Jouw kwaliteit van leven verbeteren met de Wheel of Life

26 Jul 2022 | NLP Kennis

Binnen de wereld van persoonlijke ontwikkeling is de ‘Wheel of Life’ een bekend model, wat kan dienen als een soort nulmeting. Het kan je helpen inzichtelijk te maken waar je nu staat in het leven, ten opzichte van hoe jij het graag zou willen zien. In dit artikel leggen we je uit hoe dit model werkt en hoe je deze voor jezelf in kunt vullen.

Effectief doelen stellen begint bij waar je nu staat

Om effectief te groeien en je doelen te bereiken in het leven is het belangrijk om bewust te zijn van hoe het er nu voor staat.

Stel dat we het bereiken van doelen vergelijken met het bereiken van een bestemming op reis. Dan heb je allereerst de juiste kaart nodig van de omgeving. Vervolgens heb je te bepalen waar de bestemming zich bevindt. Alleen om jouw reis te beginnen is het minstens even belangrijk om te weten waar je jezelf op dit moment bevindt.

Het zou niet werken om jezelf voor de gek te houden en te vertellen dat je “al verder bent dan je daadwerkelijk bent”. Tegelijkertijd werkt het ook niet om jezelf te vertellen dat je “minder ver bent dan je daadwerkelijk bent”. Beide zouden ervoor zorgen dat je zomaar een verkeerde afslag kan nemen, verdwaalt of zelfs nooit op je bestemming aan zal komen.

De meest effectieve manier om te groeien is om eerlijk tegen jezelf te zijn over waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Daarom maak je in de Wheel of Life een inschatting over hoe tevreden je bent met deze 6 belangrijke gebieden van het leven. Je kunt de Wheel of Life ook wel zien als een soort nulmeting, voor het stellen van jouw doelen.

Let op: De cijfers die je geeft zijn gebaseerd op jouw persoonlijke tevredenheid met deze 6 gebieden. Vergelijk jezelf zo min mogelijk met anderen, of met de maatschappelijke norm. Het gaat erom welk cijfer jij er aan zou willen geven, wanneer je eerlijk kijkt naar waar je nu staat. Zodat je op basis daarvan jouw doelen kunt stellen.

In deze video legt Pim Janszen jou uit hoe je met de Wheel of Life jouw kwaliteit van leven kunt verbeteren. Werkt de video niet? Bekijk hem dan via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=01T9Ysz74-0

Levensgebieden van de Wheel of Life

Hierbij een korte uitleg van elk levensgebied van de Wheel of Life. Je kunt er online verschillende variaties op vinden, vanuit NLP houden wij deze 6 gebieden aan. Het is aan jou persoonlijk welke betekenis je aan elk gebied geeft. Om je op weg te helpen, noemen we je hier een aantal voorbeelden waar je aan kunt denken tijdens het invullen van de Wheel of Life.

Wheel of Life levensgebieden

Gezondheid

Bij gezondheid kun je denken aan jouw vitaliteit, hoe je eet of bijvoorbeeld sportprestaties. Hoeveel energie ervaar je gedurende de dag? Hoe is de staat van je lichaam? Heb je regelmatig last van kwaaltjes en/of ben je vaak ziek? Sport je zovaak als je wilt sporten per week? Eet je gezond, bijvoorbeeld volgens de schijf van vijf? Neem je voldoende rust?

Emoties

Met dit gebied in de Wheel of Life kijk je vooral naar wat je voelt en ervaart. Ervaar je voornamelijk prettige emoties of ervaar je voornamelijk onprettige emoties? Wanneer je onprettige emoties ervaart, hoe lang houden ze dan meestal stand? En heb je het gevoel dat je worstelt met je emoties of mogen ze er zijn en kun je ze daarna makkelijk loslaten?

Relaties

Hierbij kun je denken aan de volgende relaties:

  • Je partner en evt. kinderen: Wanneer je deze hebt zijn dit meestal de relaties die de meeste impact hebben en dus ook het zwaarst meewegen. Wanneer je geen partner hebt, maar daar ook heel blij mee bent kun je jezelf alsnog een hoog cijfer geven voor dit gebied. Heb je geen partner, maar is dat wel iets wat je mist, of waar je echt naar verlangt, dan kun je jezelf een lager cijfer geven op dit gebied.
  • Vrienden en familie: Ook deze relaties zijn belangrijk. Met wie omring jij je het liefst? Besteed je voldoende tijd met de mensen die je dierbaar zijn? Hoe is het contact?
  • Kennissen: Mensen die je af en toe ziet. Deze zullen de minste invloed hebben op het cijfer dat je geeft, maar kun je ook meenemen wanneer je nadenkt over relaties.

Financiën

Heb je voldoende financiën om een leven te leiden waar jij blij van wordt? Ervaar je iedere maand de angst dat er niet voldoende geld is? En wat is jouw relatie met geld? Zie je geld als de wortel van alle kwaad, of juist als een symbool voor de waarde die je hebt gecreëerd? Heb je een buffer opgebouwd waar je op terug kunt vallen?

Carrière

Bij dit gebied van de Wheel of Life denk je na over jouw Carrière. Of je nu in loondienst werkt of als ondernemer. Met wat voor gevoel werk je aan de dingen waar je jouw geld mee verdient? Hoe tevreden ben je met jouw carrière? Heb je werk simpelweg omdat je er voor betaald krijgt, of zie je er ook perspectief en toekomst in? Ervaar je groei en heb je ook de ambitie om verder te groeien? Is jouw carrière in lijn met jouw missie of jouw belangrijkste doel in het leven? Voel je voldoening aan het eind van de werkdag?

Tijd

Hoe tevreden ben je met de manier waarop je jouw tijd spendeert? Heb je het gevoel dat je de controle hebt over jouw agenda, of heeft jouw agenda de controle over jou? Besteed je jouw tijd aan de dingen die het meest belangrijk voor je zijn? Werk je efficiënt? Ben je een goede timemanager?

Het invullen van de Wheel of Life

Het idee van de Wheel of Life is dat je jezelf per gebied een cijfer geeft tussen de 1 en 10. Waarbij 1 heel ontevreden is en 10 heel tevreden. Hang hier geen oordelen aan naar jezelf toe, het is slechts een nulmeting en laat zien hoe tevreden jij nu bent in jouw leven op dit moment. Soms kan het zelfs helpen om jezelf een lager cijfer te geven voor een bepaald gebied, dan bijvoorbeeld een 6 of 7, zodat je meer motivatie voelt om daadwerkelijk iets te veranderen in je leven. Met een 6 of 7 vind je het vaak ‘wel oké’, met een getal als een 3 of 4 doet het iets meer pijn.

Als je de Wheel of Life hebt ingevuld, wat valt je dan op? Is het een mooi wiel, dat rond kan draaien of is het toch wel een scheef wiel? Welke gebieden vragen aandacht van jou? Wat zou je graag anders willen zien? Waar kun je aan werken?

Je kunt per gebied een doel stellen voor jezelf. Wij raden je aan om met één gebied te beginnen. Dit omdat één gebied vaak ook een positief effect heeft op de andere gebieden in het wiel en het je meer focus geeft. Als je bijvoorbeeld ongelukkig bent in je carrière, kun je als doel stellen een andere baan te vinden waar je wel voldoening uithaalt. Als je een andere baan hebt gevonden, heeft dit invloed op jouw financiën. Ook kan het zijn dat jij jouw tijd heel anders gaat besteden. En wat voor positief effect zou dit kunnen hebben op jouw familie en vrienden wanneer jij zelf gelukkiger bent in je werk? Alle gebieden hebben dus invloed op elkaar.

Kortom met behulp van dit wiel, kun je een eerlijke nulmeting doen, om te kijken waar je nu staat in het leven. Daarmee kun je vervolgens effectief doelen stellen en jouw leven positief veranderen. We wensen jou veel plezier en mooie inzichten met het invullen van de Wheel of Life!

Meer artikelen over NLP

Programmer, Subject en Meta – rollen in NLP

Programmer, Subject en Meta – rollen in NLP

In dit artikel nemen we je mee in hoe we werken tijdens de NLP opleiding. De verschillende technieken worden eerst door de trainers uitgelegd en op het podium gedemonstreerd. Daarna ga je oefenen in groepjes, hiervoor zijn er verschillende rollen. Namelijk de rol van...

Hoe geef je feedback? (Sandwich model)

Hoe geef je feedback? (Sandwich model)

Misschien herken je het wel, dat je kritiek hebt ontvangen op werk wat je hebt geleverd. Of dat je zelf feedback aan een ander wilde geven maar dat iemand dat compleet verkeerd heeft ontvangen. De ander voelde zich misschien gekwetst, terwijl jij het zelf niet zo had...

Drie fundamenten om je geweldig te voelen, Driehoek van betekenis

Drie fundamenten om je geweldig te voelen, Driehoek van betekenis

In NLP gaat het er in de basis over dat jij je goed voelt. Vaak zijn we geneigd om ons goed of slecht te voelen door wat er in ons omgeving gebeurd. Bij NLP gaan we er vanuit dat je nu al alle hulpbronnen in je hebt, om nu al elke gewenste stemming voor jezelf te...

Dit is hoe je jouw obstakels kunt overwinnen! (Logische Niveaus)

Dit is hoe je jouw obstakels kunt overwinnen! (Logische Niveaus)

Een veel gebruikt model binnen coaching en NLP is het model van de logische niveaus. Dit is een handig model om inzichtelijk te krijgen waar het echte probleem zit. Ook kun je het gebruiken om inzicht te krijgen in jouw eigen wereldmodel, of dat van een ander. Waarom...

Meer blogs

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een marathon lopen, een soloreis boeken, een onderneming starten of een nieuwe baan aannemen: stuk voor stuk uitdagingen waar je in het leven bewust voor kunt kiezen. Wanneer je het gevoel hebt stil te staan in het leven, dan is het aangaan van een nieuwe uitdaging de...

Hoe kom je uit een depressie? 8 tips

Heb je al langere tijd te maken met sombere gevoelens en een gebrek aan motivatie? Dan kan dit mogelijk duiden op een depressie. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en tijdig je huisarts te raadplegen. Afhankelijk van de ernst, de duur en de oorzaak...

Niet kunnen ontspannen? Leer ontspannen met deze 5 tips!

Herken je de volgende situaties? Je komt thuis van een lange dag werken en je gaat direct aan de slag in de keuken. Je hebt een vergadering afgerond en nog voordat je de deur van de vergaderruimte dichttrekt, zit je met je hoofd alweer ergens anders. Klinkt dit...

Perfectionisme loslaten: 8 tips om perfectionisme los te laten

Perfectionisme: het nastreven van het volmaakte. Je stelt hoge eisen aan jezelf, je legt de lat hoog en je hebt soms irrealistische verwachtingen van anderen. Klinkt dit herkenbaar? Dan heb jij mogelijk last van perfectionisme. Op de lange termijn kan perfectionisme...