Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

29 Sep 2022 | Spiritualiteit & Zingeving

Een marathon lopen, een soloreis boeken, een onderneming starten of een nieuwe baan aannemen: stuk voor stuk uitdagingen waar je in het leven bewust voor kunt kiezen. Wanneer je het gevoel hebt stil te staan in het leven, dan is het aangaan van een nieuwe uitdaging de oplossing. Door het aangaan van een nieuwe uitdaging groei je als mens en leer je nieuwe vaardigheden. Wanneer je vervolgens de uitdaging weet te overwinnen, heb je het gevoel dat je de hele wereld aankunt. En in feite is dat ook zo! Je kunt immers bereiken wat je wilt, zolang je die eerste stap maar durft te zetten. Wil je weten hoe? Dat lees je in dit artikel. We vertellen je over de voordelen en geven je een stappenplan. Lees snel verder!

Waarom een nieuwe uitdaging aangaan?

Een nieuwe uitdaging aangaan kan moeilijk zijn. Het brengt onzekerheid, angst en spanning met zich mee. Het dwingt je om uit je comfortzone te stappen en het zal leiden tot veel ongemakkelijke gevoelens. Het klinkt dan wellicht ook tegenstrijdig wanneer we zeggen dat een nieuwe uitdaging aangaan vrijwel altijd een goed idee is. Hoe zit dat? We leggen het je uit.

Door nieuwe uitdagingen uit de weg te gaan en altijd binnen je comfortzone te blijven, ontwikkel je jezelf niet verder. Je blijft op hetzelfde punt hangen en doet geen nieuwe vaardigheden meer op. Je ontneemt jezelf dus de kans om grote stappen te kunnen zetten, iets nieuws te leren en je volle potentieel te ontdekken. Hoe klinkt dat? Waarschijnlijk best angstaanjagend. Je wil immers verder groeien in het leven! Hiervoor is het aangaan van een nieuwe uitdaging uitermate geschikt. Ondanks dat het je ook ongemak zal opleveren, is het ’t dubbel en dwars waard. Door het aangrijpen van een nieuwe uitdaging kom je een stap dichter bij de beste versie van jezelf.

Voordelen van een nieuwe uitdaging

Voordat we je vertellen over de voorbereiding van een nieuwe uitdaging, vertellen we je allereerst kort over de voordelen. Dit is deels situatieafhankelijk en dus kunnen de voordelen van jouw uitdaging afwijken, maar doorgaans gelden de onderstaande voordelen voor iedereen.

Je leert veel

Je leert oneindig veel over jezelf, je gedrag, de invloed die je hebt op jezelf en op anderen, je gedachten, de wereld en meer. Je doet niet alleen kennis op, je ontwikkelt ook nieuwe skills en leert van dingen die misgingen. Dat laatste is super waardevol, want zo weet je tenminste hoe je iets in het vervolg niet moet doen.

De voldoening is waanzinnig

Wanneer het je lukt om de uitdaging te overwinnen, dan ervaar je een enorme trots. Je voelt je voldaan en hebt ’t gevoel dat je nu alles aankunt. Dit is het moment waar je naartoe hebt gewerkt! Een ontlading en emotioneel moment.

Ook wanneer het je niet lukt om de uitdaging te voltooien zoals je in gedachten had, geeft het feit dat je het probeert hebt vooralsnog een voldaan gevoel. Dit gevoel is dus niet per definitie afhankelijk van de uitkomst. Reden genoeg om een nieuwe uitdaging aan te gaan!

Nieuwe uitdaging - de overwinning

Je ontdekt waar je grens ligt

We zijn soms iets te lief voor onszelf. Op de loopband stoppen we na dertig minuten met hardlopen omdat een half uur het doel was. Waarom zouden we ons lichaam uitdagen om door te gaan? Pas wanneer je bijvoorbeeld traint voor een marathon, dwing je jezelf ertoe om deze grens te verleggen. En pas dán zie je dat je grens zoveel verder ligt dan je voor mogelijk hield!

Wanneer je een nieuwe uitdaging aangaat, word je gedwongen om grenzen te (her)ontdekken. Je realiseert je dat je tot zoveel meer in staat bent dan je dacht.

Je bouwt zelfvertrouwen op

Omdat je jezelf laat zien waar je toe in staat bent, bouw je direct zelfvertrouwen op. Waar je voorheen wellicht nog twijfelde aan je eigen kunnen, heb je nu het bewijs dat je het wel kunt. Omdat je je zelfvertrouwen opkrikt, maak je fysiek en mentaal een groeispurt door. Je gaat geloven in jezelf en je verlegt de grenzen van je comfortzone. Het aangaan van een nieuwe uitdaging is één, maar het zelfvertrouwen dat je ermee wint is twee! Je hebt hier de rest van je leven baat bij.

Een volgende uitdaging wordt makkelijker

Uitdaging overwonnen? Dan is nu de drempel om een volgende uitdaging aan te gaan een stuk lager. Je bent zoveel ervaringen rijker, je hebt meer vaardigheden, je hebt meer zelfvertrouwen en je hebt de grenzen van je comfortzone verlegd. Je weet dus dat je in staat bent om een nieuwe uitdaging aan te gaan en daarom wordt het nemen van die stap een stuk makkelijker. Wil je weten hoe je je dan voorbereid op een nieuwe uitdaging? Dat lees je hieronder!

Stap 1: Bepaal je doel

Wat wil je bereiken? Wat heb je altijd al willen doen, maar heb je tot de dag van vandaag vermeden om niet toe te hoeven geven aan de ongemakkelijke gevoelens? Dit wordt jouw doel, jouw nieuwe uitdaging.

Wanneer je nog geen doel voor ogen hebt en je dit proces wil doormaken omdat je wil weten hoe het voelt om een uitdaging te overwinnen, kies dan iets wat ver buiten je comfortzone ligt. Ben je zakelijk heel sterk? Kies dan eens voor het lopen van een marathon of het beklimmen van een berg. Ben je daarentegen juist heel sportief? Kies dan voor een uitdaging op zakelijk gebied, zoals het verdubbelen van je omzet of het vinden van een nieuwe baan.

Zorg dat je doel écht een uitdaging is, want pas dan ervaar je alle positieve effecten.

Stap 2: Stel voor jezelf een deadline

Je wil urgentie creëren en het niet te vrijblijvend houden, want dan zou het geen uitdaging meer zijn. Zet daarom vandaag nog een deadline op je nieuwe uitdaging. Bijvoorbeeld:

  • Binnen nu en twaalf maanden, dus volgend jaar op deze datum, loop ik mijn eerste marathon.
  • Binnen nu en drie maanden ben ik begonnen bij mijn nieuwe werkgever.

Door je doel in tegenwoordige tijd te zetten, ga je er vanzelf in geloven dat dit je lukt binnen dit tijdsbestek. Kies voor een strakke deadline om voldoende urgentie te creëren en uitstelgedrag te voorkomen. Heb je hulp nodig om uitstelgedrag te verbannen? Volg dan onze online cursus Zeg dag tegen uitstelgedrag!

Stap 3: Maak een plan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak daarom een gedetailleerd plan om je nieuwe uitdaging binnen de tijd te kunnen volbrengen.

Beantwoord vragen als: Wat moet ik doen om mijn doel te bereiken? Welke mensen heb ik hiervoor nodig? Hoeveel tijd kost iedere stap me? Hoe maak ik mijn progressie meetbaar? Hoe bepaal ik of ik op de goede weg zit? Et cetera.

Door hier van tevoren goed over na te denken, kom je tijdens het proces voor minder verrassingen staan. Verrassingen hou je nooit helemaal tegen, maar je hebt in ieder geval het nodige denkwerk verricht en dit geeft je voldoende handvatten om met verrassingen en tegenslagen om te kunnen gaan!

Stap 4: Begin aan je nieuwe uitdaging

In feite ben je al begonnen wanneer je stap 4 bereikt hebt, want vanaf je eerste gedachte aan deze nieuwe uitdaging heb jij immers het proces al in gang gezet. Maar het wordt nu tijd om écht actie te gaan ondernemen. Begin met het uitvoeren van je plan.

Gaandeweg ga je ongemakkelijke gevoelens tegenkomen. Je zult spanning en stress ervaren, kampen met onzekerheid en twijfel en misschien zelfs overwegen om te stoppen. Hou op deze momenten de motivatie juist vast! Ongemak laat juist zien dat je aan het groeien bent. Het laat zien dat je je buiten je comfortzone bevindt – dé plek waar jouw kansen liggen! Blik nog een keer terug op de voordelen van het aangaan van een nieuwe uitdaging, iedere keer wanneer je de handdoek in de ring wil gooien. Sta stil bij je doel en denk aan het moment waarop je de uitdaging hebt overwonnen. Het is het echt waard! Het is raadzaam om jezelf hier vaak genoeg aan te herinneren en je einddoel te visualiseren.

Stap 5: Vier je succes

De vorige stap duurt, afhankelijk van het soort uitdaging dat je hebt gekozen, doorgaans het langst. In deze stap gebeurt zoveel en ieder doel kent natuurlijk zijn eigen proces. We gaan er in deze theorie vanuit dat je je uitdaging hebt weten te overwinnen. Dan is het nu tijd om dit succes te vieren! Zelfs wanneer je je doel niet helemaal hebt behaald, is er genoeg reden om ’t te vieren. Je hebt het immers geprobeerd en bent zoveel kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen rijker. Dat alleen al is het vieren waard.

Een nieuwe uitdaging aangaan: ook jij kan het!

Ben jij klaar om een nieuwe uitdaging aan te gaan? Ook wanneer je misschien het idee hebt nog niet helemaal klaar te zijn, dan is het juist goed om er toch aan te beginnen. Het perfecte moment komt er namelijk nooit – hierop wachten heeft dus ook geen zin. Gun jezelf de kans om écht stappen te zetten en begin aan die nieuwe uitdaging! We hopen dat de tips in dit artikel je verder hebben kunnen helpen. Vind je het vooral lastig om die eerste stap te zetten omdat je kampt met uitstelgedrag? Volg dan onze online cursus Zeg dag tegen uitstelgedrag. Je leert hier hoe je uitstelgedrag aanpakt en hoe je je dromen kunt realiseren.

Meer artikelen over Spiritualiteit & Zingeving

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Onze mindset speelt een bijzonder grote rol in ons leven. Zonder dat je het altijd door hoeft te hebben, is je mindset altijd bij je. We worden ons steeds bewuster van de impact van onze mindset en het is dan ook niet verrassend dat je het begrip mindset overal...

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Mediteren: we noemen het ook wel mindfulness of ademhalingsoefeningen. Bij meditatie breng je je hoofd en je lichaam tot rust. Er zijn verschillende vormen van meditatie, maar in de basis komt meditatie er altijd op neer dat je je focust op iets en hierdoor je...

Mindset veranderen? 6 Tips om je negatieve mindset te veranderen

Mindset veranderen? 6 Tips om je negatieve mindset te veranderen

Ervaar jij de nadelige gevolgen van een negatieve mindset en wil je daarom je mindset veranderen? Je bent niet alleen, veel mensen worstelen met een negatieve mindset. Het feit dat je je bewust bent van je mindset, is al een grote stap in de goede richting. Onze...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...