Niet kunnen ontspannen? Leer ontspannen met deze 5 tips!

27 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Herken je de volgende situaties? Je komt thuis van een lange dag werken en je gaat direct aan de slag in de keuken. Je hebt een vergadering afgerond en nog voordat je de deur van de vergaderruimte dichttrekt, zit je met je hoofd alweer ergens anders. Klinkt dit herkenbaar? Dan heb je moeite met ontspannen. Je bent altijd bezig en vindt het moeilijk om aan momenten van ontspanning toe te komen. Op de langere termijn kan het gebrek aan ontspanning grote nadelige gevolgen hebben, het is dus raadzaam om jezelf te leren te kunnen ontspannen. Hiervoor zijn talloze manieren en de 5 tips in dit artikel zijn slechts een begin!

Waarom ontspanning belangrijk is

Een beetje stress is helemaal oké. Het maakt je scherp en stelt je in staat om sneller te reageren. In je werk en je dagelijkse bezigheden kan een lichte vorm van stress er dus juist voor zorgen dat je beter presteert. Stress moet je lichaam echter wel weer tijdig kunnen verlaten, zodat het zich niet opstapelt en de gevolgen nadelig worden. Hiervoor is ontspanning nodig.

Door te ontspannen, stel je je lichaam in staat om tot rust te komen en zo kan de stress je lichaam verlaten. Lukt het niet om te ontspannen? Dan zal stress en spanning verergeren. Je lichaam en geest raken nu uit balans: je verbruikt meer energie dan je terugkrijgt en je hersenen gaan minder goed functioneren.

Gevolgen van te weinig ontspanning

Een tekort aan ontspanning kan onder meer leiden tot:

  • Je gaat sneller dingen vergeten;
  • Je wordt prikkelbaar en gevoelig voor negatieve gevoelens en emoties;
  • Je raakt sneller afgeleid.

Wanneer je voor langere tijd niet voldoende ontspant en er sprake is van langdurige stress, dan gaan je hersenen steeds slechter functioneren. De hippocampus (een belangrijk gebied in je hersenen) raakt overwerkt en zo krijg je moeite met het onthouden van zaken en met het leren van nieuwe dingen. Om het functioneren terug op peil te brengen, is ontspanning noodzakelijk.

5 tips om te leren ontspannen

Vergelijk het met je laptop: wanneer deze de melding geeft dat de batterij leeg is, dan is de kans groot dat je direct besluit deze aan de oplader te leggen. Je wil immers voorkomen dat de batterij naar 0% daalt en dat je niet verder kunt met je werk. Precies hetzelfde geldt voor jou: ook jij moet opgeladen worden en dat doe je door te ontspannen. Wil je leren ontspannen om nadelige gevolgen van stress te voorkomen? Dan zijn de volgende tips een goede start.

1.     Durf nee te zeggen

De gemiddelde mens is tegenwoordig altijd druk. Onze overvolle agenda zorgt ervoor dat we bijna dagelijks kampen met te weinig tijd. We zijn snel geneigd ‘ja’ te zeggen wanneer ons iets gevraagd wordt en dit resulteert in een bomvolle agenda. Maar waar zijn we nu eigenlijk zo druk mee? Wanneer je kritisch kijkt naar je agenda, dan kun je waarschijnlijk concluderen dat een hoop zaken niet écht belangrijk voor je zijn. Je hebt ‘ja’ gezegd omdat je een ander wil helpen, omdat je aardig gevonden wil worden of omdat je simpelweg geen nee durfde te zeggen. Al deze momenten zou je ook kunnen gebruiken om te ontspannen. Momenten voor jezelf!

Leren ontspannen kan dus beginnen bij het leren ‘nee’ zeggen. Door nee te zeggen tegen anderen, zeg je ja tegen jezelf. Je creëert tijd die je zelf kunt invullen, tijd waarin je jezelf toestaat om te ontspannen.

2.     Plan iedere dag tijd in voor ontspanning

Door dagelijks bewust tijd te maken voor iets waarvan je ontspant, maak je er een routine van en zorg je er iedere dag voor dat je lichaam en geest ontspanning vinden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om na je werk eerst een uur te ontspannen voordat je gaat koken, of iedere ochtend eerst te mediteren voordat je de deur uitgaat. Kies voor ontspanning die bij jou past – zolang jij het maar ervaart als ontspannen! Prik een vast moment en zorg dat je die ruimte in je agenda écht blokkeert om te kunnen ontspannen.

Niet kunnen ontspannen? Tips

3.     Neem voldoende pauze

Tijdens je werk of andere dagelijkse bezigheden is het cruciaal om voldoende pauzes in te lassen. Na inspanning moet altijd een moment van ontspanning volgen, voordat je doorpakt met je volgende taak. Gun jezelf dus voldoende momenten van pauze tussen je werkzaamheden door. Leer hierbij ook naar je lichaam luisteren.

Heb je vaak last van hoofdpijn? Dan is dit een signaal dat je vaak je eigen grens overschrijdt en dat je dus niet voldoende ontspant. Leer deze signalen van je lichaam te herkennen zodat je dit in het vervolg kunt voorkomen. Vind je het lastig om echt te begrijpen wat je lichaam je probeert te vertellen? Zet dan een wekker en beloon jezelf na een uur werken met tien minuten pauze. Dit voelt aan het begin wellicht wat onwennig, maar je gaat hier vanzelf een draai in vinden die voor jou werkt. Je laat je lichaam en geest nu tussendoor steeds even ontspannen en je zult merken dat je hier snel de positieve effecten van ervaart.

4.     Doe ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat je even helemaal ontspant. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het overal toepassen. Je kunt kiezen voor meditatie of mindfulness oefeningen, maar in de basis komt het er altijd op neer dat je je focus naar je ademhaling brengt en je hierdoor afstand kunt doen van gedachten en emoties. Je stelt zo je lichaam en geest in staat om optimaal te ontspannen. Wil je leren hoe? Lees dan ons artikel Meditatie of Mindfulness.

Het is een misvatting dat je voor meditatie of mindfulness zeeën van tijd nodig hebt. Zelfs wanneer je maar vijf minuten per dag aan ademhalingsoefeningen besteedt, leer je beter te ontspannen en ervaar je de fijne gevolgen!

5.     Ga na waar de stress vandaan komt

Door je bewust te worden van de oorzaken, ben je ook beter in staat om er iets aan te doen. Vind je het bijvoorbeeld heel lastig om te ontspannen omdat je weet dat er nog veel werk op de plank ligt? Dan heb je waarschijnlijk te veel hooi op je vork genomen en kun je beter even wat minder werk aannemen. Vind je het moeilijk om te ontspannen omdat je kinderen altijd van alles van je verlangen? Geef dan bij je kinderen aan dat je een uurtje me-time inplant. Zijn ze daar nog niet groot genoeg voor? Regel dan een oppas zodat jij tijd voor jezelf hebt.

Door het probleem te constateren, kun je ook gaan denken in oplossingen. Leren ontspannen klinkt simpel, maar je lost er uiteindelijk niets mee op voor de lange termijn als je het probleem niet ook constateert en aanpakt. Neem het dus serieus en vind de oorzaak.

Wil jij ook kunnen ontspannen?

Ontspannen is niet altijd makkelijk. Zeker wanneer je hier al langere tijd mee worstelt, is het noodzakelijk om eerst te achterhalen waarom je het moeilijk vindt om voldoende te ontspannen. Zoek dus niet alleen naar een oplossing, maar sta ook stil bij de oorzaak. De tips in dit artikel zullen je een stap dichter bij ontspanning brengen, maar naast deze tips zijn er natuurlijk nog talloze manieren om te leren ontspannen. Wist je dat ontspannen tevens een stuk makkelijker wordt wanneer je minder negatieve gedachten hebt? Onze online cursus Mind Meesterschap kan jou hierbij helpen. Nu tegen een gereduceerd tarief!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...