Een minimalistisch leven: 10 voordelen

22 Sep 2022 | Plannen & Focus

Veel mensen zijn verslaafd aan hun telefoon. Dag in, dag uit scrollen we door social media. Gaandeweg raken we beïnvloed: we bestellen spullen die een ander ook heeft en vergelijken onszelf met anderen. We concluderen dat we ons leven spannender moeten maken en grootser moeten gaan denken! We willen meer geld verdienen, meer mooie spullen bezitten en meer bereiken. Maar, is dat ook wel echt zo? Is dat wat voor jou écht belangrijk is? Helaas is de kans groot dat je door deze denkwijze de essentie helemaal mist. Je richt je leven niet in naar wat jij belangrijk vindt, maar spiegelt je voornamelijk aan het leven van anderen. Tijd voor verandering! Ben je benieuwd hoe je je leven kunt inrichten op een manier waarbij de focus ligt op wat jij echt belangrijk vindt? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je over minimalistisch leven en wat de voordelen hiervan zijn.

Wat is minimalisme?

Minimalisme is begonnen als een kunststroming, maar wordt inmiddels voornamelijk gezien als een levensstijl. Wanneer je kiest voor een minimalistisch leven, dan focus je je op de essentie en probeer je al het overige achterwege te laten. Wat die essentie dan precies is, verschilt voor iedereen. Er is daarom niet één definitie van een minimalistisch leven, maar je bepaalt wat voor jou écht belangrijk is en verwijdert alles wat daar niet bij helpt. Je minimaliseert spullen, afleidingen, verplichtingen en uitgaven.

Een minimalistisch leven zorgt voor rust. Je laat je niet afleiden door zaken die er voor jou niet toedoen, je voelt je niet genoodzaakt om mee te doen aan trends en je bent in staat om echt zelf invulling te geven aan je eigen leven.

Hoe ziet een minimalistisch leven eruit?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Er bestaan namelijk geen regels of beperkingen wanneer we het hebben over een minimalistisch leven – het ligt er dus maar net aan hoe iemand het insteekt. Het is een misvatting dat je in een minimalistisch leven geen leuke dingen meer kunt doen en geen nieuwe spullen mag kopen. Dat bepaal je namelijk helemaal zelf! Bij minimalisme draait ’t erom dat je geen aandacht, tijd en geld besteed aan datgeen wat jij niet beschouwt als essentieel.

Kenmerken van minimalisme

Ondanks dat minimalisme dus voor iedereen anders is, zijn er wel een aantal kenmerken waar je een minimalistisch leven aan kunt herkennen. Bijvoorbeeld het hebben van minder spullen. In het huis van een minimalist slingeren niet overal spullen rond, omdat hij of zij die spullen simpelweg niet bezit. In plaats van drie soorten servies, tref je eerder één soort servies aan. De kledingkast puilt niet uit met ongedragen kleding en in de boekenkast vind je geen prullaria die in een opwelling is aangeschaft, maar gewoon boeken.

Maar let op: minimalisme gaat veel verder dan alleen het bezit van spullen. Wanneer je kiest voor een minimalistisch leven, dan maak je bewustere keuzes in je agenda en geef je je aandacht aan datgeen wat er voor jou toedoet. Wil iemand met je afspreken maar zie je dat eigenlijk niet zitten, omdat je het niet belangrijk vindt? Dan zeg je nee. Hetzelfde geldt voor geldzaken: je maakt bewuste keuzes wanneer je je geld uitgeeft, omdat je precies weet wat voor jou belangrijk is. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je minder geld uitgeeft, het heeft echter alles te maken met prioritering. Misschien geef je zelfs wel meer geld uit dan voor je minimalistische leven, omdat je nu bewust kiest voor bijvoorbeeld een kwaliteitsproduct.

Kortom: een minimalistisch leven ziet er voor iedereen anders uit maar heeft wel bepaalde kenmerken. Je bepaalt allereerst wat jij belangrijk vindt en waar jouw essentie ligt. Vanaf daar bepaal je hoe een minimalistisch leven er voor jou uitziet.

De voordelen van een minimalistisch leven

Minimalisme brengt veel voordelen met zich mee en daarom kiezen ook steeds meer mensen voor een minimalistisch leven. De lijst van voordelen is eindeloos! Om je een beeld te geven, vertellen we je over tien van deze voordelen.

1.     Je voelt geen noodzaak om constant je telefoon te checken

De kans is groot dat je smartphonegebruik drastisch afneemt wanneer je kiest voor minimalisme. Je voelt niet langer de noodzaak om constant te checken wat anderen aan het doen zijn want dit valt niet onder jouw essentie. Minder scrollen betekent meer tijd voor belangrijke zaken.

2.     Je ervaart meer rust

Waarschijnlijk heb je afstand gedaan van onnodige spullen en oogt je woning nu een stuk opgeruimder. Je hoeft niet meer iedere ochtend lang te twijfelen voor je een outfit bij elkaar hebt, want je hebt alleen nog kledingstukken die je ook echt mooi vindt en wíl dragen. Je weet wat ze zeggen: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. In een minimalistisch leven ervaar je veel meer rust omdat je geen onnodige spullen om je heen hebt. Wil je hierin stappen zetten? Dan kan ons artikel over ontspullen je helpen.

Een beeld van een minimalistisch leven

3.     Je hebt meer tijd, geld en energie voor de zaken die jij belangrijk vindt

In een minimalistisch leven kies je er bewust voor om alleen tijd, geld en energie te besteden aan datgeen wat jij belangrijk vindt, oftewel: je schrapt alles wat daar niet onder valt. Zo hou je tijd, geld en energie over voor de zaken die je wel prioriteert.

4.     Je ervaart meer tevredenheid

Je bent dankbaar voor alles wat je hebt en bent sneller tevreden. Die tevredenheid komt van nature en ontstaat omdat je je focus hebt gelegd op zaken die je echt belangrijk vindt.

Veel mensen schaffen spullen aan om tijdelijke tevredenheid te creëren, maar materie zorgt slechts voor korte termijn geluk. De tevredenheid die je door minimalisme bereikt, is een stuk duurzamer omdat je voor de lange termijn tevreden bent.

5.     Je wordt minder afgeleid

Je leeft met minder afleiding en dus meer focus. Op die manier krijg je op een dag meer gedaan, bijvoorbeeld op je werk of in je huishouden.

6.     Je geeft meer

Minimalisten zijn eerder geneigd om iets aan een ander te geven. En ken je het gevoel wanneer je een ander een cadeau geeft of iets doet voor een ander waar je zelf niets voor terug verwacht? Juist, dat voelt als ultiem geluk. Je ziet hoe gelukkig het de ander maakt en dit maakt jou ook gelukkig. Door meer te geven, maak je dus jezelf en een ander blij. Dat is wat minimalisme met je doet!

7.     Je hebt minder stress

In een leven waarin je van alles moet en het nooit goed genoeg is, ervaar je al snel (te) veel stress. Buig ditzelfde leven nu in gedachten eens om naar een minimalistisch leven. Niets moet, je verwijdert alles dat niet onder jouw essentie valt en je bent tevreden met dat wat er is. Kun je dit visualiseren? Minimalisme zorgt voor een stuk minder stress en dat is goed voor je fysieke en mentale gezondheid.

8.     Je hebt de regie zelf in handen

Je leeft je leven nu echt op jouw manier. Je hebt geschrapt wat niet bijdraagt aan jouw grotere doel en je hebt zo de volledige regie over je leven gepakt. Jij bezit spullen, in plaats van dat de spullen jou bezitten. Jij kiest bewust voor activiteiten, in plaats van dat de activiteiten je opgedrongen worden. Je leeft je eigen leven weer!

9.     Je hebt meer vrijheid

Omdat je alles loslaat wat jij niet belangrijk vindt, ervaar je meer vrijheid. Deze vrijheid uit zich in je geest en in je agenda, maar bijvoorbeeld ook in je woning. Je bezit minder spullen en hebt dus minder om schoon te maken en bij te houden. Kortom: minimalisme leidt tot meer vrijheid op verschillende fronten. Je voelt je een vrijer mens.

10.  Je bouwt aan een duurzame wereld

Minder consumeren betekent dat je op de langere termijn bouwt aan een duurzamere wereld. Jouw levensstijl brengt minder afval en vervuiling met zich mee en zo heb je een lagere carbon footprint. Minimalisme is dus niet alleen prettig voor jou als individu, maar je draagt ook bij aan een groter doel.

Klinkt minimalisme je als muziek in de oren?

Zoals je hebt kunnen lezen, brengt minimalisme behoorlijk wat voordelen met zich mee. We hebben je verteld over tien voordelen van een minimalistisch leven, maar geloof ons wanneer we zeggen dat minimalisme nog veel meer voordelen kent. Is minimalisme iets waar je al langere tijd naar streeft maar lukt het je niet om die eerste stappen te zetten? Dan kan onze online cursus Zeg dag tegen uitstelgedrag je helpen! Wij van ’t Sluis NLP Instituut hebben al veel mensen zoals jij mogen helpen. Je leert in deze online cursus korte metten te maken met uitstelgedrag en dit brengt je direct een stuk dichter bij een minimalistisch leven. Zien we je snel?

Meer artikelen over plannen & focussen

Gebrek aan motivatie? 15 tips voor meer motivatie

Gebrek aan motivatie? 15 tips voor meer motivatie

Motivatie drijft ons tot bepaald gedrag. Het kan ervoor zorgen dat we tot een actie of een prestatie komen waar we zonder motivatie niet gekomen waren. Een gezonde dosis motivatie geeft ons het duwtje in de rug om ergens aan te beginnen, om door te zetten of om iets...

8 Tips voor meer zelfdiscipline

8 Tips voor meer zelfdiscipline

Zelfdiscipline: we hebben het ’t liefst in overvloed. Misschien ken je de uitspraak ‘Discipline equals freedom’ wel. Vertaald naar het Nederlands staat hier dat discipline gelijk staat aan vrijheid. Door zelfdiscipline breek je los van uitstelgedrag, behaal je sneller...

Uitstelgedrag? In 5 stappen van je uitstelgedrag af

Uitstelgedrag? In 5 stappen van je uitstelgedrag af

Uitstelgedrag: helaas hebben de meesten van ons hier regelmatig last van. Je hebt nu écht besloten ergens aan te beginnen, maar je checkt eerst nog even je telefoon om je vervolgens te realiseren dat je geen tijd meer hebt om datgeen te doen wat je wilde doen....

Prioriteiten stellen, hoe doe je dat? 8 tips om te prioriteren

Prioriteiten stellen, hoe doe je dat? 8 tips om te prioriteren

We hebben het eigenlijk altijd druk. Werken, een sociaal leven, het huishouden, het najagen van dromen en doelen… het vergt allemaal de nodige energie van ons. Door de drukte vergeten we soms om dingen te doen die voor ons écht belangrijk zijn. Ken je dat, dat je heel...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...