De 10 NLP Basisovertuigingen Voor Succes

25 Jul 2022 | Gezond & Gelukkig leven, NLP Kennis, Werkgeluk & Ondernemen

Binnen NLP zijn de 10 overtuigingen ontdekt die de meest succesvolle mensen geloven. Deze NLP basisovertuigingen, ook wel basisveronderstellingen genoemd, zijn overtuigingen die over het algemeen leiden tot meer succes en geluk in het leven. Het zijn geen ultieme waarheden. Het zijn meer uitgangspunten van waaruit je handelt. Wanneer je denkt en doet alsof deze overtuigingen waar zijn, leidt dit vaak tot enorm positieve resultaten. Door het veranderen van je overtuigingen, ga je ander gedrag tonen, anders in het leven staan op een andere manier communiceren en andere acties ondernemen. Hierdoor ga je ook andere resultaten behalen. Oftewel, wanneer jij je overtuigingen verandert, verander jij jouw leven.

Wil je mensen modelleren die succesvol zijn, dan is het zinvol om de overtuigingen van die persoon te onderzoeken. Deze basisovertuigingen zijn afgeleid uit een reeks van succesvolle mensen waaronder Dr. Milton Erickson (psychiater), Virginia Satir (gezinstherapeute) en Gregory Bateson (antropoloog). Ze geven je meer flexibiliteit ten aanzien van jezelf en je gedrag in interactie met anderen.

Liever kijken dan lezen? Bekijk de video of volg deze link: https://www.youtube.com/watch?v=eoCU6-fDehU

1. Als iemand anders het kan, dan kan jij het ook

Mensen zijn snel geneigd om uitmuntende prestaties van anderen toe te schrijven aan geluk, aangeboren talent en/of het hebben van de juiste genen. De overtuiging ‘je hebt het of je hebt het niet’, is geen helpende overtuiging. Terwijl veel succesvolle prestaties in werkelijkheid opgebouwd zijn uit vaardigheden die door iedereen geleerd kunnen worden. Als je weet HOE iemand anders doet wat hij/zij doet ten opzichte van hoe jij het doet, kun jij het ook leren. En als je oefent, wordt je vanzelf beter.

2. Falen bestaat niet, er is alleen feedback

Hoe kijk jij naar falen? In onze cultuur hebben we aangeleerd, dat als iets een paar keer niet lukt, dat je dan maar beter kunt stoppen. Of wanneer je cijfers op school niet goed zijn, dan voelt dat als falen. Wanneer je kijkt naar hoe het leven daadwerkelijk in elkaar zit, dan kun je niet echt falen. Want 99% van alles wat je probeert, kun je gewoon opnieuw proberen.

Uitzonderlijk succes wordt zelden tot nooit behaald in slechts één of twee pogingen. Vaak komen er honderden of duizenden pogingen aan te pas. Het blijkt echter dat de meest succesvolle mensen die duizenden pogingen niet zien als falen, maar juist als waardevolle leermomenten. Iedere poging die niet het gewenste resultaat oplevert, geeft namelijk wel waardevolle feedback aan de hand waarvan je kan bijsturen richting je doel.

3. Je hebt altijd een andere keuze

We zijn geneigd onszelf vast te zetten. Dat kun je bijvoorbeeld terug zien in hoe wij taal gebruiken. Als iemand het woord ‘moeten’ gebruikt, geeft dat eigenlijk aan dat die persoon geen andere keuze heeft of ziet. Richard Bandler, één van de oprichters van NLP heeft vastgesteld dat wanneer je maar één optie hebt of ziet, je jezelf vastzet. Wanneer je twee opties hebt, voelt het als een dilemma. Maar wanneer je drie of meerdere keuzes hebt, voelt het als keuzevrijheid.
Elke ervaring kan beschreven worden op minstens 3 verschillende manieren. Als jij je perspectief verandert, dan krijg je meer informatie en verhoog je jouw keuzevrijheid. Zelfs als je ze niet ziet, hoort of voelt, weet dat er andere opties zijn. Het is dus de uitdaging om jezelf aan te leren, die andere keuzes te gaan zien. Dit kun je doen door jezelf de vraag te stellen ‘Welke opties heb ik nog meer?’ Je hebt altijd een andere keuze.

4. Je hebt alle nodige hulpbronnen in je

Hulpbronnen zijn kwaliteiten, eigenschappen, houdingen of emoties, die ons toelaten om te zijn wie we willen zijn en te bereiken wat we willen bereiken. Deze overtuiging gaat er vanuit dat je alle capaciteiten in je hebt om alle benodigde hulpbronnen tot hun recht te laten komen. Stel dat je bijvoorbeeld meer plezier wilt ervaren, dan weet jouw systeem wat er nodig is om plezier te voelen. Iedereen heeft een eigen recept of strategie om dit gevoel ook daadwerkelijk naar boven te brengen. Misschien denk je aan een plezierige herinnering of vertel je jezelf een grap. Je hebt altijd alle hulpbronnen in jou, zelfs wanneer je ze op dit moment nog niet kunt vinden. Als coach betekent dit dat je iemand geen hulpbronnen aanreikt, maar iemand slechts helpt om de hulpbronnen in zichzelf te ontdekken.

5. De kaart is niet het gebied

Wanneer we de wereld ervaren, wordt veel informatie gefilterd (door generalisaties, vervormingen en weglatingen). Dit betekent dat onze waarneming anders is dan de werkelijkheid. Bijvoorbeeld wanneer je een kaart hebt van Rotterdam, dan ziet dit er in de werkelijkheid anders uit. Met dit voorbeeld is het logisch, maar het is ook heel waardevol om je te beseffen dat dit zo iets met iedere theorie die je in je leven gaat horen. Ieder model, concept of theorie is slechts een afspiegeling van wat er werkelijk gaande is. En de stappen van een techniek omvatten lang niet alles van wat er in werkelijkheid gebeurt wanneer je een techniek uitvoert. Daarom gebruiken we binnen de NLP opleidingen ook vaak de uitspraak ‘ga het zelf eens ervaren’. Dan weet je pas echt wat de theorie of techniek voor jou doet met jouw waarnemingssysteem.

Basisovertuigingen succes NLP

6. Verandering van het proces is krachtiger dan de inhoud van de ervaring

De inhoud van een gebeurtenis kun je veelal niet veranderen, hoe graag je dat ook zou willen. Het is gebeurd zoals het is gebeurd. Wat je wel kunt veranderen is het proces van je ervaring: de manier waarop je erover denkt of hoe je je voelt, oftewel de betekenis die je geeft aan datgene wat er gebeurt in je leven.

In de video geeft Pim Janszen ook een voorbeeld van een onderzoek over een man die gokverslaafd en alcoholist is. Zijn twee zoons zijn allebei heel afzonderlijk opgegroeid. De één is ook alcoholverslaafd, leeft op straat en wist gewoon niet wat hij van zijn leven moest maken. Terwijl zijn broer juist heel gelukkig en succesvol is geworden. Allebei gaven ze dezelfde reden ‘Ja, wat wil je met zo’n vader?’. Het is dezelfde inhoud van de ervaring. Allebei hebben zij hun vader zo gezien. Alleen het proces is anders, de één gaf er de betekenis aan dat hij ook zo zou eindigen, terwijl de ander een voorbeeld zag van hoe hij het niet wilt en nam daardoor andere keuzes.

NLP gaat er vanuit dat verandering van het proces krachtiger is, dan de inhoud van de ervaring. Binnen NLP werk je dan ook alleen met het proces. Het voordeel hiervan is, is dat je als coach niet het hele verhaal van iemand hoeft te horen, om positieve verandering teweeg te kunnen brengen.

7. Communicatie is respons

Ook wel benoemd als “De betekenis van communicatie is de respons die je krijgt.” Als je de verantwoordelijkheid neemt voor jouw communicatie, dan verhoog je jouw mogelijkheden om je gedrag aan te passen op de reacties die je van de ander krijgt. Waardoor je flexibeler wordt en makkelijker aansluiting zal vinden bij de ander. Als je dus een reactie krijgt van iemand, die je liever niet wilt, of wat jij vervelend vind, vraag jezelf dan af ‘Wat had ik anders kunnen communiceren of wat ga ik in het vervolg anders communiceren?’. Dit helpt ook wanneer iemand iets niet begrijpt. Het is erg makkelijk om dan te zeggen dat het aan de ander ligt, maar veel waardevoller als je de verantwoordelijkheid in jouw eigen communicatie zoekt.

8. Elk gedrag heeft een positieve intentie

Er is een verschil tussen het gedrag en de intentie van dat gedrag. Het gedrag kan destructief zijn, de intentie die aanleiding geeft tot dat gedrag is positief. Alles wat we doen in ons leven, doen we met een bewuste of onbewuste intentie om een eigen behoefte te bevredigen. Geen enkel gedrag komt zomaar uit de lucht vallen. Heel vaak hebben we ook een oordeel over gedrag wat we doen. De innerlijke kritische stem gaat dan aan en dan stel je jezelf vragen als ‘waarom lukt het mij nou nooit?’ en ‘Het levert mij niks op waarom blijf ik het dan toch steeds doen?’.

Door de overtuiging ‘elk gedrag heeft een positieve intentie’ aan te nemen, kun je je bij jezelf afvragen welke onbewuste behoefte dit gedrag daadwerkelijk bevredigt. Wat zou de positieve intentie van dit gedrag kunnen zijn?. Bijvoorbeeld roken, wat zou de positieve intentie van jouw onderbewustzijn kunnen zijn om dat te blijven doen? Het kan bijvoorbeeld zijn dat het je verbinding oplevert, omdat je het gezellig vind om met collega’s in de pauze te roken. Of misschien geeft het je wel een gevoel van rust. Wanneer je weet welke behoefte jouw gedrag vervuld, maar je graag jouw gedrag zou willen veranderen kun je op zoek gaan naar iets wat dezelfde behoefte vervuld op een andere manier. In plaats van dat je jezelf blijft veroordelen omdat je niet kunt stoppen, kun je ook kijken naar ‘hoe kan ik op een andere manier die rust ervaren of creëren in mijn leven?’. Dan wordt het stoppen ook makkelijker.

9. Respecteer het wereldmodel van de ander

We zijn in elke situatie geneigd onze eigen waarheid als échte waarheid te zien. Wil je echt begrijpen wat de ander nu werkelijk bezighoudt en hoe hij de wereld om zich heen ziet? Dan is het van belang dat je ‘duikt’ in het wereldmodel van de ander. Bijvoorbeeld, wat heeft die ander meegemaakt waardoor hij of zij dit gelooft? Dit betekent niet dat je het overal mee eens hoeft te zijn. Het betekent wel dat je accepteert en respecteert dat er verschillen kunnen zijn tussen hoe jij in het leven staat, en hoe de ander in het leven staat. Het is de kunst om hierbij dus oordelen meer weg te laten. Een hierbij helpende gedachte kan zijn, ‘als ik in de schoenen zou staan van de ander, dezelfde opvoeding zou hebben gehad en dezelfde dingen zou hebben meegemaakt, zou ik waarschijnlijk hetzelfde gezegd en gelooft hebben.’ Dit kan je helpen om met veel meer respect te kijken naar wat anderen mensen zeggen, denken en geloven.

10. Het verleden staat niet gelijk aan de toekomst

De gebruikelijke verwachting is dat onze toekomst ongeveer hetzelfde zal zijn als het verleden. We zijn als mensen geneigd toch onze ervaringen te baseren op herinneringen en trauma’s. Bijvoorbeeld, wanneer drie relaties stuk zijn gelopen, geloof je misschien dat de vierde ook wel niks zal worden. Hierdoor blijf je echter vasthouden aan het verleden, waardoor er inderdaad niets zal veranderen. De kunst is juist om los te laten van het verleden, om op die manier in alle vrijheid jouw gewenste toekomst te kunnen creëren.

Wat kun je met deze NLP overtuigingen?

Dit waren de 10 basisovertuigingen die veel succesvolle mensen aannemen als waarheid. Let op, het zijn dus overtuigingen en geen absolute waarheden. Alleen de vraag die je jezelf kunt stellen is, ‘Is het gunstig om dit te geloven?’. Het maakt vaak dat je met meer verantwoordelijkheid en met meer grip in het leven staat. Welke van deze 10 NLP overtuigingen zou jij als eerste meer willen toepassen in jouw leven? We willen je uitdagen hier echt mee aan de slag te gaan, om te ervaren wat het voor je kan doen en veranderen.

Meer artikelen over Werkgeluk & Ondernemen

Met plezier naar je werk? Verhoog je werkgeluk met deze 6 tips

Met plezier naar je werk? Verhoog je werkgeluk met deze 6 tips

Mis jij soms ook het plezier in je werk? Zie je op tegen wéér een dag moeten werken en kijk je vanaf maandagochtend alweer uit naar het weekend? Dan ben je niet de enige. In iedere soort functie kan het voorkomen dat het plezier simpelweg verdwijnt. Gelukkig is er...

8 tips om jezelf en je team te motiveren

8 tips om jezelf en je team te motiveren

Zo nu en dan ontkomen we er niet aan: een gebrek aan motivatie op de werkvloer. Een vergadering die halverwege stagneert omdat de energie ontbreekt, een project dat niet afkomt of afspraken die simpelweg gecanceld worden. Stuk voor stuk nadelige gevolgen van een...

Positieve feedback: wat doet het met je?

Positieve feedback: wat doet het met je?

Positieve feedback is een cruciaal aspect in al jouw relaties. Of het nu een relatie met een collega, een werknemer, een vriend of je partner is: positieve feedback is wenselijk. Het is een krachtige methode om op zowel de korte als de lange termijn meer gedaan te...

Hoe geef je feedback? (Sandwich model)

Hoe geef je feedback? (Sandwich model)

Misschien herken je het wel, dat je kritiek hebt ontvangen op werk wat je hebt geleverd. Of dat je zelf feedback aan een ander wilde geven maar dat iemand dat compleet verkeerd heeft ontvangen. De ander voelde zich misschien gekwetst, terwijl jij het zelf niet zo had...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...