Persoonlijke ontwikkeling: hoe NLP jou kan helpen

20 Aug 2022 | Spiritualiteit & Zingeving

Heb jij het idee dat je veel meer potentie in je hebt dan je op dit moment benut? Dan hebben wij daarop het antwoord voor je: dat is inderdaad zo. De kans bestaat dat jij slechts een fractie van de potentie die je in je hebt, ook daadwerkelijk benut. Maar hoe ontdek je die potentie en hoe leer je deze te benutten? Hier komt persoonlijke ontwikkeling om de hoek kijken. Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat jij de beste versie van jezelf kunt worden. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling betekent tijd en energie in jezelf investeren, met als doel te groeien als mens. Ben je benieuwd wat persoonlijke ontwikkeling precies is en hoe NLP je daarbij kan helpen? Dat vertellen wij je in dit artikel.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is de manier waarop je aan jezelf en je vaardigheden werkt. Het zijn de activiteiten die je onderneemt om jezelf te verbeteren. Wanneer we de twee woorden los van elkaar bekijken, dan zien we ‘persoonlijk’ en ‘ontwikkeling’. Het draait dus om de ontwikkeling die jij persoonlijk doormaakt. Dit kan alleen jij in gang zetten en alleen jij draagt de verantwoordelijkheid hiervoor. Persoonlijke ontwikkeling is een breed begrip waaronder alle stappen vallen die je zet ter verbetering van je zelfbewustzijn, talent, identiteit en potentie. We noemen persoonlijke ontwikkeling ook wel zelfontwikkeling of persoonlijke groei.

Persoonlijke groei begint bij bewustwording van de huidige situatie, om deze vervolgens te willen en kunnen verbeteren. Je leert en ontwikkelt. Wanneer je je bewust bezighoudt met je persoonlijke groei, dan draagt dit bij aan de kwaliteit van je leven en het realiseren van je dromen en doelen.

Wat bereik je met persoonlijke ontwikkeling?

Door consistent aan de slag te gaan met jouw zelfontwikkeling, kun je jezelf op alle vlakken verbeteren. Je leert je potentie te ontdekken en benutten. Je bent in staat om het maximale uit jezelf en dus uit het leven te halen. Betekent dit dat persoonlijke ontwikkeling altijd draait om het bereiken van (grote) doelen? Niet altijd. Persoonlijke ontwikkeling draagt ook bij aan een fijner leven waarin je doet wat je leuk vindt en je precies weet wat jou gelukkig maakt. Je bouwt zelfvertrouwen op, waardoor veel zaken je makkelijker afgaan. Het is dus een misvatting dat men alleen aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling hoeft te werken als er sprake is van grote dromen najagen. Persoonlijke ontwikkeling is voor iedereen, en dus ook voor jou!

Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat…

Je jezelf beter leert kennen. Je komt tot inzichten en begrijpt waarom je handelt en reageert op de manier waarop je dat doet. Door deze bewustwording ben je in staat om te verbeteren en anderen om je heen beter te begrijpen. Dit verbetert de relatie met jezelf, maar ook de relaties met anderen. Verder zorgt persoonlijke ontwikkeling er ook voor dat:

  • Je leert waar je krachten liggen, en ook waar je krachten niet liggen.
  • Je ontdekt waar je gelukkig van wordt.
  • Je effectiever gaat werken.
  • Je beter in je vel zit en je jezelf accepteert zoals je bent.
  • Je beter kan relativeren.
  • Je minder zorgen hebt.
  • Je meer rust, en dus minder spanning, ervaart.
  • Je meer bereikt.

De lijst van positieve effecten van persoonlijke ontwikkeling is eindeloos. Uiteindelijk draait zelfontwikkeling er grotendeels om dat je jezelf kent, dat je weet wat jou gelukkig maakt en dat je erin gelooft de potentie in je te hebben om datgeen te bereiken wat je wil bereiken.

Hoe helpt NL bij persoonlijke ontwikkeling?

Waar begint persoonlijke ontwikkeling?

Zonder dat je dit heel bewust doet, ben je eigenlijk altijd al bezig met zelfontwikkeling. Als kind is dit vanzelfsprekend, want je leert dagelijks nieuwe dingen en ontwikkelt met de dag. Wanneer men volwassen wordt, is er het risico dat je ontwikkeling stagneert. Dit kan te maken hebben met je mindset. Veel mensen hebben een statische mindset en geloven niet dat kwaliteiten en intelligentie veranderbaar zijn. Bij deze mensen stagneert de ontwikkeling en de kans is aanwezig dat zij zelfs helemaal niet in persoonlijke ontwikkeling geloven. Het uitblijven van zelfontwikkeling komt niet altijd door je mindset, maar kan ook komen omdat je je er nooit bewust mee bezig hebt gehouden. Wanneer alles in je leven goed gaat, dan sta je er wellicht ook niet zo snel bij stil dat er eigenlijk veel meer mogelijk is dan dit. Je hebt nu besloten wél aan de slag te willen met persoonlijke groei. Hoe begin je dan? Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat wil ik bereiken?

Het antwoord hierop is de reden dat je je wil gaan ontwikkelen. Er is iets wat op dit moment niet helemaal goed zit, anders zou je geen noodzaak voelen tot verbetering. Begin dus met een doel. Om tot een concreet doel te komen, kan dit artikel je helpen.

  1. Wie ben ik echt?

Deze vraag gaat dieper dan je op het eerste gezicht verwacht. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je antwoorden hebben op vragen als: waar word ik gelukkig van? Waar ben ik trots op? Waar ben ik bang voor? Welke patronen herken ik in mijn relaties, mijn werk en mijn dagelijkse bezigheden? Welke gewoontes heb ik? Waar word ik verdrietig van? Er gaat tijd inzitten om deze vragen eerlijk voor jezelf te kunnen beantwoorden. Gun jezelf deze tijd ook. Het begint bij de bewustwording, voor je aan de slag kunt met verbetering.

3.     Wat heb ik al in mij om mijn doel te bereiken, en waar moet ik nog verbeteren?

Je weet nu wat je wil bereiken en je bent je bewust van je huidige situatie. Dan is het nu aan jou om te bepalen wat er nodig is om daar te komen waar je heen wil. Op welke vlakken moet je je verder gaan ontwikkelen? Hier liggen jouw kansen. Hier ligt jouw motivatie om jezelf verder te gaan ontwikkelen. Je persoonlijke ontwikkeling is al begonnen door met de eerste vraag aan de slag te gaan, maar dit is het punt dat je overgaat op concrete actie.

Bij het Sluis NLP Instituut zijn we expert op het gebied van persoonlijke groei en NLP. Ben je benieuwd wat NLP voor jou kan betekenen in je persoonlijke ontwikkeling?

Hoe draagt NLP bij aan persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke groei begint bij bewustwording. Wanneer je je niet bewust bent van iets, kun je het ook niet verbeteren. Door NLP word je je bewust van de waarden en overtuigingen die jouw gedrag en communicatie bepalen. Je leert wie je bent en hoe je denkt. De overtuigingen die je bij je draagt, zijn het resultaat van hoe jij geprogrammeerd bent. Gedurende je hele leven ben jij onbewust geprogrammeerd tot de persoon die je vandaag de dag bent. Met NLP kom je tot nieuwe inzichten en leer je jezelf te herprogrammeren. Deze herprogrammering is de basis van jouw persoonlijke groei. Je doorbreekt je huidige denkpatronen en stelt jezelf in staat om je potentie in te gaan zien, om die vervolgens te kunnen benutten. Samengevat helpt NLP je bij het bereiken van je doelen.

Hoe het Sluis NLP Instituut jou kan helpen

Je hebt voor jezelf besloten aan de slag te willen met je persoonlijke groei en dat is waarschijnlijk ook de reden dat je hier beland bent. Hiermee is de eerste stap gezet! Bij het Sluis NLP Instituut bieden we jou de middelen die je nodig hebt om de beste versie van jezelf te worden. We omschreven al kort hoe NLP bijdraagt aan persoonlijke groei en dit is precies waar we jou bij kunnen helpen. Wil je laagdrempelig aan de slag met NLP? Dan is onze basiscursus NLP wellicht iets voor jou. Je ervaart hier zelf hoe NLP ervoor kan zorgen dat je meer voldoening uit het leven haalt, hoe je je krachtiger en zelfverzekerder voelt en hoe je persoonlijke uitdagingen kunt overwinnen. Kortom: een ijzersterke basis voor zelfontwikkeling. Wil je een stap verder gaan? Dan kunnen onze NLP-opleidingen de uitkomst bieden. Meld je aan voor onze vrijblijvende informatieavond zodat je kunt ontdekken of een NLP-opleiding of cursus inderdaad iets voor jou is.

Meer artikelen over Spiritualiteit & Zingeving

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Wat is een mindset en welke vormen zijn er?

Onze mindset speelt een bijzonder grote rol in ons leven. Zonder dat je het altijd door hoeft te hebben, is je mindset altijd bij je. We worden ons steeds bewuster van de impact van onze mindset en het is dan ook niet verrassend dat je het begrip mindset overal...

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een nieuwe uitdaging aangaan: voordelen en stappenplan

Een marathon lopen, een soloreis boeken, een onderneming starten of een nieuwe baan aannemen: stuk voor stuk uitdagingen waar je in het leven bewust voor kunt kiezen. Wanneer je het gevoel hebt stil te staan in het leven, dan is het aangaan van een nieuwe uitdaging de...

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Meditatie voor beginners: 7 tips om te beginnen met mediteren

Mediteren: we noemen het ook wel mindfulness of ademhalingsoefeningen. Bij meditatie breng je je hoofd en je lichaam tot rust. Er zijn verschillende vormen van meditatie, maar in de basis komt meditatie er altijd op neer dat je je focust op iets en hierdoor je...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...