Prioriteiten stellen, hoe doe je dat? 8 tips om te prioriteren

26 Aug 2022 | Plannen & Focus

We hebben het eigenlijk altijd druk. Werken, een sociaal leven, het huishouden, het najagen van dromen en doelen… het vergt allemaal de nodige energie van ons. Door de drukte vergeten we soms om dingen te doen die voor ons écht belangrijk zijn. Ken je dat, dat je heel de dag druk bent geweest en onder aan de streep eigenlijk niets hebt gedaan van wat je wilde doen? Dan ontbrak de juiste prioritering. Wanneer je bewust aan de slag gaat met prioriteiten stellen, dan sluit je de dag af met een voldaan gevoel. Je zult lekkerder in je vel zitten en het bereiken van je doelen zal je een stuk makkelijker afgaan. Er zijn talloze manieren om te leren prioriteren! Wij geven je in dit artikel 8 tips voor het stellen van prioriteiten.

Wat is prioriteren?

Bij prioriteren bepaal je wat het belangrijkst is en dus als eerst uitgevoerd moet worden. Je rangschikt en geeft voorrang aan datgeen wat in jouw optiek het belangrijkst is. We kunnen dit ook omschrijven als: prioriteiten stellen, zaken volgens prioriteit rangschikken of prioriteit geven aan iets.

Hoe je bepaalt of iets belangrijk genoeg is om te prioriteren is voor iedereen anders. Op de werkvloer vind je waarschijnlijk hele andere zaken belangrijk dan in je privéleven, en daarom is er geen standaard manier van prioriteren. Bij prioriteiten stellen draait het erom dat je eerst bepaalt wat belangrijk is en wat niet, om vervolgens de zaken te kunnen rangschikken en naar volgorde uit te voeren. Verderop in dit artikel vertellen we je over urgentie en belang: twee waarden die het prioriteren eenvoudiger maken.

Prioriteiten stellen: 8 tips

Je weet nu wat prioriteren is en je bent waarschijnlijk enthousiast om er direct mee te beginnen. De volgende 8 tips voor het stellen van prioriteiten gaan jou verder helpen!

1.     Bepaal wat jij belangrijk vindt

Wat vind jij nu écht belangrijk? Waar streef je naar? Wat zijn je doelen op de lange termijn? Wat maakt je gelukkig? Dit zijn vragen die je jezelf stelt voordat je begint met prioriteiten stellen. Probeer met je hart na te gaan wat je belangrijk vindt en niet de focus te leggen op wat een ander van je verwacht of wat de maatschappij hiervan zou vinden. Het is jouw leven en dus prioriteer je de zaken die voor jou belangrijk zijn.

2.     Onthoud dat je prioriteert voor een groter doel

Bij prioriteiten stellen draait het uiteindelijk om het bereiken van een groter doel. Je wil iets bereiken en daarom wil je zaak X en Z uitvoeren. Prioritering helpt je gedurende de dag om precies te weten in welke volgorde je aan de slag gaat, met in je achterhoofd dat het je helpt om iets groters te bereiken. Een voorbeeld:

Je streeft ernaar om mentaal gezond te zijn en je hebt meditatie gekozen als een manier om dit te bereiken. Stel dat je je iedere ochtend opnieuw voorneemt om vandaag eventjes te mediteren. ’s Avonds realiseer je je dat het er weer niet van gekomen is, omdat je er geen tijd voor hebt gemaakt. Dit betekent in feite dat je er geen prioriteit aan gegeven hebt, en dat is een bewuste keuze geweest. Kennelijk waren andere zaken belangrijker en kregen die dus voorrang. Ben je ervan overtuigd dat mediteren jou gaat helpen bij het bereiken van je doel? Zorg dan dat je meditatie op je prioriteitenlijstje zet. Het draait bij prioriteiten stellen om je doelen op de lange termijn, en dus zullen de activiteiten die daarvoor nodig zijn iedere dag (of iedere week) terug moeten komen in jouw prioritering.

Prioriteiten stellen is dus toewerken naar een doel op de lange termijn, met activiteiten op de korte (en lange) termijn. Een goede prioritering maak je gericht op de toekomst, zodat je precies weet waar je vandaag aan moet werken om over bijvoorbeeld een jaar iets bereikt te hebben.

3.     Prioritering betekent ook: wat vind je niet belangrijk?

Je hebt voor jezelf besloten wat je wél belangrijk vindt. Ga nu ook eens na wat op dit moment tijd en dus energie kost maar wat je eigenlijk helemaal niet als belangrijk beschouwt. Misschien ga je wel dagelijks naar de supermarkt of bezoek je wekelijks een klant die alleen maar zijn ontevredenheid uit. Stel jezelf de vraag of je deze activiteiten niet kunt schrappen in je agenda. Je vindt ze niet belangrijk en ze helpen jou niet om naar je doel toe te groeien. Boodschappen kun je voor een paar euro laten thuisbezorgen en die klant kun je wellicht per e-mail te woord staan.

Op het eerste oog lijkt het schrappen van activiteiten wellicht lastig, maar zie je dat het ook heel simpel kan zijn? Door vast te stellen wat jij niet belangrijk vindt, ben je in staat om er vaarwel tegen te zeggen. Je besteedt op die manier geen tijd meer aan zaken die geen impact hebben op je doel. Bij het prioriteiten stellen, focus je je alleen op de zaken die bijdragen aan hetgeen dat je wil bereiken.

4.     Maak een lijst

Wil je een prioritering maken voor de komende dagen, weken of wellicht zelfs maanden of jaren? Schrijf alles op wat je in deze periode te doen hebt. Alle activiteiten waarvan je hebt besloten dat ze voor jou belangrijk of noodzakelijk genoeg zijn, schrijf je op. Hier valt dus echt alles onder: van je hond naar de trimsalon brengen tot het afronden van een belangrijk zakelijk project. Door alles in een overzicht te hebben, kun je gaan prioriteren.

Heb je last van uitstelgedrag en belemmert dit jou bij het maken van een start? Bekijk dan eens onze training ‘Zeg dag tegen uitstelgedrag’.

Prioriteiten stellen: Hoe doe je dat? 8 tips

5.     Bepaal de urgentie bij iedere activiteit

Je hebt nu een lijst met alle activiteiten die je de komende tijd wil uitvoeren. Ondanks dat je al deze taken als belangrijk of noodzakelijk hebt bestempeld, kent niet iedere taak dezelfde mate van urgentie. Begin dus nu met het bepalen van de urgentie van iedere taak. Hoe snel moet dit afgerond zijn om daadwerkelijk iets bij te kunnen dragen aan je grotere doel(en) of een fijner leven? Maak hierbij ook gebruik van deadlines om de urgentie in je brein te activeren.

6.     Bepaal het belang van de taken

Welk belang heb je bij iedere taak? Het is niet alleen de urgentie, maar ook het belang dat jou kan helpen prioriteren. Een belang kent verschillende vormen, zoals een beloning (geld) of je gezondheid (fysiek en mentaal).

Bijvoorbeeld:

  • Ben je zelfstandig en verstuur je de factuur naar je klant na het afronden van een project? Dan is jouw belang bij het afronden van dit project dus financieel. Dit project vandaag nog afronden helpt misschien niet direct bij het behalen van grote doelen, maar het financiële belang op dit moment neemt de overhand.
  • Is je huis al langere tijd een rommel en merk je dat je hier nu mentaal door worstelt? Dan is het belang bij het opruimen van je woning meer rust in je hoofd. Wanneer je alleen kijkt naar je lange termijn doelen, dan lijkt het opruimen van je huis nu misschien geen prioriteit. Maar wanneer je het belang van een goede mentale gezondheid ziet, dan wordt het opruimen ineens wél heel belangrijk.

Wanneer je kritisch kijkt naar zowel het belang als de urgentie van iedere activiteit, dan wordt prioriteiten stellen een eitje.

7.     Wat is urgent en belangrijk?

Of je nu voor zakelijke of privé doeleinden prioriteert: wanneer iets urgent én belangrijk is, dan prioriteer je het dus bovenaan. Alles wat minder urgent is en in minder mate belang kent, prioriteer je lager. Bij prioriteiten stellen draait het om datgeen rangschikken wat voor jou belangrijk en urgent genoeg is, dus je hebt nu alles in huis om een prioriteitenlijst te kunnen maken.

8.     Wees af en toe flexibel

Een tip die we je graag willen meegeven bij het stellen van prioriteiten: onthoud dat het leven soms anders loopt. Je kunt een strakke prioritering maken voor de komende maanden, maar weet dat er altijd onvoorziene omstandigheden tussendoor kunnen komen.

Omgaan met veranderingen is dan wellicht een bittere pil, je had immers zo goed geprioriteerd. Wees je daarom voor het prioriteren al bewust van het feit dat je af en toe flexibel zult moeten zijn. Flexibiliteit gooit je prioritering niet in de war, maar het laat wel ruimte over om te kunnen schakelen wanneer nodig.

Ga jij aan de slag met de tips voor prioriteiten stellen?

Prioriteiten stellen doe je door te werken met een duidelijke lijst van taken en de urgentie en het belang per taak vast te stellen. Vervolgens kun je deze prioriteren en aan de slag gaan! Prioriteren helpt jou om dagelijks stil te staan bij datgeen wat je echt wil bereiken. Het behalen van doelen wordt een stuk eenvoudiger met een goede prioritering. Onze gratis online training kan jou hier ook bij helpen! Je leert hier de stappen om écht te bereiken wat jij het liefste wil bereiken. Een exclusieve gratis training die jou, naast een goede prioriteitenlijst, dus echt verder kan helpen.

Meer artikelen over plannen & focussen

Gebrek aan motivatie? 15 tips voor meer motivatie

Gebrek aan motivatie? 15 tips voor meer motivatie

Motivatie drijft ons tot bepaald gedrag. Het kan ervoor zorgen dat we tot een actie of een prestatie komen waar we zonder motivatie niet gekomen waren. Een gezonde dosis motivatie geeft ons het duwtje in de rug om ergens aan te beginnen, om door te zetten of om iets...

8 Tips voor meer zelfdiscipline

8 Tips voor meer zelfdiscipline

Zelfdiscipline: we hebben het ’t liefst in overvloed. Misschien ken je de uitspraak ‘Discipline equals freedom’ wel. Vertaald naar het Nederlands staat hier dat discipline gelijk staat aan vrijheid. Door zelfdiscipline breek je los van uitstelgedrag, behaal je sneller...

Een minimalistisch leven: 10 voordelen

Een minimalistisch leven: 10 voordelen

Veel mensen zijn verslaafd aan hun telefoon. Dag in, dag uit scrollen we door social media. Gaandeweg raken we beïnvloed: we bestellen spullen die een ander ook heeft en vergelijken onszelf met anderen. We concluderen dat we ons leven spannender moeten maken en...

Uitstelgedrag? In 5 stappen van je uitstelgedrag af

Uitstelgedrag? In 5 stappen van je uitstelgedrag af

Uitstelgedrag: helaas hebben de meesten van ons hier regelmatig last van. Je hebt nu écht besloten ergens aan te beginnen, maar je checkt eerst nog even je telefoon om je vervolgens te realiseren dat je geen tijd meer hebt om datgeen te doen wat je wilde doen....

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...