Hoe kom je uit een depressie? 8 tips

28 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Heb je al langere tijd te maken met sombere gevoelens en een gebrek aan motivatie? Dan kan dit mogelijk duiden op een depressie. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en tijdig je huisarts te raadplegen. Afhankelijk van de ernst, de duur en de oorzaak van je klachten, kan de arts zorgen voor een juiste behandeling. In dit artikel geven we je handige informatie en een aantal tips die je zelf kunt toepassen om uit een depressie te komen. Vermoed jij een depressie? Lees dan verder.

Wat is een depressie?

Er is sprake van een depressie wanneer je langdurig somber bent, nergens zin in hebt en de interesse in dingen om je heen verliest. Je vindt het steeds lastiger om ergens van te genieten en je voelt geen motivatie om iets te ondernemen. Een depressie is een psychische aandoening die de gevoelens, gedachten en stemming van een individu raakt.

Wat zijn kenmerken van een depressie?

Kenmerken van depressie zijn onder meer:

  • Minder of helemaal geen plezier in activiteiten ervaren
  • Sombere en neerslachtige stemming
  • Verandering in eetlust
  • Slapeloosheid en vermoeidheid
  • Schuldgevoelens
  • Gebrek aan motivatie
  • Concentratieproblemen

Herken jij je hierin? Dan ben je mogelijk depressief. Al na veertien dagen last te hebben van deze kenmerken, kan er sprake zijn van een (lichte) depressie. Alleen een arts kan deze diagnose stellen. Ervaar jij bovenstaande kenmerken en denk je zelfs weleens aan zelfdoding? Dan is je depressie al in een verder stadium. Raadpleeg in dit geval direct een arts. Tevens kun je hier een zelftest doen om een indicatie te hebben of je depressief bent. Realiseer je echter dat een zelftest geen diagnose is en dat het slechts ter indicatie gebruikt kan worden.

Vormen van depressie

Er zijn verschillende vormen van depressie. Een bekende vorm van depressie is bijvoorbeeld postpartum depressie, wat zich bij vrouwen kan voordoen na een bevalling. Ook bestaat er de seizoensgebonden depressie. Zoals het woord al doet vermoeden, kenmerkt deze vorm van depressie zich door het specifieke seizoen.

In dit artikel lees je meer over de verschillende vormen van depressie. Wellicht helpt deze informatie je om te begrijpen welke soort depressie je hebt, maar net als de zelftest kun je uit deze informatie zelf geen diagnose stellen. Belangrijk om te onthouden is dat je je nooit hoeft te schamen voor je klachten en dat er altijd een oplossing is, ook voor jou. Of je nu kampt met een chronische depressie of met een seizoensgebonden depressie, een arts zal jouw klachten serieus nemen en zonder oordeel naar je luisteren. Een behandeling wordt altijd gemaakt aan de hand van jouw situatie en de ernst, duur en aard van je symptomen.

8 tips: uit een depressie komen

Wil je zelf alvast de eerste stappen zetten richting een leven zonder depressie? Dan kunnen de onderstaande tips je hierbij helpen. Er zijn nog veel meer manieren om uit een depressie te komen, maar je kunt deze tips zien als een begin. Het verschilt per persoon waar men baat bij heeft, dus doe vooral wat goed voelt voor jou en laat achterwege waar je je minder goed bij voelt.

1. Word je bewust van je depressie

We wachten soms te lang met het toegeven van onze depressie. We onderdrukken onze sombere gevoelens en doen net alsof deze er niet zijn. Probeer dit los te laten en geef daarentegen toe dat je kampt met depressieve gevoelens. Wanneer je de situatie erkent, stel je jezelf in staat om naar een oplossing toe te werken. Bewustwording en erkenning is dus eigenlijk altijd stap 1.

2. Zorg voor regelmaat

Voeg regelmaat in je leven toe om uit een depressie te komen. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op, en ga ook dagelijks op hetzelfde tijdstip naar bed. Voer werkzaamheden uit volgens een routine en probeer om op vaste momenten te eten. Zo creëer je regelmaat in je dag en dit helpt om grip te houden op je leven.

Kies je ervoor om bijvoorbeeld in bed te blijven liggen en verlies je juist de regelmaat? Dan zal dit je depressieve gevoelens doen verergeren. Maak hier dus een verstandige keuze en streef naar regelmaat. Je zult jezelf dankbaar zijn!

3. Beweeg voldoende

Bewegen helpt tegen depressie. Of je nu kiest voor een wandeling, een stuk fietsen of een bezoek aan de sportschool: iedere vorm van beweging helpt. Kies voor beweging waar jij je goed bij voelt. Beweging zorgt ervoor dat je energie krijgt, dat je negatieve gedachten kunt loslaten en het helpt je om beter te slapen – een goede basis wanneer je uit een depressie wil komen.

4. Vermijd alcohol, roken en verdovende middelen

Middelen als alcohol, sigaretten en drugs zullen je klachten doen verergeren. Zorg dus dat je deze volledig vermijdt wanneer je kampt met een depressie.

Gezonde voeding bij depressie

5. Eet gezond

Je fysieke en mentale gezondheid zijn onherroepelijk met elkaar verbonden. Zorg dus dat je bewust kiest voor gezonde voeding. Hiermee krijg je mentaal én fysiek een boost, wat kan bijdragen aan je herstelproces. We maken dit iets concreter voor je:

  • Eet voldoende producten die magnesium bevatten, zoals avocado en bladgroente. Magnesium draagt bij aan geestelijke balans, verhelpt hoofdpijn en vermindert vermoeidheid.
  • Eet zo min mogelijk toegevoegde suikers. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stabiel blijft en dat je geen pieken en dalen ervaart in je energielevel. Je kunt toegevoegde suikers makkelijk vermijden door geen kant-en-klare voeding te eten en daarentegen te koken met verse ingrediënten.
  • Eet voedingswaren met zink. Zink houdt je geest helder. Je consumeert zink door onder andere vlees, kaas, schelpdieren (zoals garnalen en mosselen), noten, aardappelen, spinazie, broccoli en andijvie te eten.

De voedingsstoffen die je tot je neemt zijn van grote invloed op je gemoedstoestand. Neem je voeding dus serieus en maak bewuste keuzes. Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, eet veel groente en dagelijks fruit. Het verhelpt je depressie niet per direct, maar het zorgt er wel voor dat je je mentaal en fysiek beter voelt. Zo verslechtert je depressie in ieder geval niet!

6. Praat erover met anderen

Het kan helpen om met anderen te praten over je depressieve gevoelens. Dit kan een goede vriend(in) zijn, een familielid, een goede collega of een vertrouwenspersoon. Tegenwoordig heb je ook online psychologen, dus zelfs wanneer je in je directe omgeving niemand hebt om mee te praten, is er (online) altijd wel iemand te vinden bij wie je je ei kwijt kunt.

Het is wellicht een drempel om het onderwerp aan te snijden, maar je zult je direct beter voelen. Onthoud dat je je niet hoeft te schamen en dat het praten je juist verder zal helpen.

7. Ga naar buiten

Naar buiten gaan heeft verschillende positieve effecten. De zon zorgt ervoor dat je vitamine D aanmaakt en dit leidt tot een positieve stemming. Daarnaast kan de natuur ervoor zorgen dat je ontspant. Het is raadzaam om dagelijks even de buitenlucht op te zoeken, zo voorkom je dat je depressie erger wordt en dat je je woning gaat associëren met negatieve gevoelens.

8. Doe leuke dingen

Je hebt er wellicht helemaal geen zin in, maar het doen van leuke dingen helpt om uit een depressie te komen. Dit hoeven geen baanbrekende activiteiten te zijn zoals het bezoeken van een pretpark, maar het kan iets simpels zijn als het maken van een tekening, het bezoeken van een goede vriend(in), het kijken van je favoriete film of het uitproberen van een nieuw recept. Zolang het maar dingen zijn die jij leuk vindt! Door actief bezig te blijven en iets te doen waar je van geniet, kom je eerder uit een depressie.

Vermoed je een depressie?

We streven ernaar om je te voorzien van nuttige tips. Wanneer je vermoed dat je te maken hebt met een depressie, raadpleeg dan altijd een arts. Ook wanneer je gelooft dat je zelfstandig uit je depressie kunt komen, kan een arts je vooralsnog helpen met een behandelplan. Het is belangrijk om je symptomen serieus te nemen en je depressie tijdig te erkennen. Onze artikelen Positief denken en Tips voor een betere mentale gezondheid kunnen je ook helpen. Tevens willen we je onze gratis online training niet onthouden, waarin je onder andere leert hoe je met de Law of Attraction kunt aantrekken wat jij wilt in je leven. Een goede stap naar de beste versie van jezelf, zodra je hersteld bent van je depressie!

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...