8 Tips voor meer zelfdiscipline

08 Oct 2022 | Plannen & Focus

Zelfdiscipline: we hebben het ’t liefst in overvloed. Misschien ken je de uitspraak ‘Discipline equals freedom’ wel. Vertaald naar het Nederlands staat hier dat discipline gelijk staat aan vrijheid. Door zelfdiscipline breek je los van uitstelgedrag, behaal je sneller je doelen en heb je meer vrije tijd. Het helpt je om je leven onder je eigen voorwaarden te leven en afspraken met jezelf na te komen. Ervaar je momenteel juist een gebrek aan zelfdiscipline? Gelukkig zijn er talloze manieren om meer zelfdiscipline te ontwikkelen! Wij zetten 8 tips voor je op een rijtje.

Wat is zelfdiscipline?

Zelfdiscipline is, zoals het woord al doet vermoeden, het vermogen om jezelf aan te zetten tot iets. Doorgaans spreken we van zelfdiscipline wanneer je ervoor kiest om iets te doen wat je liever niet zou willen doen, maar waarvan je de positieve gevolgen op de lange termijn belangrijk vindt. Je prioriteert de kwestie en voert het uit. Een gezonde dosis zelfdiscipline maakt het leven dus een stuk aangenamer want je hebt geen druk van buitenaf meer nodig om jezelf tot actie aan te zetten. Zo bereik je meer en is de kans op het behalen van doelen groter!

Voorbeelden waarbij zelfdiscipline een groot verschil kan maken:

  • Je wil een aantal kilo afvallen en je weet dat je hiervoor gezonder moet eten. Daar heb je eigenlijk geen zin in en je voelt weerstand om dit proces daadwerkelijk te beginnen. Zelfdiscipline zorgt ervoor dat je toch begint, omdat je weet dat je blij zult zijn met het resultaat op de lange termijn.
  • Je hebt al enige tijd je huis niet schoongemaakt en op de korte termijn komt er niemand langs, dus je voelt niet de noodzaak om je huis grondig onder handen te nemen. Echter weet je dat je je prettiger voelt in een opgeruimde en schone omgeving. Zelfdiscipline zorgt er nu voor dat je toch aan de slag gaat.
  • Je streeft naar een promotie op werk en weet dat je hiervoor meer werk zal moeten verzetten. Maar, eigenlijk heb je je handen al vol aan je huidige taken en voel je er weinig bij om nog meer te doen. Die promotie wil je echter heel graag en zelfdiscipline geeft je nu het zetje om toch een tandje bij te zetten.

Herken je de bovenstaande voorbeelden en worstel je met een gebrek aan zelfdiscipline waardoor het altijd bij een ‘’Wat als…?’’ blijft? Dan is het tijd voor verandering! De onderstaande 8 tips zijn een goed begin wanneer je streeft naar meer zelfdiscipline.

1.     Stel een realistisch doel

Je wil waarschijnlijk zelfdiscipline ontwikkelen omdat je de nadelige gevolgen ervaart van het gebrek aan zelfdiscipline. Wanneer je de eerste stappen wil zetten in het trainen van je discipline, dan heb je er baat bij om allereerst een realistisch doel te stellen. Wil je bijvoorbeeld je omzet verdubbelen? Dan is een eerste, haalbare stap om te streven naar een omzetverhoging van 20%. Dit is realistischer en vergt vooralsnog de nodige tijd en energie. Zet dit als doel en ga hiervoor aan de slag. Omdat je het doel nu realistisch, meetbaar en haalbaar maakt, is de kans groot dat je ook écht gelooft dat je het kan. Dit geloof in jezelf is nodig om zelfdiscipline te ontwikkelen.

2.     Visualiseer wat je wil bereiken

Je weet waarschijnlijk precies wat je wil bereiken. Er is alleen nog zelfdiscipline nodig om tot dat punt te komen en visualisatie is hiervoor een krachtige methode.

Beeld je in hoe je je voelt wanneer je je doel behaald hebt. Wat zie je? Hoe voel je je hierbij? Hoe graag wil je dit? Door regelmatig te visualiseren, herinner je jezelf eraan dat de opoffering van bepaalde zaken het absoluut waard is.

Wil je bijvoorbeeld afvallen? Dan is een visualisatie van je toekomstige lichaam een goede manier om de verleiding van lekker eten te weerstaan. Visualisatie helpt dus om de opoffering te accepteren en zelfdiscipline te ontwikkelen.

3.     Weet dat zelfdiscipline te trainen is

Discipline is te vergroten door het te trainen en verdwijnt wanneer je het verwaarloost. Je kunt het dus vergelijken met een spier. Hoe de training werkt? Je doet iets waar je eigenlijk geen zin in hebt en ervaart vervolgens de positieve effecten. Je bent nu geneigd om het vaker te doen. Oftewel: je hebt je zelfdiscipline getraind.

Wanneer we discipline vergelijken met ’t trainen van een spier, dan betekent dat ook dat je slechts een beperkte hoeveelheid discipline tot je beschikking hebt totdat we spreken van uitputting. Bewaak hier dus goed je grenzen. Zelfdiscipline ontwikkelen levert je veel op, maar jezelf uitputten is op de lange termijn nadelig. Onthoud dat!

Tips voor meer zelfdiscipline

4.     Focus je op één ding tegelijk

Wanneer je ervoor kiest om op meerdere dingen tegelijk te focussen, dan verklein je de kans op slagen. Het vergt veel energie en tijd van je om continu je aandacht van het een naar het ander te brengen. Het ontwikkelen van zelfdiscipline wordt hiermee lastiger en dus is het raadzaam om je op één ding tegelijk te focussen.

5.     Word je bewust van je zwakke punten

In het proces naar meer zelfdiscipline is het heel goed om je bewust te zijn van je sterke punten. Deze sterktes kunnen je namelijk helpen in het ontwikkelen van zelfdiscipline. Wist je echter dat het ook goed is om je zwakke punten te kennen? Deze kennis stelt je in staat om de tekortkomingen die jouw zelfdiscipline kunnen ondermijnen, beter te begrijpen en hierop te kunnen anticiperen. Misschien heb je minder zelfdiscipline wanneer er geen deadline gesteld is, omdat je weet dat je zonder urgentie slechter presteert. Een gebrek aan discipline is ook op te lossen door jezelf écht goed te kennen. Word je daarom bewust van je zwakke punten en bepaal wat dit betekent voor jouw zelfdiscipline.

6.     Beperk verleidingen

Zelfdiscipline brengt offers met zich mee. Je prioriteert iets en zegt daarmee nee tegen iets anders. In veel gevallen kan dit simpel zijn. Wil je gezonder eten? Zorg dan voor gezond eten in huis en beperk ongezond eten zoveel mogelijk. Zo kun je er simpelweg niet naar grijpen. Wil je minder uren gaan werken maar dezelfde hoeveelheid werk gedaan krijgen op een dag? Vermijd dan afleidingen. Sluit je mailbox, leg je telefoon in een andere ruimte en focus je op je werk. Discipline ontstaat door het beperken van de verleiding om je heen.

7.     Bewijs jezelf dat je het kan

Zelfdiscipline groeit op een natuurlijke manier wanneer je jezelf laat zien dat je iets kunt. Heb je bijvoorbeeld met jezelf de afspraak dat je drie keer per week naar de sportschool gaat? Prioriteer dit dan in je agenda en kies er bewust voor om deze afspraak iedere week na te komen. Je bewijst hiermee dat je je aan afspraken met jezelf kunt houden. Dit op zich laat al zelfdiscipline zien én het zorgt ervoor dat je geneigd bent het voort te zetten. Je bewijst jezelf dat je het kan en dus is er geen reden om dit in het vervolg niet te doen.

8.     Vertel jezelf dat je het kan

Zelfdiscipline valt of staat met het idee dat je het kan. Wil je iets tot een succes brengen? Dan is hiervoor discipline nodig en om dit te bereiken moet je jezelf regelmatig herinneren aan het feit dat je het kan. Zo overtuig je jezelf van je zelfdiscipline!

Wil je meer zelfdiscipline ontwikkelen?

De tips in dit artikel zijn slechts een begin want er zijn eindeloos veel manieren om meer discipline te ontwikkelen. Wist je dat discipline ervoor zorgt dat je geen uitstelgedrag meer vertoont? Daarentegen pak je zaken juist direct aan. We kunnen dit ook zien als een wisselwerking, want wanneer je niet meer kampt met uitstelgedrag, dan ben je ook automatisch meer gedisciplineerd. Onze online cursus Zeg dag tegen uitstelgedrag is hiervoor hét hulpmiddel. Na deze cursus verhoog je je productiviteit en zeg je voor eens en voor altijd vaarwel tegen uitstelgedrag. Een ijzersterke basis voor meer zelfdiscipline!

Meer artikelen over plannen & focussen

Gebrek aan motivatie? 15 tips voor meer motivatie

Gebrek aan motivatie? 15 tips voor meer motivatie

Motivatie drijft ons tot bepaald gedrag. Het kan ervoor zorgen dat we tot een actie of een prestatie komen waar we zonder motivatie niet gekomen waren. Een gezonde dosis motivatie geeft ons het duwtje in de rug om ergens aan te beginnen, om door te zetten of om iets...

Een minimalistisch leven: 10 voordelen

Een minimalistisch leven: 10 voordelen

Veel mensen zijn verslaafd aan hun telefoon. Dag in, dag uit scrollen we door social media. Gaandeweg raken we beïnvloed: we bestellen spullen die een ander ook heeft en vergelijken onszelf met anderen. We concluderen dat we ons leven spannender moeten maken en...

Uitstelgedrag? In 5 stappen van je uitstelgedrag af

Uitstelgedrag? In 5 stappen van je uitstelgedrag af

Uitstelgedrag: helaas hebben de meesten van ons hier regelmatig last van. Je hebt nu écht besloten ergens aan te beginnen, maar je checkt eerst nog even je telefoon om je vervolgens te realiseren dat je geen tijd meer hebt om datgeen te doen wat je wilde doen....

Prioriteiten stellen, hoe doe je dat? 8 tips om te prioriteren

Prioriteiten stellen, hoe doe je dat? 8 tips om te prioriteren

We hebben het eigenlijk altijd druk. Werken, een sociaal leven, het huishouden, het najagen van dromen en doelen… het vergt allemaal de nodige energie van ons. Door de drukte vergeten we soms om dingen te doen die voor ons écht belangrijk zijn. Ken je dat, dat je heel...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...