wellicht direct aan grote dingen, maar dankbaar kun je juist ook zijn voor alles wat je als vanzelfsprekend bent gaan zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • De internetverbinding waarmee je nu verbonden bent, die ervoor zorgt dat je in contact kunt blijven met je dierbaren en ervoor zorgt dat je altijd en overal snel toegang hebt tot de informatie die je nodig hebt;
  • De stoel waar je nu op zit, die iedere dag weer zorgt voor een comfortabele werkhouding;
  • Je voeten, die jou overal brengen.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Door iedere dag eventjes stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, ga je positiever in het leven staan. De basis voor een betere mentale gezondheid!

4.     Denk positief

Gedurende de dag gaan er zoveel gedachten door je heen dat je ze niet eens meer bij kunt houden. Maar wist je dat het overgrote deel van deze gedachten negatief is? Door deze gedachten om te buigen naar positieve gedachten, ga je je positiever en dus beter voelen. Probeer het maar eens! Hoe je dit doet? Vermijd woorden als ‘niet’ en ‘nooit’ en maak ruimte voor de positieve vorm van deze oude gedachten. Enkele voorbeelden:

  • ‘Ik wil niet te weinig sporten’ veranderen naar ‘Ik wil voldoende sporten’
  • ‘Ik ga niet te laat komen’ veranderen naar ‘Ik ga op tijd komen’
  • ‘Dit lukt me niet want ik heb niet voldoende ervaring’ veranderen naar ‘Dit gaat me in de toekomst lukken, wanneer ik meer ervaring heb opgedaan’

Door heel bewust bezig te zijn met je gedachten en te leren herkennen wanneer deze negatief zijn, ben je in staat om ze te verruilen voor positieve gedachten.

Positief denken voor betere mentale gezondheid

5.     Ontspan voldoende

Neem gedurende de dag voldoende pauzes, plan momenten in voor échte ontspanning en streef naar meerdere vakanties per jaar. Zo voorkom je dat je gaat leven met een chronisch tekort aan rust. Ontspanning is nodig om je lichaam en geest tot rust te laten komen en wanneer je dit niet serieus neemt, resulteert dit al snel in een slechte mentale gezondheid. Kies dus voor voldoende ontspanning en ervaar wat het met je doet.

6.     Beweeg minimaal 30 minuten per dag

Van beweging krijg je energie, je laat er negatieve gedachten mee los en het helpt je beter te slapen en minder te piekeren. Kortom: beweging is een wondermiddel wanneer het gaat om je mentale gezondheid. En weet je nog dat we in tip #1 omschreven dat alcohol een negatief effect heeft op verschillende gebieden van je hersenen, waaronder de hippocampus? Wandelen daarentegen heeft hier juist een positief effect op! Wandelen draagt bij aan je vermogen om te leren en te onthouden, en hiermee is het dus super effectief wanneer je streeft naar mentaal gezonder worden.

7.     Mediteer

Mediteren draagt, in verschillende vormen, bij aan een goede geestelijke gezondheid. Meditatie zorgt namelijk voor een beter geheugen, een beter concentratievermogen, meer focus, minder negatieve gevoelens, minder stress, minder gepieker en beter kunnen slapen. Dit zijn slechts enkele voordelen, want geloof ons wanneer we zeggen dat meditatie een waslijst aan voordelen kent! Meditatie en mindfulness oefeningen zorgen ervoor dat je meer in het ‘hier en nu’ gaat leven en dat je meer gaat genieten van je leven. Je kunt beginnen met mediteren door hier slechts enkele minuten per dag goed voor te gaan zitten. Wil je weten hoe? Dat lees je hier.

8.     Stel doelen

Wanneer je in je leven een doel mist, dan weet je soms even niet meer waar je het allemaal voor doet. Resultaat? Je voelt je mentaal minder goed. Het is daarom raadzaam om voor jezelf doelen te stellen. Dit hoeft niet altijd iets baanbrekends te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook zijn:

  • Voor het einde van de maand die sollicitatiebrief versturen;
  • Deze week alle keukenkasten opruimen en zo een start maken met ontspullen;
  • Twintig minuten hardlopen zonder pauzes.

Alleen jij kunt deze doelen bepalen. Heb je eigenlijk grote dromen en worstel je ermee om deze om te zetten in concrete doelen? Dan kan dit artikel je hierbij op weg helpen.

9.     Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap betekent doorgaans ongeveer acht uur per nacht slapen. Kom je slecht in slaap en haal je daarom deze acht uur niet? Probeer dan eens om minimaal een uur voor het slapen gaan alle elektronische apparaten weg te stoppen. Lees in plaats daarvan een boek, schrijf zelf iets op zoals affirmaties, doe ademhalingsoefeningen of neem een bad. Dit zorgt ervoor dat je tot rust komt en eerder in slaap valt. Voldoende slaap geeft energie en helpt om je geest alles te laten verwerken wat er de voorgaande dag gebeurd is.

10.  Onderhoud je vriendschappen

Je relaties en vriendschappen spelen een grote rol in je leven. Sociaal contact zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Wanneer je mentaal gezonder wil worden, is het onderhouden van je vriendschappen dus een prioriteit. Let er maar eens op hoe je je voelt wanneer je thuiskomt na een bezoekje aan een goede vriend(in). Je voelt je geliefd, gelukkig en opgewekt. Dat doet vriendschap met je! Zorg dus dat je vriendschappen onderhoudt en dat je voldoende tijd inplant voor je sociale contacten.

Ben jij klaar voor de eerste stappen?

We hopen dat de tips in dit artikel jou verder kunnen helpen wanneer je streeft naar een betere mentale gezondheid. Zie het als de eerste stappen, want er is nog zoveel meer dat je kunt doen! Worstel je op dit moment met je geestelijke gezondheid en twijfel je of je hier wel zelf uit kunt komen? Raadpleeg dan altijd een arts. Streef je juist naar een betere geestelijke gezondheid maar voel je je nu ook al goed? Dan is onze gratis online training iets voor jou. Je leert hier hoe je je brein positief kunt beïnvloeden voor succes en geluk, hoe je doelen kunt stellen en plannen kunt maken en nog veel meer. Naast de tips in dit artikel, kan deze gratis training je dus helpen om écht stappen te gaan maken!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...