Jouw dromen omzetten in concrete doelen: 9 tips

08 Aug 2022 | Plannen & Focus

Dromen: ze helpen ons groots te durven denken, maar werken ons ook tegen wanneer we ze niet omzetten in doelen. Hoe dit ontstaat? Je durft wel te dromen, maar het lukt niet om je dromen te realiseren omdat ze niet concreet genoeg zijn. Het is daarom belangrijk om je dromen eerst om te zetten in concrete doelen, zodat je ergens naartoe kunt werken en wél die droom gaat bereiken. Ken je de uitspraak ‘A goal without a plan is just a dream’? Dit betekent letterlijk dat bij een doel altijd een plan hoort, anders blijft het maar een droom. En ondanks dat dromen goed zijn, is het noodzakelijk deze om te zetten in concrete doelen zodat je aan de slag kan met het maken van een plan. Wij van het Sluis NLP Instituut gaan je helpen met deze 9 tips.

Hoe begin je met dromen om te zetten in doelen?

Wanneer je van jouw dromen concrete doelen wil maken, begin dan bij het begin. Vraag jezelf af wat je écht wil bereiken en waar deze droom vandaan komt.

Is de droom ontstaan vanuit je eigen behoeften of is de droom ontstaan vanuit angst omdat je iets vooral niét wil? Het is belangrijk om deze vraag voor jezelf te beantwoorden, omdat het allesbepalend is. Een droom vanuit angst kunnen we zien als ‘ongezond’ en is lastiger te bereiken. Heb je weleens van de Law of Attraction gehoord? We vertellen je hierover alles in onze gratis online training. Je dromen moeten positief van aard zijn. We leggen je dit uit in een voorbeeld.

Voorbeeld van een droom

Jouw droom kan zijn: ‘Ik wil later heel veel geld verdienen, zodat ik niet hoef te leven in armoede zoals mijn ouders dat wel moesten’. Deze droom komt voort vanuit een negatieve gedachte en is ontstaan vanuit de angst dat je in armoede zou moeten leven. Veel geld verdienen is dan de droom, maar de reden dat je deze droom hebt is negatief.

We buigen ‘m om: ‘Ik wil later heel veel geld verdienen, zodat ik financieel vrij ben en alles kan doen wat ik wil’. Je droom is niet veranderd, maar beredeneerd vanuit een positieve kern en is daarom ‘gezond’ om na te streven. De kans dat je dit nu gaat aantrekken is vele malen groter! Weet je zeker dat jouw dromen vanuit een positieve gedachte zijn ontstaan? Dan gaan de volgende tips jou helpen om deze dromen om te zetten in concrete doelen.

1. Schrijf je dromen op

Pak er pen en papier bij en schrijf je dromen op. Schrijf alle dromen op, en probeer bij iedere droom na te gaan wat je precies wil bereiken en of je dit écht wil bereiken. Wil je afvallen of wil je een slanker lichaam? Afvallen is de weg náár een slanker lichaam, maar dat slankere lichaam is je droom. Maak je droom op papier zo specifiek mogelijk en wees kritisch op wat je droom nu precies is.

2. Schrijf het gevoel op dat je verwacht te gaan hebben

De meeste dromen ontstaan omdat we verwachten een bepaald gevoel te hebben wanneer we deze droom bereiken. Je verwacht bijvoorbeeld blij te zijn wanneer je alles kunt kopen wat je maar wil. Of je verwacht dat anderen naar je opkijken wanneer je een succesvol bedrijf bent begonnen, en dat zal jou het gevoel van status en gezag geven. Schrijf bij iedere droom op hoe je je verwacht te voelen bij het realiseren van die droom. Laat oordeel achterwege en wees eerlijk tegen jezelf.

3. Ga bij iedere droom na: zal dit mij gelukkig maken?

Wanneer je nu naar alle dromen en gevoelens kijkt die je hebt opgeschreven, vraag je dan bij ieder punt af of dit jou gelukkig zal maken. Een succesvol bedrijven hebben klinkt je in eerste instantie misschien als muziek in de oren, maar wil je dit alleen bereiken omdat anderen dan naar je zullen opkijken? Dan is kans groot dat je van het realiseren van deze droom niet echt gelukkig zult worden. Alleen de dromen waar jouw motivatie ligt in je eigen geluk, zijn gezonde dromen en zullen jou gelukkig maken.

4. Schrap dromen

Schrap alle dromen waarvan je zeker weet dat de motivatie niet vanuit jouw intrinsieke motivatie komt. Beperk vervolgens de dromen die je wil gaan omzetten in concrete doelen naar maximaal drie, maar bij voorkeur zelfs één of twee. Wanneer je probeert om meer dan drie dromen tegelijkertijd na te jagen, dan verklein je voor jezelf de kans om het daadwerkelijk te bereiken en dat wil je voorkomen.

5. Noteer bij iedere droom welke stappen jou dichter bij deze droom zullen brengen

Dit hoeft nog niet super concreet te zijn, want het maken van een plan komt pas nadat je jouw dromen hebt weten om te zetten in concrete doelen. Deze tip is echter bedoeld als eerste stap naar een concreet doel. Bijvoorbeeld:

Je droomt van een hoger inkomen. Welke stappen kun je vandaag al zetten om dit te bereiken? Wanneer je in loondienst werkt is die eerste stap misschien wel online op zoek gaan naar de salarissen die horen bij jouw functie, om vervolgens een gesprek met je werkgever in te plannen en dit aan te kaarten. Je uiteindelijke droom is waarschijnlijk veel groter dan deze eerste stappen, maar onthoud dat ieder doel bestaat uit kleinere stappen.

Van dromen naar concrete doelen

6. Ga je droom vanaf nu zien als een doel

Nu je een aantal stappen hebt genoteerd die je kunt gaan ondernemen, brengt dit je dichter bij je grotere doel. Dit maakt het makkelijker om je droom ook echt te gaan zien als een doel. Ook in gedachten is het goed om de nadruk te leggen op de juiste termen. Zeg tegen jezelf: ‘Ik ga vanaf vandaag werken aan mijn doel’ in plaats van ‘Ik ga vanaf vandaag werken aan mijn droom’. Een doel is er om behaald te worden.

7. Maak je doel zo specifiek mogelijk

Je werkt er naartoe om jouw dromen om te zetten in concrete doelen. Hierbij is het noodzakelijk om zo specifiek mogelijk te zijn. Stel dat jouw droom het maken van een wereldreis is. Dan komen hier meerdere doelen bij kijken, zoals: voldoende geld hebben om dit te kunnen realiseren, een langere tijd weg kunnen zijn van je werk en weten welke delen van de werelden je wil gaan bezoeken tijdens de reis. Dit concreet maken begint bij het specifiek maken van de droom zelf. Bijvoorbeeld:

In juli 2025 ga ik op wereldreis. Hiervoor heb ik 85.000 euro nodig. Ik ga 10 maanden weg. Ik ga Thailand, Bali, Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Costa Rica en Canada bezoeken. Ik zeg mijn baan twee maanden voor vertrek, in april, op.

Door je droom zo specifiek als doel op te schrijven, maak je het meetbaar en haalbaar. Het is nu concreet genoeg om doelen onder te gaan hangen en om deze doelen stuk voor stuk te gaan behalen.

8. Ga actief aan de slag met je doelen

Het concreet maken van je doelen is het begin. Het is vervolgens natuurlijk een kwestie van uitvoering om je droom tot werkelijkheid te brengen. Het kan helpen om je concrete doelen op te schrijven en bijvoorbeeld ergens in huis op te hangen. Je wordt er op die manier dagelijks aan herinnerd dat je werkt aan een doel. Ook dit helpt je om je doelen te behalen!

9. Geloof in jezelf

De laatste tip die we je willen meegeven is dat je absoluut in jezelf moet geloven. Hier valt of staat jouw droom mee. Gun jezelf het behalen van je dromen en begin met het geloven in jezelf! Affirmeren kan hierbij helpen.

Gaat het jou lukken om je dromen om te zetten in concrete doelen?

Wanneer je je dromen hebt weten om te zetten in concrete doelen, dan is de kans aanzienlijk vergroot dat het jou ook gaat lukken om deze doelen te halen. Bij het Sluis NLP Instituut kunnen we het ons goed voorstellen dat je een duwtje in de rug nodig hebt. Onze training ‘Zeg dag tegen uitstelgedrag’ komt hierbij goed van pas.

Meer artikelen over plannen & focussen

Gebrek aan motivatie? 15 tips voor meer motivatie

Gebrek aan motivatie? 15 tips voor meer motivatie

Motivatie drijft ons tot bepaald gedrag. Het kan ervoor zorgen dat we tot een actie of een prestatie komen waar we zonder motivatie niet gekomen waren. Een gezonde dosis motivatie geeft ons het duwtje in de rug om ergens aan te beginnen, om door te zetten of om iets...

8 Tips voor meer zelfdiscipline

8 Tips voor meer zelfdiscipline

Zelfdiscipline: we hebben het ’t liefst in overvloed. Misschien ken je de uitspraak ‘Discipline equals freedom’ wel. Vertaald naar het Nederlands staat hier dat discipline gelijk staat aan vrijheid. Door zelfdiscipline breek je los van uitstelgedrag, behaal je sneller...

Een minimalistisch leven: 10 voordelen

Een minimalistisch leven: 10 voordelen

Veel mensen zijn verslaafd aan hun telefoon. Dag in, dag uit scrollen we door social media. Gaandeweg raken we beïnvloed: we bestellen spullen die een ander ook heeft en vergelijken onszelf met anderen. We concluderen dat we ons leven spannender moeten maken en...

Uitstelgedrag? In 5 stappen van je uitstelgedrag af

Uitstelgedrag? In 5 stappen van je uitstelgedrag af

Uitstelgedrag: helaas hebben de meesten van ons hier regelmatig last van. Je hebt nu écht besloten ergens aan te beginnen, maar je checkt eerst nog even je telefoon om je vervolgens te realiseren dat je geen tijd meer hebt om datgeen te doen wat je wilde doen....

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...