Wat maakt daadwerkelijk gelukkig? 3 geluksfactoren

09 Sep 2022 | Gezond & Gelukkig leven

Wat maakt een mens gelukkig? Dit is een vraag die we steeds vaker voorbij horen komen. We kennen allemaal wel momenten van blijdschap, maar wat zorgt er nu echt voor geluk? Geluk is voor iedereen anders en daarom komt het voor iedereen op een andere manier tot stand. Maar, uit onderzoek is wel gebleken dat we allemaal te maken hebben met dezelfde drie geluksfactoren. En het goede nieuws is: je kunt je geluk beïnvloeden door je te richten op geluksfactoren waar je zelf de regie over hebt. Wil je weten hoe? Lees dan verder! Wij van het Sluis NLP Instituut vertellen je over de geluksfactoren en hoe jij invloed hebt op je eigen geluk.

Geluk komt tot stand door 3 geluksfactoren

Wat maakt een mens nu daadwerkelijk gelukkig? Hoogleraar Psychologie Sonja Lyubomirsky deed hier onderzoek naar. Uit haar onderzoek is gebleken dat het geluk van een individu tot stand komt door de volgende drie geluksfactoren:

  • Aanleg
  • Omstandigheden
  • Activiteiten

Naar schatting wordt ongeveer de helft van je geluk bepaald door je aanleg en dus is dit genetisch bepaald. Je hebt op dit deel geen invloed, omdat het al bij je geboorte bepaald is. Gelukkig blijft er dan de helft over waar je wél invloed op hebt! Dit deel bestaat voor ongeveer 10% uit je (leef)omstandigheden en 40% uit de activiteiten die je onderneemt om gelukkig te zijn.

Omdat je aanleg een geluksfactor is waar je niets aan kunt veranderen, richten we ons hieronder op de geluksfactoren ‘Omstandigheden’ en ‘Activiteiten’.

Geluksfactor: (leef)omstandigheden

Veel mensen zullen stellen dat je op je leefomstandigheden weinig tot geen invloed hebt. Maar is dat wel zo? In feite niet. Wanneer je je op dit moment in omstandigheden bevindt waar je ongelukkig van wordt, dan is er altijd iets wat je hieraan kunt doen. Je hebt hiervoor wellicht nog niet voldoende middelen (zoals geld) of je kunt de stap simpelweg nog niet zetten (omdat je bijvoorbeeld minderjarig bent), maar je kunt wel een plan maken en naar betere leefomstandigheden toe werken.

Het is dus een misvatting dat je leefomstandigheden een geluksfactor is waar je geen invloed op hebt. Je hebt wel degelijk de regie over (een deel van) je omstandigheden! Ben je niet tevreden met je werk? Ga op zoek naar een nieuwe baan. Ben je ongelukkig in je relatie? Werk hieraan of kies ervoor om je relatie te beëindigen. Zo kun je voor iedere omstandigheid waar je je ongelukkig over voelt, bedenken wat je eraan kunt doen. Het gebrek aan middelen is geen excuus om slechte omstandigheden te accepteren, want ook daar heb je meer invloed op dan je denkt.

Geluksfactor: activiteiten

Ongeveer 40% van het geluk dat we ervaren, wordt beïnvloed door de activiteiten die we ondernemen. Op deze geluksfactor hebben we dus invloed en hiervoor dragen we zelf de volledige verantwoordelijkheid. Onder activiteiten worden ook jouw gedachten gerekend. Het is dus een combinatie van:

  • Wat je op een dag doet. Bijvoorbeeld je werk, je vrienden zien, een hobby uitoefenen, sporten, eten en het huishouden.
  • Wat je op een dag denkt. Je gedachten spelen, naast de dingen die je daadwerkelijk onderneemt, een grote rol binnen deze geluksfactor. Je gedachten bepalen namelijk grotendeels hoe je je voelt, en dus bepalen ze ook je geluk.

Wanneer je activiteiten onderneemt waar je blij van wordt, resulteert dit in een gelukkig gevoel. Denk aan sociale activiteiten of simpelweg je werk waar je van geniet. Voor iedereen zijn deze activiteiten anders, en daarom is het noodzakelijk om zelf te ontdekken waar je gelukkig van wordt.

Je gedachten

Doe je wel veel leuke dingen, maar belemmeren je gedachten je om écht gelukkig te zijn? Dat is goed mogelijk. We hebben het zelf niet altijd door, maar ongeveer 77% van alles wat we denken is negatief. Deze negatieve gedachten dragen zeker niet bij aan een gelukkig leven en daarom is het tijd voor verandering. Je hebt zelf invloed op deze geluksfactor, en door de onderstaande oefeningen kun jij hier vandaag nog mee aan de slag gaan!

Een gelukkig leven: dankbaarheid oefenen

We noemden het al: je geluk wordt, onder andere, beïnvloedt door je gedachten. Je kunt jezelf trainen om op een positieve manier en vol dankbaarheid naar de wereld te gaan kijken. Zo leg je de focus op het positieve in plaats van op het negatieve, en op de lange termijn is dankbaarheid dé strategie voor een gelukkig leven.

Dankbaarheid kun je trainen door dagelijks te noteren waar je dankbaar voor bent. Pak er pen en papier bij en noteer iedere dag op een vast moment de zaken waar je blij van werd. Dit kunnen kleine dingen zijn die op het eerste oog vanzelfsprekend lijken. Door dit dagelijks te doen, train je dankbaarheid en ga je op een andere manier leven. Je wordt positiever, geniet meer en piekert minder. Waarom dankbaarheid dit effect op je geluk heeft?

Door dankbaarheid te oefenen, wordt…

  1. Dopamine aangemaakt. Dit is een neurotransmitter en deze hoort bij ons beloningssysteem. Dopamine geeft een gevoel van genot en plezier. Dit wordt bijvoorbeeld ook aangemaakt wanneer we sporten of seks hebben.
  2. Serotonine aangemaakt. Dit is een gelukshormoon dat wordt aangemaakt in ons brein. Het geeft een gevoel van tevredenheid, ontspannenheid en geluk.
  3. Je ventromediale prefrontale cortex geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat je je socialer opstelt.
  4. Je dersomediale prefrontale cortex geactiveerd. Dit gebied in je brein vergroot je leervermogen en stimuleert creativiteit.

We hoeven je waarschijnlijk niet meer uit te leggen waarom dankbaarheid oefenen daadwerkelijk leidt tot een gelukkiger leven! Ervaar het zelf en begin te noteren waar jij dankbaar voor bent. Ons artikel over dankbaarheid kan je verder helpen om meer te leren over dankbaarheidsrituelen.

Deze geluksfactoren maken gelukkig

Positief denken

Naast het trainen van dankbaarheid, kun je jezelf ook trainen in positief denken: een belangrijke geluksfactor. Dit doe je door je eerst bewust te worden van je huidige gedachten (en bijbehorende overtuigingen) om deze vervolgens om te buigen naar iets positiefs. Sta je er weleens bij stil hoe vaak de woorden ‘niet’ en ‘nooit’ in je gedachten voorkomen? Dit zijn negatieve gedachten.

Wanneer je bijvoorbeeld altijd denkt ‘Ik wil niet ongezond eten’, dan maak je van iets wat eigenlijk positief is (gezond eten) een negatieve gedachte. Buig deze daarom om naar: ‘Ik wil gezond eten’. Merk je het verschil? Wees kritisch op je gedachten en train jezelf in positief denken.

Positief denken betekent niet dat je dingen ontkent die niet goed zijn of niet goed gaan. Je focust je daarentegen op wat wél goed is of goed gaat. Zelfs in een vervelende situatie, is het mogelijk om de situatie vanuit een positieve invalshoek te bekijken. Je hebt iets geleerd en neemt deze ervaring mee naar de toekomst. Zo kun je zelfs uit nare dingen iets positiefs halen. Dat is de kracht van positief denken! Wanneer je dit onder de knie krijgt, is het van hoge waarde op je geluksgevoel.

Relaties

Binnen de drie geluksfactoren aanleg, omstandigheden en activiteiten zijn het je relaties die een rode draad vormen. Het zijn immers je sociale contacten die voor geluk (of ongeluk) zorgen, het zijn de activiteiten die je met deze mensen onderneemt en de gedachten die je van of over deze mensen krijgt. Onderschat je relaties dus niet wanneer je streeft naar een gelukkiger leven.

Heb je het gevoel dat je relaties er juist voor zorgen dat je ontevreden of zelfs ongelukkig bent? Kaart dit dan aan bij diegene(n), of indien je hier geen mogelijkheid toe ziet: maak zelf een beslissing in het beëindigen van deze relatie(s). Maak hier natuurlijk altijd een weloverwogen keuze en durf op jezelf te vertrouwen. Wees je ervan bewust dat je de regie zelf in handen hebt. Alleen jij kan zorgen dat je gelukkiger wordt! Je geluksfactoren zijn dan wellicht deels genetisch bepaald, er is een groot deel waar je zelf invloed op hebt en je relaties zijn daar een groot onderdeel van.

3 geluksfactoren voor een gelukkiger leven

Nu jij kennis hebt gemaakt met de drie geluksfactoren die leiden tot geluk, kun je ook actief aan de slag gaan met het teweegbrengen van een verandering. Laat dat gelukkige leven maar komen! De oefeningen die we in dit artikel hebben gegeven, zijn natuurlijk slechts een greep uit de talloze dingen die je kunt doen wanneer je streeft naar meer geluk. Je denkpatronen zijn hierbij van grote invloed. Wist je dat we daarover een online training hebben ontwikkeld? Je vindt deze online training hier! Je leert hier denkpatronen te doorbreken om jezelf nu écht gelukkig te laten zijn.

Meer artikelen over gezond & gelukkig leven

9 tips voor meer plezier in het leven

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Is het tijd voor een beetje ‘Me-time’? 11 handige tips

Me-time: we hebben het nodig om op te laden, om stress te laten varen en om prikkels te kunnen verwerken. Van tijd tot tijd smachten we naar een beetje me-time en toch lukt het niet altijd om hier tijd voor te vinden. Want laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste...

Meer blogs

9 tips voor meer plezier in het leven

Heb je het gevoel dat je in een sleur terecht bent gekomen en plezier in je leven mist? Veel volwassenen missen, net als jij, plezier in hun leven. Dit veroorzaken we zelf door te veel tijd en energie in verplichtingen en serieuze zaken te steken, waar we vervolgens...

Vergeving: hoe kun je iemand echt vergeven?

Er zijn momenten in het leven dat we iemand moeten vergeven. Soms schreeuwt ons hart dat dat we iemand helemaal niet willen vergeven, bijvoorbeeld wanneer we het oneens zijn met hetgeen deze persoon ons heeft aangedaan of wanneer we het niet willen bijleggen met hem...

Wat is passie en hoe vind ik mijn passie?

Passie: vroeg of laat ervaren we het in ons leven allemaal, in verschillende vormen. We associëren passie al snel met liefde, maar passie kun je voelen voor uiteenlopende zaken. Denk aan zaken, objecten, interesses en mensen. Het gevoel van passie is fijn - het kan je...

Perfectionistisch? 7 tips om met perfectionisme om te gaan

Perfectionisme: maximaal willen presteren en excelleren in datgeen dat je doet. Perfectionisme klinkt voor sommigen onder ons als een wenselijke eigenschap, want iemand die perfectionistisch is, streeft altijd naar een goed resultaat en doet zijn best. Helaas kent...