Je droom waarmaken: 10 Tips

02 Sep 2022 | Spiritualiteit & Zingeving

Heb jij dromen die je wil waarmaken? Voor jezelf beginnen, je bedrijf uitbreiden, een marathon lopen, coach worden of een wereldreis maken? Dit is slechts een greep uit de talloze dromen die men kan hebben. Veel mensen dromen groots, maar missen het geloof in zichzelf. De drempel om daadwerkelijk hun droom te realiseren wordt daarmee te hoog en de kans is groot dat men de eerste stap uiteindelijk nooit zet. Een gemiste kans! Wil jij je droom waarmaken en bij de groep mensen behoren die er wel voor de volle 100% voor gaat? Dan geven we je in dit artikel 10 tips die jou kunnen helpen!

Iedereen kan zijn droom waarmaken

We beginnen met goed nieuws: ook jij kunt je droom waarmaken. Het valt of staat echter met het geloof in jezelf. Vertel jij jezelf dat je het niet kan, dat je het talent ervoor niet hebt of dat een ander het beter zal doen? Dan wordt het allereerst tijd om deze negatieve gedachten over jezelf opzij te zetten en te vervangen met geloof. Hoe vaker jij tegen jezelf zegt dat het niet gaat lukken, hoe kleiner de kans wordt dat je je droom waarmaakt. Begin daarom vanaf nu met positief denken. Werk aan je mindset en zet negatieve overtuigingen over jezelf aan de kant. Ook jij kan het! De eerste stap is dit gaan geloven.

De meeste dromen zijn al eens bereikt door anderen. Wil jij een marathon lopen? Duizenden mensen ging je voor. Als zij het kunnen, dan is dat hét bewijs dat ook jij het kan. Je zult erin moeten geloven, actie moeten ondernemen en eindeloos veel moeten trainen. En dan lukt het ook jou, omdat jij het geloof in jezelf al had voordat je begon met je eerste training.

10 tips om je droom waar te maken

Jouw droom waarmaken begint vandaag. Het gaat een proces worden, maar wel een proces waar je straks met een grote glimlach en een voldaan gevoel op terugblikt. Zie het als een reis. Streef naar het eindresultaat en geniet gaandeweg. Deze tips zullen je alvast helpen.

1.     Maak je droom zo concreet mogelijk

Deze tip mag niet onderschat worden. Door je droom zo concreet mogelijk te maken, maak je het voor jezelf makkelijker om je droom te bereiken. Je kunt gaan plannen, acties ondernemen en het proces meetbaar maken. Maak je droom dus zo concreet mogelijk om écht naar je droom toe te kunnen werken. Ons artikel ‘Dromen omzetten in doelen’ kan hierbij goed van pas komen.

2.     Affirmeer voor zelfvertrouwen

Je droom waarmaken begint bij het geloof in jezelf. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar het is echt zo! Door dagelijks te affirmeren dat je in jezelf gelooft, bouw je het geloof in jezelf stap voor stap op. Een aantal voorbeelden van positieve affirmaties voor het realiseren van dromen:

  • Ik geloof in mezelf en in mijn droom.
  • Ik geloof dat ik alles in huis heb om mijn droom waar te maken.
  • Ik maak mijn droom waar.
  • Ik ben zelfverzekerd.
  • Ik heb het zelfvertrouwen om te bereiken wat ik wil.

Door deze affirmaties dagelijks op te schrijven en regelmatig in gedachten te herhalen, ga je deze affirmaties vanzelf aannemen en dus geloven. Je zult merken dat het proces naar je droom waarmaken op een natuurlijkere manier gaat verlopen.

3.     Praat met mensen die in hetzelfde schuitje zitten

Je bent waarschijnlijk niet de enige met deze droom. Misschien zijn er mensen in je directe omgeving met dezelfde droom. Zijn deze er niet? Ga dan online op zoek naar mensen die hetzelfde of iets soortgelijks willen bereiken. Door met mensen te praten die dezelfde droom hebben, kun je het enthousiasme delen. Dit enthousiasme uit zich meestal direct in motivatie, en je kunt met elkaar afspreken dat je elkaar op de hoogte houdt van je progressie. Zie dit als een stok achter de deur.

4.     Streef naar een growth mindset

Wanneer je erin gelooft dat jouw kwaliteiten, vaardigheden en talenten veranderbaar zijn, dan komt je droom waarmaken een stuk dichterbij. Ben je er eigenlijk van overtuigd dat je moet roeien met de riemen die je hebt? Dan zit je ernaast. Dit is een fixed mindset die jou gaat tegenwerken in het realiseren van je droom. Streef daarom naar een growth mindset. Begin te geloven dat alles veranderbaar is – ook jouw kwaliteiten, vaardigheden en talenten! Je kunt alles leren wat je nodig hebt om jouw droom waar te maken.

5.     Stap uit je comfortzone

Een droom waarmaken lukt doorgaans alleen wanneer je met regelmaat uit je comfortzone stapt. Vind je dit spannend? Oefen het dan in minder belangrijke situaties. Doe iets wat je anders nooit zou doen. Glimlach naar iemand op straat of begin een kort gesprek met de postbezorger. Alles waarbij je (lichte) spanning voelt, is een stap buiten je comfortzone. Buiten je comfortzone liggen jouw kansen, dus voor het bereiken van je droom moet je je prettig gaan voelen bij het verlaten van deze zone.

6.     Schrijf regelmatig je droom op

Door je droom met regelmaat op te schrijven, herinner je jezelf aan het gevoel dat je droom je geeft. Wanneer een droom onbereikbaar voelt, neigen we er al snel naar om deze weg te stoppen – zelfs wanneer we al begonnen zijn met de reis om de droom waar te maken. Dit is een menselijke reactie, er komen immers veel ongemakkelijke gevoelens bij kijken en dat is spannend.

Door je droom regelmatig opnieuw op te schrijven, verlies je je droom niet uit het oog. Je herinnert jezelf weer even en activeert je brein. Je droom waarmaken komt hiermee, iedere keer dat je deze noteert, iets dichterbij.

7.     Visualiseer je droom

Visualeer hoe het waarmaken van je droom eruitziet. Zoek foto’s op in tijdschriften, op Pinterest of simpelweg op Google. Visualiseren helpt om een gevoel te krijgen bij je droom. Het geeft je een bepaalde emotie. Het maakt je droom tastbaar en daarom haalbaar.

Ben je creatief? Plak dan alles wat jij associeert met het waarmaken van je droom op een moodboard en hang deze ergens op, bijvoorbeeld bij je werkplek.

8.     Laat je inspireren door anderen

De kans is groot dat anderen jouw droom al hebben gerealiseerd. Laat je door het succes van deze mensen inspireren! Kijk een film, lees een boek of een blog of praat met mensen die hetzelfde hebben bereikt. Het succes van de ander is het bewijs dat jij het ook kan. Het is een inspiratie- en motivatiebron.

Droom waarmaken met deze tips

9.     Hou je progressie bij

Wanneer je je focust op een droom waarmaken, is het soms lastig om te zien wat je allemaal al bereikt hebt. Je denkt veel aan de toekomst en de weg naar je droom lijkt eindeloos, terwijl je progressie verwaarloosbaar voelt. Herkenbaar? Weet dan dat jouw progressie waarschijnlijk zoveel groter is dan je je realiseert! Het is daarom raadzaam om regelmatig terug te blikken. Stel jezelf de volgende vragen:

Waar stond je een jaar geleden? Waar stond je twee jaar geleden? Had je als kind verwacht te staan waar je nu staat? Welke vaardigheden heb je ontwikkeld? Welke kwaliteiten heb je nu, die je zes maanden geleden nog niet had?

Door je progressie bij te houden, besef je je dat je al grote stappen hebt gezet. Je mag trots zijn op jezelf! Je hebt deze al weten te zetten, dus je droom waarmaken lukt óók. Focus je dus niet alleen op de droom zelf, maar ook op de progressie je al gemaakt hebt. Dit geeft je de kracht om door te blijven zetten.

10.  Zie tegenslagen als een leermoment

Veel mensen kampen met faalangst. Een grote boosdoener die ervoor zorgt dat we ons niet wagen aan het nastreven van onze dromen. Heb je te maken met faalangst? Weet dan dat tegenslagen altijd bij het proces horen. Je droom waarmaken begint bij falen en dat is helemaal oké! Iedere tegenslag is namelijk een leermoment. Iets is kennelijk niet gelukt, maar het heeft je wel iets bijgebracht. Kijk altijd naar wat je hebt geleerd en neem dit mee in je volgende poging om iets te bereiken. Door falen niet langer te zien als een fout, maar juist als een leermoment, maak je de reis naar jouw droom een stuk aangenamer.

Je droom waarmaken. Ben jij er klaar voor?

Deze tips gaan jou helpen bij je droom waarmaken. Naast deze tips, zijn er talloze tips en stappen die jij in acht kunt nemen om nu écht je droom te bereiken. Wist je dat we hier bij het Sluis NLP Instituut ook een gratis online training voor hebben? Deze vind je hier! In deze training vertellen we je over de 5 stappen om te kunnen bereiken wat jij het liefste wil. Je droom waarmaken komt met deze gratis training dus direct een stuk dichterbij! We vertellen je onder andere over de Law of Attraction, hoe je tot de kern van een probleem komt en hoe je je brein positief kunt beïnvloeden voor succes en geluk. Zien we je snel?

Meer artikelen over Spiritualiteit & Zingeving

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Onze mindset speelt een bijzonder grote rol in ons leven. Zonder dat je het altijd door hoeft te hebben, is je mindset altijd bij je. We worden ons steeds bewuster van de impact van onze mindset en het is dan ook niet verrassend dat je het begrip mindset overal...

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een marathon lopen, een soloreis boeken, een onderneming starten of een nieuwe baan aannemen: stuk voor stuk uitdagingen waar je in het leven bewust voor kunt kiezen. Wanneer je het gevoel hebt stil te staan in het leven, dan is het aangaan van een nieuwe uitdaging de...

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Mediteren: we noemen het ook wel mindfulness of ademhalingsoefeningen. Bij meditatie breng je je hoofd en je lichaam tot rust. Er zijn verschillende vormen van meditatie, maar in de basis komt meditatie er altijd op neer dat je je focust op iets en hierdoor je...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...