In NLP gaat het er in de basis over dat jij je goed voelt. Vaak zijn we geneigd om ons goed of slecht te voelen door wat er in ons omgeving gebeurd. Bij NLP gaan we er vanuit dat je nu al alle hulpbronnen in je hebt, om nu al elke gewenste stemming voor jezelf te creëren. De driehoek van betekenis bevat drie pilaren die je kunt inzetten om effectief jouw stemming te veranderen.
Dit betekent overigens niet dat je je nooit meer slecht mag voelen. Sterker nog, het is vaak beter om ook de minder fijne emoties toe te kunnen laten. Ook dat mag er zijn. De driehoek van betekenis kan je wel inzicht geven in hoe jouw huidige (wellicht ongewenste) stemming tot stand is gekomen. En deze driehoek kun je vervolgens gebruiken om, nadat je bijvoorbeeld een flinke huilbui hebt gehad, je stemming positiever te krijgen.
In deze video leggen we je graag meer uit over de driehoek van betekenis en hoe je dit in kunt zetten om jouw stemming positief te veranderen. Werkt de video niet? Gebruik dan deze link: https://www.youtube.com/watch?v=Hw-VpZgpX5s&t=168s
De driehoek van betekenis bestaat uit:
- Fysiologie
- Taal
- Focus
Fysiologie
Hoe je je lichaam gebruikt, bepaalt hoe je je voelt. Wanneer je in elkaar gezakt op de bank zit met je schouders naar voren en je hoofd richting je borst gebogen, duurt het niet lang voordat je je minder positief gaat voelen. Denk maar eens aan de houding van iemand die zich verdrietig of depressief voelt.
Het tegengestelde is ook waar. Wanneer jij een houding van een kampioen aanneemt, die net zijn grootste prestatie ooit heeft geleverd; voeten stevig naast elkaar op de grond, borst naar voren, gebalde vuisten in de lucht en een blik omhoog gericht, dan zal je merken dat jij je direct veel positiever zal voelen.
Door hoe je jouw lichaam gebruikt, worden bepaalde chemische reacties in je lichaam en zenuwstelsel geactiveerd, die een stemming met zich meebrengen. Dit is wetenschappelijk bewezen. Zo is het inmiddels bekend dat bijvoorbeeld wandelen bijdraagt aan de mentale gezondheid en elke dag wandelen de kans op een burn-out of depressie sterk kan verminderen.
Elke emotie heeft een fysiologisch recept. Wanneer je jezelf blij voelt, gebruik je jouw lichaam anders dan wanneer je verbazing voelt, en wanneer je jezelf krachtig voelt, gebruik je jouw lichaam anders dan wanneer je je ontspannen voelt. Probeer bij jezelf te ontdekken hoe jij dit doet. Hoe kun jij jouw lichaam gebruiken, om jouw stemming te veranderen? Denk bijvoorbeeld aan sporten, een dansje doen in de kamer of een stevige wandeling. Simpelweg meer gaan glimlachen, kan ook al effectief zijn.
Focus
Datgeen waar je op focust, bepaalt wat je ziet. Wanneer je lang genoeg focust op wat er mis gaat, zal je vanzelf dingen vinden. Terwijl wanneer je focust op wat er goed gaat, je juist deze dingen gaat vinden.
Ons brein verwerkt informatie door filters. Het generaliseert, vervormt en laat dingen weg. Het is ook een hele sterke zoekmachine, die zich richt op de focus die jij bepaalt. Denk maar eens niet aan een paarse olifant… Alleen door het benoemd te hebben wordt je aandacht er al heen gestuurd.
Wees je daarom bewust hoe krachtig jouw focus is. Door bewust je focus te richten op bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden, magische momenten of groei, zal je perceptie vaak direct op een positieve manier veranderen. Wat ervoor zorgt dat je stemming veel aangenamer wordt.
Wanneer je je in een ongewenste stemming bevindt, kun je dus jezelf de vraag stellen, waar ben ik nu op gefocust? Waar gaan mijn gedachten naartoe? En kijk vervolgens of je jouw focus kunt veranderen. Denk bijvoorbeeld eens aan 10 dingen waar je dankbaar voor bent, een fijne herinnering of iets anders waar je normaal gesproken blij van wordt.
Taal
Woorden hebben een grote impact op hoe je je voelt. Vaak zijn mensen zich hier niet bewust van. Door hier meer bewust van te worden wordt het makkelijker om jezelf en anderen positief te beïnvloeden met behulp van taal.
Taal heeft op de volgende manieren invloed op je stemming:
1. De woorden die we koppelen aan emoties geven betekenis aan de emotie
Hoe je je ook voelt, de woorden die je gebruikt om je gevoel of stemming te benoemen zijn hierop van grote invloed. Als je je een beetje down voelt en je noemt het intens verdrietig, zal je je gemakkelijker slechter voelen. Voel je je opgewekt en spreek je uit dat je je heel gelukkig voelt, zal dit het opgewekte gevoel versterken. Wanneer er een onverwachte uitdaging opkomt, hebben veel mensen de neiging om zich gefrustreerd te voelen. Wij hebben gemerkt dat het een stuk gunstiger is om jezelf op zo’n moment vooral gefascineerd te voelen. Probeer het maar eens uit, elke keer dat wanneer je gefrustreerd of boos bent, zeg dan ‘fascinerend’ en merk op wat het doet.
Een ander mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de emotie die je in je buik voelt wanneer je iets spannends gaat doen. Zoals spreken op een podium. Je kunt die kriebels in je buik, de zwetende oksels, de trillende handen de betekenis geven dat het spannend of zelfs eng is. Maar wist je dat de emotie verliefdheid of enthousiasme bijna gelijkwaardige sensaties zijn in je lijf? In plaats van dat je zegt, ‘ik vind het eng’ kun je bijvoorbeeld zeggen ‘ik merk dat ik me enthousiast voel’. Dat geeft de emotie een andere betekenis.
2. De dingen die wij zeggen tegen onszelf bepalen hoe we ons voelen
De persoon waarnaar we het meest luisteren in ons leven, zijn we zelf. Deels hardop en voor een groot deel in gedachten. Wat we tegen onszelf zeggen is daarom van groot belang. Zijn jouw woorden en gedachten ondersteunend voor wie jij bent, wie je wilt zijn en de doelen die je wilt bereiken?
De uitspraak “lief zijn voor jezelf” is belangrijker dan veel mensen door hebben. Praat tegen jezelf zoals je ook tegen een vriend of vriendin zou praten. Blijf jezelf niet veroordelen over bepaalde acties, maar kijk met een vriendelijke blik naar wat je nu anders zou kunnen doen of wat je van de situatie hebt geleerd. Besteed bewust aandacht aan de dingen die jij tegen jezelf zegt. Je kunt hier dagelijks mee oefenen om dit positief te veranderen. Zeg bijvoorbeeld vaker lieve dingen tegen jezelf in de spiegel, of schrijf positieve affirmaties op.
3. De vragen die wij onszelf stellen sturen onze aandacht
Vragen sturen onze focus. Wanneer je jezelf vragen stelt, werkt je brein als een soort zoekmachine. Welke vraag je ook stelt, je brein gaat op zoek naar een antwoord.
Wanneer je jezelf deze vragen stelt:
- Waarom lukt het mij niet?
- Waarom heb ik altijd pech?
- Wat is er mis met mij?
Dan zal je brein hoogstwaarschijnlijk antwoorden vinden waardoor je jezelf nóg minder goed voelt.
Terwijl, wanneer je jezelf vragen zoals deze stelt:
- Wat ga ik vandaag voor leuke dingen doen?
- Hoe kan ik deze situatie beter maken?
- Waarom zou ik dat wel doen?
- Wat zou ik doen als mijn doel 2x zo groot was?
- Hoe zou ik het dan aanpakken?
Dan zal je brein de antwoorden op deze vragen vinden. Deze antwoorden zorgen vaak juist voor een beter gevoel en meer mogelijkheden.
De auteur Tim Ferriss heeft voor zijn boek Tools of Titans tientallen van de meest succesvolle mensen in het bedrijfsleven, de sportwereld, en in de academische wereld geïnterviewd. Wat hij ontdekte is dat de meest succesvolle mensen zichzelf heel bewust bepaalde vragen stellen. Wanneer hij mensen interviewt is een van de dingen die hij keer op keer probeert te achterhalen “Welke vragen stelt deze persoon zichzelf waardoor hij/zij deze uitzonderlijke resultaten behaalt?”
Driehoek van Betekenis, simpel en toepasbaar
De driehoek van betekenis kan jou helpen om jouw stemming te veranderen. Het maakt niet uit welke van de drie je kiest, wanneer er iets in jouw fysiologie, focus of taal veranderd, veranderd er ook iets in hoe jij je voelt. Ga hier bewust mee aan de slag en je zult merken dat je meer grip krijgt op jouw stemming en dat je je vaker geweldig zult voelen. Wil jij meer tools en tips om jezelf verder te kunnen ontwikkelen? Volg dit gratis webinar!