Gebrek aan motivatie? 15 tips voor meer motivatie

10 Oct 2022 | Plannen & Focus

Motivatie drijft ons tot bepaald gedrag. Het kan ervoor zorgen dat we tot een actie of een prestatie komen waar we zonder motivatie niet gekomen waren. Een gezonde dosis motivatie geeft ons het duwtje in de rug om ergens aan te beginnen, om door te zetten of om iets af te maken. Motivatie heb je dus het liefst in overvloed! Signaleer je een gebrek aan motivatie? Dan kunnen deze tips je helpen. We geven je 15 tips om je motivatie terug te winnen.

Wat is motivatie?

Motivatie is datgene wat een individu drijft tot bepaald gedrag. Met dit gedrag verwacht je iets te bereiken. Motivatie is dus de drijfveer of de reden dat we tot acties of prestaties komen.

Motivatie komt tot stand door een combinatie van de biologische (aangeboren) eigenschappen en cultuurafhankelijke (aangeleerde) eigenschappen. Heb je bijvoorbeeld dorst en besluit je hierop een glas water te drinken, dan is er sprake van een biologische eigenschap die jou motiveerde tot deze actie. Word je omringd door ondernemers die jou inspireren en besluit je zelf een onderneming te starten? Dan was hier sprake van een cultuurafhankelijke motivatie. Verschillende factoren bepalen dus jouw motivatie.

Motivatie: twee kanten

Motivatie werkt twee kanten op. Enerzijds kan het ervoor zorgen dat je beter presteert. Anderzijds kan een prestatie er ook voor zorgen dat je motivatie krijgt. We zouden hierbij een cirkel kunnen schetsen waarbij motivatie soms de oorzaak en soms het gevolg is. In beide gevallen volgt er na motivatie altijd een gevolg: ons gedrag.

Motivatie kan invloed hebben op de initiatie, richting, intensiteit en volharding van ons gedrag. Het kan ervoor zorgen dat je iets begint of afrondt en alles daar tussenin.

Hoe kom je aan motivatie?

Deze vraag krijgen we bij het Sluis NLP Instituut regelmatig. Een gebrek aan motivatie leidt tot het opgeven van dromen en doelen en daarom is het goed om tijdig een gebrek aan motivatie te signaleren. We zetten 15 tips op een rijtje die je kunnen helpen meer motivatie te krijgen!

1.     Zorg goed voor jezelf

Een gebrek aan motivatie kan ontstaan omdat je in een dip zit of wanneer je je even minder goed voelt. Het terugwinnen van motivatie begint dan bij het goed voor jezelf zorgen. Zorg voor een opgeruimde omgeving, gun jezelf momenten van meditatie en ontspan voldoende. Je zult merken dat je sneller motivatie krijgt wanneer je je mentaal gezond voelt.

2.     Maak je doelen concreet

Het kan lastig zijn om motivatie te vinden als je niet precies weet wat je wil bereiken. In het dagelijks leven zijn sommige vormen van motivatie voor de hand liggend. Voorbeelden zijn: eten wanneer je honger hebt of op tijd opstaan omdat je om 8.30 op je werk wil zijn. De kans is groot dat je niet stilstaat bij deze acties en de motivatie erachter, maar ook voor deze acties heb jij een motivatie gehad die jou hiertoe heeft aangezet.

Motivatie vinden is daarentegen minder eenvoudig wanneer je je doel niet voor ogen hebt. Begin daarom met het concreet maken van je doelen. Wil je graag iets bereiken maar lijk je een gebrek aan motivatie te hebben waardoor starten er niet van komt? Dit gebeurt omdat je niet duidelijk voor ogen hebt wat je precies wil bereiken. Maak je doelen dus concreter. Dit artikel kan jou bij deze stap helpen.

3.     Bepaal waarom je iets wil

Schrijf voor jezelf op waarom je iets wil bereiken. Wil je een eigen onderneming beginnen omdat je meer vrijheid zoekt of omdat je meer geld zou willen verdienen? Wat jouw doelen ook zijn, noteer alle redenen die jij ziet om je doel(en) te behalen. Door het opschrijven van deze redenen word je herinnerd aan waarom je iets wil, en in deze redenen ligt vaak de motivatie.

4.     Visualiseer je doelen

Visualiseren helpt bij het aanwakkeren van het welbekende vlammetje. Visualiseren kun je op verschillende manieren doen. Werk je toe naar een droom- huis, vakantie of lichaam? Verzamel dan foto’s die weergeven hoe die droom er voor jou uitziet. Werk je toe naar gelddoelen? Schrijf deze getallen dan op een vel papier en hang deze ergens op. Wanneer je je doelen visualiseert, is er geen ontkomen meer aan: je voelt je direct geïnspireerd én gemotiveerd!

5.     Werk met to-do lijstjes

Het kunnen afstrepen van taken werkt motiverend. Zijn er bepaalde zaken waar je helemaal geen zin in hebt, zoals het doen van de was of het afronden van werk? Schrijf deze taken op en noteer alle losse taken die hieronder vallen. Begin vervolgens bovenaan de lijst. Door het uitvoeren van de kleinere taken en het kunnen afstrepen ervan, ervaar je een instant motivatie boost. Deze techniek werkt goed wanneer je geen intrinsieke motivatie voelt om tot actie over te gaan.

Motivatie tips

6.     Werk met deadlines

Het werken met deadlines creëert urgentie. Deze urgentie zorgt voor motivatie. Of je nu alleen ergens aan wil werken of in een groep, het afspreken van een deadline kan ervoor zorgen dat je op tijd begint en het ook tijdig afrondt.

Vind je het lastig om je aan deadlines te houden die je met jezelf afspreekt? Vertel dan ook een ander over deze deadline. Zo heb je een stok achter de deur.

7.     Vermijd afleiding

Het vinden van motivatie is één, maar het vasthouden van motivatie is een tweede. Wanneer je ergens aan begint, zorg dan voor zo min mogelijk afleiding zodat je volledige focus hebt. Je wordt al snel uit die focus getrokken als je je laat afleiden door zaken die niet bijdragen aan hetgeen waar je nu mee bezig bent. Een stoorzender bij motivatie is afleiding – maak er dus korte metten mee.

8.     Maak eerst iets af, voor je aan het volgende begint

Het afronden van een taak vóór je aan iets anders begint, vermindert stress en geeft focus. Motivatie wordt belemmerd wanneer er in je gedachten zaken ronddwalen over onafgewerkte zaken. Daarnaast zorgt het afronden van iets soms ook direct als motivatie om aan het andere te beginnen.

9.     Rond eerst lastige zaken af

Loop je er tegenaan dat je lastige zaken altijd uitstelt en de makkelijkere of leukere zaken eerst prioriteert? Dan eindig je al snel zonder motivatie om die lastige klus aan het einde van de dag ook nog op te moeten pakken. Prioriteer daarom eerst de lastige zaken, en zie dit als motivatie om daarna de leukere of makkelijkere zaken op te kunnen pakken.

Wil je uitstelgedrag de deur wijzen? Bekijk dan eens onze training Zeg dag tegen uitstelgedrag.

10.  Luister naar muziek

Muziek geeft energie en energie zorgt voor motivatie. Zet daarom muziek op wanneer je even gebrek aan motivatie voelt.

11.  Neem voldoende pauzes

Geef jezelf voldoende ruimte om te ontspannen. Ontspanning is echt nodig om je lichaam en geest te laten ontladen. Veel mensen maken de fout om alsmaar door te gaan en zo ontstaat een chronisch tekort aan rust. Motivatie verdwijnt hierbij als sneeuw voor de zon. Om dit te voorkomen of om motivatie terug te winnen, is het dus noodzakelijk om voldoende pauzes te nemen.

12.  Denk aan de voordelen

Het is soms nodig om jezelf te herinneren aan de voordelen van de actie waarvoor je even geen motivatie voelt. Voel je geen motivatie om te sporten? Denk er dan aan hoe goed je je altijd voelt na het sporten, de leuke mensen die je tegenkomt in de sportschool en het lichaam waar je naartoe werkt.

13.  Sta stil bij de nadelen als je iets niet doet

Naast de voordelen van iets wel doen, zijn er meestal ook nadelen wanneer je iets besluit niet te doen. Natuurlijk moedigen we positief denken aan wanneer het gaat om jezelf motiveren, maar het nadenken over eventuele nadelen kan ook zorgen voor motivatie. Stel jezelf de vraag: wat is het nadelige gevolg als ik dit niet doe? Ook in de nadelen van het niet uitvoeren van een actie ligt jouw motivatie om iets wel te doen.

14.  Plan!

Door het maken van een gestructureerde planning, maak je aangenamer en makkelijker om werk verricht te krijgen. Het kunnen volgen van een planning werkt als een to-do lijst: alleen al door het kunnen afwerken van zaken, voel je je gemotiveerd. Daarnaast geeft een planning ook rust en overzicht.

15.  Werk met affirmaties

Door te affirmeren geef je jezelf de kracht die je wellicht nog nodig had om jezelf aan te zetten tot actie. Vertel jezelf iedere dag ‘Ik heb de motivatie om X te doen’ en je gaat hier vanzelf in geloven.

Heb jij je motivatie terug?

Met de tips in dit artikel heb je de eerste stappen gezet naar meer motivatie. Onze gratis online training over groeien kan jou helpen om nog een stap verder te gaan in je persoonlijke ontwikkeling.

Meer artikelen over plannen & focussen

8 Tips voor meer zelfdiscipline

8 Tips voor meer zelfdiscipline

Zelfdiscipline: we hebben het ’t liefst in overvloed. Misschien ken je de uitspraak ‘Discipline equals freedom’ wel. Vertaald naar het Nederlands staat hier dat discipline gelijk staat aan vrijheid. Door zelfdiscipline breek je los van uitstelgedrag, behaal je sneller...

Een minimalistisch leven: 10 voordelen

Een minimalistisch leven: 10 voordelen

Veel mensen zijn verslaafd aan hun telefoon. Dag in, dag uit scrollen we door social media. Gaandeweg raken we beïnvloed: we bestellen spullen die een ander ook heeft en vergelijken onszelf met anderen. We concluderen dat we ons leven spannender moeten maken en...

Uitstelgedrag? In 5 stappen van je uitstelgedrag af

Uitstelgedrag? In 5 stappen van je uitstelgedrag af

Uitstelgedrag: helaas hebben de meesten van ons hier regelmatig last van. Je hebt nu écht besloten ergens aan te beginnen, maar je checkt eerst nog even je telefoon om je vervolgens te realiseren dat je geen tijd meer hebt om datgeen te doen wat je wilde doen....

Prioriteiten stellen, hoe doe je dat? 8 tips om te prioriteren

Prioriteiten stellen, hoe doe je dat? 8 tips om te prioriteren

We hebben het eigenlijk altijd druk. Werken, een sociaal leven, het huishouden, het najagen van dromen en doelen… het vergt allemaal de nodige energie van ons. Door de drukte vergeten we soms om dingen te doen die voor ons écht belangrijk zijn. Ken je dat, dat je heel...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...