Meer energie? 13 tips voor meer energie

20 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

We hebben het allemaal weleens: wekenlang ben je te futloos om van de bank te komen, om te koken of om je partner voldoende aandacht te geven. Zelfs na een goede nacht slapen word je moe wakker, sporten lijkt er niet in te zitten en sociale contacten vermijd je ook liever. Herkenbaar? Gelukkig zijn er eindeloos veel manieren om je energie terug te krijgen! Wil jij ook de futloosheid achter je laten en streef je naar meer energie? Dan zijn de 13 tips in dit artikel een goed begin.

Wat is energie?

Energie heb je ’t liefst in overvloed, maar wat is het dan precies? We kunnen energie omschrijven als de mogelijkheid om arbeid te verrichten of om een verandering te bewerkstelligen. Energie is de kracht die alles in ons universum in beweging houdt. Energie komt dus in verschillende vormen: van elektriciteit tot onze eigen energie.

Hoe krijg ik meer energie?

Wanneer de batterij van je laptop bijna leeg is, verschijnt er een melding op je beeldscherm. Dit is voor jou een signaal dat je je laptop aan de oplader moet leggen, je kunt immers niet verder werken met een lege laptop. Maar hoe vaak sta je stil bij je eigen batterij? Ook die moet opgeladen worden om weer voldoende energie te hebben. Doe je dit niet, dan leef je met een chronisch tekort aan rust en word je energie minder en minder. Zo ontstaat een vicieuze cirkel en dat willen we natuurlijk voorkomen. De volgende tips kunnen zorgen voor meer energie, dus lees snel verder!

1.     Drink voldoende water

Je energie raakt op wanneer je lichaam niet voldoende water binnenkrijgt. Meer water betekent dus meer energie. Daarnaast zorgt water er onder andere voor dat je spijsvertering wordt gestimuleerd, dat je organen beschermd worden, dat je lichaamstemperatuur geregeld wordt en dat afvalstoffen je blaas uitspoelen. Het transporteert ook voedingsstoffen naar de juiste cellen en water stabiliseert je hartslag. Kortom: meer water drinken is de basis voor een leven met meer energie en het komt met eindeloos veel andere voordelen.

2.     Beweeg

Bewegen zorgt voor meer energie. Wellicht ken je dat gevoel na het sporten wel: je bent thuis, je hebt gedoucht en het voelt nu alsof je de hele wereld aankan. Dat doet sporten met je! Sporten zorgt direct voor een boost in je energielevel, maar ook minder intensieve vormen van beweging kunnen heel nuttig zijn. Denk aan fietsen, wandelen of thuis dansen. Beweeg iedere dag voldoende en kies voor een vorm van beweging die bij jou past.

3.     Eet gezond

Je lichaam haalt simpelweg energie uit de voedingsstoffen die je consumeert. Wil je meer energie? Kies dan voor gezonde voeding. Ieder mens is anders en daarom is het lastig om te schetsen wat ‘gezonde voeding’ voor jou betekent, maar in de basis is het cruciaal om zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten en in plaats daarvan te streven naar ’t eten van veel groente. Verder is het raadzaam om toegevoegd suiker te beperken tot het minimum en daarentegen juist producten te eten die magnesium bevatten, zoals avocado of bladgroente.

4.     Vermijd alcohol

Alcohol heeft een negatieve invloed op verschillende delen van je hersenen (de hippocampus en de frontale cortex), alcohol werkt verdovend én het zorgt ervoor dat je minder verstandige keuzes maakt – zoals bijvoorbeeld in je voeding. Alcohol staat daarom lijnrecht tegenover meer energie. Kortom: vermijden!

5.     Noteer waar jij energie van krijgt

We laden allemaal onze batterij op een andere manier op. Krijg jij bijvoorbeeld energie van je vrienden of voel je energie voor twee wanneer je je to-do lijstje volledig hebt afgewerkt? Noteer een week lang alle momenten waarop je meer energie ervaarde. Wanneer jij ontdekt hebt waar je energie van krijgt, kun je ernaar streven om meer van deze momenten in te plannen.

6.     Slaap voldoende

Slaap zorgt voor energie, dat hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Voldoende slaap is daarom een krachtig middel om meer energie te krijgen. Hoe je dit bereikt? Kies voor een vaste routine waarbij je dagelijks rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat en opstaat. Zorg dat je ongeveer een uur voor het slapengaan alle elektronische apparaten weglegt en kies voor alternatieven, zoals een boek lezen of ademhalingsoefeningen. Hierdoor ontspant je lichaam en vergroot je de kans dat je snel in slaap valt. Wil je inzicht in jouw slaaproutine? Gebruik dan de app Sleep Cycle. Deze app meet hoe lang je precies slaapt. Door deze inzichten wordt het makkelijker om een verandering door te voeren.

Door deze tips meer energie

7.     Leer grenzen stellen

Onze energie verdwijnt wanneer we iets doen wat we eigenlijk niet hadden willen doen. Overschrijd jij ook weleens je eigen grenzen omdat je het lastig vindt om je grens aan te geven? Lees dan dit artikel over grenzen stellen. Door jezelf te prioriteren en nee te zeggen tegen een ander, bescherm je je eigen energielevel.

8.     Verminder stress

Stress is een boosdoener wanneer we streven naar meer energie. Zorg daarom dat je stress beperkt tot het minimum. Een beetje stress is oké, want het houdt je scherp en zorgt ervoor dat je een sneller reactievermogen hebt. Veel stress is echter niet goed, dus schrap activiteiten waar je veel stress door ervaart en las een vakantie in wanneer stress door je werk toeneemt. Minder stress is meer energie!

9.     Zoek de zon op

We krijgen energie van zonlicht. Denk hier maar eens over na: zonnepanelen zetten energie van de zon om in elektriciteit. Ons lichaam haalt, net als zonnepanelen, energie uit zonlicht. We krijgen vitamine D van de zon en dit zorgt voor meer energie. Een tekort aan vitamine D leidt tot vermoeidheid en lusteloosheid, dus het is raadzaam om regelmatig de zon op te zoeken. Vind je het lastig om voldoende buiten te zijn? Kies er dan voor om beweging te combineren met zonlicht: ga een half uurtje buiten wandelen tijdens je lunchpauze en pak de fiets naar je werk.

10.  Neem een rechte houding aan

Robert Cooper, schrijver van het boek High Energy Living, concludeert dat een goede houding zorgt voor meer energie. Ken je dat, dat je je direct productiever voelt wanneer je eens goed rechtop achter je bureau gaat zitten? Door de houding die je aanneemt, voel je je energieker. Probeer het maar eens tijdens het lopen, zitten, fietsen of autorijden.

11.  Zorg voor voldoende pauzes

Dit geldt in vrijwel alle situaties: tijdens je werk, het huishouden, een lange autorit of een dagje shoppen. In welke situatie je je ook bevindt, het is nodig om voldoende pauze te nemen. Door een pauze in te lassen, geef je jezelf de kans om weer energie te krijgen. Net als bij een telefoon of een laptop, loopt ook jouw batterij leeg. Kies je ervoor om deze batterij niet op te laden? Dan ontstaat er ook geen nieuwe energie. Kies dus bewust voor voldoenden momenten van rust.

12.  Denk positief

Negatieve gedachten slokken onze energie op. Verruil daarom negatieve gedachten met positieve gedachten. Hoe je dit doet? Daarbij kan dit artikel over positief denken je helpen. Door positiever te denken, merk je op zowel korte als lange termijn dat je meer energie zult hebben en blijer door het leven gaat.

13.  Mediteer

Meditatie kan bijdragen aan een hoger energielevel. Door te mediteren, stel je jezelf in staat om echt in het ‘hier en nu’ te gaan leven. Doorgaans is men al snel bezig met het verleden en de toekomst en dit kost onwijs veel energie. Mediteren zorgt ervoor dat je meer in het nu gaat leven en dat je je bewuster wordt van je omgeving, in plaats van continu gedachten te hebben die er niet toe doen. En tot slot: een meditatiesessie zorgt ook direct voor nieuwe energie.

Voel jij je al energieker?

Deze 13 tips zijn een goed begin voor een energieker leven. We noemden het al kort, maar negatieve denkpatronen zorgen ervoor dat je energielevel naar beneden keldert en maken het lastig om nieuwe energie te krijgen. Wil je hier iets aan doen? Dan ben je bij ’t Sluis NLP Instituut aan het juiste adres. Met onze online cursus Mind Meesterschap leer je hoe jouw huidige denkpatronen je leven beïnvloeden én hoe je hier vliegensvlug een verandering teweegbrengt. Je leert je gedachten constructiever te maken, een positieve stemming op te wekken en een positief toekomstbeeld te ontwikkelen. Stop met piekeren en leer omgaan met stress: de ingrediënten voor een leven met meer energie!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...