Wat is NLP en wat heb ik eraan?

04 Jul 2022 | NLP Kennis

NLP is een term die je steeds vaker hoort. Maar wat houdt het precies in en wat heb jij eraan? In dit artikel leggen we je graag uit wat NLP is en hoe je het kunt inzetten. Voordat we samen kijken naar wat NLP inhoudt, willen we je iets meer uitleg geven over de term zelf. In de video laten wij meer voorbeelden zien van hoe je NLP kunt gebruiken en wat het voor jou kan betekenen.

Definitie NLP

NLP is een afkorting dat staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Dit klinkt gelijk ingewikkelder, dan het is. Om het jou gemakkelijker te maken, hebben we deze term in kleinere stukjes opgedeeld.

NEURO

Neuro is afgeleid van het Griekse woord ‘neuron’, dat staat voor het zenuwstelsel. Tot op de dag van vandaag is het menselijk brein, in combinatie met het zenuwstelsel, het meest complexe orgaan dat we in ons universum gevonden hebben. De werking van ons brein is wonderbaarlijk!

De wetenschap komt steeds meer te weten over het brein, maar we weten nog lang niet alles. Hierdoor wordt gedurende ons leven zelden geleerd hoe we ons brein optimaal kunnen gebruiken. Je krijgt wanneer je geboren wordt helaas geen handleiding mee met hoe je het beste uit jezelf en je brein haalt. Ook in het onderwijs is hier nog weinig aandacht voor. NLP heeft de intentie om die handleiding wel te ontdekken en om dit over te dragen. Veel NLP technieken maken gebruik van de werking van ons brein, om voor positieve verandering te zorgen.

LINGUÏSTISCH

Linguïstisch staat voor taal. Dit gaat zowel over verbaal als non-verbaal uitgesproken of geschreven woorden, als ook over lichaamstaal (fysiologie) en stemgebruik (tonaliteit, timbre, tempo). NLP onderzoekt mensen die in staat zijn om uitmuntend te communiceren.
Zo wordt er onderzocht welke terugkerende patronen in taal en communicatie leiden tot de beste resultaten. Taal en communicatie zijn niet alleen belangrijk om te communiceren met de buitenwereld. Ook in je binnenwereld maak je voortdurend gebruik van taal. Denk maar aan de manier waarop je tegen jezelf praat. Dit kan veel invloed hebben op hoe jij je voelt en handelt. Door meer te leren over taal en communicatie kun je dus ook makkelijker met jezelf communiceren, en daardoor meer grip krijgen op je eigen gedrag. Ook leer je met NLP hoe je door middel van taal en communicatie anderen positief kunt beïnvloeden.

PROGRAMMEREN

Programmeren staat voor de mogelijkheid om onze communicatie en neurologische systemen zo in te richten dat we onze doelen effectiever bereiken. Tijdens ons leven hebben we een bepaalde programmering meegekregen. Alles wat je van je ouders, leraren of andere belangrijke personen hebt geleerd, heeft jou gevormd tot wie jij nu bent. Ook waar je bent opgegroeid, wat wel en niet binnen jouw bereik lag en emotionele gebeurtenissen hebben gezorgd voor bepaalde overtuigingen, normen en waarden. Dit kun je ook wel zien als jouw ‘programmering’. Hierdoor hebben we allerlei strategieën (succesvolle en ‘niet’ succesvolle) ontwikkeld om te handelen. NLP is erop gericht om effectief verandering aan te brengen in deze strategieën. Want niet alle overtuigingen die je hebt, helpen jou om het resultaat te krijgen dat jij graag wilt.

NLP opleiding

Wat is NLP?

Er zijn verschillende manieren om Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) te omschrijven.
Op basis van de definitie hierboven, zou je kunnen zeggen dat NLP een soort handleiding is voor je brein. Een methode, waarmee je door middel van taal en communicatie, jouw brein kunt beïnvloeden om positieve verandering teweeg te brengen. Oftewel: het is een methodiek voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. NLP is een wetenschap die zich bezighoudt met het bewust maken van onbewuste processen. NLP bestudeert het gedrag van mensen die succesvol zijn.

NLP is ook een attitude, een houding, een instelling en een gedachtegang, waarbij nieuwsgierigheid en experimenteel gedrag centraal staan. Wat drijft de mens? Waarom gedraagt de ene persoon zich op een bepaalde manier, terwijl de ander zich heel anders gedraagt in dezelfde situatie? Hoe kun je je eigen gedrag beïnvloeden? Hoe kun je het gedrag van anderen beïnvloeden? Hoe komt het dat iemand succesvol is in hetgeen hij of zij doet, terwijl iemand anders veel minder succesvol is? Waarom klikt het met de een goed en met de ander helemaal niet? Dit zijn enkele voorbeelden van vragen waar NLP zich mee bezighoudt.

Het is een verzameling technieken, die je in staat stellen om effectief te communiceren met jezelf en met anderen. Oftewel technieken die jouw persoonlijke effectiviteit vergroten. NLP biedt concrete handvatten om inzicht te krijgen in ons eigen gedrag of het gedrag van de ander en om, indien gewenst, dit gedrag te veranderen.

NLP en de wetenschap

Het is ontstaan in de jaren 70 toen twee jonge wetenschappers, Dr. Richard Bandler en Dr. John Grinder. Zij bestudeerden mensen die opvallend succesvol waren in hun werkveld. Zo bestudeerden ze onder andere Dr. Milton Erickson (psychiater), Gregory Bateson (antropoloog) en Virginia Satir (gezinstherapeut). Bandler en Grinder zijn op zoek gegaan naar de structuren die deze mensen succesvol maakten en brachten deze onder in modellen en technieken, die vervolgens weer overdraagbaar werden. Hierdoor kunnen ze snel, effectief en doelgericht aangeleerd worden door anderen. NLP is dus begonnen met de wetenschap van het modelleren.

NLP wordt ook wel omschreven als een empirische wetenschap. Dit betekent dat de modellen en technieken gebaseerd zijn op ervaringen en proefondervindelijke uitkomsten. Met andere woorden: werkt het of werkt het niet? Het is om deze reden dat NLP als wetenschap steeds in ontwikkeling is, doordat er voortdurend nieuwe modellen en technieken aan worden toegevoegd.

Wat heb jij eraan?

NLP kun je voor veel verschillende onderwerpen gebruiken. Het is vooral interessant wanneer je meer uit jezelf en het leven wilt halen. Denk hierbij aan het beter om kunnen gaan met stress, meer zelfvertrouwen of meer voldoening en werkgeluk in je carrière ervaren. Het kan ook dat je beter wilt leren communiceren, beter wilt kunnen coachen of effectiever wilt leidinggeven.
Kortom; NLP kan een positief effect hebben op alle vlakken in jouw leven en dat van de mensen om jou heen. Het is echt een cadeau voor jezelf.

In de video geven Rutney Sluis en Pim Janszen nog meer voorbeelden van wat NLP voor jou kan betekenen en vertellen ze je ook wat het voor hun heeft betekent.

Nieuwsgierig geworden?

Bij het Sluis NLP Instituut geven wij verschillende NLP opleidingen. Als je wilt weten of dit iets voor jou is, vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. We verwelkomen je graag bij één van onze opleidingen.

Meer artikelen over NLP

Programmer, Subject en Meta – rollen in NLP

Programmer, Subject en Meta – rollen in NLP

In dit artikel nemen we je mee in hoe we werken tijdens de NLP opleiding. De verschillende technieken worden eerst door de trainers uitgelegd en op het podium gedemonstreerd. Daarna ga je oefenen in groepjes, hiervoor zijn er verschillende rollen. Namelijk de rol van...

Hoe geef je feedback? (Sandwich model)

Hoe geef je feedback? (Sandwich model)

Misschien herken je het wel, dat je kritiek hebt ontvangen op werk wat je hebt geleverd. Of dat je zelf feedback aan een ander wilde geven maar dat iemand dat compleet verkeerd heeft ontvangen. De ander voelde zich misschien gekwetst, terwijl jij het zelf niet zo had...

Jouw kwaliteit van leven verbeteren met de Wheel of Life

Jouw kwaliteit van leven verbeteren met de Wheel of Life

Binnen de wereld van persoonlijke ontwikkeling is de ‘Wheel of Life’ een bekend model, wat kan dienen als een soort nulmeting. Het kan je helpen inzichtelijk te maken waar je nu staat in het leven, ten opzichte van hoe jij het graag zou willen zien. In dit artikel...

Drie fundamenten om je geweldig te voelen, Driehoek van betekenis

Drie fundamenten om je geweldig te voelen, Driehoek van betekenis

In NLP gaat het er in de basis over dat jij je goed voelt. Vaak zijn we geneigd om ons goed of slecht te voelen door wat er in ons omgeving gebeurd. Bij NLP gaan we er vanuit dat je nu al alle hulpbronnen in je hebt, om nu al elke gewenste stemming voor jezelf te...

Meer blogs

Mediteren: hoe doe je dat? Stappenplan meditatie

Mediteren: we noemen het ook wel mindfulness of aandachtsoefeningen. Mediteren is geschikt voor iedereen, is gratis en kan overal gedaan worden. Of je nu kampt met concentratieproblemen of zoekt naar een manier om je relaties te verbeteren - mediteren kan het antwoord...

De kracht van positief denken: 10 tips om positief te gaan denken

Wist je dat gemiddeld 77% van alles wat je denkt, negatief en onproductief is? Zonde, want positief denken is een krachtig middel om meer gedaan te krijgen. Het is daarom tijd om korte metten te maken met jouw negatieve gedachten en deze te vervangen voor positieve...

Wat is mindfulness? 6 tips voor een mindful leven

Mindfulness: een begrip dat we niet meer kunnen wegdenken wanneer we het hebben over persoonlijke ontwikkeling. Mindfulness is een meditatievorm die kan zorgen voor meer plezier, meer focus, bewuster leven in het ‘hier en nu’ en je eigen gedachten en gevoel beter...

Jouw dromen omzetten in concrete doelen: 9 tips

Dromen: ze helpen ons groots te durven denken, maar werken ons ook tegen wanneer we ze niet omzetten in doelen. Hoe dit ontstaat? Je durft wel te dromen, maar het lukt niet om je dromen te realiseren omdat ze niet concreet genoeg zijn. Het is daarom belangrijk om je...