Mis jij soms ook het plezier in je werk? Zie je op tegen wéér een dag moeten werken en kijk je vanaf maandagochtend alweer uit naar het weekend? Dan ben je niet de enige. In iedere soort functie kan het voorkomen dat het plezier simpelweg verdwijnt. Gelukkig is er goed nieuws: hier kan verandering in gebracht worden! Ook jij kunt het werkgeluk terugvinden en weer met plezier naar je werk gaan. Hoe je dat bereikt? Daarvoor zijn talloze manieren en de 6 tips in dit artikel zijn een goed begin om vaarwel te zeggen tegen die dip en werkgeluk weer te verwelkomen!
Wat is werkgeluk?
Wanneer er sprake is van werkgeluk, dan kan dit in het kort omschreven worden als:
- Je doet werk waar je voldoening uithaalt;
- Je wordt enthousiast van je werk en beleeft er plezier aan;
- Je wordt voldoende geprikkeld en ziet uitdaging in je werkzaamheden;
- Je voelt intrinsieke motivatie om het werk gedaan te krijgen.
Je hebt werkgeluk deels zelf in de hand. Want wist je dat het ook onze eigen gedragingen en overtuigingen zijn die ervoor zorgen dat we wel of geen werkgeluk ervaren? Helaas ligt het niet voor de volle honderd procent binnen onze eigen macht. Ook je werkplek, je collega’s, je werkgever en externe omstandigheden leiden tot de mate van werkgeluk die jij op dit moment ervaart.
Hoe komt werkgeluk tot stand?
Werkgeluk is meer dan alleen plezier hebben in je werk. Werkgeluk betekent ook niet dat je altijd blij en gelukkig bent. Sterker nog: het betekent zelfs dat je stress ervaart en je frustreert over zaken die je op je werk constateert. Deze stress en frustratie laten zien dat je je werk met passie uitvoert. Je bekommert je erom en geeft erom. Een goed teken dus! Werkgeluk omvat dus veel meer dan alleen plezier, maar het zorgt er wel voor dat je met meer plezier naar je werk gaat. Hoe komt het tot stand? Onderzoek vertelt ons dat deze vijf elementen van grote invloed zijn op het werkgeluk:
1. Betekenisvol werk.
Hoeveel autonomie heeft een medewerker? Voert hij of zij het werk uit waar hij of zij goed in is en plezier uithaalt? Is het voor de medewerker duidelijk wat het belang is van het werk? Is er voldoende ruimte voor creativiteit?
2. Ondersteunend management.
Ontvangt men feedback en coaching? Past de leiderschapsstijl bij de medewerker? Zijn de doelen duidelijk en draagt diegene bij aan het behalen van deze doelen?
3. Werkomgeving.
Is er sprake van aandacht en erkenning? Hoe zien de werkplekken eruit? Zijn alle middelen aanwezig? Hoe flexibel en menselijk is de organisatie? Hoe is de cultuur?
4. Groei.
Wordt er aandacht besteed aan groeien en talenten (verder) ontwikkelen? Wat zijn de mogelijkheden tot groei binnen het bedrijf? Is er focus op persoonlijke ontwikkeling? Is er sprake van een leercultuur?
5. Vertrouwen in leiderschap.
Wordt er geïnvesteerd in de mensen? Is er onderling vertrouwen? Worden de missie en doelstelling duidelijk gecommuniceerd en welke rol speelt de medewerker hierin? Is er sprake van transparante communicatie? Is er voldoende inspiratie?
Wanneer je zelf merkt dat je weinig werkgeluk ervaart, of wanneer je als leidinggevende merkt dat er sprake is van een dip onder je medewerkers, probeer dan eens antwoord te geven op deze vragen. Ieder element is individueel belangrijk om het werkgeluk te verhogen, maar tezamen zorgt het voor ultiem werkgeluk.
Werkgeluk verhogen: de effecten
Medewerkers die meer werkgeluk ervaren zijn doorgaans creatiever, nemen meer initiatief, werken efficiënter en krijgen meer gedaan. Onderaan de streep wordt hiermee werken dus niet alleen plezieriger voor iedereen, het leidt ook tot meer bedrijfsresultaat. Voor zowel werknemer als werkgever zou het streven dus altijd moeten zijn om het werkgeluk te verhogen. Ervaar jij op dit moment een dipje en wil je weten hoe je dit werkgeluk verhoogt? Lees dan de volgende tips!
1. Vraag om feedback
Erkenning is belangrijk wanneer je je werk met plezier wil kunnen doen. Het is voor je werkgever of leidinggevende wellicht niet altijd direct duidelijk dat je feedback wil ontvangen en erkenning zoekt, dus soms is het een kwestie van duidelijke communicatie van jouw kant. Durf om feedback te vragen. Ondanks dat feedback natuurlijk niet altijd positief van aard is, is de kans wel groot dat je een stuk meer erkenning zult ontvangen dan wanneer je nooit om feedback vraagt. Zet hier dus zelf de eerste stap(pen).
2. Ontdek het belang van je werk
Op het eerste oog lijkt je werk misschien niet belangrijk en dat werkt demotiverend. Maar het werk zou niet uitgevoerd hoeven worden als het niet belangrijk was en dus is ook jouw werk belangrijk! Het is nu aan jou de taak om te ontdekken wat het belang dan precies is. Stel jezelf de volgende vragen:
- Wie heeft er baat bij mijn werkzaamheden? Wie is hiermee geholpen?
- Wat zou er gebeuren als mijn werk niet meer gedaan zou worden?
- Wat draagt mijn werk bij binnen deze organisatie?
Door op deze vragen antwoord te geven, kom je al snel tot de conclusie dat je werk wel degelijk belangrijk is. Door het belang te ontdekken, zul je direct meer motivatie en dus meer werkgeluk ervaren.
3. Richt je werkplek naar wens in
We benoemden het al: je werkplek speelt een grote rol in jouw werkgeluk. Mis je in je werkomgeving iets of wil je iets rigoureus veranderen? Vraag aan het management of dit aangeschaft of veranderd kan worden. Benadruk hierbij dat je dit doet omdat je streeft naar meer werkgeluk, wat op termijn voordelig is voor alle betrokkenen. De reden erbij vermelden kan helpen om draagvlak te creëren en budget te ontvangen om een fijne werkplek te realiseren.
4. Je werk moet ook energie opleveren
Kost jouw werk je meer energie dan het je oplevert? Dan is de kans groot dat je werkgeluk zal blijven dalen. Het is daarom noodzakelijk om dit tijdig te constateren en vervolgens stappen te zetten om dit om te draaien. Past het werk nog wel bij je? Voel je intrinsieke motivatie om het werk uit te voeren? Ervaar je te veel, of juist te weinig druk? Dit kan er allemaal voor zorgen dat het werk je alleen energie kost en je er geen energie voor terug krijgt. Hierdoor verdwijnt je motivatie en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Tijd voor verandering dus! Analyseer voor jezelf waar je wél energie uithaalt en maak dit vervolgens bespreekbaar, of maak (afhankelijk van je functie en het type organisatie) zelfstandig de keuze om meer aandacht te geven aan datgeen waar je energie van krijgt.
5. Werk aan je relatie met collega’s
Of dit nu directe collega’s zijn of het management wat je wellicht niet zo vaak spreekt: een goede relatie zorgt voor meer werkgeluk. Het is daarom goed om de verbinding op te zoeken en regelmatig contact te hebben. Je raakt door hen geïnspireerd en dit kan bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen én je stemming! Daarnaast leidt een betere onderlinge band ook tot transparantere communicatie, openheid over doelstellingen en een leercultuur.
6. Bepaal je eigen doel
Wanneer de doelen vanuit het management duidelijk worden gecommuniceerd, dan draagt dit zeker bij aan jouw mate van werkgeluk. Je wordt weer even op scherp gezet en je weet waarom jouw werk betekenisvol is. Maar sta je ook weleens stil bij je eigen doel(en)?
Door voor jezelf doelen te stellen, voorkom je dat je je gaat vervelen. Je weet nu waar je het voor doet. Je kunt ergens naartoe groeien en stelt je eigen ontwikkeling centraal. Dit is minstens net zo belangrijk als de gezamenlijke doelen – al dan niet belangrijker! Jij haalt er voldoening uit en dus verhoogt het je werkgeluk.
Werkgeluk verhogen: ga jij de uitdaging aan?
Het mag duidelijk zijn dat het verhogen van je werkgeluk veel positieve effecten kan hebben, voor zowel jou als individu als voor de organisatie als geheel. De tips in dit artikel zijn slechts een begin, want er zijn talloze manieren om je werkgeluk te verhogen en meer plezier in je werk te hebben. Wist je dat NLP ook kan bijdragen hieraan? Je leert door NLP namelijk je eigen gedrag én het gedrag van anderen beter te begrijpen en te beïnvloeden. Heel toepasselijk, omdat werkgeluk niet alleen binnen je eigen macht ligt. Hiervoor zul je ook anderen moeten meekrijgen. Is je interesse gewekt? Dan is onze Basiscursus NLP wellicht iets voor jou! Online en in je eigen tijd leer je hier de basisprincipes van NLP.