Mindset veranderen? 6 Tips om je negatieve mindset te veranderen

05 Sep 2022 | Spiritualiteit & Zingeving

Ervaar jij de nadelige gevolgen van een negatieve mindset en wil je daarom je mindset veranderen? Je bent niet alleen, veel mensen worstelen met een negatieve mindset. Het feit dat je je bewust bent van je mindset, is al een grote stap in de goede richting. Onze gedachten, onze emoties en ons gedrag zijn allemaal met elkaar verbonden. Onze gedachten zijn dus van grote invloed op hoe we ons voelen en hoe we handelen. Af en toe een negatieve gedachte is helemaal oké, maar wanneer de negatieve gedachten aanhouden, kan dit resulteren in een negatieve mindset. Je mindset veranderen begint bij de bewustwording dat ‘ie negatief is. Er zijn vervolgens talloze manieren om aan je mindset te werken. Wij geven je in dit artikel 6 tips!

Wat is mindset?

Mindset is de manier waarop je over jezelf denkt: over je kwaliteiten, talenten en intelligentie. Vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands staat mindset voor ‘overtuiging’. Je hebt overtuigingen over jezelf, zoals wat je wel en niet kan en de mate van veranderbaarheid binnen deze vaardigheden of talenten. Deze overtuigingen samen vormen jouw mindset.

Je mindset bepaalt niet alleen hoe je naar jezelf kijkt, maar bepaalt ook hoe je de wereld ziet en hoe je je gedraagt. Zie jij jezelf altijd door een negatieve bril? Dan zie je de wereld door deze zelfde bril. Je mening over je omgeving en over anderen is vaak negatief van aard, en je verwacht dat mensen ook negatief denken over jou. Je straalt dit uit en neemt doorgaans een minder sterke houding aan. Een negatieve mindset reflecteert dus op veel meer vlakken dan alleen de gedachten over jezelf. Het bepaalt je emoties, je gedrag en je prestaties. Dit geldt natuurlijk niet alleen bij een negatieve mindset, maar net zo goed bij een positieve mindset. Je kunt je dus voorstellen dat het leven een stuk aangenamer wordt wanneer je je mindset weet te veranderen naar een positieve!

Mindset veranderen: 6 tips

Een negatieve mindset vergt veel energie en levert weinig op. Ben jij klaar om je mindset te veranderen? Dan kunnen de volgende 6 tips je hierbij helpen.

1.     Leef zonder oordeel

Mensen met een negatieve mindset hebben snel een oordeel klaar. Men ziet iets en geeft dit direct de stempel ‘goed’ of ‘slecht’. Om je mindset te veranderen, is het raadzaam om vanaf nu te leven zonder oordeel. Iets hoeft geen stempel ‘goed’ of ‘slecht’ te krijgen. Je mindset veranderen begint bij iets gewoon te laten zijn.

We geven je een voorbeeld om weer te geven wat het effect is van wel of niet oordelen:

Stel, de buren hebben hun huis te koop gezet. Dit komt voor jou onverwachts, want je wist niet dat ze verhuisplannen hadden. Jouw eerste gedachte is ‘’Ze zullen wel uit elkaar zijn. Zo gaat het toch altijd bij relaties. Hoge vraagprijs ook, dat zullen ze er wel niet voor krijgen.’’

Als je dit nu eens ombuigt naar oordeelvrije gedachten: ‘’De buren hebben het huis te koop gezet. Ik wist niet dat ze verhuisplannen hadden.’’ en daar laat je het bij.

Zie je het verschil? Geen oordeel. Je speculeert niet over de reden. Je voegt geen onnodige negativiteit toe. Je laat iets gewoon zijn. Dit is een mega sterke basis voor een positieve mindset.

2.     Vervang negativiteit om je heen

Word je omringd door mensen met een negatieve mindset of heb je spullen in huis die je associeert met negativiteit? Kijk je negatieve programma’s op tv of scrol je door social media waar je een negatief gevoel van krijgt?

Je mindset veranderen ligt ook bij de zaken buiten jouw gedachten. Wees dus kritisch op datgeen wat jou negativiteit bezorgt.

Observeer eens voor één dag alles en iedereen om je heen. Bepaal van welke aspecten of mensen jij afscheid wil nemen omdat ze je alleen negativiteit brengen. Vervang deze voor positieve zaken.

3.     Praat positief over jezelf en over een ander

Benadruk altijd de positieve dingen wanneer je het over jezelf of over een ander hebt. Door te roddelen of mensen af te kraken, blijf je hangen in een negatieve mindset. Waarom wil je iets benoemen dat negatief is? Niemand wordt er beter van. Probeer daarentegen eens de positieve kanten te benadrukken tijdens een gesprek. Heb je eigenlijk niets positiefs te zeggen? Kies er dan voor om niets te zeggen en verander het onderwerp.

Op de lange termijn ga je merken dat je steeds minder geneigd bent negatief te praten, en dit laat zien dat je mindset in volle gang aan het veranderen is! Op den duur verdwijnt zelfs de behoefte om iets negatiefs te zeggen.

Mindset veranderen

4.     Denk positief

Positieve gedachten zijn de basis van een positieve mindset. Wil je je mindset veranderen, dan spelen je gedachten hierin dus de belangrijkste factor. Je gedachten ombuigen van negatief naar positief is iets waar je vanaf nu actief mee aan de slag kunt gaan.

Zonder dat je het door hebt, heb je eindeloos veel negatieve gedachten op een dag. Let er maar eens op hoe vaak je de woorden ‘niet’ of ‘nooit’ voorbij hoort komen in je gedachten. Dit lijkt onschuldig, maar dit zijn dus allemaal negatieve gedachten. Je kunt deze op een relatief simpele manier ombuigen naar positieve gedachten. We geven je enkele voorbeelden:

  • ‘Ik wil niet meer leven met te weinig geld’ ombuigen naar ‘Ik wil leven met voldoende geld’.
  • ‘Ik kom altijd te laat. Ik ga niet eens meer proberen om op tijd te komen’ ombuigen naar ‘Ik ga mijn best doen om op tijd te komen. Ik weet zeker dat ik dat kan’.
  • ‘Mijn baas luistert nooit naar mijn ideeën. Daarom probeer ik het maar niet meer’ ombuigen naar ‘Ik ga ervoor zorgen dat mijn baas naar me luistert’.

Zie je dat bij positieve gedachten de woorden ‘niet’ en ‘nooit’ niet gebruikt worden? Je gedachten ombuigen activeert in je brein iets heel anders dan wanneer je in de negatieve vorm blijft denken. De kans op slagen is hierdoor direct vele malen groter! Het is dus niet alleen een goede basis voor je mindset, het gaat je ook verder helpen in het leven.

5.     Oefen zelfcompassie

Door lief voor jezelf te zijn, is de kans groot dat je meer in jezelf gaat geloven en je meer zelfvertrouwen opbouwt. Heb je op dit moment destructieve gedachten die jouw negatieve mindset voeden? Begin dan vandaag nog met het oefenen van zelfcompassie. In plaats van altijd streng voor jezelf te zijn, kies je er nu voor om teder met jezelf om te gaan.

Vergelijk het met hoe je een kind behandelt. Je wordt niet boos op een kind wanneer hij of zij een kleine fout maakt, toch? Ieder kind maakt immers fouten, en het kind gaat door een leerproces. Jij ook! Gedurende je hele leven zullen fouten gemaakt worden en blijf je dagelijks leren. Het is dus van belang dat je jezelf op een liefdevolle manier behandelt en jezelf niet afstraft.

Vervang je destructieve gedachten dus voor constructieve gedachten. Observeer je gedrag en kijk wat er beter kan, zonder te oordelen over wat er slecht ging.

6.     Dankbaarheid

Waar ben je dankbaar voor? Door dagelijks op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent geweest, ga je de wereld op een hele andere manier zien. Je leert in te zien dat het allemaal zo slecht nog niet is en gaat geluk vinden in de kleinste dingen.

Heb je een slechte dag gehad en heb je bijvoorbeeld verdriet en frustraties ervaren? Dan zijn er nog altijd zaken die wel goed gingen en waar je dankbaar voor mag zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zon die scheen, je partner die er voor je was of het matras waar je na een lange dag op neerploft. Dankbaarheid en dus geluk zit in deze dingen. Door hier iedere dag bewust even bij stil te staan, ga je de goede kanten zien.

Je mindset veranderen van negatief naar positief doe je dus onder andere door het oefenen van dankbaarheid. Probeer het eens een paar weken uit en ervaar wat het met je mindset doet.

Mindset veranderen: ben jij er klaar voor?

We hopen dat de tips in dit artikel jou de handvatten hebben gegeven om je mindset aan te pakken. Wees je er bewust van dat je mindset veranderen geen kwestie is van dagen – het kan weken en zelfs maanden duren voordat je daadwerkelijk gaat voelen dat je mindset veranderd is. Door consistent te blijven werken aan je mindset, heb je er voor de rest van je leven baat bij! Wil je meer stappen zetten dan alleen je mindset veranderen? Dan is onze gratis online training over groeien iets voor jou. We vertellen je in deze gratis training over de Law of Attraction en meer wat jij moet weten om te kunnen bereiken wat je het liefste wilt! Zien we je snel?

Meer artikelen over Spiritualiteit & Zingeving

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Onze mindset speelt een bijzonder grote rol in ons leven. Zonder dat je het altijd door hoeft te hebben, is je mindset altijd bij je. We worden ons steeds bewuster van de impact van onze mindset en het is dan ook niet verrassend dat je het begrip mindset overal...

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een marathon lopen, een soloreis boeken, een onderneming starten of een nieuwe baan aannemen: stuk voor stuk uitdagingen waar je in het leven bewust voor kunt kiezen. Wanneer je het gevoel hebt stil te staan in het leven, dan is het aangaan van een nieuwe uitdaging de...

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Mediteren: we noemen het ook wel mindfulness of ademhalingsoefeningen. Bij meditatie breng je je hoofd en je lichaam tot rust. Er zijn verschillende vormen van meditatie, maar in de basis komt meditatie er altijd op neer dat je je focust op iets en hierdoor je...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...