Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

08 Sep 2022 | Spiritualiteit & Zingeving

Mediteren: we noemen het ook wel mindfulness of ademhalingsoefeningen. Bij meditatie breng je je hoofd en je lichaam tot rust. Er zijn verschillende vormen van meditatie, maar in de basis komt meditatie er altijd op neer dat je je focust op iets en hierdoor je gedachten en emoties kunt observeren zonder hier een oordeel over te hebben. Zo leer je ze loslaten en ervaar je rust. Wil jij gaan beginnen met mediteren? Dan kunnen onze tips goed van pas komen! In dit artikel vind je 7 tips voor meditatie voor beginners.

Wat zijn de voordelen van beginnen met mediteren?

Beginnen met mediteren kan een behoorlijke stap zijn. Het is immers iets nieuws en dus kan het best spannend voelen. Beginnen met mediteren wordt echter een stuk makkelijker wanneer je je verdiept in de voordelen. We zetten hieronder een aantal voordelen voor je op een rijtje, maar de lijst van voordelen die je ervaart door meditatie, is eindeloos!

Om jezelf te motiveren om te beginnen met mediteren, kan het helpen om deze voorbeelden van de effecten van meditatie door te nemen:

  • Meer compassie voor jezelf en anderen;
  • Betere relaties met je partner en mensen om je heen;
  • Meer focus en concentratie;
  • Meer ontspanning en een betere slaap;
  • Beter kunnen omgaan met emoties en gedachten;
  • Minder piekeren, stress en angst;
  • Minder fysieke pijn;
  • Het voorkomen van depressie;
  • Een sterker immuunsysteem en een lagere bloeddruk.

Met deze informatie in ons achterhoofd, gaan we door naar de tips. We geven je 7 tips om vandaag nog te kunnen beginnen met mediteren!

1.     Denk er niet te lang over na

Wanneer je een nieuwe gewoonte wil starten, zoals in dit geval mediteren, dan is het raadzaam om er niet te lang over na te denken en gewoon een start te maken. Je hoeft geen expert te zijn op het gebied van meditatie om toch de eerste stappen al te kunnen zetten. En het leuke is: wanneer je eenmaal een eerste, kleine stap hebt gezet, worden de stappen daarna een stuk makkelijker. Het perfecte moment om te beginnen met mediteren zal zich nooit gaan voordoen, want het perfecte moment bestaat eigenlijk niet. Die creëer je zelf in je hoofd. Zie vandaag dus als het perfecte moment. Denk niet te veel na en begin!

2.     Begin klein

Bij je eerste meditatie kun je het beste klein beginnen. Begin bijvoorbeeld met een meditatie van enkele minuten. Je zult merken dat je focus voor één minuut vasthouden al een behoorlijke uitdaging is. Voor een buitenstaander lijkt dit simpel, maar wanneer je er (voor het eerst) middenin zit, valt dat vaak toch tegen. Zet daarom je verwachting bij je eerste meditatie niet te hoog en begin klein. Wanneer het bijvoorbeeld twee minuten is gelukt, kun je je instellen op drie minuten bij je volgende meditatie. Wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om dit op te bouwen. Je bent nu eenmaal niet direct een ster wanneer je net begint, maar die word je vanzelf wanneer je jezelf hier de ruimte en de tijd voor gunt.

3.     Maak van meditatie geen ‘’moeten’’

We noemden het al: meditatie brengt eindeloos veel voordelen met zich mee. Je bent daarom wellicht geneigd om te denken dat je moet mediteren om een fijner leven te leiden. Maar is dat ook wel zo? Wanneer jij op dit moment veel stress ervaart en het mediteren gaat zien als nóg een taak op je to-do lijst, dan kan dit resulteren in juist nog meer stress. Zie meditatie daarom nooit als iets wat je moet doen. Beginnen met mediteren doe je wanneer je hier de tijd en de ruimte voor hebt, want het forceren van meditatie om het van je lijstje af te kunnen strepen haalt niet veel uit. Je wil mediteren, je moet niets – onthoud dat.

4.     Download een app

Wanneer je begint met mediteren, dan werkt een begeleidende app vaak prettig. Gelukkig zijn hiervoor talloze apps te vinden. Een voorbeeld van zo’n app is Headspace. Wanneer je een dergelijke app downloadt, hoef je zelf niet meer na te denken over hoe je het mediteren aanpakt, want de app biedt verschillende vormen van meditatie voor beginners. Erg handig dus!

Beginnen met mediteren doe je zo

5.     Kies een plek waar je ongestoord kunt mediteren

Kies een plek in je woning, of waar je ook wilt beginnen met mediteren, waar je ongestoord kunt zitten. Zorg dat alle stoorzenders zich buiten deze ruimte bevinden, zoals je telefoon of familieleden.

6.     Zit rechtop, met je voeten op de grond

Wanneer je je rug recht houdt en je voeten zich op de grond bevinden (bijvoorbeeld in de kleermakerszit), dan ben je minder snel geneigd om af te dwalen van je meditatie. Probeer het maar eens! Mediteren kun je in principe overal en in iedere houding, maar een rechte rug en voeten op de grond zijn aantoonbaar de beste houding wanneer je een beginner bent.

7.     Meditatie voor beginners: een oefening

Wanneer je wil gaan beginnen met mediteren, dan kan deze oefening een goed begin zijn.

Stap 1: Kies voor een comfortabele houding waar jij je goed bij voelt. Forceer niets, maar zorg dat in ieder geval je ruggengraat recht staat. Je hoofd blijft zo in lijn met je rug, wat een optimale houding is voor je eerste meditatie.

Stap 2: Haal een paar keer diep adem, en adem langzaam weer uit. Doorgaans voel je je hierdoor gelijk wat meer ontspannen.

Stap 3: Richt je aandacht nu volledig op je adem en hou dit vast.

Stap 4: Spoken er toch gedachten rond in je hoofd? Laat deze er zijn. Observeer ze, zonder oordeel. Probeer vervolgens je aandacht terug te brengen naar je adem. Dit proces blijf je herhalen.

Heb je deze oefening geprobeerd? Dan heb je in feite je eerste meditatie erop zitten! Mediteren hoeft niets anders te zijn dan je volledige aandacht naar je ademhaling brengen, om zo je hoofd en je lichaam tot rust te brengen. Gedachten observeer je zonder erover te oordelen, om vervolgens je aandacht weer terug te brengen naar je ademhaling. Wanneer het je lukt om dit enkele minuten vol te houden, dan heb je de meditatie voor beginners doorstaan!

Meditatie voor beginners: behandel jezelf met compassie

Wanneer je gaat beginnen met mediteren, behandel jezelf dan vooral met compassie. Tijdens de eerste sessies is men snel geneigd om gefrustreerd te raken wanneer gedachten maar blijven terugkomen, en dat is onterecht. Je hebt immers een druk leven met eindeloos veel gedachten, en je kunt eigenlijk niet van jezelf verlangen dat je deze gedachten de deur weet te wijzen tijdens je eerste meditatiesessie(s). Behandel jezelf dus met compassie en begrijp dat het juist de kunst is om deze gedachten te laten komen en gaan. Je merkt vanzelf dat het minder druk wordt in je hoofd en dat het mediteren je steeds beter afgaat. Onthoud waarom je wilde beginnen met mediteren en verlies die drijfveer niet uit het oog.

Wil jij ook de volgende stap naar een fijner leven zetten?

We hopen dat dit artikel je heeft kunnen helpen om te beginnen met mediteren. Naast deze tips, kan ook ons artikel over mediteren handig zijn. Mediteren is voor iedereen, en ook jij kunt het leren! Overweeg je ook andere stappen naar een fijner leven te zetten? Dan is onze online NLP Basiscursus wellicht iets voor jou. Je leert hier hoe je binnen 12 dagen meer voldoening uit je leven haalt, hoe je je krachtiger en zelfverzekerder voelt én je leert persoonlijke uitdagingen overwinnen. Nu tegen een gereduceerd tarief.

Meer artikelen over Spiritualiteit & Zingeving

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Onze mindset speelt een bijzonder grote rol in ons leven. Zonder dat je het altijd door hoeft te hebben, is je mindset altijd bij je. We worden ons steeds bewuster van de impact van onze mindset en het is dan ook niet verrassend dat je het begrip mindset overal...

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een marathon lopen, een soloreis boeken, een onderneming starten of een nieuwe baan aannemen: stuk voor stuk uitdagingen waar je in het leven bewust voor kunt kiezen. Wanneer je het gevoel hebt stil te staan in het leven, dan is het aangaan van een nieuwe uitdaging de...

Mindset veranderen? 6 Tips om je negatieve mindset te veranderen

Mindset veranderen? 6 Tips om je negatieve mindset te veranderen

Ervaar jij de nadelige gevolgen van een negatieve mindset en wil je daarom je mindset veranderen? Je bent niet alleen, veel mensen worstelen met een negatieve mindset. Het feit dat je je bewust bent van je mindset, is al een grote stap in de goede richting. Onze...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...